Het WK in de Indiase media

In India werd afgelopen zondag opgelucht adem gehaald toen bekend werd dat Anand zijn tweede partij in stijl had gewonnen en de stand op 1-1 had gebracht. In India is Anand een superster en een belangrijk rolmodel . De match was al een dag uitgesteld omdat Anand een veertig uur durende reis achter de rug had om naar Sofia te te komen en eerst nog op audiëntie moest bij de Boiko Borisov, de Minister-president van Bulgarije. Hij had weinig tijd om te acclimatiseren en mede daarom kwam het verlies in de eerste partij hard aan en vooral ook de wijze en snelheid van verliezen.

Dit diagram zullen we nog vele malen zien, een nieuw stukje schaakgeschiedenis

Hieronder, vrij vertaald, de berichtgeving in de Indiase media. Foto’s en diagrammen zijn door ons toegevoegd.

THE HINDU

de rivalen, foto:Fred Lucas

Anand op gelijke hoogte

Na het onverwachte verlies tegen zijn Bulgaarse uitdager Veselin Topalov in de eerste partij van de matchverspilde de huidige wereldkampioen Anand weinig tijd om op gelijk hoogte te komen door een krachtige overwinning in de tweede partij.

Anand, met wit, opende met een ‘Catalaan’, een systeem van Anand’s rivaal Vladimir Kramnik. Topalov besloot een aangeboden pion te nemen en deze stevig te verdedigen.

Anand’s 15de zet, waarbij dameruil werd aangeboden en hierdoor een verzwakte pionnenstructuur werd geaccepteerd ,ondervond veel kritiek o.m. van GM Nigel Short. Maar veel toeschouwers en ook Topalov zelf zag later al snel wat Anand’s idee was.

… Dxa3, bxa3, wat gaat Anand nu doen vroeg men zich af?

Topalov, die deze match een thuiswedstrijd speelt, en op zaterdag een overtuigende overwinning had geboekt antwoordde snel met solide zetten maar Anand bleef het initiatief houden.

Anand gaf toe dat hij pas na zijn 27ste zet uit de gevarenzone was. Maar in feite had wit al groot positioneel voordeel. Op de 28ste zet had wit zijn pion terug en voerde de druk op. Enkele zetten later won hij nog een belangrijke pion en stevende af op de overwinning.

Anand’ s enige vijand was nog de klok want hij had veel tijd gebruikt om Topalov’s val voor te bereiden. Anand ging daarna sneller spelen en forceerde na 43 zetten en vier uur spelen de overgave van Topalov.

INDIAN EXPRESS

foto: Fred Lucas

Vechtjas Anand wint tweede partij , stand nu 1-1

Anand was in de vorm van het jaar en kwam zondag in de tweede partij weer op gelijke hoogte met de Bulgaar Veselin Topalov. Met op maandag een rustdag was de focus zondag op Anand gericht na zijn desastreuse nederlaag in de eerste partij van een serie van twaalf.

Anand opende met een Catalaan , een populaire opening met het gevecht om het initiatief. Topalov antwoorddde met 4. dxc4 en creerde een imbalans in de stelling. Er werd aanzienlijk langzamer gespeeld dan op zaterdag. Beide spelers beoordelden zorgvuldig hun zetten.

Anand offerde een pion in de opening in ruil voor een snelle ontwikkeling en positionele druk.. Hij nam voldoende tijd en op de 15de zet bood hij zelfs onverwacht dameruil aan.

Anand’s torens stonden goed opgesteld en controleerden open lijnen. Beide paarden verschansten zich op centrale posities. De strijd ging om de open c-lijn en het beheersen van de damevleugel.

Toen speelde Topalov te gehaast 25. .. Pe3, een onnodige zet volgens commentator GM Zurab Azmaiparashvili. Anand bouwde zijn positionele voorsprong uit en veroverde vervolgens de zwarte pionnen op de damevleugel.

25… Pe3, Lxe3 dxe3

Topalov trachtte de de druk te verminderen door afruil uit te lokken van beide torens maar Anand trapte hier niet in. Anand kreeg een vrijpion op de b-lijn en het was nog een kwestie van tijd en techniek. Na 43 zetten gaf Topalov het verloren toreneindspel op.

TIMES OF INDIA

Bron: Website WCC

Anand vecht terug en komt op gelijke hoogte

Wereldkampioen Viaswanathan Anand vocht in stijl terug om gelijk te komen met Veselin Topalov in de tweede partij, die hij op superieure wijze won.

‘Ik ben tevreden met mijn spel en ik denk dat ik zeer nauwkeurig heb gespeeld’, zei Anand na afloop van de tweede partij.

Anand startte met d4 en er kwam een ingewikkelde ‘Catalaan’ op het bord waarbij beide spelers aanvankelijk nauwelijks voordeel hadden. In tegenstelling tot de snelle eerste partij opereerden beide spelers behoedzaam. Topalov scheen positioneel voordeel te krijgen maar Anand wachtte rustig af.

Anand offerde een pion en Topalov kreeg iets meer bewegingsvrijheid. De vroege afruil van dames op de 15de zet was een verrassing temeer daar Anand dameruil aanbood. Topalov accepteerde de dameruil met een pion meer.

Anand deed enkele onverwachte zetten en verbeterde langzaam zijn stelling. De 25ste zet van Topalov om in Anand’s stelling binnen te dringen en een paard voor een loper ruilde was dubieus en Anand kwam steeds beter te staan. Anad besteedde veel tijd aan zijn 29ste zet en had nog slechts 19 minuten over de de resterende 11 zetten tegen Topalov 38 minuten. Topalov’s 29ste zet was onnodige agressie of wanhoop om minstens een toren te ruilen omdat Anand’s positie steeds beter werd. Anand won twee pionnen terug en zijn toren, loper en paard hadden alles onder controle terwijl Topalov’s stukken geen kant meer uitkonden. Enkele zetten te laat capituleerde Topalov.

29. Tb3

Viswanathan Anand was op zijn best en toonde een enorme positionele krachtgepaard aan veel geduld om in de tweede partij hard terug te kunnen slaan. Topalov won zaterdag maar zondag was het een foutloze demonstratie om in 43 zetten te winnen,

De Indiase Maestro was tevreden met zijn spel en na de partij zei hij:,’Het was mooi dat ik zo nauwkeurig speelde en deze overwinning stelt mij zeer tevreden’. Psychologisch een opsteker met de rustdag in het vooruitzicht.

Er werd veel gespeculeerd. Hoe zou Anand openen? Met e4 of met d4. E4 is zijn favoriete opening in zijn schaakcarrière. Maar zou hij toch met d4 openen? Dit heeft hij destijds ook succesvol gespeeld tegen Kramnik in Bonn in 2008 toen hij de wereldtitel veroverde.

Het werd d4 met een ‘Catalaan’. Topalov veroverde snel een pion maar de stukken van Anand stonden actiever opgesteld.

Anand’s beslissing om snel de dames af te ruilen met een pion minder leek problematisch maar al snel manoeuvreerde hij zijn stukken naar goede en sterke velden. Anand die bekend staat als een snelle speler was nu zeer bedachtzaam en langzaam voor zijn doen. Hij nam de tijd voor zijn zetten. Topalov bleef snel spelen maar zijn zetten waren minder. Zo kwam Anand al snel in de ‘’driver’s seat’’

Anand’s dubbelpion op de damevleugel bleek de partij , na afruil van enkele stukken, te beslissen.

‘Het was een ingewikkelde partij maar op een zeker moment ging ik in de fout’, gaf Topalov later tijdens de persconferentie toe.

Het verloop van de tweede partij liet zien dat Anand hersteld was van wat hij noemde ‘de slechts mogelijke start van een wereldkampioenschap. Een partij in twee uur verliezen waarin mijn tegenstander geen enkele originele zet behoefde te spelen’.

‘Het belangrijkste na de partij was rust en slapen, wat gelukkig mogelijk was en daarna een goede partij te spelen (wat ik ook deed}’, zei Anand.

Het psychologisch voordeel is terug bij Anand alhoewel Topalov nu een rustdag heeft om zijn wonden te likken en zich goed voor te bereiden op de derde partij.

HINDUSTAN TIMES

Anand slaat terug, 1-1

Bron: Website WCC

Alhoewel hij slecht gespeeld had in de eerste partij herstelde de 40-jarige Anand op superieure wijze. Hij kreeg psychologisch voordeel door de stand op 1-1 te brengen met de rustdag op komst. Deze dag kan Topalov dan gebruiken om over zijn verlies na te denken.

Anand koos de Catalaanse opening- een systeem waarbij de witspeler een pion offert om de vijandelijke loper aan te vallen. Dit was een verassende keuze daar de Catalaan de voorkeur had van Vladimir Kramnik. Hij gebruikte deze opening tegen Topalov in Elista in 2006 om hem hiermee in moeilijkheden te brengen.

Dit werkte als een rode lap voor Topalov en de Bulgaar maakte fouten toen hij de problemen die Anand hem voorschotelde probeerde op te lossen en gaf op de 43ste zet op.

Anand offerde bewust een pion en ontwikkelde zijn stukken op superieure wijze. Zijn stukken werkten goed samen en langzaam verbeterde hij zijn positionele voordeel.

Alhoewel Topalov’s positie in het begin beter leek, creëerde Anand een klein voordeel en bouwde dit langzaam uit tot een gesloten positie met voldoende spel voor hem. Topalov voelt zich niet op zijn gemak in dergelijke stellingen daar hij liever zelf het initiatief houdt en kan aanvallen of tactische lastige vraagstukken kan creëren hopende dat de tegenstander fouten maakt bij het oplossen hiervan.

Anand betaalde Topalov zondag in gelijke munt terug en creëerde een positie waarin Topalov maar moest proberen het initiatief over te nemen. Maar de Bulgaar was ongeduldig en maakte een fout door Anand’s loper aan te vallen in plaats van zijn paard terug te trekken dat bedreigd werd.

Topalov probeerde tegenspel te krijgen door een toren af te ruilen maar bereikte hiermee niets daar Anand’s stukken beter opgesteld stonden. Anand won een paar pionnen. Topalov, die zich realiseerde dat hij verslagen was ,gaf op de 43ste zet op.

Topalov geeft hier eindelijk op

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.