Schaakrubrieken 15 mei 2010
INTRO
Hans Ree
Deze week werd het nieuwe boek ‘Mijn schaken’ van Hans Ree gepresenteerd.
In samenwerking met Uitgeverij Atlas en Schaaksite.nl verloten we onder onze bezoekers gratis tien exemplaren van’ Mijn schaken’. Iedereen die in aanmerking wil komen voor een boek kan een E-mail sturen naar . De termijn van inzenden sluit op 15 juni 2010.
WK-match
Een aantal rubrieken stonden in het teken van de finale van de WK tweekamp. Anand behield de titel van wereldkampioen.
Herman Grooten en Dimitri Reinderman hebben op onze site de analyses verzorgd van alle partijen van deze WK tweekamp.
Hans Ree
Zijn rubriek ‘Legende Lilienthal begint met :
Als er iemand sterft die nog een belangrijke toernooipartij heeft gewonnen van Emanuel Lasker (1868 -1941), dan kun je zeggen dat er een tijdperk is afgesloten. Andor Lilienthal overleed zaterdag 8 mei in Boedapest, drie dagen na zijn 99ste verjaardag. Tot een paar jaar voor zijn dood was hij nog vitaal en actief. Hij rookte en dronk, bestuurde in Boedapest zelf nog zijn auto en reisde in Europa, vaak naar Rusland, waar hij geboren was.
‘Arm als een bedelaar…’ Zo begint zijn boek Schach war mein leben, dat in 1988 verscheen. De Hongaarse editie is uit 1985. Arm als een bedelaar was hij als kind.’
Hij behandelt de partij Andor Lilienthal – Salo Landau, Amsterdam 1934.
De schaakopgave van de week is een stelling uit de partij Lilienthal- Capablanca, Hastings 1934/1935. Zie hieronder.
Gert Ligterink
Voor zijn rubriek ‘ Nieuwe dimensie bijgeloof dankzij Topalov', de analyse van de partij Topalov – Anand, Sofia 2010, 12de WK partij en het naspelen hiervan klik hier.
Hans Böhm
Zijn rubriek ‘ De WK-tweekamp (tweede helft)’ begint met :
Wereldkampioen Viswanathan Anand (India) heeft zijn titel in Sofia geprolongeerd. In de slotpartij had uitdager Veselin Topalov (Bulgarije) de zenuwen niet in bedwang en speelde ver beneden zijn kunnen. De eindstand is daarmee 6,5 -5,5 voor Anand geworden, die tot eind 2011 kampioen blijft.
Hij behandelt vervolgens stellingen uit de partijen 7,8 en 9.
Hij beëindigt zijn rubriek met:
‘Bij gelijk eindigen zouden er partijtjes met beperkte speeltijd volgen en daarin is Anand de allerbeste. Wellicht daarom koos Topalov voor een krankzinnige strategie: de kamikaze koningsaanval. Dat wil zeggen, hij liep met zijn kale koning het vijandelijke gebied in waar een leger van dame, twee torens, een ijzersterke loper en nog wat pionnen hem likkebaardend stonden op te wachten. Anand won natuurlijk, maar opmerkelijk genoeg niet door een matzet. Volgende week die cruciale partij die het WK 2010 tegen de verwachting in pardoes besliste.’
Bab Wilders
Voor zijn schaakrubriek met een tweezet van E. Visserman , met boeksprekingen en een analyse van de partij Anand- Topalov (2de WK partij)klik hier.
Henk Prins
In zijn rubriek besteedt hij aandacht aan de WK tweekamp. Hij geeft een analyse van twaalfde en laatste partij waarmee Anand de wereldtitel behield.
Max Pam
Uit zijn rubriek ‘Titel Anand geweldige prestatie’ hieronder enkele citaten.
‘Inde Indische kranten roemde vader Anand het familie-dna, maar hij zei er ook bij dat Vishy de laatste maanden hard gewerkt had. Vooral psychisch beschouwt de vader zijn zoon als onverslaanbaaar. Zelfs de veertig uur durende bustocht die Anand naar Sofia moest ondernemen omdat het vliegverkeer was uitgevallen, bracht hem niet aan het wankelen. Dat hij bovendien een uitwedstrijd moest spelen deerde Anand niet.
Anand heeft voor de tweede achtereenvolgende maal met succes de wereldtitel verdedigd. Voor iemandvan zijn leeftijd – veertig, wat tegenwoordig oud is voor een schaker- een geweldige prestatie.
De volgende keer zal Anand het vermoedelijk opnemen tegen iemand die zeker twintig jaar jonger is.
Vervolgens behandelt hij uitgebreid de negende en twaalfde partij van de WK tweekamp.
Rini Kuijf
Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5170 voor beginners.
E-columns op internet
Hans Ree , 15 mei 2010
Zijn e-column ‘ Twee wonderkinderen ’ begint met :
‘Vrijdag was ik in het Max Euwe Centrum in Amsterdam commentator bij de tweede ronde van de Max Euwe matches.
Het was dankbaar werk, want er waren interessante partijen. Die tussen Anish Giri en Nigel Short was het spectaculairst.
Giri vloog Short al snel naar de keel, Short verdubbelde de inzet met een kwaliteitsoffer en Giri redoubleerde door de toren te laten staan en zelf op aanval te spelen. Na moeilijke verwikkelingen bleek dat Short alles het best had berekend, maar kort daarna miste hij zijn kans en werd het toch remise.’
Voor de volledige e-column, de analyse van de partij Giri - Short en het naspelen hiervan klik hier.