Schaakolympiade

Schaakbeeld 25

zaterdag 2 oktober 2010

Schaakolympiade

De Schaakolympiade, daar vind ik nou werkelijk niks aan! Uit beleefdheid en uit verveling toch maar even gekeken. En wat ziet mijn oog? Onze jonge Anish Giri (rating 2677) wint in de eerste ronde zo waar van ene Miguel Infante (rating 2276)! Waarom sturen ze niet het tweede of het derde van SMB naar zo’n toernooi? Kost veel minder dan een paar van die dure jongens die de Schaakbond nu heeft gecharterd.

Een ander belangwekkend toernooibericht is dat onze geachte afgevaardigde Erwin l’Ami onlangs is getrouwd. Mocht hij van zijn vrouw meteen al voor lange tijd weg? Of zijn ze daar in Khanty-Mansiysk in Siberië samen op huwelijksreis? Waarschijnlijk ligt in dit huwelijk ook de verklaring voor het feit dat Erwin bij de intocht van de deelnemers de Nederlandse vlag mocht dragen. Met naast zich, trots als een ware Anky van Grunsven op het witte damepaard, de kopvrouw van het Nederlandse damesteam. De groep werd afgesloten door Loek van Wely, met een zweepje in de hand dat hij bij vlagen venijnig liet knallen om zijn team op te jagen.

Nog even over die Michael Infante: die is van het team van de Dominicaanse Republiek, een van de 148 deelnemende landen.

Zijn er bij normale Olympische Spelen ook zoveel landen? Het zou kunnen. Maar dan toch zeker niet voor een en dezelfde sport. Met 148 man tegelijk de 100 meter lopen, dat zou toch ongelukken geven? Van de schaakolympiade hoor je nooit van ongelukken. Je hoort van zo’n olympiade so wie so nauwelijks wat. Ik zet al dagenlang tevergeefs het NOS-journaal aan, maar niks hoor. Volgens mijn vrouw is onze tv al een hele tijd kapot. Ik blijf zeggen dat er niks aan is!

De U.S. Virgin Islands zijn als 148e geplaatst, maar zijn na vier rondes al gestegen naar de 140e plaats, dankzij een halfje uit 16 partijen. Wie zei daar zo juist dat er niks aan is? Wanneer je je in de lijsten gaat verdiepen, blijkt zo’n olympiade een zeer opwindende gebeurtenis. Het is mij niet duidelijk of er, gelet op het aantal deelnemende landen, 147 rondes worden gespeeld. (Dat aantal deelnemende landen klopt overigens niet, want er doen vijf Ruslanden mee).

Jammer dat ik de openingsceremonie heb gemist. Die van de laatste Olympische Spelen, in Peking, was best aardig. Heb ik me laten vertellen. Hoe doen ze dat bij een schaakolympiade? Bij de intocht van alle spelers (5 maal 148, is 740) zal King Loek ongetwijfeld zijn vermomd geweest als koning. Maar ik heb in geen enkele krant kunnen vinden of hij vermomd was als witte koning of als zwarte.

Een schaker Hans uit mijn omgeving noemt zich, in navolging van King Loek? ook koning: King Hans. Om verwarring te voorkomen noem ik hem bij mijzelf stiekem Hans Burgerking. Deze Hans attendeerde mij op de speler aan het vijfde bord van Ghana: Cornelis Willem Hoogendijk. Die naam komt mij bekend voor, dacht ik. Verdomd als het niet de teamleider van Meppel 2 is! Hoe komt die aan het vijfde bord van Ghana terecht? Had hij niet liever aan het eerste bord van de Maagdeneilanden gespeeld?

Het polsstokhoogspringen kennen ze bij de schaakolympiade niet. Boksen en judo wel, althans knokpartijen. Met de regels wordt soms op grove wijze de hand gelicht. Het toernooi is voor viertallen, maar Dimitri Reinderman, die het in Siberie kennelijk te koud vond, weet te melden dat de Slowaken tegen de Nederlandse heren met tien man achter de bal speelden. Toch wist het Nederlandse viertal van het Sloveense elftal te winnen.

Ik heb vier van de 147 rondes gevolgd, maar houd het nu voor gezien. De Nederlandse heren stonden na drie rondes op plaats 14. In de vierde ronde wonnen ze glansrijk van Spanje, en toen stonden ze op plaats 6. Verder wil ik het niet volgen. Nog een paar dagen, en dan hebben ze goud! Dan zal het Wilhelmus klinken in de kolossale fabriekshal in Khanty-Mansiysk. Ik heb aan Google Maps gevraagd mij de route te beschrijven naar die plaats. Maar dat kon Google niet. Zelfs niet toen ik startte in Moskou. Aan TomTom heb ik maar niks gevraagd. Misschien moet ik eens informeren bij Ryanair. Of zijn onze jongens en meisjes met de trein gegaan? Of met de Holland-America-line? Die schijnt daar ook te komen. Vermoedelijk voorafgegaan door een batterij ijsbrekers. Volgende keer toch maar weer op de Maagdeneilanden. Tot dan en tot daar.

Tekst: Cas Aubel

Tekening en foto’s: Frans Drummen

Volgende schaakbeeld: Akrasia

alle schaakbeelden; www.smb.nl

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.