Anna-Maja en Roger vinden aansluiting in de top
Ronde 7
Van alle Nederlanders bij het WK jeugd blijven Anna-Maja Kazarian en Roger Meng het uitstekend doen. De jongedame uit Friesland versloeg gisteren de Chinese Yuang terwijl Roger Meng uit Zoetermeer tot hetzelfde resultaat kwam in zijn partij met de Georgiër Beradze.
Er zijn nog vier ronden te gaan, maar vooralsnog hebben beide landgenoten alle kansen aan hun zijde om op het podium te komen. Hoe onze Nederlandse jeugd in het eindspel is, ondervonden de tegenstanders uit bepaald niet misselijke schaaklanden als respectievelijk Georgië en China. Zowel Roger als Anna-Maja voerden op knappe wijze een geenszins gemakkelijk lopereindspel naar winst.
67… Ke6 68. b4 Lf3 69. b5 f6 [69… Kd7 70. Kc5 en er is al min of meer sprake van een tempodwangsituatie. De zwarte loper heeft een dubbelfunctie: hij moet op veld f3 blijven omdat hij de diagonaal a8-h1 in de gaten moet houden en tegelijkertijd pion h4 in bedwang moet houden.] 70. Kc5 Kd7 71. b6 Ke6 72. h5! En nu de zwarte koning iets te ver weg is, gaat de andere pion er vandoor! 72… Kf5 73. h6 Kg6 74. Lf4 Opgegeven. De witte b-pion kost een loper en wit heeft de loper van de goede kleur. 1-0
In dit lopereindspel staat zwart heel goed. Ze heeft niet alleen de meerderheid op de damevleugel, maar ook pion d6 is hulpbehoevend.
Anna-Maja schiet met haar volgende zet middenin de roos: 37… f5! Zo zet zwart druk op de witte stelling. 38. g4 Ke8 39. gxf5 exf5 40. Kd3? En de Chinese gaat definitief de fout in. [De enige kans op remise was door het geven van een pion met 40. Lf1 Lxe4 41. Lb5+ Kd8 en het is nog niet te zien hoe zwart hier verder komt.] 40… Kd7 41. h4
fxe4+ 42. Lxe4 Lxe4+ 43. Kxe4 Kxd6 44. f5 h5! Zeer goed gespeeld, fxe4+ het pionneneindspel is nu simpel gewonnen. 45. Kd3 Kd5 46. Kc3 c4 Zo maakt zwart gebruik van de verst verwijderde vrijpion. 47. bxc4+ Kc5 48. Kd3 a4 49. Kc3 a3 50. Kb3 a2 51. Kxa2 Kxc4 52. Kb2 Kd4 53. Kc2 Ke4 54. Kd2 Kxf5 0-1
Bij de oudere jeugd schoven Benjamin Bok en Lisa Schut iets op in het klassement dankzij nuttige overwinningen. Hun compagnon in Jong Oranje, Robin van Kampen, liet een duur halfje liggen. Hij had een gezonde pion meer, maar wilde die te snel verzilveren. In plaats van geduldig zijn stelling te versterken, speelde hij de pion naar voren, waar die zwak werd. Naar eigen zeggen, stond hij in de slotstelling – waarin remise gegeven werd – nog minder ook.
David Klein slaagde erin de nederlaag van voor de rustdag weg te spoelen met een mooie zege. Door de sterke tegenstand tot dusver heeft hij waarschijnlijk genoeg aan 1 uit 2 voor een internationale meesternorm. Uit negen ronden wel te verstaan. Daarna zijn er ook nog volop kansen hiervoor.
Anne Haast kwam met zwart voortreffelijk uit een Engelse opening tevoorschijn. Zij verzuimde ditmaal echter haar slag te slaan middels een kwaliteitswinst en moest toen snel een herhaling van zetten accepteren om niet in het nadeel te komen. Hugo ten Hertog, die in de beginfase van het toernooi zo prima zat te spelen, liep tegen een gevoelige nul aan. Zijn tegenstander haalde een onschuldig systeem van stal, maar al spoedig bleek dat verre van onschuldig te zijn. Hugo raakte vlot in de problemen die hij niet meer het hoofd kon bieden.
Een klein drama vond plaats op het bord van Stefan Beukema. Na een uitstekend gespeelde partij stond Stefan totaal op winst. Hij had de tegenstander helemaal klem gezet en behalve dat had hij ook nog een pion meer. In plaats van het opvoeren van de druk stelde hij zich tevreden met het winnen van de vijandelijke dame tegen een toren, loper en een ver opgerukte vrijpion. Tot overmaat van ramp ging hij – nog altijd in betere stelling – door de vlag, omdat hij even niet zat op te letten. Er wordt met het Fischer-tempo, hetgeen inhoudt dat elke speler er bij elke zet 30 seconden bij krijgt. Stefan was te gebiologeerd aan het rekenen, terwijl zijn seconden wegtikten. De tegenstander nam het geschenk dankbaar aan…
Uit de laatste “meidenkamer” op de zesde verdieping vielen gelukkig wel positieve berichten te noteren. Masha Bitalzadeh en Diana Dalemans wonnen allebei in mooie stijl hun partij.
De tussenstand na 7 ronden van alle Nederlanders:
Alle persoonlijke uitslagen kunt u hier volgen.
Sfeertekening, anekdotes en persoonlijke impressies treft u aan op het weblog.
Persoonlijke impressies van Thomas Beerdsen vind u op zijn blog .
Tot slot kun u op de toernooisite alle relevante informatie vinden. We houden u op de hoogte!