Magnus Carlsen en Anish Giri in actie

Deze week komen Magnus Carlsen en Anish Giri in actie. Magnus begint maandag 18 juli aan een toernooi in Biel en Anish begint donderdag 21 juli aan een toernooi in Dortmund. Beide toernooien zijn sterk bezet.

Magnus Carlsen

Tata Steel

Magnus heeft het tot dusverre kalm aangedaan. We herinneren ons nog zijn optreden in Wijk aan Zee. De verwachtingen waren zeer hoog gespannen, maar hij wist het toernooi niet op zijn naam te schrijven, de Amerikaan Hikaru Nakamura wel. Magnus werd gedeeld derde met Levon Aronian. Opzienbarend was zijn verlies tegen Anish Giri. Dit was een forse tik voor hem omdat hij in eerdere interviews meldde dat hij ten koste van alles wilde voorkomen van iemand te verliezen die jonger is. Over deze nederlaag was hij kort af. Hij schreef hierover het volgende:

´In de derde partij ,op maandag 17 januari , tegen Anish Giri had ik wit en liet ik toe dat hij na enkele goede zetten gelijk uit de opening kwam. Kort daarna blunderde ik en gaf een stuk weg door een elementaire zet van Anish over het hoofd te zien. Ik voelde de noodzaak niet om door te spelen en gaf daarom direct op.´

Na zijn verlies tegen Nepomniachti verloor hij zijn zelfvertrouwen. Hij had gemerkt dat er onderdelen van het spel waren waar hij door Nepomniachti werd overklast. Maar hij hervond zich snel. Hij versloeg aartsrivaal Kramnik, won van Wang Hao en speelde remise tegen Grisjoek.

Magnus zal ongetwijfeld andere verwachtingen hebben gehad, de concurrentie zat hem fel op de hielen.

Amber

Zijn volgende toernooi was het laatste Ambertoernooi in Monaco. Hij won het rapidtoernooi met een ongelooflijke score van 9,5 uit 11 in dit supersterke veld. Hij werd vijfde bij het blindschaken en in de totaalstand eindigde hij toch nog als tweede achter Levon Aronian.

Magnus is een van de beste snel- en rapidschakers ter wereld en ook een van de beste spelers van het eindspel.

The New Yorker

In maart verscheen er in het vooraanstaande Amerikaanse tijdschrift The New Yorker een negen pagina’s lang artikel over Magnus, met een mooie foto van Platon.Dit was bijzonder omdat je dit hier niet zou verwachten. In dit tijdschrift gaat het voornamelijk over politiek, kunst- en cultuur.

De schrijver van het artikel was D.T. Max. Hij werkt momenteel aan een biografie over David Foster Wallace.

Op de cover werd het artikel aangekondigd met :’Het schaakwonderkind en de computer’

De kop boven het artikel luidde:

Het gambiet van de prins

Een schaakster verrijst voor het post-computertijdperk

De rode draden in het artikel zijn de partij tegen Kramnik op de London Classic 2010, zijn eerste schreden in de schaaksport en zijn verdere schaakontwikkeling (van nummer 700 op de wereldranglijst in 2004 tot nummer 1 in 2010), zijn optreden voor G-Star, de rol van de computer in de schaaksport en zijn korte samenwerking met Kasparov.

Hoogeveen 2004, Magnus Carlsen tegen Daniel Stellwagen
van 700 naar 1
Foto: Jos Sutmuller

Interessant te lezen hoe een buitenstaander op literaire wijze verslag doet van Magnus´ schaakcarrière en van onze schaaksport.

D.T. Max volgde Magnus een jaar lang en had diverse gesprekken met hem en met zijn vader.

London Chess Classic 2010

Zo was hij ook toeschouwer bij de partij Kramnik – Carlsen, London Chess Classic 2010. Op een bijzondere manier doet hij uitgebreid verslag van deze enerverende partij.

Magnus was op weg naar de nummer 1 positie op de wereldranglijst. Hij mocht niet verliezen van Kramnik om nog uitzicht te houden op de toernooioverwinning en op de nummer 1 positie. Het werd een bijzondere en spannende partij met aan beide kanten fouten. Uiteindelijk wist Carlsen de partij op remise te houden alhoewel hij een paar keer langs de afgrond was gegaan. (Met een beetje googelen is er over deze partij veel te vinden op internet.)

Max: ‘Ondertussen landde Gary Kasparov op London Heathrow, zette zijn smartphone aan en analyseerde de stelling op zijn telefoonscherm. Zijn conclusie was: een onmogelijke stelling voor Carlsen.’

Max maakt ook duidelijk dat de heren Carlsen en Kramnik elkaar niet liggen, om het maar zachtjes uit te drukken. (Dit was ook het geval tussen Kasparov en Kramnik.)

Max:’ Kramnik neemt aanstoot aan alle aandacht die Carlsen krijgt en hij schept er een bijzonder genoegen in als hij Carlsen kan verslaan. Na de partij ging Carlsen direct naar de perskamer om zijn partij toe te lichten maar Kramnik kwam niet opdagen. Ik zag zijn mooie vrouw naar de uitgang rennen alsof het gebouw in brand stond.’

Carlsen zou uiteindelijk het toernooi voor de tweede maal op zijn naam schrijven en de nummer 1 positie op de wereldranglijst innemen.

London Chess Classic , derde editie, december 2011

Inmiddels is de derde London Chess Classic alweer aangekondigd. Het prijzenfonds is verhoogd en er wordt een extra topgrootmeester toegevoegd. Omdat er nu iedere ronde een topgrootmeester vrij is gaat deze ondersteunen bij het geven van commentaar in Olympia en op internet. Een goed idee om de ‘toppers’ actief bij het schaakentertainment te betrekken. Er zijn vijf grootmeesters uitgenodigd uit de top zes van de wereld aangevuld met vier Engelse grootmeesters.

Tour de France

De eindpspurt van Magnus in de London Chess Classic 2010 doet denken aan die andere Viking die afgelopen vrijdag de dertiende etappe in de Tour de France won. Thor Hushovd, de Noor, moest de Col d’Aubisque bedwingen en 25 km voor het einde hadden hij en de Fransman Moncoutié een kleine twee minuten achterstand op de Fransman Roy, die een geweldige prestatie leverde. De Fransen hadden zijn naam al in Roi veranderd. Moncoutié wilde zijn landgenoot niet in de wielen rijden en werkte niet mee met Hushovd. Toen ging de turbo aan bij Hushovd, die in de regenboogtrui reed, en met groot machtsvertoon passeerde hij Roy en schreef deze zware Pyreneeënrit op zijn naam. Een betere aankomst in het bedevaartsoord Lourdes had hij niet kunnen bedenken.

Modemodel voor G-Star Raw

Max: ‘Carlsen is een kleine beroemdheid dank zij zijn optreden voor het kledingmerk G-Star.Carlsen heeft een babyface die snel verandert in het uiterlijk van een jonge man en hij heeft dezelfde haarlokken als Justin Bieber.’

‘Carlsen verdient nu meer dan een miljoen dollar per jaar met zijn (schaak)activiteiten.’

Computers en Internet

Max :’Carlsen wil niet, zoals Kasparov, tegen de computer spelen. Hij vindt het als spelen tegen iemand die superdom is maar toch steeds wint. In Noorwegen had hij twee sterke computers tegen elkaar zien spelen. Beide computers waren sterker dan de schakers uit de toptien. Maar Carlsen vond de partij helemaal niet interessant.’

Wel speelt Carlsen vaak anoniem op het internet. Hij heeft al zo’n 10.000 partijen gespeeld. Soms doet hij het om stoom af te blazen bijvoorbeeld als hij verloren heeft. Ook ziet hij het als een vorm van training en tijdverdrijf.

Max: ‘Carlsen vindt dat een beginneling nu al meer schaakinformatie tot zijn beschikking heeft dan de Russische grootmeesters vroeger ooit hebben gehad.’

Samenwerken met Kasparov

Max: ‘In Wijk aan Zee 2010 had Kasparov vanuit Moskou contact met Magnus via Skype. Kasparov stelde Magnus een alternatieve opening voor, voor zijn partij tegen Kramnik. Dit minder dan een uur voor aanvang van de partij. Bij aanvang zat Carlsen bewegingloos achter het bord, hij was in gedachten nog geheel verwikkeld in de nieuwe zetten van de ‘Baas’. Hij verloor de partij. Niet veel later kwam er een abrupt einde aan hun samenwerking. Carlsen vond dat hij en Kasparov te veel verschilden. ‘Ik had iedere dag het gevoel dat ik al mijn energie nodig had om hem tegemoet te treden. Kasparov erkent Magnus’ grote talent, maar hij gelooft dat Magnus een kans laat lopen uit angst om hard te moeten werken. Maar ik ben niet in de positie Magnus’ persoonlijkheid te veranderen.’

Magnus zal op geheel eigen wijze verder gaan. Hij heeft in Wesley So een sparringpartner gevonden en wij sluiten niet uit dat Magnus binnen een jaar het ratingrecord van Kasparov zal breken. Daarna zal hij de aanval inzetten op de 2900 grens.

Bazna Kingstournament 2011

Van 11 t/m 22 juni trad Magnus weer op in het Bazna Kingstoernooi, dat hij ook op zijn naam schreef. De gemiddelde rating van zijn vijf tegenstanders was 2746. Zijn tegenstanders waren:

Sergey Karjakin, Hikaru Nakamura, Teimour Radjabov, Vassily Ivanchuk en’ local hero’ Liviu-Dieter Nisipeanu.

Biel

Van 18 t/m 29 juli is er het befaamde dubbelrondig toernooi in Biel (Accentus- Grandmaster Tournament) waaraan deelnemen :

Magnus Carlsen , Maxime-Vachier Lagrave, Alexei Shirov, Fabiano Caruana, Alexander Morozevich en Yannick Pelletier. De gemiddelde rating van Magnus’ tegenstanders is: 2686. Gemiddeld 60 ratingpunten minder dan zijn tegenstanders in het Bazna Kingstoernooi. Deze gemiddelde rating ligt ruim 100 punten onder zijn huidige rating. Hij is de belangrijkste kandidaat voor de eindoverwinning.

Magnus is een graag geziene gast in Biel. Omdat hij op jonge leeftijd al kansen kreeg in Biel, is hij dit toernooi trouw gebleven. Het won het toernooi in 2007. In 2005 werd hij zesde, in 2006 tweede en in 2008 derde.

In 2010 deed Anish Giri voor het eerst mee in Biel en eindigde op de achtste plaats. Fabiano Caruana won Biel 2010.

De rolverdeling tussen Anand en Carlsen

Anand wil wereldkampioen blijven

De rolverdeling tussen de heren is bekend. Anand is de regerend wereldkampioen en zal begin volgende jaar zijn titel verdedigen tegen Boris Gelfand. Het wordt voor Anand een thuiswedstrijd, de tweekamp zal plaatsvinden in Chennai. Ook Anand doet het rustig aan. Hij is pas vader geworden (van een zoon Akhil genaamd) en wil zich in alle rust voorbereiden op het komende wereldkampioenschap. Wij sluiten niet uit dat Anish Giri een van zijn secondanten wordt. Anish had al eerder samengewerkt met Anand en Anand was onder de indruk van zijn optreden in Wijk aan Zee.

Carlsen nr 1 van de wereld en beraamt een aanslag op Kasparovs hoogste rating ooit

Carlsen verdedigt zijn nummer 1 positie weer op de wereldranglijst. Van de laatste tien ranglijsten heeft hij er zeven aan de top gestaan. Hij heeft nu Elo 2821 nog slechts 5 punten verwijderd van zijn hoogste score. Zijn doel is geen Elopunten verliezen en er nog dertig scoren. Dan passeert hij Gary Kasparov, die op zijn hoogtepunt een rating van 2850 had. De hoogste rating ooit in onze schaakhistorie! Naast het vergaren van ratingpunten wil hij ook belangrijke toernooien op zijn overwinningslijstje bijschrijven. Voor de rest wacht hij af of de FIDE de procedurest gaat aanpassen m.b.t. de strijd om de uitdager van de wereldkampioen.

Gary Kasparov, een korte periode de coach van Magnus, klaagde tijdens de London Chess Classic 2010 dat zijn ex-pupil niet hard genoeg werkte. Interessant te zien welke openingen Magnus in Biel zal spelen en hoe zijn spel zich verder heeft ontwikkeld.

Magnus start met zwart tegen Yannick Pelletier, wij zullen hem de komende weken met veel belangstelling volgen en wij wensen hem veel succes!

Anish Giri

Tata Steel en Girimania

Anish kende dit jaar een flitsende start met goede prestaties op het Tata Steeltoernooi. Hij won van Carlsen en van Wang Hao en bijna van Anand.Hij verloor slechts twee partijen en de speelde de overige partijen remise. In de hoofdmacht van Tata Steel is een 50% score een prima resultaat voor Anish. Girimania was al aan het begin van het toernooi uitgebroken.

Wijk aan Zee 2009, Anish wordt grootmeester
Foto: Jos Sutmuller

Amber

Anish was ook uitgenodigd op het laatste Ambertoernooi. Hier had hij het niet makkelijk en eindigde op de laatste plaats (ook als laatste geplaatst). Prima ervaring voor hem om in dit gezelschap te mogen optreden.

NK 2011

In 2009 won Anish het NK al eens. Het veld was toen niet sterk. Dit jaar was het veld sterker maar toch jammer dat Van Wely, Tiviakov, Stellwagen, Reinderman en v.d. Doel niet van de partij waren. De gemiddelde rating van zijn tegenstanders was 2570.

Anish won gemakkelijk, hij onttroonde Jan Smeets, de regerend kampioen, en behaalde voor de tweede maal de titel.

Giri in de Volkskrant ( Ster in het informatietijdperk)

‘Spelers zijn flexibel geworden’, zegt Giri. Er zijn geen echte stijlen meer. Maar in een recent profiel in The New Yorker van Magnus Carlsen werd gesuggereerd dat Carlsen juist zo goed is, omdat hij weinig met de computer werkt. Carlsen is daardoor een lastiger tegenstander. Wat Giri daarvan vindt?

Even is hij stil – zeldzaam, want Giri praat snel en precies. ‘Ik denk dat het gewoon komt omdat hij lui is. Er kan geen andere reden zijn’. Wel klopt het dat Carlsen beter moet spelen in het middenspel omdat hij zelden voordeel haalt uit de opening. Een nadeel kan een voordeel zijn. Maar als Carlsen zich beter zou voorbereiden, zou hij het schaken domineren zoals Kasparov.’

Dat Carlsen lui is, is misschien iets te kort door de bocht. In een interview in Der Spiegel zei Magnus zelf :

‘Nee, ik ben niet gediscplineerd, organiseren is niet mijn ding. Ik ben chaotisch en heb de neiging lui te zijn.’ Deze uitspraak leidde tot de kop boven het artikel :’Ich bin chaotisch und Faul’.

Zijn vader ,HenrikCarlsen, relativeert dit vaak. Hij laat Magnus geheel vrij, hij moet zijn eigen weg vinden. Wil hij niet trainen of niet studeren, dan niet. Als Magnus zich goed voelt dan werkt hij hard, voelt hij zich minder dan heeft hij genoeg andere interesses om zich te vermaken. Volgens Henrik gaat het bij Magnus meer om nieuwsgierigheid. Welke geheimen liggen er nog meer in het schaakspel verborgen? Zijn nieuwsgierigheid wint het van zijn discipline. Magnus is intuitief sterk, kan goed rekenen, goed onthouden en is goed in patroonherkenning.

Max: ‘Frederic Friedel, een van de eigenaren van Chessbase, heeft Magnus herhaaldelijk uitgenodigd naar Hamburg te komen om instructie te krijgen hoe meer uit de schaakprogrammatuur en uit de partijdatabases te halen. Maar Magnus nam dit aanbod niet aan. Magnus wil zijn eigen weg gaan. Voor Magnus is schaken geen computerondersteunde wetenschappelijke uitdaging maar psychologische oorlogsvoering vol met listen.’

Max: ‘Tijdens de laatste London Chess Classic citeerde een commentator Jan Hein Donner. Donner werd eens gevraagd welke strategie hij zou volgen als hij tegen een computer zou moeten spelen. Donner antwoordde adrem : ‘ ik zou een hamer meenemen’. ‘

Het blijft interessant de verdere ontwikkeling van Anish te volgen ( die meer computer-minded is) en die van Magnus. Beiden hebben gemeen dat ze erg veel plezier in het spel hebben en ook van andere sporten houden.

Max: ‘Carlsen heeft in Londen gezegd dat hij Giri een goede speler vond maar dat hij er aan twijfelde of Giri ooit beter zou kunnen worden dan hijzelf.’

Ook qua kledingreclame is Anish in de voetsporen van Magnus getreden. Anish vertegenwoordigt Kunsthandel Simonis & Buunk en Magnus vertegenwoordigt Artic Securities en Simonsen Advokatfirma.

Frank Buunk legt na 31 zetten zijn zwarte koning om. Blij dat hij wedt op hetwinnende paard.
Simultaan in de Hermitage Amsterdam
Bron: Nieuwsbrief juli 2011 ‘Het beste paard van stal’, Simonis & Buunk
Kunsthandel Simonis & Buunk is sponsor van Anish Giri

We zien met belangstelling uit naar de volgende ontmoeting tussen Magnus en Anish!

Dortmund – Sparkassen Chess Meeting 2011- categorie 20 toernooi

Op 21 juli begint het sterk bezette dubbelrondig toernooi in Dortmund en nu moet Anish echt aan de bak. De deelnemers , naast Anish, zijn: Vladimir Kramnik (Rus,2781),Hikaru Nakamura (USA,2770) Ruslan Ponomariov (Rus,2764) , Quang Liem Le (Vietnam,2715) en Georg Meier (GER, 2656). De gemiddelde rating van zijn tegenstanders is : 2737! (bij het NK 2570), Anish heeft nu 2717 en staat 26ste op de virtuele wereldranglijst.

De eerste drie hierboven genoemd heeft hij dit jaar ook ontmoet bij Tata Chess. Hij verloor toen van Kramnik en speelde remise tegen Nakamura en Ponomariov.

Ze noemen Anish in Dortmund de “Mario Götze des Schachs”.

Anish begint met wit tegen Hikaru Nakamura en wij zullen hem de komende weken met veel belangstelling volgen en wij wensen hem veel succes!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.