Schaken leidt tot betere schoolresultaten
Schaken leidt tot betere schoolresultaten
Interview president FIDE 8 mei 2011
Op de site van de FIDE staat op 8 mei 2011 een interview dat Djaudat Abdullin had met de president van de FIDE, Kirsan Ilyumzhinov.
Het aardige aan het interview met de president is dat we rechtstreeks weten wat het beleid en de visie is van de FIDE. Echter, of het allemaal waar is of slechts een p.r. verhaal weet ik niet. Wel is interessant de achterliggende gedachte te vernemen om geen toptoernooien te organiseren in wereldsteden, maar in ‘provinciale steden’.
Wel is het opnieuw een eye opener te vernemen hoe spectaculair de resultaten zijn van schaken op scholen. Dat de onderwijsresultaten in (het straatarme) Kalmukkië door het schaken al twee jaar de beste zijn van 85 Russische regio’s (!) is iets om ons petje diep voor af te nemen.
Hierna volgt het interview dat ik graag onder ieders aandacht wil brengen. Voorlopig is dit mijn laatste stuk over schaken op scholen.
Zondag, 8 mei 2011 Kirsan Ilyumzhinov: ‘Schaken leidt tot betere schoolresultaten’
De president van de FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, is tegenwoordig een veelgeziene gast in Kazan. Dat is geen verrassing: hij wordt geacht te komen met het oog de organisatie en het verblijf van de Kandidaten Wedstrijden 2011. Maar zoals later bleek, vond de kennismaking van Kirsan Ilyumzhinov met onze stad vele jaren geleden plaats, namelijk al in zijn jeugd.
– Mijn eerste bezoek aan Kazan gebeurde in 1977 – aldus de president van de FIDE – ik nam deel aan het Pionier Wolga Regionale Festival, dat werd gehouden in de hoofdstad van Tatarstan. Zulke festivals hielden gewoonlijk activiteiten in die bestonden uit amateurkunst, sportwedstrijden en schaken. Vroeger was ik teamleider van een schaakteam. In die tijd had ik de eerste graad, maar al snel werd ik kandidaat-meester, en een jaar later won ik het ASSR (d.i. Kalmyk Autonomous Soviet Socialist Republic, pdg) Kampioenschap van Kalmukkië voor senioren. Echter, als we het hebben over mijn jeugdindrukken van Kazan en Tatarstan, herinner ik me in de eerste plaats uw legendarische schaker Rashid Nezhmetdinov.
Toen ik in Kazan meedeed, realiseerde ik mij, dat schaak daar meer populair is dan in mijn geboorteland Kalmukkië, en ik werd een beetje jaloers. Het is mij een genoegen te zien, dat schaken de warme steun geniet van de eerste president van de Republiek Tatarstan, Mintimer Sahimiev. En ik ben hem erg erkentelijk dat hij mijn aanbod heeft aangenomen om raadadviseur te worden van de president van de FIDE. De huidige president van de Republiek Tatarstan, Rustam Minnikhanov, besteedt eveneens aandacht aan schaken. We onderhouden goede betrekkingen sinds zijn bezoek als minister-president van de Republiek Tatarstan aan Kalmukkië. Schaken is opgenomen in het programma van Universiade 2013, en dat laat zien hoe belangrijk onze sport is voor Tatarstan.
Djaudat Abdullin: Neem mij niet kwalijk dat ik de volgende vraag stel. Afgelopen jaar bracht Anatoly Karpov een werkbezoek aan Naberezhnye Chelny (tweede stad van Tatarstan, een stad met ruim een half miljoen inwoners, pdg) in het kader van zijn verkiezingscampagne voor president van de FIDE. Koesterde u daarna enige negatieve gevoelens voor Tatarstan?
Ilyumzhinov: In het geheel niet! Ik heb de verkiezingen gewonnen en heb onmiddellijk Anatoly Karpov aangeboden om met de FIDE samen te werken als vicepresident. Echter, hij wees mijn voorstel af, omdat de functie te veel tijd van hem zou vergen, iets wat hij zich niet kon veroorloven. Op dit moment is Karpov een officiële ambassadeur van de FIDE in internationale organisaties.
We onderhouden regelmatig contact met elkaar en spreken elkaar eens per maand. Eigenlijk was ik oprecht blij Anatoly Karpov en Garry Kasparov als mijn tegenstanders te hebben. Het was voor mij een eer de strijd aan te gaan met deze verdienstelijke schakers, de twaalfde en dertiende wereldkampioen. Hun deelname leverde veel publieke aandacht op voor de presidentsverkiezingen van de FIDE wat de basis legde voor discussie. Gelet op de voortgaande ontwikkelingen was dat iets van onschatbare waarde.
Gedurende lange tijd ben ik bekritiseerd voor mijn harstocht het schaken geografisch te ontwikkelen, het introduceren van nieuwe steden die niet bekend staan om het schaken tot podium voor topschaaktoernooien (bijvoorbeeld Astrakhan, Yekaterinenburg, Krasnodar etc.). Mensen wilden deze toernooien in Parijs, Londen, New York en in Moskou. Echter, ik realiseerde me, dat die mega grote steden vol zijn met topsport wedstrijden, terwijl de zogenaamde ‘provincies’ verrukt zouden zijn met onze toernooien. Op deze manier hebben we het schaken tot nu toe gepromoot. Ter illustratie, vorig jaar organiseerden we een toernooi in Thailand. En nu hebben ze daar al schaken op scholen ingevoerd. Turkije had geen spelers van betekenis, en op dit moment hebben ze al Europese kampioenen.
Vietnam was een ‘terra incognita’ en wat ze er nu hebben is een sterk team van schakers. Onmiddellijk uit Kazan ga ik naar Sri-Lanka om zo deel te nemen aan de sluitingsceremonie van de Aziatische Schaakkampioenschappen in Meshkhed, Iran (gepland op 9 mei 2011). Heeft iemand ooit gehoord van Meshkhed in verband met schaken? Niemand, terwijl schaken daar loopt als een trein.
Nog een voorbeeld, in Nalchik organiseerden we drie jaar geleden samen met de president van Kabardino-Balkarije, Arsen Kanokov, het vrouwen Wereldkampioenschap (2008 augustus-september 2008, pdg). Schaken had daar weinig belangstelling, maar tijdens het kampioenschap groeide het in populariteit. We zagen mensen – grootouders met hun kleinkinderen – van verre dorpen naar Nalchik komen om de grootmeesters te zien spelen. Daarna stelde Kanokov schaakafdelingen in in alle plaatsen van zijn republiek.
Het Vrouwen Wereldkampioenschap in Yekaterinenburg (maart 2006, pdg) heeft daar eveneens tot een promotie van het schaken gezorgd. Een enorme dynamiek heeft Khanty-Mansiysk laten zien. Om te beginnen proefden ze eerst het spel, en vorige jaar waren zij de gastheer van de Wereldschaakolympiade. Het was een geweldig succes! Nu zijn ze begonnen met schaken op scholen en ze genieten ervan.
Vorig jaar organiseerde Astrakhan het FIDE Grand-Prix voor de heren, en na afloop riep de gouverneur van Astrakhan uit: ‘Waarom halen we hier niet nog een ander toernooi naar toe?’
Djaudat Abdullin: Het afgelopen Russische Clubkampioenschap liet daar een interessante trend zien. De huidige winnaar, de Moskouse club ‘SHSM-64’ was een internationaal team met een groot aantal buitenlandse spelers.
Ilyumzhinov: Wat is daar mis mee?
Djaudat Abdullin: Het kleine aantal vertegenwoordigers van het merk van de wereldberoemde Sovjet school in de teams van de Russische kampioen. Begrijpt u me alstublieft niet verkeerd, ik ben niet tegen internationalisering, maar dit gegeven maakt me een beetje boos. Vroeger gingen onze schakers naar het buitenland om buitenlandse teams te versterken.
Ilyumzhinov: Volgens mij geeft dat niet. Ik ben president van de FIDE, en de FIDE is een multinationaal lichaam dat bestaat uit 172 landen die lid zijn. Ik vind het belangrijk dat hoe meer sterke schakers over de wereld reizen hoe beter het is. Hun contacten op het lokale niveau stimuleren en motiveren de lokale clubs tot vooruitgang en opwaardering van het schaken. Het belangrijkste hier is de balans de vinden.
Ongetwijfeld is het veel gemakkelijker om grootmeesters te kopen, dan ze vanaf hun vroege kinderjaren op te leiden. Wat dat betreft was een van mijn eerste opgaven als president van de FIDE het invoeren van schaken op scholen. Om dit mogelijk te maken bezoek ik landen en regio’s en alleen al dit jaar heb ik 29 landen bezocht. Enkele dagen geleden was ik in Polen om officieel het Wereldkampioenschap Schoolkinderen te openen. Ik ben in Tbilisi geweest voor de openingsceremonie van het Europese Schaakkampioenschap voor vrouwen.
Hoe meer mensen in elke regio schaken, hoe gemakkelijker het in de toekomst wordt uit de plaatselijke schakers professionals en amateur-teams op te leiden.
Djaudat Abdullin: Voor zover ik weet heeft het programma voor schaakontwikkeling reeds goede vruchten afgeleverd in uw eigen Kalmukkië.
Ilyumzhinov: Zie je dat je me zojuist een prachtig voorbeeld hebt gegeven van ons werk? Zeventien jaar gelden ondertekende ik een besluit om schaken op scholen in Kalmukkië in te voeren. Schaken stelde toen niets voor, we hadden nauwelijks een eersteklas speler in onze republiek. Feiten zeggen meer dan woorden, en nu hebben we Ernesto Inarkiyev, Sanan Syugirov en anderen. We moesten negen jaar wachten voordat de vruchten te voorschijn kwamen. In 2003 won Syugirov het Wereldkampioenschap in zijn leeftijdscategorie, de eerste keer in zijn schaakcarrière, en nu is hij al tweemaal wereldkampioen. Vorige week werd Dinara Dorzhieva Wereldkampioen bij de jeugd tot veertien jaar.
En het belangrijkste hier is dat 100% van de schoolkinderen in Kalmukkië kunnen schaken. Dit werkt ook door in hun schoolresultaten. Volgens de Russische Minister van Onderwijs staan we de afgelopen twee jaar op de eerste plaats van schoolresultaten onder de 85 Russische regio’s. De Russische Minister van Onderwijs, Andrey Fursenko, kreeg belangstelling voor ons verschijnsel en stuurde specialisten naar Kalmukkië om te onderzoeken wat de sleutel is tot het succes. Zij verklaarden ten slotte, dat het het schaken was dat hen tot zulke goede resultaten bracht.
Djaudat Abdullin: Pinochet werd bekroond met de zwarte band in karate. Waarom volgt u niet zijn voorbeeld? Ik bedoel de rang van ‘grootmeester’ voor uw bijdrage in het schaken…
Ilyumzhinov: Waarom zou ik die moeten krijgen? (Lachend) Ik vind van mezelf dat ik wel goed genoeg speel. Schaken is mijn passie. Ik heb eens berekend, dat ik in deze functie in vijftien jaar tijd ongeveer $ 60 miljard aan het ontwikkelen van schaken heb zien omgaan. Ik ben blij dat het geld rolt, en dat de eenheid in de FIDE bewaard is gebleven en zij niet is opgesplitst in delen. We hebben het een sterke Federatie, één kampioen en alles gaat verder goed.
Djaudat Abdullin: Schaken is opgenomen op het programma van de Wereld Zomer Universiade 2013, en dat is zeker een stap voorwaarts. Zijn er kansen voor schaken om deel te nemen aan Olympische Spelen?
Ilyumzhinov: We wachten nog steeds. De president van het IOC, Jacques Rogge, wordt in vergelijking met vroeger steeds milder in zijn afwijzingen. Ik denk dat het veel gemakkelijker is deel te nemen aan de Winter Olympische Spelen.Maar er is een regel dat de sport-kandidaat zeker een relatie moet hebben met sneeuw en ijs. We stellen een kleine wijziging voor door daaraan toe te voegen ‘of intellectuele sport’. Trouwens, er bestaat ruimte in het programma van de Olympische Winterspelen tussen 03.00 en 07.00 uur, een ruimte die perfect geschikt is voor het schaken.