Schaakrubrieken 14 april 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


INTRO

‘Samen op pad’

In deze aflevering ook de nieuwe e-column van Gert Ligterink op de site van Tata Steel Chess.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘ Veertigers zijn lang houdbaar ’begint met:

‘Van de Bulgaarse stad Plovdiv naar Sotsji aan de Zwarte Zee is maar een kleine sprong, dus een deel van het reizend circus zal meteen van het kampioenschap van Europa zijn doorgegaan naar het Russisch teamkampioenschap. Of Anish Giri nog een omweg via Rijswijk heeft gemaakt om daar op school een proefwerk te maken weet ik niet, maar in ieder geval was hij begin deze week present om te speln voor ShSm-64.

Als ik de afkorting goed interpreteer staat SM niet voor kinky seks maar voor Sjachmaty, 64 niet voor babyboomers maar voor het maandblad 64 en Sh voor skjaski, het Russisch dammen. In ieder geavl is het een sterke Moskouse club die in 201o en 2011 het kampioenschap heeft gewonnen.

Als Giri niet altijd zo vrolijk om zich heen zou kijken, kon je denken dat hij op weg naar Sotsji vervuld zou zijn van sombere gedachten. Het was niet goed gegaan in Plovdiv.’

(…)’ Boris Gelfand (43) die over een maand om het wereldkampioenschap speelt tegen Anand (42), gaf laatst een verklaring voor de lange houdbaarheid van zijn generatie. Het kwam doordat ze hun schaakopvoeding kregen in de tijd dat schaakcomputers nog weinig konden, zodat voor hen later de computer een nuttig werktuig was gebleken en niet een vervanger van hun brein.’

Hij behandelt de partij Alexander Morozevitsj – Dmitry Jakovenko, Russisch teamkampionschap Sotsji 2012.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Sergei Zhigalko – Namig Guliyev, EK Plovdiv 2012. Zie hieronder.

Wit begint en wint

Oplossing: ‘ 1.Te8 Pxe8 (na 1…De8 2.Dxf6+ Kg8 3.Dg5+ Kh8 4.Dh4+gat zwart op dezelfde manier mat als in de partij) 2.Dh5+ Kg8 3.Pe7+ en zwart gaf op.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ´Degradatie nabij voor aftredend kampioen HSG/Hilversum ´ begint met:

‘In een merkwaardige aflevering van de meesterklasse zijn voor de laatste ronde de belangrijkste beslissingen al gevallen. Voerendaal werd de eerste Limburgse club die de nationale titel veroverde, na een evenwichtig seizoen met zeven overwinningen en een kleine nederlaag.

HSG/Hilversum, de aftredende kampioen, zal vrijwel zeker de graderen. Hetzelfde lot treft ook LSG/Leiden of BSG/Bussum.

De clubcompetitie bevindt zich in een tussenfase. In de meesterklasse speelde dit seizoen geen sterrenteams. Volgend jaar is dat anders als En Passant debuteert in de hoogste afdeling. De club uit Bunschoten is op voorhand is met spelers asl L’Ami, Smeets en Nijboer op voorhand favoriet voor de landstitel.

De volledige rubriek volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek’ David Klein ’ begint met :

Schaakvereniging Kennemer Combinatie (KC) in Haarlem had een surpriseavond georganiseerd voor hun meest succesvolle lid David Klein. Net terug van zijn uitstekende optreden tijdens het laatste Europees Kampioenschap, waar hij tegen elf grootmeesters overeind bleef, dacht David dat hij op een demonstratiebord wat hoogtepuntjes zou laten zien aan enkele geïnteresseerde clubleden. Maar de zaal zat vol familie, vrienden, schaakmaten en enkele coryfeeën die David een warm hart toedragen zoals zijn eerste leermeester Jan van Dorsselaar (“Ik leerde hem 1.e4 spelen en hij doet dat nog steeds.”); organisator Hicham Boulahfa (“David is een goede schaker en een goed mens, een mooie combinatie.”); grootmeester Cathy van der Mije (“Er zit een grootmeester in hem.”) en persoonlijke trainer Yochanan Afek (“David is ook goed in studies, dat onderstreept zijn artistieke kwaliteiten.”). Op het volgende FIDE-congres zal David officieel benoemd worden tot Internationaal Meester.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn rubriek met een driezet van Th. Riemann, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Sutovsky –Nabaty klik hier.

Johan Hut

Zijn rubriek ’ Meesterwerken van schrijver Timman ’ begint met:

In het Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen speelde Richard Vedder in 2004 met wit tegen grootmeester Merab Gagunashvili uit Georgië. Na 72 zetten stond de eerste diagramstelling op het bord.

Zwart dreigt Th4 en slaan op g4, want met toren en loper van een toren winnen zal tegen een sterke tegenstander niet lukken. Daar kwam bij dat Vedder nog één minuut had en Gagunashvili nog een halfuur. Een mogelijkheid om Th4 te verhinderen was 73.Ke6, om Th4 met Lf6 te beantwoorden. Vedder, in zijn laatste minuut, meende dat dat ook op een andere manier kon.

73.Ld6? Th4! 74 Le7+ Kf4 75.Lxh4

Klaar, dacht Vedder, en hij kreeg inderdaad een hand van zijn tegenstander. Maar terwijl hij van binnen juichte, hoorde hij een toeschouwer zeggen: “Nice stalemate, I can use that for a study.” Stalemate? Dat betekent pat, zwart staat pat en Gagunashvili had Vedder een hand gegeven om de remise te bezegelen. Later in het clubblad schreef Vedder met de hem kenmerkende humor: “Ik weet nu hoe het voelt om van een grootmeester te winnen, ik heb het twee seconden gevoeld.”

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Het oplossen van driezet 790 kostte veel oplossers moeite. De driezet van E.B. Cook is een oudje. Stelling: wit; Kd4,Lg5,b6,e7,f7,h4; zwart: Kd6,b7,g7,g6.

Het probleem verscheen op 6-1-1855 in de krant Illustrated London News. De verrassende sleutelzet is 1. e8L! Tot dame promoveren gaat niet wegens pat, daarom maar een loper. 1. …Ke6 2. f8L! Grappig, voor de tweede keer een minorpromotie tot loper, en weer is de reden: tot dame promotie is pat. 2. …Kf5 2. Ld7 mat. Prachtig hoe de componist het idee van twee minor-promoties tot loper in een driezet aan elkaar heeft geknoopt.

In mijn zoektocht naar problemen waarin deze thematiek ook te zien was stuitte ik op een vierzet van H.W. Bettmann, zie diagram. Gedenkwaardig is dat deze vierzet precies 100 jaar oud is. Het probleem werd geplaatst in het tijdschrift The Theory of Pawn Promotion. Het jaar 1912 staat dezer dagen volop in de belangstelling in verband met de herdenking van de ramp met de Titanic. Leidde bij de Titanic het overmoedige idee van een schip dat niet kon vergaan, ook bij Bettmann veroorzaakt overmoed problemen. Bij de vierzet van Bettmann speelt op iedere witte zet de vraag: “is tot dame promoveren juist? Steeds moet wit kiezen voor een loperpromotie of een stapje terug, omdat promotie tot dame leidt tot pat, of “ramp door overmoed”.

De oplossing van de vierzet van Bettmann. 1. h8L! Txd8+ 2. exd8L! Kd6 3. c8L! Kc5 4. Le7 mat. Na 1. h8L kan ook 1. …Tf6 waarop volgt 2. Lxf6 Kd6 3. Kb8 Kc5 4. Pb7 mat. In deze laatste variant wordt duidelijk waarom 1. h8D? fout is. Na 1. …Tf6 is 2. Dxf6 pat. Evenzo zou een promotie tot dame in de tweede of derde zet van de eerste reeks zetten resulteren in pat.

Nieuw probleem.

Driezet 854 is een miniatuur van de bekende “puzzelkoning” Sam Loyd uit 1857.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5762 voor beginners en B5762 voor gevorderden.

A5762 Wit aan zet, heeft een leuke winst, hoe gaat dat?

B5762 Zwart aan zet, wat is sterk?

Gert Ligterink, 11 april 2012

Samen op pad

De mail bracht de partijen uit de competitiewedstrijd Purmerend – Sopsweps’29. De databankbeheerder van Sopsweps was de laatste tijd wat laks, maar ditmaal liet hij er geen gras over groeien. Zijn club versloeg een sterk team met 5,5-4,5 en zelf won hij een met stikmat besloten partij die hem bijzonder tevreden zal hebben gestemd.

Ach ja, Sopsweps. Hoe vaak zal ik in Wijk aan Zee geluisterd hebben naar de verhalen over het intrigerende genootschap? Over de curieuze ontstaansgeschiedenis, over de wedstrijden die ondanks twee niet bezette borden toch gewonnen werden, over de kansen in de volgende ronde tegen Nieuwendam, over de meestal onbegrijpelijke onderlinge ruzies en over het clubkampioenschap dat voor het begin van de competitie wordt gehouden tijdens een weekend in de Ardennen.

Het is geen toeval dat die verhalen juist in Wijk aan Zee worden verteld. De leden en oud-leden van Sopsweps zijn vaste gast bij het Tata Steel toernooi. Sommigen, zoals toernooidirecteur Jeroen van den Berg, perschef Tom Bottema en prominent perskamermedewerker Marc Spierings, hebben een functie tijdens het toernooi. De andere leden van Sopweps 1 (een tweede team bestaat niet) maken dankbaar gebruik van hun eeuwig geldige toegangsbewijs tot de perskamer.

Lees meer..

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.