Dramatische ontknoping bij A-jeugd

Zowel bij de jeugd als bij de meisjes in de hoogste leeftijdscategorieën van het NK jeugd te Rotterdam, eindigde het toernooi in een dramatische ontknoping. Bij de jeugd werd de tweestrijd tussen de beide koplopers, IM Quinten Ducarmon en Bart von Meijenfeldt, door laatstgenoemde in zijn voordeel beslecht. Beiden gingen met de schitterende score van 7 uit 8 de laatste ronde in. Bart won met zwart bliksemsnel van Thomas Mollema en toen was het aan Quinten om de taaie Zyon Kollen omver te krijgen. Dat lukte hem niet en toen hij op buigen op barsten begon te spelen, kreeg hij ook nog een nul aan zijn broek.

Bij de meisjes slaagden de beide koploopsters Anna-Maya Kazarian en Rosa Ratsma er allebei in hun laatste ronde hun partij in winst om te zetten, zodat een barrage noodzakelijk werd. Die werd met 1½ – ½ in het voordeel van Rosa beslist.

Bij de B- en de C-jeugd werden naar verwachting respectievelijk Thomas Beerdsen en Max Warmerdam kampioen. Ze stelden hun titel veilig met een snelle remise. En Cheryl Looijer, die al eerder de titel op zak had, ging met een 100% score over de finish. Ook in haar laatste partij rekende zij snel af met haar tegenstandster.

A-jeugd

Toen Quinten Ducarmon zich inschreef voor dit kampioenschap had hij maar één doel: kampioen worden. Inmiddels als sterke IM, bijna 2500 rating, leek het hem een aardig idee om nog net voor het scheiden van de markt te proberen om een uitzending naar een jeugdwereldkampioenschap af te dwingen. Op een of andere manier had hij een wat verstoorde relatie met de jeugdkampioenschappen, maar nu hij bijna te oud was, moest het er toch een keer van komen. En aanvankelijk leek er ook geen vuiltje aan de lucht. Hij begon met 4 uit 4, waarbij hij in ronde 4 de op dat moment verrassend voor de dag gekomen Bart von Meijenfeldt terugwees. Ducarmon nam – wellicht door de objectiviteit geboden – even wat gas terug en speelde twee remises. Wellicht had hij wat minder objectief moeten zijn en had hij beide tegenstanders op een of andere manier verder aan de tand moeten voelen, maar de stellingen gaven daar in feite niet de gelegenheid voor. Maar omdat Von Meijenfeldt ondertussen weer tweemaal gewonnen had, was hij langszij gekomen. Ducarmon liet zich niet gek maken. Hij speelde een paar uitstekende partijen en kwam op 7 uit 8. Bij elk ander toernooi zou dit al vrijwel genoeg voor de titel geweest zijn. Maar wie had kunnen denken dat de Bredanaar Von Meijenfeldt ook zou blijven winnen. Hij versloeg ook niet de minsten: zo ging onder meer Miguoel Admiraal (nummer twee op rating in dit kampioenschap) onder het juk door. Dat bracht beide rivalen samen op de eerste plaats bij het ingaan van de laatste ronde. Daarbij had Ducarmon op papier de sterkere tegenstander, maar hij had het voordeel van de witpartij.

Von Meijenfeldt speelde vrijuit, offerde een dame voor een toren, een stuk en een pion en kreeg alle kansen aan zijn zijde. Toen tegenstander Thomas Mollema ook nog vrij snel de mist inging in een moeilijke stelling, had hij in elk geval een mogelijke barrage op zak. Daarmee zette hij Ducarmon vreselijk onder druk die nu ijzer met handen moest gaan breken tegen Kollen. En daar leende de stelling zich niet zo goed voor. Want in een gesloten Franse structuur viel er weinig eer te behalen voor wit. Toen hij uiteindelijk voor een foutieve ruil koos om het open te gooien, bleek dat als een boemerang te werken. Zwart kreeg een ijzersterke vrijpion, won er een pion bij en even later was er geen houden meer aan. De teleurstelling moet groot geweest zijn voor Ducarmon. En hoewel hij na dit debacle eigenlijk nergens recht op heeft, zou ik de schaakbond sterk willen adviseren om toch goed na te denken over een mogelijke uitzending. Want was Ducarmon niet de enige van de Nederlandse jeugdtitelhouders die zich in dit gevecht had gemengd? En heeft hij niet al bijna aan een GM-norm voldaan? Was hij niet de co-winnaar van het ijzersterke open toernooi in Vlissingen vorig jaar? Er zijn genoeg argumenten aan te wijzen dat hij niet zal misstaan op een wereldkampioenschap.

Even terug naar de titel van Bart von Meijenfeldt. Met de fenomenale score van 8 uit 9 heb je er geen twijfel over laten bestaan dat je de terechte kampioen bent. En met zijn soms sprankelende spel in dit toernooi heeft hij ook een visitekaartje voor de toekomst afgegeven.

Uiteindelijk kwam er een viertal op 6 punten op de gedeelde derde plaats. Dat waren Miguoel Admiraal, Ivo Maris, Robby Kevlishvili en Zyon Kollen.

De eindstand aan kop in deze categorie:

AB-meisjes

Net zoals bij de jeugd waren er in dit kampioenschap ook twee spelers die de dienst uitmaakten. Dat was natuurlijk Anna-Maja Kazarian, op voorhand de grote favoriet voor de titel in deze klasse en haar concurrente, Rosa Ratsma, die al eerder bewezen heeft een goed potje te kunnen schaken.

Het onderlinge duel in ronde 5 werd door Anna-Maja in haar voordeel beslecht, maar omdat ze in ronde drie verloren had van Timardi Verhoeff en verder nog een halfje liet liggen, moest ze toezien hoe Rosa gelijk met haar bleef aan de kop van de ranglijst. Ook in de laatste ronde wonnen ze allebei en eindigden ze op 7½ uit 9. Een barrage was dus nodig en daarvan eindigde de eerste partij in remise. In de tweede partij zag het er aanvankelijk heel gunstig uit voor Anna-Maja, maar zij vergaloppeerde zich, waardoor Rosa er als de kippen bij was om het eindspel naar haar hand te zetten. Rosa Ratsma dus kampioene.

De eindstand aan kop in deze categorie:

B-jeugd

In deze categorie was er ook een tweestrijd gaande tussen Thomas Beerdsen en Joris Gerlagh. Het onderlinge duel in ronde vijf werd door Thomas in zijn voordeel beslist en omdat hij verder nog maar één halfje had afgegeven, heeft hij van meet af aan de koppositie gepakt en die niet meer afgestaan. Daardoor kon hij het zich permitteren om zich er in de laatste ronde met een korte remise vanaf te maken. Als je 8 uit 9 hebt behaald, mag je je de terechte winnaar noemen. Joris Gerlagh kwam uiteindelijk op een uitstekende tweede plaats terecht met slechts een half puntje minder. Soms is een dergelijke score genoeg voor een ongedeelde eerste plaats, maar dat zat er dit keer niet voor hem in. Als nummer drie kwam, toch wel enigszins verrassend, Twan van der Togt over de eindstreep met 6½ punt. Hij bleef een groepje talenten (Ankit Majhi, Alik Tikranian en Robin Lecomte) een punt voor.

De eindstand aan kop in deze categorie:

C-jeugd

Eigenlijk hetzelfde verhaal als bij de B-jeugd. De hoogste ratinghouder, Max Warmerdam maakte als grote favoriet voor de titel, de reputatie volledig waar. Hij gaf drie remises af en finishte daardoor met 7½ punt, een half puntje voor zijn belangrijkste concurrent, Joris Kokje, die gezien zijn rating een meer dan uitstekend prestatie heeft geleverd. Hij kwam uit op 7 punten, slechts een halfje minder dan de winnaar. Ook Simon Elgersma en Alexander Janse hoorden op papier een stuk lager te eindigen dan op de gedeelde derde plaats waar ze nu met 6 uit 9 terecht kwamen.

De stand aan kop in deze categorie:

C-meisjes

Cheryl Looijer was de enige van alle categorieën die het toernooi afsloot met een 100% score. Ook toen zij al kampioene was, nam zij geen gas terug. Ze rekende soms snel af met een tegenstander en als ze al in moeilijkheden was, hetgeen een paar keer voorkwam, toonde ze zich koelbloedig bij het pareren van dreigingen en het overnemen van het initiatief.

De strijd om de tweede plaats was veel spannender en uiteindelijk waren het Willeke Knottnerus, Sterre Kruijsen en Iris Schelleman die met zes punten op de gedeelde tweede plaats terecht kwamen.

De stand aan kop in deze categorie:

Partijen en fragmenten van de ronden 7 t/m 9

Vereggen, Lars – Ducarmon, Quinten

Nadat wit in het vroege middenspel heeft verzuimd iets met zijn (ruimtevoordeel) te doen, is er een eindspel ontstaan. Daarin wordt de suprematie van de b-lijn betwist. Met zijn volgende zet beslecht zwart die strijd in zijn voordeel.

37…Pa3 38. Txb8 Txb8 39. Tc1 Tb3 40. Kg4 Aangewezen lijkt 40. h4 waarna er nog geen vuiltje aan de lucht is voor wit.

40…Pc4 41. Pe2 Tb4 42. Pc3 Tb2

43. Kf3?!

Een stap in de verkeerde richting. Na het veilige 43. Kg3 lijkt het erop dat wit de stelling moet kunnen houden.

43…Ph4+ Ook interessant was nu 43…c5!? omdat zwart na 44. d5? direct wint met 44…Ph4+! 45. Kf4 Tg2 46. e5 g5+ 47. Ke4 Pd2+ 48. Kd3 c4+ 49. Kd4 Pb3+

44. Kg4??

En deze tweede misstap mag zwart het kunstig uitmaken. Vreemd genoeg is er nog niets desastreus aan de hand voor wit: 44. Kf4! f6 45. e5

44…Tg2+!! 45. Kxh4 Pd2!

Een schitterende mataanval met slechts een paar stukken. Na 45…Pd2! 46. Le3 Pf3+ 47. Kh5 Kh7 valt er niets te verzinnen tegen de dreiging . .. g6 mat.

0-1

Maris, Ivo – Von Meijenfeldt, Bart

Wit eist erg veel van zijn stelling.

19. g4? fxg4 20. hxg4 Dh4 21. f5

21…Le5!

De zwarte stukken schieten de gevaarlijk opgestelde zwarte dame te hulp.

22. Lf2 Dh2+ 23. Kf1 Ld5 24. Tac1

Wit heeft het al te kwaad.

24…Pf6 25. Pc3 Kh8

Geef Von Meijenfeldt een aanvalspositie en hij brengt zijn stukken in razend tempo in stelling.

26. Pxe4 Pxe4 27. Lxe4 Dh3+

28. Kg1

Dit gaat geforceerd mat. Het is duidelijk dat 28. Ke1 faalt op 28…Lxe4 29. Dxe4 Tfe8!

28…Lxe4 28…Lxe4 29. Dxe4 Lh2+ 30. Kh1 Lg3+ 31. Kg1 Dh2+ 32. Kf1 Dxf2#

0-1

Baselmans, Sam – Gerlagh, Joris

Zwart heeft met goed positiespel een belangrijke pion buitgemaakt. De technische eenvoudigste weg naar de winst was het opheffen van de eigen zwakte op h5.

30…Le4 Dat kan met 30…h4! en daarna zie ik niet hoe wit het nog kan houden.

31. Pf4 Lxc2+ 32. Kxc2 Pe4 33. Tg2

33…Td8?!

Zwart weigert zijn h-pion af te ruilen.

34. f3 Pc5 35. Th1 Ke7 36. Txh5 Txh5 37. Pxh5

En plotseling is hij zijn pluspion kwijt. Maar Gerlagh kan uitstekend tegenslag verwerken. Hij laat opnieuw een sterke fase volgen.

37…Pd7 38. g4 fxg4 39. fxg4 Pe5

Het zwarte paard staat hier uitstekend.

40. g5

40…Pc4?!

Ziet er normaal uit, maar het is niet de optimale voortzetting. Maar nu verdiende 40…Pf3! de voorkeur. Na 41. Tg3 Td2+ 42. Kc1 Tf2 staan de zwarte stukken uitstekend opgesteld, terwijl die van wit wat verdwaald zijn.

41. Kc1?!

Baselmans profiteert niet ten volle. Met 41. Kb3! had wit uitstekend kunnen terugvechten.

41…Th8! 42. Pg3 Th4 43. Te2?!

Brengt een ordinaire truc in de stelling, maar daar pak je Gerlagh meestal niet mee. 43. b3 Pb6 44. Te2 Tg4 is goed voor zwart, maar wit kan nog tegenstribbelen.

43…Pd6 44. Te5 Tg4 45. Pe2

45…Te4?! Het is mij onduidelijk waarom zwart niet koos voor 45…Pc4 46. Tc5 Kd6 47. Tc8 Txg5 waarna hij twee verbonden vrijpionnen heeft.

46. Pd4!

Opnieuw maakt wit gebruik van de nodige tactiek en het lijkt nu wel zijn beste kans.

46…Txe5 46…Kd7!

47. Pc6+ Kf8 48. Pxe5 Pe4

49. Pd7+?

Hier staat het witte paard niet goed. Na 49. Pf3! Kg7 50. Kc2 Kg6 51. Pe5+ Kxg5 52. Pxf7+ staat zwart slechts een fractie beter, maar ik denk dat wit het nu moet kunnen houden.

49…Kg7 50. Pb8 a5 51. Pc6 a4

52. Pd4 Het was hoog tijd voor het in het spel van de koning. 52. Kc2! Pxg5 53. Pd4 e5 54. Pxb5 f5 en we krijgen een wedloop die er op het oog kansrijk uitziet voor zwart, maar ik vermoed dat wit het gaat redden met 55. c4

52…Pd6!

Goed gezien van de zwartspeler, nu wordt het lastig voor wit.

53. Pf3 Kg6 54. Kd1 Kf5 55. b3 axb3 56. axb3 e5 57. Ke2 Kf4 58. Pd2 Kxg5

De witte pion is zonder slag of stoot verloren gegaan en daarmee lijkt het pleit beslecht.

59. c4 bxc4 60. bxc4 Kf5 61. Ke3 Ke6 62. c5 Pf5+ 63. Ke4 Pe7 64. Pf3 f5+ 65. Ke3 Kd5 66. Ph4 Kxc5

En dit geeft zwart niet meer weg.

67. Pf3 Kd5 68. Ph4 Ke6 69. Pf3 Pd5+ 70. Ke2 f4 71. Pg5+ Kf5 72. Pf3 e4 73. Pd4+ Kg4 74. Pc2 f3+ 75. Kf2 Kf4 76. Pd4 e3+ 77. Kf1 Pc3 78. Pc2 Pe4 79. Pd4 Pd2+ 0-1

Kokje, Joris – Warmerdam, Max

Na harde strijd heeft zwart een pionnetje buitgemaakt en die naar een toreneindspel geloodst. Maar hoe moeilijk is het om na zo’n lange partij goed te blijven rekenen. Max dacht dat hij er al was, maar hij had even niet zo goed naar een afwikkeling naar een pionneneindspel gekeken.

63…e3?

Dit doet al het fraaie hiervoor te niet.

Vermoedelijk is 63…b4! het meest simpel omdat het pionneneindspel nu wel wint voor zwart. De dreiging … e4-e3 is dan wel beslissend.

Begeleider Stefan Kuipers gaf hier het ook volstrekt logische 63…Kd4 aan dat ook simpel wint na bijvoorbeeld 64. Kd2 b4 65. Tg8 b3 66. Tb8 Kc4+ 67. Ke2 Tb5 (zie analysediagram)

en het is uit.

64. Tg5+ Ke4 65. Txd5 Kxd5 66. Kd3

Tja, daar sta je dan.

66…b4 67. Kxe3 Kc4 68. Kd2 Kb3 69. g4!

Wit is op tijd. Dat verwacht je ook niet als je oppervlakkig kijkt naar de stelling op zet 63.

69…Ka3 70. g5 b3 71. g6 b2 72. g7 b1=D 73. g8=D Da2+ 74. Dxa2+ Kxa2

Je kunt niet zeggen dat Max het niet geprobeerd heeft!

1/2-1/2

Siu, Villa – Kazarian, Anna-Maja

1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pc3 Pf6 4. Lg5 dxe4 5. Pxe4 Pbd7 6. Pf3 Le7 7. Pxf6+ Lxf6 8. h4 c5 9. Ld3 cxd4 10. De2 Da5+ 11. Ld2 Db6 12. O-O-O Pc5 13. g4 Ld7 14. Pe5 Lxe5 15. Dxe5 Pxd3+ 16. cxd3 f6 17. Dg3

Wit is een pion kwijtgeraakt en zwart neemt nu het initiatief over.

17…La4! 18. Tde1 Dc6+ Accurater lijkt mij 18…Tc8+ 19. Kb1 O-O met een gezonde pion meer.

19. Kb1 Dc2+ 20. Ka1 Dxd2

21. Dd6!

Het is nog even oppassen geblazen voor de zwartspeelster.

21…e5 22. Dxd4?

Ligt erg voor de hand, maar Anna-Maja heeft een fraaie weerlegging. Als ze er nog iets van had willen maken had ze hier 22. f4 Dxf4 23. g5 kunnen proberen om na 23…Lc6 verder te gaan met 24. De6+ Kd8 25. Dd6+ Kc8 26. Tc1 (zie analysediagram)

en de zwartspeelster zal nog peentjes moeten zweten…

22…Dd1+! 23. Txd1 exd4

en nu was het dan echt gedaan. Het punt was op zet 29 al binnen.

0-1

Ratsma, Rosa – De Kraker, Lena

Wit heeft een pionnetje gewonnen, maar misschien kan zwart met het loperpaar nog roet in het eten gooien.

20…Dg6?

Na deze fout gaat het hard. De enige kans bestond uit 20…Db4! Na 21. e6 fxe6 22. Txe6 Kh8 en zwart doet nog enigszins mee.

21. e6! Kh8 21…fxe6 22. Txe6 kost al een dame.

22. e7 Tfe8

23. Pe5

Alle stukken van wit grijpen nu snel in.

23…Df6 24. Pxf7+ Kh7 25. Dd3+ g6 26. Dd2

De dame dreigt nu op h6 binnen te vallen.

26…g5 26…Dg7 27. Ta4! gevolgd door Th4 is ook dodelijk.

27. Te6

En opgegeven.

1-0

Von Meijenfeldt, Bart – Admiraal, Miguoel

In deze uiterst gecompliceerde stelling neemt zwart niet zijn beste kans waar.

23…a5?! Met 23…Pe5! 24. Lf1 gxf5 25. Txb4 en nu de verrassende, doch wel thematische wending 25…Pxf3 26. gxf3 Pg4! kon zwart voldoende tegenspel ontwikkelen.

24. Dh4!

Een open koningsstelling is een kolfje naar de hand van de witspeler.

24…Te6 Onaantrekkelijk is 24…gxf5 hoewel wit nog iets te bewijzen heeft na 25. Lf4 Da7 26. Dg5+ Kf8 Dat lukt met 27. Lxf5! en wit heeft (meer dan) voldoende compensatie voor het geofferde materiaal.

25. Lf4 Da8 26. Dg3

26…Lc6?

Hier onderschat Miguoel de witte aanvalskansen. Alleen met de ‘stoorzet’ kon zwart op de been blijven. 26…h4 27. Ph6+ Kg7 28. Dxh4 Lxf3 en zwart doet volop mee.

27. Pc3 Vreemd genoeg vindt Bart 27. Ph6+ Kg7 het winnende 28. Pxf7! (nog) niet.

27…Pc5?!

En opnieuw had hij 27…h4! dienen te spelen.

28. Ph6+!

Maar geef Bart geen tweede kans…

28…Kf8 28…Kg7 29. Lf5!

29. Lxg6?!

Een voor de hand liggend offer, maar het is niet de allerbeste voortzetting. Krachtiger was 29. Lf5 gxf5 30. Pxf5 Ke8 31. Pg7+ Kf8 32. Lh6 Ke7 33. Td1 (zie analysediagram)

en wits aanval werkt op volle toeren.

29…fxg6 30. Dxg6

30…Db7?

Dit maakt de stelling onspeelbaar. Hoog tijd voor 30…Le8! 31. Df5 Da7 en hoewel wit natuurlijk genoeg heeft voor zijn stuk, is geen directe beslissing voor handen.

31. Pf5!

Dreigt in de eerste plaats Lh6+ en ook Ld6+ is bijzonder vervelend voor zwart.

31…Pg8 32. Ld6+ Txd6 33. Dxd6+ Kf7 34. Dg3 Kf8 35. Pd6

Het wemelt van de paardvorken!

35…Dc7 36. Df4+ Kg7 37. Dg5+ Kh8 38. Dxh5+ Dh7 39. De5+ Dg7 40. Dxg7+ Kxg7 41. Pxc8

Met twee kwaliteiten en drie pionnen meer staat wit huizenhoog op winst. Op zet 58 had hij het punt op zak.

1-0

Ducarmon, Quinten – Van Overdam, Julian

1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 d6 6. g4 Pc6 7. g5 Pd7 8. Le3 Le7 9. h4 O-O 10. Le2 a6 11. Dd2 Pxd4 12. Dxd4 b5 13. O-O-O

13…Da5

Een nieuwtje dat wellicht niet voor herhaling vatbaar is. 13…Tb8 was nog bekend.

14. h5 Td8

De toren moet eigenlijk op f8 blijven in verband met de nu komende actie, maar zwart moet ook veld f8 vrijmaken voor een loper.

Nu komt 14…b4 te laat na 15. h6! e5 16. Dd5 Pc5 [16…Dxd5 17. Pxd5 Ld8 18. Pxb4 is een troosteloos eindspel voor zwart.] 17. hxg7 Te8 (zie analysediagram)

en nu het fraaie 18. Txh7! met winst.

15. g6!

Wit gaat voortvarend verder.

15…Lf6 16. Dxd6 b4 17. gxf7+ Kxf7 18. Pb1

Dat is eigenlijk de enige concessie die wit moest doen: het paard op b1 staat niet zo fraai.

18…Dxa2 19. Ld4

19…Lg5+ Heel ingewikkeld zijn de varianten na 19…Pe5 20. Dc7+ Td7 21. Dc5 Lg5+ 22. Le3 Le7 en nu lijkt 23. Txd7 Lxd7 24. Dxe5 Lf6 25. Dc7 Dxb2+ 26. Kd2 toch winnend voor wit.

20. f4 Pf8 21. De5 Lh6

Hij probeert druk te zetten op pion f4. Logisch lijkt 21…Lf6 maar na 22. Dc5 heeft zwart helemaal geen tegenspel.

22. Thg1!

Uiteraard bereidt wit een kwaliteitsoffer op g7 voor.

22…Ke8 23. Lc5

Quinten speelt het prozaïsch uit. Het publiek (lees: de kibitzers thuis voor de computer) scandeerde nu: Txg7, Txg7, Txg7… 23. Txg7! Het had inderdaad simpel gewonnen. Na 23…Lxg7 24. Dxg7 Td7 25. Dh8 kan zwart de dreigingen Lc5 en h6 gevolgd door Lh5 niet het hoofd meer bieden. 25…Tf7

23…Da5

Zwart besluit met een bijzondere dame-manoeuvre die hem echter niet uit de brand helpt. 23…Td7 24. Lxb4 is ook helemaal klaar.

24. Txd8+ Dxd8

25. Txg7!

Dit kon natuurlijk toch niet uitblijven.

25…Dh4 25…Lxg7 26. Dxg7 het is niet moeilijk om te zien dat zwart het paard op f8 niet meer kan redden.

26. Tg4 Dd8 27. Pd2 Da5 28. Pc4 Da1+

De dame is weer terug waar zij op zet 22 ook stond. Maar na

29. Kd2

valt er geen zinnige zet te bedenken voor zwart. Vandaar dat hij het maar opgaf.

1-0

De Groot, Jacob – Beerdsen, Thomas

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. Le3 Pbd7 7. f3 e6 8. Dd2 b5 9. g4 h6 10. O-O-O b4 11. Pce2 Dc7 12. Pg3

12…d5

Een riskante poging om de stelling in een vroeg stadium te openen. De sterke Gabrielian speelde het zo in 2013 in zijn partij tegen Kruchev.

13. exd5 Pxd5 14. Pe4 Tb8 14…Pxe3 15. Dxe3 bleek heel redelijk voor zwart in de partij Soumya-Narayanan, 2012.

15. Lf2 Da5 16. Lc4 Lb7 17. Lb3

17…Pc5?!

Beerdsen speelt met vuur. Hier had zwart zijn koning toch snel uit het tochtige centrum moeten wegspelen. 17…Le7

18. Pxc5 Lxc5 19. The1 Sterk was nu 19. g5 Le7 20. h4 en zwart heeft problemen.

19…O-O 20. g5 hxg5 21. Dxg5 Le7

Foutief is 21…Dd8? 22. Dxd8 Tfxd8 23. Pxe6

21…Ld6 22. Lg3 lijkt vrij goed voor wit.

22. Dd2?

Hij kruipt terug in zijn schulp. En nu mag zwart zich gaan uitleven tegen de witte koning. Met 22. Dh5! had wit groot voordeel kunnen behalen. Na bijvoorbeeld 22…Dd8 23. Tg1 Lf6 24. Dh6 pakken zich donkere wolken samen boven de zwarte koningsstelling.

22…Pc3!?

Een aantrekkelijke zet, maar wit heeft een onverwacht sterk antwoord:

23. Tg1?!

De Groot mist de laatste kans op voordeel.

23. Pxe6! en dan moet zwart 23…Ld5!? zien te vinden. Het lijkt dan nog te gaan na

[23…fxe6? 24. Txe6 Tbd8 25. Txe7+ Kh8 (zie analysediagram)

26. Tf7!! en wit staat op winst. 26…Txd2 27. Txf8+ Kh7 28. Txd2]

[23…Pxa2+ 24. Kb1 Lf6 25. Tg1 (25. Lxa2)] 24. Lxd5 Pxa2+ 25. Lxa2 Dxa2

23…Pxd1 24. Dh6 De5

Beerdsen heeft beet en hij laat niet meer los.

25. Pxe6 Dxb2+ 26. Kxd1 Lxf3+ 27. Ke1 Da1+ 28. Kd2

28…Dxg1!

Hj wikkelt simpel af. 28…Tbd8+ 29. Pxd8 Txd8+ 30. Ke3 Dc3+ zou een mat opgeleverd hebben, maar waarom zou hij dat gaan uitrekenen?

29. Lxg1 gxh6 30. Pxf8 Txf8 0-1

Warmerdam, Max – Nguyen, Kevin

Wit stond al riant maar na zwarts laatste zet 23.. . Da5-c5 krijgt hij vrije doortocht. Dat doet hij wel op fraaie wijze:

24. Dxd7+! Txd7 25. Txd7+ Ke8 26. Tgd1

Er dreigt mat met Td8+ gevolgd door T1d7. Na 26. Tgd1 Tf8 heeft Max de ijzersterke pointe 27. Lb5! waarna groot materieel verlies niet te voorkomen valt.

1-0

Lacourt, Frédérique – Ratsma, Rosa

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. Le3 e5 7. Pb3 Le6 8. Le2 Pbd7 9. O-O Le7 10. Tc1 Tc8 11. Te1 O-O 11…Txc3 12. bxc3 Pxe4 lijkt ook al vrij goed voor zwart.

12. h3 b5 13. Ld3 Pb6

Inmiddels heeft zwart met simpele middelen al de overhand gekregen.

14. Pd2 b4 15. Pe2 Pa4

De witte stukken moeten naar vreselijke velden. Ook het thematisch 15…d5 kwam sterk in aanmerking.

16. Pg3 16. Tb1 d5 is ook uitstekend voor zwart.

16…Pxb2 17. De2 a5 18. La6 Tb8 19. Tb1 Pa4 20. Lc4 Pc3

De partij is in feite beslist.

21. Dd3 Lxc4 22. Pxc4 Pxb1 23. Txb1 g6 24. f4 Dc7 25. Tf1 Tbc8 26. Pb6 Dxc2 27. Da6 Tc3 28. Tf3 Dxa2 29. fxe5 dxe5 30. Pf1 b3 0-1

Kazarian, Anna-Maja – Reichardt, Monica

1. e4 c6 2. d4 d5 3. Pc3 dxe4 4. Pxe4 Pf6 5. Pxf6+ exf6 6. c3 Ld6 7. Ld3 O-O 8. Pe2 Te8 9. O-O Dc7 10. Pg3

10…Lf4?

Zwart ontwikkelt niet.

11. Dh5 11. Te1 lijkt mij zo mogelijk nog sterker voor wit.

11…g6 12. Dh4

De zwarte velden zijn danig verzwakt.

12…Lxc1 13. Taxc1 De7 13…Kg7 14. f4 f5 15. Dg5 is ook geen weelde voor zwart.

14. Pe4 Pd7 14…Kg7 was de enige zet, maar ook dan zal zwart na 15. Tce1! Le6 16. Te3 een zware pijp te roken krijgen.

15. Tce1 Dd8

Dat laat een aardige combinatie toe.

16. Pxf6+

Dit zou iedereen spelen. Wit wint een gezonde pion met behoud van het initiatief.

Anna Maja had even op haar handen moeten gaan zitten. Dan had zij waarschijnlijk het nog veel sterkere 16. Lc4! gevonden. 16…Te7 en nu is 17. f4! het allerkrachtigst. Zwart kan niets doen. Bijvoorbeeld: [17. Pxf6+ Pxf6 18. Dxf6] 17…Kg7 18. f5! g5 (zie analysediagram)

19. Pxg5! fxg5 20. Dxg5+ Kf8 21. f6 met winst.

16…Pxf6 17. Txe8+ Dxe8 18. Dxf6 Le6 19. Te1 Dd7 20. b3 Td8 21. f4 Tf8

22. Te5 Een killer was nu 22. f5! Lxf5 23. Te7 Dd8 24. Lc4 en zwart gaat ten gronde aan de zwakte van punt f7.

22…Dd8

Ze vlucht in een kansloos eindspel. Dat geeft Anna-Maja natuurlijk niet weg. Ze wikkelt feilloos af.

23. Dxd8 Txd8 24. f5 Ld7 25. Kf2 Kf8 26. fxg6 fxg6 27. Kf3 Kf7 28. g4 h6 29. h4 Tf8 30. Lc4+ Kg7+ 31. Kg3 Te8 32. Txe8 Lxe8 33. Kf4 b5 34. Ld3 Kf6 35. g5+ hxg5+ 36. hxg5+ Ke6 37. c4 a6 38. c5 a5 39. a3 Kd5 40. Ke3 Ke6 41. Le4 Kd7 42. d5 cxd5 43. Lxd5 Ke7 44. Kd4 Kd7 45. Ke5 Ke7 46. c6 Kd8 47. Kd6 1-0

Calje, Fong Li – Looijer, Cheryl

1. e4 g6 2. d4 d6 3. Pf3 Lg7 4. Lc4 Pd7 5. Le3 Pgf6

6. Pbd2 Het is bekend dat het offer 6. Lxf7+ niet zo goed is voor wit. 6…Kxf7 7. Pg5+ Kg8 8. Pe6 De8 9. Pxc7 Dd8 10. Pxa8 Pf8 en het paard op a8 wordt later opgehaald.

6…O-O 7. O-O c6 8. c3 b5 9. Ld3 La6 10. Tc1 Tb8 11. De2 c5 12. b4 Dc7

13. Tfe1?! Als wit iets had gewild, had ze hier 13. c4! moeten spelen. Na 13…bxc4 14. Lxc4 Lxc4 15. Dxc4 lijkt het mij dat wit wel goed staat.

13…c4 14. Lb1 Pg4

Het lijkt erop dat Cheryl er patent op heeft om met deze paardzet een mooie witte loper op te halen…

15. h3 Pxe3 16. Dxe3 Lb7 17. Ph4 e5 18. d5 Dd8 19. Dg3?

Nu krijgt wit ernstige problemen met de zwarte velden. En daar weet Cheryl zeer goed gebruik van te maken: 19. Phf3 Pb6 gevolgd door … h6 en … f5 en zwart staat uitstekend.

19…Lh6! 20. Tcd1 Lf4 21. Dg4 h5 22. Df3 Lxd2 23. Txd2 Dxh4

Dat ging weer heel snel ineens…

0-1

Ducarmon, Quinten – Kollen, Zyon

1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pd2 Le7 4. Ld3 c5 5. c3 Pf6 6. e5 Pfd7 7. Dg4 O-O 8. Pe2 cxd4 9. cxd4 Pc6 10. O-O f5 11. Dh3 Tf7 12. Pf3 Pf8 13. Dg3 Ld7 14. a3 Pa5

15. Pg5 Een ander idee is om met 15. Lg5 de slechte tegen zwarts goede loper te ruilen.

15…Lxg5

Je zou zeggen: als dit moet voor zwart heeft hij problemen. Maar dat blijkt alleszins mee te vallen.

16. Lxg5 Db6 17. b4 Pb3 18. Tad1 Tc8 18…Pxd4 19. Pxd4 Dxd4 20. Lxf5 werkt in wits voordeel omdat dan de stelling meer open komt.

19. Tfe1

Wit kon niet direct 19. Lb1 spelen vanwege 19…Lb5 20. Tfe1 Lxe2 21. Txe2 Pxd4 en wit is een cruciale pion kwijt.

19…a5 20. Lb1 a4 21. La2 Da7

Pareert het slaan op b3.

22. h4 Lb5

23. Pc3?!

Het lijkt erop dat wit na deze zet in de problemen geraakt. Hier lijkt 23. Pf4 een bruikbaar alternatief. Maar of wit in het voordeel kan komen, betwijfel ik.

23…Lc4

Zwart had zelfs met een klein grapje de gang van zaken naar zijn hand kunnen zetten: 23…f4! 24. Dh3 [24. Lxf4? Txc3 25. Dxc3 Txf4 is erg goed] 24…Lc4 en pion d4 is erg hulpbehoevend geworden.

24. Le3 Pg6 25. f4 Pe7 26. h5 Kf8 27. Lf2 Ke8

28. De3

Dit leek een goed moment voor 28. Lxb3 maar na 28…axb3 [28…Lxb3? faalt dan op 29. Pb5] 29. a4 Db6 is het de vraag of wit zich niet in de nesten heeft gewerkt.

28…b5

Zwart neemt geen risico en schuift de stelling dicht. Daarbij legt hij een groot probleem neer bij zijn tegenstander die koste wat het kost moest winnen om kans op de titel te behouden.

29. Lxb3?

Dit speelt alleen de zwartspeler in de kaart. Tijdens de partij zat ik te kijken naar 29. h6 g6 30. Lb1 en wit zal zeker niet minder staan, maar aan winst hoeft hij ook nog niet te denken.

29…axb3 30. Ta1 Pc6 31. Teb1 Ta8 32. Dd2

32…Db6!

Goede raad is duur, wat kan wit nog ondernemen? Zwart heeft een duidelijk doelwit: pion a3 en onder omstandigheden pion d4.

33. Te1 Tfa7 34. Db2 Ta6! 35. h6 g6 36. Le3 Da7

Zwart heeft kalmpjes getripleerd en nu zijn de dreigingen … Txa3 en … Pxb4 actueel geworden.

37. Df2 Pxb4 38. Dh4

Wit zoekt zijn heil aan de andere kant van het bord, maar dat is gedoemd te mislukken.

38…Pc2

Zwart komt nu gigantisch veel materiaal voor. De witspeler speelt nog lang door en dat kan niemand hem kwalijk nemen. De teleurstelling moet groot geweest zijn en hij zal nog gehoopt hebben op een wonder.

39. Lf2 De7 40. Dh3 Pxa1 41. Txa1 Txa3 42. Td1 Ta1 43. Pb1 b2 44. Lh4 Df8 45. Dc3 b4 46. Dd2 Dxh6 47. Lf6 T8a4 48. Kf2 Dh5 49. Te1 Kd7 50. Dc2 Dh2 51. Dd2 La2 52. Dc2 Dxf4+ 53. Kg1 Dxd4+ 54. Kh2 Lxb1 55. Txb1 Df4+ 56. g3 Dc4 57. Dd1 b3 0-1

Mollema, Thomas – Von Meijenfeldt, Bart

1. e4 c5 2. c3 d5 3. exd5 Dxd5 4. d4 g6 5. Pf3 Lg7 6. Pa3 cxd4 7. Lc4 De4+ 8. Le3 Ph6 Het is duidelijk dat 8…dxe3? niet kan vanwege 9. Lxf7+ Kxf7 10. Pg5+

9. cxd4 O-O 10. Db3 10. O-O is de hoofdvariant.

10…Pc6 11. Ld3 Dg4

12. h3

Mollema zet de zaak op scherp. 12. O-O Pf5 13. h3 Dh5 lijkt niet zo geweldig voor wit.

12…Dxg2 13. Ke2

13…Pg4!

Goed gevonden van de zwartspeler.

14. Tag1

De dame is ingesloten, maar zwart krijgt fantastische compensatie. 14. hxg4 Lxg4 is al direct winnen voor zwart.

14…Pxe3 15. Txg2 15. Kxe3? faalt op 15…Dxf3+ 16. Kxf3 Pxd4+

15…Pxg2

16. Pc2 16. d5 lijkt de aangewezen zet, maar zwart heeft al meer dan genoeg compensatie voor het geofferde materiaal.

16…Le6 17. Da3 Pf4+ 18. Ke1 Tac8 Nog sterker is 18…Ld5 19. Lb5 Tac8

19. Le2 Ld5 20. Pe3

20…Le4 Hier was 20…Pxd4! al een killer, maar het valt de zwartspeler natuurlijk niet te verwijten dat hij het overzichtelijk houdt.

21. Tg1 Pxd4 22. Pxd4 Lxd4 23. Dxe7

Wit probeert wat pionnen te snabbelen, maar dat werkt alleen maar averechts: de zwarte torens grijpen nu beslissend in.

23…Tfe8 24. Dd6

24…Lxe3

Zwart doet het enigszins gemakzuchtig en daarmee geef hij de witspeler een klein beetje hoop.

Heel sterk is 24…Tc1+ 25. Ld1 Le5! en de dame heeft nauwelijks goede velden tot haar beschikking. 26. Dd7 [26. Da3 Lxb2!] 26…Lc6 27. Dd2 Lxb2 en hier valt geen verweer meer te bedenken.

25. fxe3 Pxe2 26. Kxe2 Tc2+ 27. Kf1 Tec8

Materieel gezien gaat het nog wel voor wit, maar het is duidelijk dat de zwarte stukken de strijd domineren. Daarbij heeft de witte koning bepaald geen veilig onderkomen.

28. Tg5 h6 29. Te5 Lg2+ 30. Ke1 Lf3 31. Kf1 Lg2+ 32. Ke1 Lxh3

33. Tb5?

Dit bespoedigt het einde. Als wit de strijd had willen voortzetten, had hij 33. Td5 moeten spelen. Maar het lijdt geen twijfel dat zwart hier na 33…Txb2 ook op winst had gestaan.

33…Lg4

Dreigt bijvoorbeeld … Te2+ of … Tg2.

34. Kf1 Le2+ 0-1

Gerlagh, Joris – Tikranian, Alik

1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pf3 Pf6 4. Dc2 Pbd7?!

Al een heel matige zet. 4…g6 is een bekende voortzetting.

5. cxd5! Pxd5?!

Dit is nog erger dan het alternatief. Wit krijgt gratis het centrum en ontwikkelingsvoorsprong. Hier moet zwart eigenlijk terugnemen met 5…cxd5 maar het zal hem niet bevallen dat wit nu 6. Lf4 kan spelen.

6. e4 P5f6 7. Pc3

7…e6?! Wellicht viel de stelling na 7…e5 8. dxe5 Pg4 9. e6 fxe6 nog te spelen, hoewel wit ook dan in het voordeel is na bijvoorbeeld 10. h3 Pge5 11. Pxe5 Pxe5 12. Le3

8. Lf4 Le7 9. Ld3 h6?

Dit geeft een aanknopingspunt op de koningsvleugel waar wit op zit te wachten. Met 9…Pf8 10. O-O Pg6 11. Lg5 O-O kon zwart de strijd voortzetten.

10. O-O O-O 11. Tad1 b6 12. Dc1

12…Ph7?

Een afschuwelijke zet, die hem meteen duur te staan komt.

Zwart moet oppassen. Want na een normale zet als 12…Lb7 13. Lxh6 gxh6 14. Dxh6 wordt zwart (bijna) mat gezet.

Ook na 12…Te8 13. Lxh6 gxh6 14. e5 Ph7 15. Dxh6 Pdf8 heeft wit uitstekende compensatie, maar er dient nog het een en ander aangetoond te worden.

13. d5! Pc5 Na 13…cxd5 14. exd5 Pg5 15. dxe6 Pxe6 16. Le4 Pxf4 17. Dxf4 Tb8 18. Lc6 wordt zwart ook helemaal ingesnoerd.

14. Lb1 cxd5 15. exd5 De8 16. d6

Nu heeft wit er nog een reus van een vrijpion bijgekregen, maar wat moest zwart anders?

16…Ld8 17. b4 Pd7 18. Le4 Tb8 19. Pb5

Alle zetten van wit spelen vanzelf.

19…f5 20. Pc7 Df7 21. Lc6

Er dreigt onder andere Pxe6.

21…Kh8 21…Lb7 22. Lxb7 Txb7 23. Tfe1 is ook desastreus voor zwart.

22. Lxd7 Dxd7 23. Pe5 Da4 24. d7 Lb7 25. Pxe6 Dxa2 26. Pg6+

En zwart gaf het op. Tegen zoveel overmacht is niemand bestand.

1-0

Kokje, Joris – Halfhide, Sebastian

Zwart heeft de zaken actief aangepakt.

23…Tb8 Hier kon zwart in het voordeel komen met 23…Dg5! 24. hxg6 hxg6 25. f3 e3 26. Td3 Te8 is dan al vrijwel beslissend.

24. hxg6?! 24. g3 ging nog net voor wit.

24…hxg6?! Ook na 24…Dxg6! 25. Te2 Txb5 staat zwart prachtig.

25. g3 e3 26. fxe3 Tf1 27. Txf1 Dxf1 28. Kd1

28…Df6?

Ineens is zwart alle kansen aan het vergooien en blijft hij materiaal achter. Zwart moest nu 28…Dxb5 spelen en daarbij tegenspel toelaten met 29. Dxg6 Het lijkt me nu een dynamisch evenwicht.

29. Dxa4 De5 30. Df4 Txb5 31. Dxe5 Lxe5 32. Pd3 Lxg3 33. Tg2 Le5 34. Pxe5 dxe5 35. Txg6+ Kf7 36. Tg2

En wit won het resterende toreneindspel.

1-0

Alle partijen of fragmenten via de viewer:

(De foto’s zijn van Ab Scheel)

Voor alle partijen en de dagbulletins van het organisatiecomité klik op downloads van de toernooisite.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

  1. Avatar
    HermanGrooten 06 mei 2014

    Hartelijk dank voor het compliment! Het Kampioenschap was ook de moeite waard om er een waardig artikel over te schrijven :)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.