Historie NK
In navolging van onze NK-quiz staat er op onze website informatie (kruistabel en kort verslag) over de historie van het Nederlands Kampioenschap schaken.
Zie www.maxeuwe.nl voor de kampioenschappen van 1909 tot en met 1970.
De NK’s van 1971 tot heden worden binnenkort gepubliceerd.
Een mooi overzicht. Een goede aanvulling zou zijn om ook de speeltempi voor zover bekend te vermelden.
Beste Lucas,
De speeltempi zijn slechts in de laatste jaren te achterhalen. We zullen kijken of het lukt om die ook te vermelden.
Ter vergelijking heb ik wel uit het toernooiboek van het NK 1974 het volgende artikel uit het toenmalige reglement gevonden:
De speeltijd bedraagt normaliter 7 uur per dag met een pauze van twee uur na vijf uur spelen. De wedstrijdleider is bevoegd van deze regeling voor de gehele wedstrijd af te wijken indien omstandigheden dit wenselijk of noodzakelijk maken. Het tempo is 40 zetten in 2 1/2 uur en vervolgens 16 zetten per uur.
Eerste tijdcontrole na 40 zetten, vervolgens na elke 16 zetten. Afgebroken partijen moeten worden uitgespeeld volgens een te voren bekend gemaakt speelschema met dien verstande, dat de wedstrijdleider bevoegd is hiervan af te wijken.
Bij het uitspelen van afgebroken partijen dienen de oudste bij voorkeur het eerst te worden uitgespeeld.
In het boekje "Wij schaken", samengesteld door H. Kramer, uitgegeven in 1965 of 1966, staat bij de KNSB competitie het volgende vermeld:
Er moet vijf uren worden gespeeld, zonder onderbreking. Het speeltempo is 50 zetten in de eerste 2½ uur, daarna 20 zetten per uur. Partijen die bij het einde van de speeltijd niet tot een resultaat zijn gekomen, moeten worden afgebroken en uitgespeeld, indien één (of beide) speler(s) op dat ogenblik de wens daartoe te kennen geeft (geven). Het uitspelen moet binnen 15 dagen geschieden in het lokaal van het tiental, welks speler de voortzetting niet heeft verlangd; indien beide spelers dit verlangd hebben in het lokaal van de thuisclub. Wenst men niet verder te spelen dan wordt de partij na 5 uur spelen ter arbitrage opgezonden, tenzij men onderling tot overeenstemming kan komen.
Gelukkig maar dat men tegenwoordig niet meer dat speeltempo heeft. Lang voorbereiden, lange vermoeiende partijen, tijdnoodtaferelen, het niveau zou ontzettend omlaag gaan.