Anish Giri over de Olympiade 2014 met partijanalyses
“Alle winnaars gefeliciteerd. Nu volgt een periode van rust en herstel om energie op te doen voor komende wedstrijden!”
De derde keer
De Schaakolympiade is het grootste schaakfestival dat men zich kan voorstellen. Door zowel kwaliteit als kwantiteit oefent het aantrekkingskracht uit op elke schaakliefhebber: bijna de hele schaaktop is aanwezig en er nemen meer dan 160 landen deel. Dit tweejaarlijkse evenement werd ditmaal in het noorden van Noorwegen georganiseerd, in het heerlijke stadje Tromsø, even voorbij de poolcirkel.
Voor de derde achtereenvolgende maal maakte ik deel uit van het Nederlandse team. In 2010 maakte ik mijn debuut aan het vierde bord. De laatste tijd verheug ik mij over een plaatsje aan het eerste bord. Dit keer waren mijn teamkameraden de onverwoestbare Loek van Wely, de degelijke Erwin l’Ami, de zelfs nog degelijker Sergei Tiviakov, die na een onderbreking weer deelneemt aan teamwedstrijden, en mijn vriend Robin van Kampen, die zich langzaam maar zeker een plaatsje heeft veroverd in het Nederlandse team. De groep werd geleid door de ervaren trainer Vladimir Tukmakov uit Oekraïne, die als coach van het Oekraïense team twee gouden medailles op zijn conduitestaat heeft.
Klachten!
Niettegenstaande vele klachten over de organisatie had ons team een prettige ervaring bij aankomst. Bij gebrek aan een boarding pass had het aardig wat moeite gekost om onze vliegtuigstoelen te vinden. Onze bord 1-speler was voor de verandering zijn paspoort weer eens kwijt, maar hij vond het gelukkig weer vrij snel en zijn bagage arriveerde netjes op tijd. Helaas waren veel van onze collega’s niet zo fortuinlijk. Ons team behoorde tot de gelukkigen die dit ongerief bespaard bleef. De hotelkamer was niet al te groot, maar met mijn ervaring in het toernooi in Stavanger was ik erop voorbereid. Het buffet met alle varianten van Noorse zalm en verwante zaken was voortreffelijk. Het draaide erop uit dat we één keer een restaurant van onze keuze bezochten en zelfs bij die gelegenheid bleek het een sushibar te zijn, zodat ondergetekende geen enkele dag de geneugten van de Noorse zalm heeft moeten missen.
Er waren ook klachten over de speelzaal en vooral over de mobiele toiletten. De zaal was niet bepaald luxe, maar ruim genoeg. Gewoonlijk heb ik vrij snel last van de warmte, maar ditmaal ondervond ik weinig hinder, ofschoon ik velen hoorde klagen. Wat de toiletten betreft: het was niet ideaal, maar ik zou anders ook geen oplossing hebben voor een evenement waarin duizenden nerveuze mensen constant water zitten te drinken. Kortom, het was nog zo slecht niet, maar mensen die een excuus nodig hadden konden putten uit een rijk arsenaal aan klachten. Zij vonden grif gehoor bij hun collega’s en bij de media.
Condoleance
Voor we ons met het eigenlijke verslag gaan bezighouden, wil ik mijn medeleven betuigen met de families en vrienden van twee spelers: Kurt Meier van de Seychellen en Alisher Anrakulov uit Uzbekistan (uitkomend voor de ICCD), die op de laatste dag van de Olympiade plotseling kwamen te overlijden.
Een goed begin
Ons team heeft een reputatie van trage starter, maar ditmaal wonnen we de eerste twee matches overtuigend met 4-0: tegen Andorra en Colombia. Mijn taak was het zwaarst: ik moest het opnemen tegen twee grootmeesters, maar met enig geluk slaagde ik erin mijn beide tegenstanders (De la Riva en Matamoros) te verslaan.
Al in de derde ronde troffen we het sterke team van de USA. Hikaru Nakamura had wat moeite om op tijd aan te komen in Tromsø, maar hij was net op tijd voor de eerste belangrijke ontmoeting van zijn team. Hij speelde de opening met wit weinig overtuigend en we deelden al spoedig het punt. Van Wely overleefde als witspeler de opening van Onischuk niet en we stonden met 1½-½ achter. Intussen ploeterden L’Ami en Van Kampen tegen respectievelijk Kamsky(!) en Var Akobian. Erwin boekte een verbazingwekkende overwinning (een van vele, zoals later bleek) en Robin verzilverde uiteindelijk zijn loperpaar, zodat we in de wolken waren met de uitslag: 2½-1½.
De verwachtingen waren hoog gespannen. Ook in de volgende match, tegen Israël, zag het er goed uit. In tijdnood gebeurden er enkele knotsgekke dingen en de match eindigde in 2-2 nadat ik mijn partij tegen Boris Gelfand had gewonnen en Tiviakov zijn kansen ongebruikt liet tegen Maxim Rodshtein en verloor.
Onze volgende match tegen China eindigde in 2-2 na vier remises (ofschoon Loek het op zeker moment niet eenvoudig had). Later bleek dit een buitengewoon goed resultaat, aangezien de Chinezen dit toernooi niet te stoppen waren.
Onze volgende tegenstander was Iran. Als gedoodverfde favoriet waren we vol vertrouwen en we wonnen met 3-1. Zelf was ik in moeilijkheden tegen Elshan Moradiabadi nadat ik met wit op zeker moment wat al te ambitieus te werk was gegaan. Ik schakelde net op tijd over op een andere versnelling en voordat de partij uit de hand kon lopen, verzekerde ik mij van remise. Op het bord van Robin gebeurden krankzinnige dingen, maar het liep allemaal goed af.
Zwakke ronden!
Wij hadden de top van ons toernooi bereikt. In de volgende match gebeurde er iets onverklaarbaars. Het treffen met Bulgarije dreigde op zeker moment een 0-4 nederlaag te gaan opleveren, nadat Loek en Sergei beiden ten onder waren gegaan. Op het eind redden we nog twee remises aan de topborden, zodat de score 1-3 werd. Met alle respect voor het Bulgaarse team: dit was beslist niet het resultaat waarop wij gehoopt hadden, met 100 ratingpunten meer aan de borden 3 en 4. Het Bulgaarse team kwam over het algemeen sterk voor de dag, met aan bord 3 een topscorer in de persoon van Valentin Iotov, die in het begin van het toernooi al zijn partijen won, onder andere tegen Sergei Karjakin. Bord 1 van Bulgarije, ex-wereldkampioen Veselin Topalov, was in grootse vorm en won uiteindelijk de gouden medaille voor zijn individuele prestaties.
We herstelden ons tegen Brazilië met 3½-½. Ik versloeg Fier, maar de partij Makhitarian tegen L’Ami 0-1 was schitterend. Men zal moeite hebben de verleiding te weerstaan er nogmaals naar te kijken.
Partijanalyse: Mekhitarian-L’Ami via de viewer:
Mekhitarian, K. – L’Ami, E.
1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pc3 Lb4 4. f3
Een modieuze variant van het Nimzo-Indisch, vooral populair geworden door Anand, die dit systeem in twee wereldkampioenschapsmatches toepaste: tegen Kramnik en Carlsen.
4…c5
Het scherpste antwoord. Magnus kreeg er dit jaar verschillende keren mee te maken en probeerde zowat alle methoden om hiertegen te spelen, met uitzondering van het systeem dat Erwin in deze partij kiest.
5. d5 O-O 6. e4 b5 7. e5 exd5!?
Een zeldzaam antwoord. De theoretische voortzetting is het eenvoudige Pe8. Toch is dit geen nieuwtje. Het werd al gespeeld door Kosteniuk en zelfs door Karjakin tegen Aronian, al was dit in een rapidpartij.
8. exf6
De volgende zetten zijn praktisch gedwongen.
8…d4 9. a3 La5 10. b4! dxc3 11. bxa5 Te8+
Eerst nemen op f6 komt op hetzelfde neer.
12. Kf2 12. Pe2 is ook mogelijk.
12…Dxf6
13. Ta2!?
Een nieuwtje. Het is moeilijk vast te stellen of Mekhitarian erop was voorbereid. Misschien kende hij de variant, maar had hij hem niet uitvoerig geanalyseerd. 13. Dd5 is het gebruikelijke antwoord.
13…b4!?
Erwin kon zich zijn analyse niet goed herinneren en begon vanaf dit punt al te improviseren.
13…bxc4 is het alternatief. Volgens de computer is het de beste zet, maar hiermee moet nog ervaring worden opgedaan in serieuze partijen.
13…Pc6 14. cxb5 Pd4 leek me interessant, maar na 15. Pe2 zie ik geen mogelijkheden om het initiatief te handhaven.
14. Te2
Op dit punt was ik bezorgd over de stelling van mijn teammakker. Zijn vorige zet beviel me niet. Ook zijn lange nadenken maakte mij niet vrolijker, maar zijn volgende zet deed dat wel:
14…Tf8!
Eenvoudig en sterk. Het was niet mogelijk de beide torens te verbinden (je kunt nu eenmaal niet twee stukken ontwikkelen in één zet), dus het is het beste om dan maar terug te gaan met de toren.
15. Ph3 Pc6 16. Pf4 16. Pg5!? is het alternatief, voorgesteld door de computer. De tekstzet doet wat menselijker aan.
16…La6
Het meest actief. Lb7 was het alternatief, maar de gespeelde zet ziet er aanlokkelijk uit.
17. axb4?
Een grote fout in een ingewikkelde stelling. Mekhitarian had deze voortzetting moeten spelen zonder pionruil.
17. Pd5! was de methode. 17…Dh4+ [17…Dd8 18. Te4!] 18. g3 Dxc4 en nu niet het automatische Tc2 wegens Dd4, maar het slimme 19. Td2! met damevangst. Als zwartspelers Erwins openingsexperiment willen herhalen, zullen zij naar een verbetering eerder in de partij moeten zoeken. [19. Tc2? Dd4+!] 17. Te4 Na de partij ging onze aandacht vooral uit naar deze zet, omdat we ons niet realiseerden dat de dame gevangen is na 17.Pd5. De stelling is nu heel troebel: 17…Tae8 18. Pd5 Dd8 19. Tg4!? f5! 20. Tg3 Kh8! (zie analysediagram)
met een zeer onoverzichtelijke stelling, die door de computer als ongeveer gelijk wordt beoordeeld.
17…cxb4 18. Pd5 Dh4+ 19. g3
19…Dxc4!
Nu beviel mij de zwarte stelling wel. Verrassend genoeg kan wit geen gunstig veld vinden voor zijn toren. Er is steeds weer een schaakje.
20. Tc2
20. Le3 was het alternatief. In de analyse achteraf kwamen we tot het besef dat zwarts enige zet dan zou zijn 20…Db5! en de stelling blijft onduidelijk. [20…b3 21. Tb2!]
20…Dc5+!
Een sterk antwoord.
20…Dd4+ was een voor de hand liggend alternatief, maar minder goed. Na 21. Dxd4 Pxd4 22. Lxa6 Pxc2 23. Lf4! staat wit beter. [23. Ld3 was de logische zet, maar het geeft zwart voldoende tegenkansen: 23…Pd4 24. Pxb4 Tab8!]
21. Le3 Dxa5 22. Lxa6 Dxa6 23. Pc7 Dc4 24. Pxa8
24…d5!?
Gemis aan gevoel voor esthetiek is zeker geen tekortkoming in Erwins spel. Het prozaïsche 24. ..Txa8 kwam op hetzelfde neer.
24…Txa8 25. De2 [25. Dxd7? kan heel goed worden beantwoord met 25…b3 26. Txc3 Dxc3 27. Tc1 Db2+! 28. Kf1 Df6! zoals we in de analyse achteraf vaststelden.] 25…d5 zou neerkomen op verwisseling van zetten. In plaats hiervan heeft zwart ook de mogelijkheid om eerst de dame weg te spelen.
25. De2!
Op dit punt verliet ik de speelzaal en ik maakte me zorgen over zwarts stelling die beter lijkt dan hij in werkelijkheid is. Ik had gedeeltelijk ongelijk. Zwart staat blijkbaar heel behoorlijk, maar wit moet de pionnenstorm kunnen overleven. 25. Pc7 d4 spelt weinig goeds voor wit.
25…Txa8! 26. Dxc4 dxc4 27. Lc5 a5
Zwart heeft een overmacht aan pionnen, maar het is niet zo eenvoudig om verder te komen.
28. Td1 Pe5 29. Ld4
met het sterke plan Lxc3! om de pionnenmassa te elimineren.
29…Td8
Een menselijke reactie. Remise ligt in het verschiet.
29…Pd3+!? was een schitterende poging om op winst te spelen. 30. Kf1 a4 31. Lxc3 en nu het geniale 31…b3!! Het is geen schande wanneer je dit mist. Zwart negeert eenvoudig de in staande loper! [31…bxc3 32. Txc3 is eigenlijk zeer gevaarlijk voor zwart, die beide damevleugelpionnen dreigt te verliezen.] 32. Te2 a3 Wit zal zich nu als een leeuw moeten verdedigen om aan het gevaar te ontsnappen. 33. Te7 b2 34. Tb7 h5 Wit zal de toren moeten geven om de vrijpionnen onschadelijk te maken. Uiteindelijk zal zwart een toreneindspel van 3 tegen 2 bereiken dat remise is. 35. Txd3 cxd3 36. Lxb2 a2!? 37. Ke1 a1=D+ 38. Lxa1 Txa1+ 39. Kd2 Ta2+ 40. Kxd3 Txh2 41. Ke3 en wit overleeft het.
30. Ke2 Te8
31. Lxc3?
een blunder. 31. Kf2! leidt tot herhaling van zetten na 31…Td8 aangezien zwart Lxc3 moet voorkomen.
31…Pg4+!
Uiteraard was Erwin niet van plan om de loper te nemen.
32. Kd2 Td8+ 33. Ke2 Te8+ 34. Kd2 Td8+ 35. Ke2
35…Txd1! 36. Ld2!
Wit mag zich gelukkig prijzen dat hij deze sterke vondst nog achter de hand heeft. Nu heeft hij goede kansen om het vege lijf te redden.
36…Th1 37. Txc4!
Het paard is hoe dan ook ten dode opgeschreven.
37…Txh2+ 38. Ke1 Th1+ 39. Ke2 Th2+ 40. Ke1 h5
Volgens de computer niet de allerbeste zet, maar tijdens de partij is het moeilijk om te kiezen uit een veelheid van zetten die zwart allemaal winstkansen bieden.
41. fxg4 b3 41…hxg4!?
42. Kd1 hxg4
43. Tc8+?
Wit komt op tijd om remise te maken door a5 te veroveren, maar dit moest wel zorgvuldig worden berekend:
43. Lxa5! Ta2 44. Lc3 Tc2 Het gevaarlijkst. Nu moet wit de penning ongedaan maken door 45. Tc5 f6 46. Ld4 en het eindspel van loper tegen pionnen is remise. 46…Tg2 [46…Txc5 47. Lxc5 Kf7 48. Kd2 Ke6 49. Kc3 Kd5 50. La7 Ke4 51. Kxb3 Kf3 52. Lb8 g5 53. Kc2 f5 54. Kd2 f4 55. gxf4 gxf4 56. Ke1 g3 57. Kf1=] 47. Tc3 b2 48. Tb3 Txg3 49. Tb8+ Kf7 50. Lxb2 (zie analysediagram)
en zwart mag nog wat proberen, maar het resultaat zou remise moeten zijn.
43…Kh7 44. Tb8?
Mekhitarian moet gedacht hebben dat nemen op a5 niet in aanmerking kwam. Nu houdt zwart teveel pionnen over en hoewel wit nog wel enige remisekansen behoudt, ziet het er slecht uit voor hem.
44…a4 45. Tb4 Tg2!
Pion g3 gaat verloren en daarna is het 3 tegen 0.
46. Txa4 Txg3 47. Le1 Tg2 48. Tb4 b2 49. Ld2
49. Lc3 komt niet op tijd. 49…g3 50. Txb2 Tg1+! 51. Ke2 g2! en zwart wint de loper tegen pion g2.
49…g3 50. Txb2 Th2
Wit zal onvermijdelijk zijn loper voor pion g3 moeten geven.
51. Tb1 f5 51…Th1+!? wint eveneens. 52. Kc2 g2 53. Le3 Txb1 54. Kxb1 Kg6 55. Kc2 Kf5 56. Kd3 Kg4 57. Ke2 Kg3
52. Tc1 g2 53. Le3 Th1+ 54. Kd2
54…Tf1!
Het winnende idee. Wit kan absoluut niets beginnen tegen de vrijpion op g2 en zwart zal langzaam maar zeker zijn overige pionnen naar voren brengen.
55. Lb6 f4 56. Tc4 g5 57. Tc6 g1=D
De rest is eenvoudig.
58. Lxg1 Txg1 59. Ke2 Tg3 60. Kf2 Kg7 61. Ta6 Kf7 62. Tb6 Te3 63. Ta6 Te6 64. Ta3 Kg6 65. Kf3
65…Kf5 65…Te3+?? zou getuigen van ongeduld. Het wordt ongenadig afgestraft na 66. Kg4! Niet slechts een valletje omdat het pat is na Txa3, maar het is tevens een positionele remise.
66. Tb3 Te5
Hier was Te3+ al mogelijk, maar er zijn vele wegen die naar Rome leiden.
67. Ta3 Tb5 68. Ta2 Tb3+ 69. Kg2 Kg4 0-1
Onze twee volgende ontmoetingen waren beslissend en betekenden het einde van onze aspiraties. We slaagden er om te beginnen niet in om Wit-Rusland eronder te krijgen, met gemiste winstkansen aan de borden 2 en 4. Er waren nog altijd kansen om ons te mengen in het gevecht om de medailles. We werden gekoppeld aan Oezbekistan. Ik speelde remise met wit tegen Kasimdzhanov en Erwin remiseerde ook aan bord 2. De borden 3 en 4 dolven echter het onderspit. Loek worstelde met zijn vorm en verknoeide een gewonnen eindspel, terwijl Robin ook al met zijn vorm kampte en ergens de winst miste (hoewel niet zo erg voor de hand liggend) en later was hij niet in staat om een gammele stelling met succes te verdedigen.
De laatste ronden
Dit betekende dat we de laatste ronde om des keizers baard zouden spelen. Ondanks alles rolden we Paraguay op met de overtuigende score van 4-0. Zelfs Loek, die in vormcrisis verkeerde, slaagde erin van begin tot eind een goede partij te spelen. Zelf moest ik, om voor individueel eremetaal in aanmerking te komen, met zwart winnen van Axel Bachmann. Deze speler beleeft een goede periode waarin hij zijn rating tot 2640 heeft kunnen opvoeren. Achteraf bezien was mijn openingskeuze de juiste.
Partijanalyse: Bachmann-Giri via de viewer:
Bachmann Axel – Giri Anish
1. c4 Pf6 2. Pf3 g6 3. Pc3 Lg7 4. d4 O-O 5. e4 d6
Wanneer je hoe dan ook moet winnen, ligt de keuze Konings-Indisch voor de hand.
6. h3
Bachmann heeft in de afgelopen twee jaar zeer veel partijen met dit systeem gespeeld, maar geen van zijn tegenstanders heeft de in mijn ogen kritieke variant toegepast.
6…e5 7. d5 Ph5
Het systeem 6.h3 speelde ik in mijn prille jeugd. Aanvankelijk leverde het me menig gemakkelijk punt op, maar op zeker moment kwam ik tegen voorbereide tegenstanders en deze zet vond ik onaangenaam.
8. g3
De moderne aanpak. Blijkbaar is men de bedoeling van het systeem uit het oog verloren: het tegengaan van f7-f5.
8. Ph2 is de oude hoofdvariant. Het wordt een gekkenhuis na 8…De8 ter voorbereiding van f5. 9. Le2 Pf4 10. Lf3 f5 11. g3!? Pxh3 12. Lg2 enz.
Als kind probeerde ik ooit het briljante 8. Pg1 met de idee dat na 8…De8 9. Le2 Pf4 10. Lf3 f5 11. g3 de pion op h3 gedekt is. Hoe interessant ook, ik raad sterk af om al zo vroeg in de partij met het paard terug te gaan naar g1.. . Het hoeft geen betoog dat het in die partij slecht voor mij afliep.
8…Pa6 8…f5 zonder uitstel lijkt mij ook mogelijk.
9. Le2 9. Ph2!? Pc5 10. b4 Pa6 11. Tb1 f5 was tweesnijdend in de derby Oekraïne-China. Ivanchuk-Ponomariov, 2000 en Wang Yue-Li Chao, 2009.
9…f5 10. exf5 gxf5 11. Lg5
11…Pf6
Een door ons bedacht nieuwtje, nadat Robin van Kampen tegen Delchev in de problemen kwam na het natuurlijke De8. 11…De8 12. Ph4 Pf6 13. Dc2 bood wit enige druk, gevolgd door 0-0-0. Delchev-Van Kampen, 2013.
12. Pd2?
Er is wat te zeggen voor het plan met Pb3 en Dd2, dat over het algemeen niet geheel zonder betekenis is, maar wit komt eenvoudig niet op tijd. In plaats daarvan zou wit kunnen voortzetten met Dc2 en 0-0-0, in de geest van Delchev.
12…De8! 13. Pb3 Dg6 14. Dd2
14…Pb4!?
De dame staat een tikkeltje overbelast op d2, want het is moeilijk om veld c2 en de loper op g5 beide te dekken. Het wordt duidelijk dat wit slecht uit de opening dreigt te komen. Het was blijkbaar ook mogelijk om te beginnen met 14…f4!? met een later Pb4. Ook dan zal wit de loper van de zwarte velden moeten opgeven.
15. f4?
Wit moest de loper van de zwarte velden opgeven om de schade te beperken. Eerlijk gezegd had ik niet onderkend dat deze zet mogelijk was, dus het trof mij onaangenaam, echter niet al te lang, want ik zag twee manieren om gebruik te maken van het gebrek aan coördinatie in het vijandelijke kamp.
15. Lxf6! Zwart staat duidelijk beter, maar het openingsfiasco had voorkomen kunnen worden.
15. Pb5? was de zet die ik verwachtte. Het schijnt dat zwart dan zetten moet herhalen met Pa6, maar ik had daar een slimmigheidje op bedacht. 15…f4! en zwarts paard heeft een aardige toekomst: Pc2 – xa1 – xb3 met aanval op Dd2. 16. Lxf6 [16. Dxb4 Dxg5 17. Pxc7 fxg3-+] 16…Pc2+ 17. Kd1 Pxa1 18. Lxg7 Pxb3 19. axb3 Dxg7 (zie analysediagram)
15…h6 16. Lh4 16. Lxf6 Dxg3+!
16…exf4 17. gxf4
17…Dg2
Mijn probleem was dat ik nu twee goede mogelijkheden had!
17…Pe4!? is ook goed. 18. Pxe4 fxe4 19. Dxb4 Txf4 [19…Dg2!?] 20. O-O-O! De enige manier om door te vechten. [20. Lf2 e3! 21. Lxe3 Dg3+ 22. Kd2 Te4!] 20…Txh4 21. Thg1 Df6 22. Pd4 en zwart moet winnen, maar wit kan nog vechten, net als in de partij.
18. O-O-O
18. Tf1 was een goede poging geweest. Dan had ik slim moeten zijn met 18…Pe4! [18…Dxh3? 19. Lxf6! Dg3+ ziet er op het eerste gezicht goed uit, maar wit zal het initiatief spoedig overnemen: 20. Kd1 Lxf6 21. a3 Pa6 22. Kc2!] 19. Pxe4 fxe4 20. Dxb4 Dxh3 21. Lf2 e3 22. Lg1 Lg4 met dodelijke aanval.
18…Pe4!
the point.
19. Pxe4 Dxe4 20. Tdg1
Deze zet had ik niet zien aankomen, maar het verandert weinig aan de zaak. 20. Dxb4 Nu neem ik natuurlijk pion f4 en niet de loper op e2. 20…Dxf4+! 21. Kb1 Dxh4 22. Thg1 Kh8 met groot zwart voordeel door het loperpaar en de pluspion. Maar nogmaals: wit blijft doorvechten.
20…Pxa2+
Ik nam de tijd om de meest nauwkeurige zet te vinden. Ik was tevreden met wat ik gevonden had.
21. Kd1 Db1+ 22. Pc1
22…Ld7!
Alles slaan op c1 was waar wit op hoopte. Dankzij de druk over de g-lijn zou hij compensatie hebben. Nu ga ik ervoor.
23. Ld3 La4+ 24. b3? 24. Ke2 was een betere poging. Na 24…Pxc1+ 25. Txc1 Tae8+ 26. Kf3 Dxb2 27. Dxb2 Lxb2 28. Tb1 Ld4! dacht ik helemaal gewonnen te staan, maar na 29. Lf2! is het schijnbaar toch niet zo makkelijk, alhoewel zwart natuurlijk met 29…Lb6! groot voordeel behoudt.
24…Dxc1+!
tijd om te oogsten. 24…Lxb3+ 25. Ke2 Pxc1+ 26. Txc1 Da2 27. Dxa2 Lxa2 28. Ta1! Hierop had wit zijn hoop gevestigd.
25. Dxc1 Lxb3+ 26. Dc2
26. Kd2 verliest eveneens. 26…Pxc1 27. Kxc1 [27. Txc1 a5!] 27…Kh7
26…Lxc2+ 27. Lxc2 Pc3+ 28. Kd2 Pe4+ 29. Lxe4 fxe4
30. Ke3
Na Tae8 zou wit zijn toren via g6 naar e6 brengen en ik besefte dat het toch niet zo makkelijk was. Dan realiseerde ik dat ik mijn pion op e4 moest opgeven en mij verder concentreren op mijn vrije a-pion.
30…Kh7! 31. Kxe4 a5!
en verder gaat het vanzelf.
32. Tg2 a4 33. Tb1 a3 34. Ta2
34…Ta4!
Het krachtigst. De witte stelling stort in en mijn tegenstander gaf op. Zoete winst in een partij die ik hoe dan ook moest winnen. Ik wou dat het altijd zo ging. 🙂 34…Tf7
0-1
12e plaats en de bronzen medaille!
Alles bijeen een goed einde van het toernooi, ofschoon de 12e plaats voor ons team duidelijk een teleurstelling was, vooral na de hoge verwachtingen door de uitstekende start. Zelf bereikte ik het erepodium door beslag te leggen op het brons aan het eerste bord, achter Topalov en Adams, die beiden ongelooflijke resultaten behaalden.
Bij de mannen werd China eerste. Zij speelden het gehele toernooi ongetwijfeld het beste schaak. Zilver was er voor Hongarije, een degelijk team onder aanvoering van Peter Leko. Tijdens het toernooi ging het gerucht dat de legendarische Judit Polgar zich na de Olympiade uit het schaakleven zou terugtrekken. Dat bleek helaas maar al te waar. Het brons was voor het jeugdige team van India, dat tot het bittere eind bleef strijden en het erepodium werd hun deel.
Bij de vrouwen werd Rusland winnaar door runner-up China te verslaan. Oekraïne legde beslag op het brons.
Alle winnaars gefeliciteerd. Nu volgt een periode van rust en herstel om energie op te doen voor komende wedstrijden. Voor mij zijn dat het Spaanse teamkampioenschap in Linares, gevolgd door de Europese Club beker in Bilbao!
De twee analyses nogmaals via de viewer:
Mooi verslag! Met plezier gelezen.