In deze rubriek proberen we u op een wat alternatieve manier kennis te laten nemen van een actueel toernooi of interessant evenement. We struinen het internet af op zoek naar mooie, bijzondere of leerzame zetten of concepten. Omdat we graag willen dat u de grijze cellen ook in conditie houdt, bieden we deze aan in de vorm van opgaven.
In het Open grootmeestertoernooi te Biel (in Zwitserland) treffen we slechts één Nederlandse deelnemer aan: Benjamin Bok. Maar hij staat na vijf ronden wel gedeeld bovenaan! Het toernooi, waar een soort kroongroep met zes wereldtoppers bezig is, is overigens bijzonder sterk bezet. Grootmeesters als Moiseenko (2710), Gharamian (2649), Fridman (2639), Fier (2628), Adhiban (2627), Sutovsky (2619) zijn ervaren rotten in het vak.
Uit het tot dusver beschikbare partijmateriaal van Benjamin heb ik twee fragmenten gehaald, waarin hij tegen sterke oppositie kleine strategische voordelen weet om te zetten in winst. U mag proberen de beide vragen te beantwoorden. Veel plezier ermee!
VRAAG 1)
Wit heeft positioneel voordeel behaald op basis van zijn pionnenstructuur. Hoe kan hij de kwetsbare zwarte pionnen het beste belegeren?
VRAAG 2)
Tegen een op papier sterke witspeler heeft Bok een mooi strategisch voordeeltje verworven. Wederom mag hij gebruik maken van de groepjesregel: de witte pionnen zijn veel kwetsbaarder dan de mooie structuur van zwart. Met zijn volgende zet gaat zwart voort op het pad om die pionnen te belegeren. Hoe deed hij dat?
OPLOSSINGEN
VRAAG 1)
Bok, Benjamin – Nezad, Husein Aziz
24. Td4!
Inderdaad: wit moet zo snel mogelijk beide zwaktes aanvallen om zwart geen gelegenheid te geven tegenspel over de b-lijn te kunnen ontwikkelen.
24…Tc5 25. Ted1 Te6?!
Wat passief. Zwart had zich veel taaier kunnen verdedigen met 25…Tb8
26. Pd2!
Volgens de regelen der kunst brengt Benjamin zijn paard op effectieve wijze in het spel.
26…d5
Daar heeft de zwartspeler kennelijk zijn zinnen op gezet. Na 26…Dc6 is hij precies op tijd om pion e4 gedekt te zetten, waarna pion c4 valt. 27. f3 en wit wint een belangrijke pion.
27. exd5 Te2?
Een tactisch missertje. Na 27…Txd5 28. Txd5 Pxd5 29. Pxc4 zou wit ook een gezonde pluspion hebben gekregen.
28. Pxc4! Txc2 29. Pxb6 Tb5 Heeft hij misschien overzien dat 29…Txb2? faalt op 30. Pa4
30. Pa4
Tja en nu staat wit er ineens twee voor. De rest voert Benjamin met vaste hand naar winst.