Stukkenjagers haakt af in titelrace met Apeldoorn

Verandering van spijs doet eten. Dat zou het thema kunnen zijn van de wisseling van speellokaal die De Stukkenjagers zich dit seizoen op de hals heeft gehaald. Het majestueuze De Harmonie werd ingeruild voor het filmhuis Cinecitta. Dit pand heeft een moderne uitstraling en de zalen alsmede de ‘Ristobar’ zijn heel sfeervol geconstrueerd.

Een mooie entourage om goed om in te kunnen schaken, tenminste voor de eerste vier teams van de thuisspelende vereniging. De laatste twee teams werden achter een afscheiding (in mijn perceptie waren dat een paar plantenbakken) in de ‘Ristobar’ gestald en daarmee werd het risico van geluidoverlast van de bar ingecalculeerd. De schakers zelf gingen er discreet mee om; bezoekers van het filmhuis bleken gelukkig ook heel welwillend mee te werken en ‘vanachter de plantenbakken’ kon duidelijk het kraken van de hersenen door het vele denkwerk ‘gehoord’ worden…

In de zaal waar onze wedstrijd plaatsvond, was een kleine ‘massakamp’ Stukkenjagers – Paul Keres op stapel gezet. Zowel het eerste, als het tweede trad aan tegen de sympathieke Utrechtse vereniging. Twee oud-gedienden van deze vereniging, Frans Konings en Erik Nicolai, zijn tegenwoordig in de Tilburgse regionen neergestreken en hebben hun oude vereniging al een tijdje geleden verlaten. Frans speelt niet meer in de eerste twee teams, hoewel hij daar qua speelsterkte wel in thuis zou horen. Eric fungeert tegenwoordig als vliegende kiep binnen onze vereniging!

Traditioneel vinden de confrontaties tussen de twee vlaggenschippen op het scherp van de snede plaats en hangt de uitslag meestal rond de 5-5. Daar was één memorabele uitzondering op toen De Stukkenjagers in 2011 naar de Meesterklasse kon promoveren. Zij moesten dan precies hetzelfde resultaat neerzetten in de laatste ronde als Het Witte Paard/Sas van Gent. Een spion in Sas van Gent meldde dat het daar al 6½ -2½ stond in het voordeel van de Sassenaren en dat daar nog wel een puntje bij ging komen. Dat was op een moment dat wij tegen behoorlijk wat slechte stellingen zaten aan te kijken. Maar juist die mededeling maakte toen onvermoede krachten los, want ineens vielen een hele hoop uitslagen in ons voordeel uit. En toen duidelijk was geworden dat wij inderdaad zouden promoveren als ik mijn iets betere eindspel tegen Jan Breukelman zou ombuigen in winst, waardoor wij ook precies op een 7½ – 2½ overwinning zouden uitkomen, was ongekend. Toen dat lukte, kon eigenlijk niemand navertellen, waarom dit toch gelukt was. De hele sfeerpressie van toen is hier te vinden.

Maar zo vroeg in de competitie tegen zo’n lastige ploeg, bleek ditmaal een te zware opgave. Om de race met Apeldoorn vol te kunnen houden, moest er in elk geval twee matchpunten in Tilburg blijven, maar daar zag het vrijwel de hele wedstrijd niet naar uit.

De enige die vrij vlot kon bogen op voordeel was Stefan Beukema. Die had met zwart in het Hollands een thematisch dubbelpionoffer gebracht tegen de talentvolle jeugdspeler Caspar Schoppen. En daar plukte Stefan al snel de vruchten van. Hij won een kwaliteit terug en omdat de witte koningsstelling volkomen open lag, schudde hij in no-time ook nog een mataanval uit zijn mouw.

Schoppen – S. Beukema

Dat was lange tijd het enige lichtpuntje, want op de meeste borden zagen de stellingen er niet voordelig of bedenkelijk uit. Gelukkig kwam daar in het derde uur verandering in. Bram van den Berg had na een frivool openingsavontuur beslissend voordeel in handen en ook Mark Haast leek langzaam iets te gaan bereiken tegen good-old Anton Rosmüller.

Maar voor de rest was bijna iedereen aan het pijnlijden. Nick Bijlsma had een pionnetje gepakt in de opening, maar tegenstander Jan Breukelman kreeg daar zoveel spel voor dat het voor de zwartspeler steeds lastiger werd. Een foutje was zo gemaakt en even later moest onze kopman in deze wedstrijd zijn koning omleggen.

Ook onze Chess Queens, Bianca Muhren (let op aandachtige lezers: zonder trema of Umlaut op de u!) en Anne Haast hadden het zwaar. Beide dames speelden met wit tegen de twee Utrechtse IM’s, respectievelijk Xander Wemmers en Hugo ten Hertog. Bianca moest op een gegeven moment de dame inleveren tegen twee lopers, maar die bleken niet te volstaan voor een half puntje. Na harde strijd en een lange zit, toch helaas een nul voor ons. Anne kreeg een thematisch spelende Hugo tegenover zich die het eens zo trotse witte pionnencentrum uit elkaar had weten te slaan. Maar Anne toonde zich opnieuw bijzonder persistent. Zij raakte een stuk achter, maar door genoeg pionnen te ruilen, wist zij in elk geval het vege lijf te redden met een halfje. Een knappe redding!

A. Haast – H. ten Hertog

Een paar borden verder zat Mart Nabuurs ook al tegen een stelling aan te kijken met een dame achter. Daar had hij nog wel een toren en een stuk en een pion voor terug weten te grabbelen, maar om hier nou mee op winst te kunnen spelen, was ook wat veel gevraagd. Uiteindelijk was een halfje ook het maximale dat hieruit te peuren viel.

Van de partijen van Mark Clijsen en Joris Gerlagh heb ik weinig meegekregen. Maar dat er na vier uur spelen helaas even zovele nullen tevoorschijn waren gekomen, viel me wat tegen.

Zelf had ik mijn handen vol aan Marijn Otte die een uitstekende partij speelde. Ik was vlak na de opening in een stelling terechtgekomen, die me niet beviel, hoewel daar objectief gezien nog niet veel reden voor was. En naarmate de partij vorderde, kwam ik steeds verder in de sores terecht omdat de stelling nog altijd niet eenvoudig te hanteren was. Zeker toen ik me ook nog een paar onnauwkeurigheden permitteerde, stond het water me aan de lippen. Hoewel ik aanvankelijk een grote tijdvoorsprong had opgebouwd, was daar ook helemaal niets van overgebleven. Sterker nog: toen ik even naar rechts op mijn klok keek, zag ik tot mijn schrik dat ik weinig tijd had en zelfs minder dan mijn tegenstander. Dat bleek later het keerpunt in de partij. Want ik produceerde zomaar een vreselijke fout, die me de kop had kunnen kosten. Gelukkig begon hij ook ineens na te denken – kennelijk omdat hij voelde dat er iets te halen viel – maar plotseling zat hij weer flink minder in zijn tijd. Marijn wikkelde af naar een toreneindspel dat ik gelukkig wel goed getaxeerd had: het stond namelijk potremise! Dat halfje kwam er dan ook net na de tijdcontrole.

Otte – Grooten

Toen was Mark Haast nog aan het ploeteren om van niets iets te maken. En zowaar, met engelengeduld pareerde hij het vervelende witte tegenspel en genereerde hij op de andere kant van het bord een venijnig aanvalletje tegen de witte koning. Nog altijd was het geen gemakkelijk klusje maar nadat Rosmüller een toren had geruild, ging het ineens van een leien dakje. Mark hengelde het punt binnen en gaf daarmee de eindscore nog een dragelijk aanzien.

Rosmüller – M. Haast

En hoe was het Bram van den Berg ondertussen vergaan? Hij had een kwaliteit tegen een pion buit gemaakt en daarna had hij verschillende malen de beslissende klap kunnen uitdelen. Maar die bleek toch ingewikkelder te zijn dan op het eerste gezicht duidelijk was. Onderstaande analyse maakt dat duidelijk. Maar helaas ging hij iets te timide verder (hetgeen we niet zo gewend zijn van hem ) en dat kostte uiteindelijk een halfje. Toen de muziek uit de stelling verdween offerde Bram heel wijselijk een paard voor zwarts gevaarlijkste pion en tikte zo het halve puntje binnen.

Van den Berg – R. de Rooij

Maar dat we over de 4-6-nederlaag niet tevreden kunnen zijn behoeft geen nadere toelichting. Apeldoorn kan de champagne al bijna koud zetten…

De persoonlijke uitslagen:

Alle analyses via de viewer:

Schoppen, Casper – Beukema, Stefan

1. d4 f5 2. Pf3 Pf6 3. g3 g6 4. Lg2 Lg7 5. O-O O-O 6. b3 d6 7. Lb2 De8 8. Pbd2 Pc6 9. Te1 e5 10. dxe5 dxe5 11. e4

11…f4

Een typisch dubbel pionoffer dat een mooi paard op f4 geeft.

12. gxf4 Ph5! 13. fxe5 Pf4 14. Te3 Lg4 15. Df1 Td8 16. h3 Lh5 17. La3 Een betere optie lijkt 17. Dc4+ Kh8 18. Tae1 (HG).

17…Tf7

18. e6?

Dit geeft een pion zonder slag of stoot terug, terwijl de druk niet verlicht wordt op de witte stelling (HG). Kleur bekennen met 18. Lb2 was het minste van alle kwaden (HG).

18…Dxe6 19. Tae1 Lh6!

De dreiging Pxg2 en Lxe3 kan niet meer tegen worden gehouden.

20. e5

Zwart slaat nu zijn slag (HG).

20…Pxg2 21. Dxg2 Lxe3 22. Txe3 Tfd7 23. Pf1 Lxf3! 24. Dxf3 Pd4 24…Td1 was zo mogelijk nog sterker (HG).

25. De4 Pf5 26. Tc3 26. Te1

26…c6 27. Ph2?

Na deze fout gaat het snel bergafwaarts (HG). 27. Lc5 was ook geen lolletje, maar zwart moet nog even iets bewijzen (HG).

27…Td1+ 28. Kg2 T8d4 29. De2 Ph4+

29…Ph4+ 30. Kg3 Tg1# zou een fraai matbeeld hebben opgeleverd (HG).

0-1

Van den Berg, Bram – De Rooij, Ramond

1. e4 e6 2. d4 d5 3. c4 dxe4 4. Pc3 Pf6 5. f3 Lb4 6. a3 Lxc3+ 7. bxc3 b6 8. fxe4 Pxe4 9. Dg4 Lb7 10. Dxg7 Df6 11. Dxf6 Pxf6 12. Lf4 Tg8 13. Pf3 Pbd7 14. Lxc7 Tc8 15. Lf4 Pe4 16. Tc1 f5 17. Tc2 La6 18. d5 Lxc4 19. dxe6 Lxe6 20. Pd4 Kf7 21. La6 Tc5 22. O-O Ta5 23. Le2 Pdf6 24. Lc1 Tc8 25. c4 Ld7 26. Ld3 Td8 27. Lb2 Kg6 28. Te2 Tc5

Na een stormachtig begin heeft wit de overhand gekregen. Hij heeft twee machtige lopers in een open stelling en de zwarte koning staat bijzonder onveilig. Er moet nu gerammeld worden aan de gammele ‘boom’ in het midden.

29. Pb3

Niet slecht. Na 29. g4! Tg8 30. Pxf5 Lxf5 31. gxf5+ Kf7+ 32. Kh1 moet wit al vrijwel gewonnen staan.

29…Tc6 30. Pd4 Tc5 31. Te3 h5 32. h3 Te8 33. Pf3 b5 34. Ld4

Zwart besluit nu om er een kwaliteitsoffer van te maken.

34…bxc4 Dat kon ook met 34…Txc4 maar dan volgt 35. Pe5+!

35. Lxe4 Pxe4 36. Lxc5 Pxc5

Wit heeft nu een voltreffer op de schoen.

37. Pe5+

Met het wat merkwaardige 37. Ph4+! was de partij onmiddellijk beslist. 37…Kh7 38. Txe8 Lxe8 en nu een zet die alleen een computer kan genereren: 39. Tf4!! [39. Txf5 is overigens ook ruim voldoende: 39…Pd3 40. Ta5 Kg7 41. Kf1 en wit staat op winst.] 39…Pe4 40. Pxf5 Lc6 41. Pd4 en de lastige zwarte c-pion wordt in bedwang gehouden door het paard, terwijl de toren elders op het bord zijn vernietigende werk mag doen.

37…Kg5 38. Pf3+?!

Dit is jammer, want daarmee verwatert het voordeel ineens.

38. h4+! had alsnog het volle punt naar binnen gehaald. 38…Kxh4

[38…Kh6 39. Pxc4 geeft een simpele technische winst.] [38…Kf6?? 39. Pxd7+!]

39. Tf4+ Kg5 40. Txc4

38…Kf6 39. Txe8 Lxe8

En gek genoeg is het nu niet zo gemakkelijk meer. De zwarte c-pion is uiterst lastig.

40. Pd4?!

Opnieuw had het paard naar de rand gemoeten! 40. Ph4! wint vermoedelijk nog steeds. 40…Ld7

[40…Pe4 41. Txf5+ Ke6 42. Ta5 c3 43. Pf5!] [Nu kan 40…Ke5 niet zo goed vanwege 41. Txf5+ Kd6 (41…Kd4?? 42. Pf3+) 42. Tf8 La4 43. Pf5+ en wit moet tot winst kunnen komen, hoewel hij nog wat klippen moet omzeilen.]

41. Pxf5 Lxf5 42. g4 is gewonnen.

40…Ld7? Hier had zwart 40…Ke5 moeten spelen, waarna hij heel actief staat.

41. g4?!

Na deze zet valt er geen eer meer te behalen voor wit. De omdraairegel werkt hier weer eens perfect! 41. Pxf5! Lxf5 42. g4 hxg4 43. hxg4 Pe4 44. Txf5+ Ke6 geeft een gewonnen eindspel, maar dan dient wel 45. Tf1! gevonden te worden. 45…c3 46. Td1 Ke5 47. Kf1 en wit staat op winst.

41…hxg4 42. hxg4 Ke5 43. Pxf5 Pd3

Dreigt …c4-c3-c2.

44. Pe3 Kd4 45. Pxc4

Bram nam het zekere voor het onzekere en maakt nu snel remise, voordat de zwarte c-pion echt gevaarlijk kan worden.

45…Kxc4 46. g5 Pe5 47. Kg2 a5 48. Kg3 Kb3 49. Te1 Pg6 50. Td1 Lc6 51. Td3+ Kc4 52. Td6 Le4 53. Tb6 Kc5 54. Tb8 Ld3 55. Kg4 Pe5+ 56. Kf4 Pc4 57. Td8 Lc2 58. Tg8 Kd4 59. a4 Pb6 60. g6 Lxa4 61. Td8+ Kc5 62. g7 Lb3 63. g8=D Lxg8 64. Txg8 Kd4 65. Kf3 a4 66. Tg6 Pc4 67. Ta6 a3 68. Txa3 Pxa3 1/2-1/2

Rosmuller, Anton – Haast, Mark

1. d4 g6 2. c4 Lg7 3. e4 d6 4. Pe2 e5 5. d5 f5 6. exf5 gxf5 7. f4 e4 8. Pbc3 Pf6 9. Le3 Pa6 10. h3 Pc5 11. Pd4 a5 12. Le2 h5 13. Pc2 Ld7 14. Ld4 h4 15. Pe3 O-O 16. O-O Pe8 17. Lxg7 Pxg7 18. Dd4 Df6 19. Dxf6 Txf6 20. Kh2 Kf7 21. Tad1 Th8 22. Td2 Ke7 23. b3 Le8 24. Pb5 Kd7 25. Pd4 Lh5 26. Lxh5 Txh5 27. Pe2 Th7 28. Pd4 Th5 29. Pe2 Th8 30. Pd4 Thf8 31. a3 Ph5 32. b4 axb4 33. axb4 Pd3

Na een lange manoeuvreerfase is de huidige stelling ontstaan. Zwart dreigt een pion op f4 te winnen, dus wit moet een keuze maken: de pion offeren voor activiteit of de pion dekken.

34. Pe2

Gelukkig (voor mij) kiest wit voor de laatste optie, waarna zwart in het voordeel komt. Een betere mogelijkheid was 34. Ta2 want na 34…Pg3 35. Tb1 Pxf4 36. c5 creëert wit voldoende tegenspel voor de geofferde pion. Zo heeft hij veld c4 vrijgemaakt voor het paard en kan de toren via de a-lijn de zwarte stelling binnendringen.

34…Pxb4

Nauwkeuriger is 34…b6 zodat wit niet op b7 binnenkomt.

Een andere goede mogelijkheid was 34…Ta8 om de open lijn onder controle te krijgen.

35. Tb2 Pd3 36. Txb7 Ta8 37. Pd4 Pg3 38. Tfb1

38…Tff8

De enige mogelijkheid om op winst te blijven spelen.

Minder goed is 38…Pxf4 39. Pb5 Tc8 40. Pa7 en als zwart zijn toren van c8 wegspeelt heeft wit in ieder geval de mogelijkheid om met Pb5 remise te maken. In de partij zat ik nog even te kijken naar iets als 40…Tff8 maar dat kon ook snel weer verworpen worden: 41. Pxc8 Txc8 en nu 42. Pxf5 [42. c5 blijft een interessante zet, bijvoorbeeld 42…dxc5 43. T1b6 Zwart kan hier de stelling in evenwicht houden met 43…Pfe2 Het idee is …f4. Als wit zijn paard wegspeelt heeft zwart eeuwig schaak met …Pf1+ en …Pfg3+.] 42…Pxf5 43. Tf1 Pd3 44. Txf5 e3 (zie analysediagram)

Hier heeft wit overigens niets beters dan eeuwig schaak geven met Tf7+ en Tf8+, omdat anders de zwarte e-pion doorloopt.

39. Pe6 Tfc8 40. T1b6

Een onnauwkeurigheid, maar ook na andere zetten blijft zwart in het voordeel.

40…Ta1 41. Tb1 Ta2

42. c5

Opnieuw is deze thematische zet een goede manier om tegenspel te creëren. Wit had overigens niet veel keus, want anders kwam … Te2.

42…Pxc5 43. Pxc5+ dxc5 44. Pc4

44…Tg8

Een fout!

Met 44…Tca8 had ik mijn voordeel vast kunnen houden. Deze zet heb ik snel verworpen vanwege 45. Pb6+ maar na [Lastiger is 45. d6 Zwart moet dan snel een paar torens ruilen met 45…Ta1 Objectief staat wit slecht tot verloren, maar in de praktijk kan er nog veel fout gaan.] 45…Kd6 46. Pxa8 Txa8 staat zwart gewonnen. Zijn voornaamste troef is de e-pion. Daarnaast is d5 zwak, evenals f4 (na bijvoorbeeld …Ph5).

45. T7b2

Na torenruil is de winst niet moeilijk meer voor zwart.

45. T1b6 houdt de stelling in evenwicht, zoals Jan Breukelman in de analyse aangaf. Het idee achter 44…Tg8 was 45…Pf1+ , maar na [De witte dreiging wordt pijnlijk duidelijk na 45…Ta1 46. Pe5+ Ke7 47. Te6+ Kf8 48. Tf6+ Kg7 (zie analysediagram)

49. Txc7+ Kxf6 50. Tf7#] 46. Kh1 heeft zwart niets beters dan [Uiteraard niet 46. Kg1 Taxg2+ 47. Kxf1 Tg1+ 48. Ke2 T8g2+ 49. Ke3 Te1# (zie analysediagram)

] 46…Pg3+ 47. Kh2 [Uit het eeuwig schaak lopen heeft desastreuze gevolgen, zoals eveneens in de analyse bleek: 47. Kg1 Ta1+ 48. Kf2 (zie analysediagram)

en hier wint het elegante 48…Ph1+ het makkelijkst.] 47…Pf1+

45…Txb2 46. Txb2 Ta8 47. Kg1 Ph5 48. Pe5+ Kd6 49. Pg6 Kxd5 50. Pxh4 Ta1+ 51. Kf2 Pxf4 52. Td2+ Pd3+

0-1

Otte, Marijn – Grooten, Herman

In deze stelling nam de witspeler een positioneel uitstekende beslissing.

10. Lxe7!

Hij levert vrijwillig een loper voor een paard in om na

10…Lxe7 11. Ld3 Lxd3 12. Dxd3

een stelling te bereiken waarin hij twee paarden tegen een loper en een paard. Omdat veel pionnen van wit op de zwarte kleur staan, doet zwarts loper niet zoveel, waardoor de witte stelling wat makkelijker speelt.

12…O-O-O 13. De3

Hiermee dacht hij standaardacties als … c5 of … f6 te ontkrachten, maar of zwart wil of niet, hij moet proberen zijn loper ‘lucht’ te geven.

13…f6

Dit leek me een goed moment omdat pion e6 hulpbehoevend kan worden, maar nu tactisch gedekt staat.

14. O-O-O

14. exf6 Lxf6 is redelijk voor zwart want wit kan … e6-e5 niet meer verhinderen.

14…Tde8 De vraag is hoe de stelling na 14…fxe5 15. Pxe5 Pxe5 16. dxe5 getaxeerd moet worden. Het leek mij niet prettig dat ik geen paard meer had in deze structuur, want wit zou met f2-f4 en g2-g3 de loper verder kunnen inmetselen, terwijl pion e6 (mogelijk ook h5 of na … g7-g6, pion g6) zwak zou kunnen worden. Mogelijk is voor zwart toch mogelijk om in deze stelling tegenspel te ontwikkelen met 16…c5 17. f4 en nu 17…a5 <onduidelijk> waarna het toch wat onduidelijk is.

15. Kb1 Kb8

Zowel wit als zwart nemen profylactische maatregelen. Beide koningen staan wat kwetsbaar op respectievelijk c1 en c8. Daarbij maakt wit veld c1 vrij voor zijn damepaard.

16. Pc1

16…Pb6

Ik wilde mijn paard eindelijk eens iets laten doen. Opnieuw kon zwart inlaten op bovengenoemde afwikkeling. Een mogelijk idee is om dan na 16…fxe5 17. Pxe5 Pxe5 18. dxe5 verder te gaan met 18…Ld8!? De loper kan dan via b6 in het spel gebracht worden, terwijl de zwarte dame via de zevende rij naar het mooie veld f7 gespeeld kan worden. Als ik deze laatste zet gezien had, had ik misschien wel gekozen hiervoor, want er lijkt mij hier voor beide spelers weinig aan de hand.

17. Pd3 Pc4 18. De2 Db6 19. Ka1

19…a5?!

Dit slaat de plank flink mis. Het is te traag en ook verzwakkend.

Tijdens de partij wilde ik 19…Db5 spelen, maar ik zag er om een bepaalde reden vanaf. 20. The1 En nu staat zwart met zijn mond vol tanden. Want wat moet hij hier? [Het verhindert namelijk alleen 20. Pd2? vanwege 20…Pxb2!] De enige fatsoenlijke en ook thematische voortzetting was hier 19…c5!? Zwart tast de witte pionnenketen aan twee kanten aan en hiermee doet hij volop mee.

20. Pd2?!

Een logische en ook sterke zet zou 20. The1! zijn geweest. De druk op de zwarte pionnenstelling wordt opgevoerd. 20…f5 Noodgedwongen moet zwart de stelling sluiten, maar dat is zeker niet in zijn voordeel. [Na bijvoorbeeld 20…a4 21. Dc2 Db5 22. exf6 Lxf6 23. Pc5 is zwart danig in de problemen.] 21. b3 Pa3 22. Db2 [22. Pf4+=] 22…Pb5 23. a4 Pc7 24. Pf4 en zwart zit hier te keepen.

20…Pxd2 21. Txd2 c5 22. exf6 gxf6

23. Te1

Dit lijkt een handige inlassing, maar toch had ik hier gebruik van kunnen maken. Ik was bevreesd voor 23. dxc5 Lxc5 24. Pxc5 Dxc5 25. Df3 omdat mijn pionnenstructuur flink aan de tand wordt gevoeld.

23…Ld6?!

Maar zo geef ik hem gelijk!

Tijdens de partij had ik 23…cxd4 willen doen, maar ik schrok er om verkeerde redenen voor terug. 24. Dxe6 En nu moet zwart 24…Dc7! spelen. Na

[Het is nergens voor nodig om de dames te ruilen 24…Dxe6? 25. Txe6 Ld8 (25…dxc3 26. Tde2+-) 26. Td6 En alles is zwak bij zwart.]

25. Tc1 heeft zwart het sterke 25…Lb4! bij de hand. 26. Dxf6 dxc3 27. Tdc2 De7 28. Dxe7 Lxe7 29. Txc3 Lxh4 heeft zwart niet veel te vrezen in dit eindspel.

24. dxc5 Lxc5 25. Pxc5 Dxc5 26. Df3

Nu heb ik de stelling op het bord gekregen, die ik zo vreesde en waarin hij gratis de extra zet Te1 heeft mogen doen!

26…f5

Lelijk en eigenlijk niets voor mij zo’n pionzet, maar ik wilde in elk geval mijn dame op een actieve post houden.

Passieve verdediging met 26…Df8 is ook geen pretje. Een voorbeeld: 27. Df4+! [27. Tde2 Df7] 27…e5 [27…Kc8 28. c4] 28. Df3 d4 29. cxd4 Td8 30. Ted1 en zwart staat met de rug tegen de muur.

Een idee is om de koning even wat veiliger op te bergen en er dan op te hopen dat dat het nog goed komt… 26…Ka7 Maar na 27. Dxf6 Thf8 28. Dd4 Dxd4 29. cxd4 heb ik er toch weinig vertrouwen in.

27. Tde2 Dc4!?

De beste kans om in de partij te blijven. Dekken aan de zijkant faalt op 27…Th6?? 28. Df4+

28. Dg3+ 28. a3!

28…f4?!

Dit leek me niet zo gek, maar het geeft veld e4 op en juist dat had mij de kop kunnen kosten.

Hier had ik toch 28…Ka7 moeten proberen. Wit heeft dan 29. Te5 [29. a3 Thg8 30. De3+ b6 31. g3 Tg6+=] 29…b6 30. Dg7+ Ka6 31. g3 Dc5 maar zwart blijft het de tegenstander lastig maken. Er is geen kant en klare weg naar een winst voor wit. Tenminste, ik heb hem niet kunnen vinden.

29. Dg6

29…d4?

Een vreselijke fout.

Met 29…f3 30. Dg3+ Ka7 31. Dxf3 [Na 31. gxf3 volgt 31…Thg8] 31…Dxh4 <groot voordeel voor wit> had ik in de partij kunnen blijven.

30. Txe6?

Gelukkig grijpt mijn tegenstander onder druk van de klok ook mis.

Zoals Hugo ten Hertog in de analyse meteen suggereerde was 30. Te4! een prima voortzetting geweest. De penning kost zwart een cruciale pion. 30…Td8 [30…e5 31. a3! Thg8 32. Dxh5+-] 31. a3! Dc5 32. cxd4 Txd4 33. Txd4 Dxd4 34. Dxe6 f3 [34…Dxf2?? 35. De5+ Ka7 36. Dxa5+ Kb8 37. Te4 wint voor wit.] 35. gxf3 en met anderhalve pion meer zal wit de technische klus waarschijnlijk wel kunnen klaren.

30…Txe6 31. Dxe6 Dxe6 32. Txe6

32…Tg8!

Met deze sterke zet zijn de problemen voor zwart als sneeuw voor de zon verdwenen. Mijn tegenstander gaf na afloop toe dat hij deze even gemist had…

33. cxd4 Txg2 34. a3 Txf2 35. Te5 a4 36. Txh5 Td2?! 36…Th2 was iets simpeler.

37. d5?! Wit kan nog een pionnetje buitmaken met 37. Tf5 Txd4 38. h5 Td1+ 39. Ka2 Th1 40. Txf4 Txh5 41. Txa4 maar het zal duidelijk zijn dat er in deze stelling ook weinig meer te zien valt.

37…f3 38. Tf5 f2 39. Ka2 Kc7 40. h5 Txd5

Tijdcontrole gehaald en mijn tegenstander keek mij vragend aan.

41. Txf2 Txh5

Ik vond dat die pionnen even van het bord gehaald moesten worden, voordat de vrede getekend zou worden.

42. Tf4 b5 1/2-1/2

Haast, Anne – Ten Hertog, Hugo

1. e4 g6 2. d4 Lg7 3. Pc3 a6 4. f4 d5 5. e5 h5 6. Pf3 Ph6 7. Le3 Lg4 8. h3 Lxf3 9. Dxf3 e6 10. g3 c5 11. dxc5 Pc6 12. O-O-O Da5

13. a3

Met het idee om te zorgen dat a2 niet meer hangt en ik mijn paard weg kan spelen. Waarschijnlijk was het beter om met 13. Kb1 mijn pion te dekken, aangezien het doorzetten van b4 uiteindelijk niet goed lukte. 13. Kb1

13…O-O-O 14. Pe2 Pf5 15. Lf2 g5

16. g4

Na deze zet krijgt zwart de mogelijkheid om de pionnen op f4 en e5 definitief onderuit te halen. Van belang was om de pion op g3 als steunpunt te behouden. Een optie is om verder te gaan met 16. Kb1 Kb8 17. h4 Op deze manier is de koningsvleugel onder controle als zwart doorschuift en anders is het een idee om met Lh3 het paard op f5 een keer weg te krijgen.

16…Pfe7 17. Pd4 gxf4 18. Pxc6 Pxc6 19. Dxf4 Dc7 20. Kb1 hxg4 21. Dxg4 Dxe5 22. c3 f5

23. Da4 23. Dg6 is nog een optie om dameruil te voorkomen, maar hier staat de dame ook niet echt lekker. Waarschijnlijk is het wel een betere optie dan de partijvoortzetting.

23…De4+ 24. Dxe4 dxe4 25. Lc4 Txd1+ 26. Txd1 Pd8

27. c6

Een goed idee om de zwarte stelling enigszins te ontregelen.

27…b5 28. Lb3 Le5!

Deze zet had ik in mijn vooruitberekening gemist. Nu heeft zwart de mogelijkheid om Lb6 op te vangen met …Lc7 en dat maakt het tegenspel veel minder gevaarlijk.

29. a4

29…f4

Na deze zet lijkt het mij voor zwart in de praktijk best moeilijk om genoeg materiaal over te houden om te winnen. 29…Txh3 was waarschijnlijk de zet om het af te maken. Nu wordt het namelijk moeilijker voor wit om een stuk tegen een paar pionnen te geven.

30. Te1 e3 31. Lxe3 fxe3 32. Txe3

Doordat de pion op e6 er nog af gaat, komen alle pionnen op één vleugel en dan is het vrij lastig winnen voor zwart.

32…bxa4 33. Lxe6+ Pxe6 34. Txe5 Th6 35. Ta5 Pc7 36. Txa4 Txh3 37. Tg4 Pb5 38. Ta4 Pc7 39. Tg4 Kb8 40. Tb4+ Ka8 41. Tb7 Th7 42. Ka2 Tg7 43. Kb3 Pe6 44. Txg7 Pxg7 45. Ka4 Pe6 46. b4 Ka7

1/2-1/2

(De foto’s zijn van Winifred Paulis en Guus van Heck).

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.