Carlsen wint Tata Steel voor de vijfde maal
De Noor Magnus Carlsen heeft alweer voor de vijfde keer het Tata Steel Tournament gewonnen. Daarmee heeft hij het record van de Indiër Viswanathan Anand geëvenaard.
Zelf speelde hij remise in een lange partij tegen de Chinees Liren Ding (waar hij uiteindelijk toren plus loper tegen toren op het bord kreeg), maar hij zag ondertussen dat zijn naaste concurrent, de Amerikaan Fabiano Caruana met zwart dusdanig in de problemen was gekomen tegen de Rus Evgeny Tomashevsky, dat hij van hem niets te vrezen meer had. Caruana ging uiteindelijk ook onderuit, maar mocht nog wel de tweede plaats delen met Ding.
Anish Giri wilde ten koste van Yifan You nog even zijn gemiddelde opvijzelen maar hij kwam niet in de buurt van een overwinning.
Sterker nog: hij werd regelrecht naar de rand van de afgrond gebracht, maar de Chinese ex-wereldkampioene verzuimde hem het laatste duwtje te geven. Ze liet een totaal gewonnen eindspel verzanden in remise. Loek van Wely (zie foto Frans Peeters) had ruim daarvoor een ander Chinese belofte voor de toekomst, Yi Wei, geen kans gegeven om zijn combinatietalent aan te spreken. In een wat saaie partij werden te veel stukken geruild om ook aanspraak te mogen maken op voordeel.
Bij de Challengers speelden alle Nederlanders remise, behalve Anne Haast helaas. Zij werd – ook al door een Chinese dame (Wenju Ju) – vreselijk in de problemen gebracht en toen zij de laatste reddingsboei ook nog miste verdronk zij in de complicaties. Heel knap was het halve puntje dat Miguoel Admiraal behaalde tegen Alexei Dreev. De Rus was er alles aan gelegen om vandaag te winnen en achteraf gezien zou hij dan ook de groep én de plaatsing voor de Masters van het volgende jaar hebben veiliggesteld. Maar Admiraal speelde zeer actief tegen en bereikte een volkomen verdiend halfje.
MASTERS
Dat Anish Giri met wit een zware middag tegemoet zou zien tegen Yifan Hou, had hij waarschijnlijk niet verwacht. Maar hij bereikte hoegenaamd niets in de opening en toen hij zich ook nog verslikte, was hij meteen al in een nare situatie terecht gekomen. Hij was een pion kwijt, zijn stukken coördineerden niet en de zwarte loper bleek een reus ten opzichte van zijn paard.
Maar Giri zou Giri niet zijn als hij niet op een geweldige manier begon terug te knokken. Hij trok alles uit de kast om de naderende nederlaag tegen te gaan. Maar Hou gaf – zeker in het begin – geen duimbreed toe. Zij ontweek alle tactische grapjes van haar tegenstander en loodste de pluspion naar een zeer voordelig eindspel van toren plus loper tegen toren plus paard. Daarin was haar loper veel sterker dan het witte paard. Het enige probleem dat zij had was dat zij grote ruzie met de klok had gekregen. Zij liet zich verleiden tot een afwikkeling naar een toreneindspel en dat bleek niet de juiste methode te zijn. Giri had toen vermoedelijk remise kunnen maken, maar ook hij – die zo lang onder druk had gestaan – greep toen ook een moment mis. Ineens werd het toreneindspel van een slecht eindspel omgevormd tot een totaal verloren stelling. Maar een dergelijk uitgedunde stelling (wit toren en pion tegen zwart toren plus twee pionnen) bleek nog altijd heel lastig. Op de zeventigste zet moest Hou een moeilijke beslissing nemen.
Ze speelde 70…Ke3 maar hier had ze toch echt 70…Ke4! moeten spelen, met dezelfde gedachte. De afstand tussen de zwarte koning en de witte toren (die gebonden is aan de zesde rij) moet ze zo kort mogelijk maken. Na 71. Th6 f3 72. Tf6 Ta2 73. Kb3 Ta5 krijgt ze een ‘brug’ voor elkaar waarna wit zijn koning kan omleggen. Voor liefhebbers van toreneindspelen verwijs ik naar mijn rubriek over het bouwen van bruggetjes: Eindspelfinesses 26: toren en pion tegen toren 2.
Aalglad als hij is, greep Giri deze kans onmiddellijk met beide handen aan en hij wist op het tandvlees de partij nog in remisebanen te leiden. Op zet 95 had hij het halfje eindelijk te pakken. Wat een ontsnapping!
Giri eindigde uiteindelijk op de vierde t/m zesde plaats met ‘plus één’. Zijn nul in de eerste ronde tegen Wesley So werd hem bijna noodlottig toen hij in de tweede en derde ronde bepaald niet mocht mopperen dat het remise werd. Maar zijn overwinningen op Mamedyarov en Van Wely mochten er wel wezen. We gaan ervan uit dat Giri zijn kruit nog niet wilde verschieten in dit toernooi, maar pas over een maand als hij meespeelt in het kandidatentoernooi in Moskou. Als hij dat wint, mag hij wereldkampioen Magnus Carlsen uitdagen voor een match om de wereldtitel. Heel schaakminnend Nederland hoopt dat hij daar zal vlammen, want een tweekamp om de wereldtitel zal het schaken in ons land een enorme boost geven. Anish: alvast heel veel succes toegewenst!
De andere Nederlandse deelnemer in de hoogste groep, Loek van Wely, wist – ondanks zijn lage eindklassering – toch het publiek voor zich te winnen. Met wat krasse uitspraken in de pers en ook met zijn soms zeer gewaagde spel wist hij het publiek op de banken te krijgen. Zo kwam hij een moment gewonnen te staan tegen de wereldkampioen, maar een gebrek aan tijd deed hem de das om.
En ook zijn dame-offer tegen Navara mocht er wezen, hoewel achteraf bleek dat hij nog even verloren heeft gestaan. Nu kwam hij mooi weg met een remise door herhaling van zetten. Hoewel Loek de laatste plaats moet delen met Adams en Hou, won hij de nodige Elopuntjes en dat geeft misschien weer wat vertrouwen voor de toekomst. Het laatste jaar verliep niet bepaald voor de wind maar misschien kan hij hieruit weer de nodige moed putten.
Uiteindelijk werd dus Carlsen overtuigend winnaar, een punt voorsprong op de twee achtervolgers Caruana en Ding.
CHALLENGERS
In deze groep stond er voor de Nederlanders niet veel meer op het spel dan prestige. Wie zou als beste landgenoot eindigen? Uiteindelijk werd het Benjamin Bok die met plus één (vier overwinningen, drie nederlagen en de rest remise) dit predicaat op zijn galerij mag toevoegen. Uiteindelijk scoorde hij net iets onder zijn eigen ratinggemiddelde, dus helemaal tevreden zal hij toch niet zijn.
Wie wel zijn visitekaartje heeft afgegeven voor de toekomst is Jorden van Foreest. De pas 16-jarige grootmeester eindigde op 50% in dit sterke gezelschap en won daarmee wat Elopunten. Maar de vijf overwinningen waren vaak sprankelend en ook in de partijen die hij verloor was hij nadrukkelijk aanwezig. Hij wordt al gezien als een grote belofte voor de toekomst. Mooie bijkomstigheid is dat hij bereid is om veel risico’s te nemen, op het scherp van de snede speelt, waardoor hij een parel is voor een toernooicomité.
Erwin l’Ami eindigde ook op 50%, maar die zal daar allerminst genoegen mee nemen. Hij raakte wat Elopunten kwijt, maar vooral zijn spel oogde wat flets. Gelukkig had hij een mooie opleving toen hij in de voorlaatste ronde een fantastische koningsaanval uit de hoge hoed toverde. Als hij dit gevoel vaker krijgt, mag ook hij de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.
Miguoel Admiraal speelde fris van de lever en eindige uiteindelijk op een zeer verdienstelijke score van 4½ punt. Dat was meer dan je van zijn Elo mocht verwachten. Hij toonde zich een hardnekkig verdediger die het vermogen bleek te hebben ook tegen een paar zware jongens een halfje af te dwingen, zelfs als zij daar flink voor gingen zitten.
Voor Anne Haast eindigde dit toernooi in een domper. De Nederlandse dameskampioene begon niet goed aan het toernooi, totdat zij de geest kreeg en twee schitterende aanvalspartijen afleverde. Dat zij erin slaagde om met zwart de speler met de hoogste rating, de Roemeen Nisipeanu, in een koningsaanval onder de voet te lopen, kreeg veel respect. Maar dat zij – naast de twee overwinningen – er niet in slaagde ergens anders nog wat puntjes te sprokkelen, zal haar toch zwaar gevallen zijn.
ANALYSES
|
|
Giri, Anish – Hou, Yifan
1. d4 Pf6 2. Pf3 e6 3. Lf4 d5 4. e3 c5 5. c3 Pc6 6. Pbd2 Ld6 7. Pe5 Dc7 8. Pdf3 O-O 8…Pd7 is ook vaak gespeeld.
9. Ld3 b6 10. Pxc6 Dxc6 11. Pe5
Tegen beter weten in, probeert hij er toch iets van te maken. Na 11. Lxd6 Dxd6 staat wit een minifractie beter omdat hij theoretisch gezien de iets betere loper heeft. Maar in feite heeft hij helemaal niets bereikt. Zwart kan de ontwikkeling rustig voltooien en op … e6-e5 aansturen.
11…Dc7 12. Df3
Als hij gedacht heeft dat hij hiermee … Pf6-e4 uit de stelling had gehaald, zal hij toch vreemd opgekeken hebben toen zij die zet toch speelde!
12…Pe4! 13. Pc4?!
Gebaseerd op een misrekening.
Het aannemen van het pionoffer is vreselijk link zoals blijkt uit: 13. Lxe4 dxe4 14. Dxe4 Lb7 15. Dd3 Tad8 [15…Lxg2 lijkt ook al te kunnen, hoewel wit dan nog een mooie lijn tegen de zwarte koning krijgt.] 16. De2 cxd4 17. cxd4 f6 18. Pd3 e5 19. Lg3 Lxg2 20. Tg1 Dc6 (zie analysediagram)
en zwart staat al bijna op winst.
Na 13. Pg4 Lxf4 14. Dxf4 Dxf4 15. exf4 was er niet veel aan de hand voor beide spelers.
13…Lxf4 14. Dxf4 14. exf4 cxd4 15. cxd4 La6 16. Pd2 Lxd3 17. Dxd3 Dxf4 zou zwart een pion hebben opgeleverd.
14…Dxf4 15. exf4 La6 16. Lxe4 dxe4
17. Pd2 Vrijwel verliezend is 17. Pd6 cxd4 18. cxd4 f5! en het paard op d6 is danig ind de problemen.
17…cxd4 18. Pxe4
Hij maakt van de nood een deugd, maar fijn is anders.
18…f5! 19. Pg5 dxc3 20. O-O-O Lc4! Na 20…cxb2+ 21. Kxb2 Lc4 22. Td6 Tfe8 23. Tc1 heeft wit nog het nodige tegenspel.
21. b3 Ld5
Niet vaak zal Giri met wit tegen zo’n stelling hebben moeten aankijken na slechts 21 zetten. Zwart heeft duidelijk voordeel behaald. Maar vanaf nu recht Giri de rug en laat hij zien waar hij zo goed in is: het keepen van een slechte stelling.
22. The1 Tfe8 23. Te3 Tac8 24. Tdd3 Lxg2
25. Td7!
Uitstekend gezien. Pion c3 valt in het verre eindspel wel een keer. Activiteit boven alles!
25…Ted8 26. Txd8+ Txd8 27. Pxe6 Td6 28. Pg5
Dreigt pardoes mat, je zult maar even missen…
28…Lc6 29. Txc3 Vermoedelijk was 29. Te6! een simpeler weg naar remise. Na 29…Txe6 30. Pxe6 Le4 springt het paard vrolijk rond om de pionnen naar de voor zwart verkeerde kleur te lokken. Na 31. Pc7 c2 32. Pb5 a6 33. Pd6 Kf8 34. Pc4 b5 35. Pe3 Ke7 36. Pxc2 (zie analysediagram)
lijkt het toch remise.
29…h6
Het paard moet nu naar verre oorden…
30. Ph3 Lb5! 31. Te3 Lf1 Bijna verlammend voor wit is nu 31…Td4! waarna wit zijn stelling nauwelijks meer kan versterken.
32. Pg1 Td4 33. Te1
33…Lg2 Nu had de loper misschien op de andere diagonaal moeten blijven met 33…La6 waarna wit een zware pijp te roken had gekregen.
34. Pe2 Te4 35. Kd2 Lf3 36. Pg3 Txf4
Ook dit is geen pretje, maar wit heeft hier meer tegenspel.
37. Te8+ Kf7 38. Ke3 g5 39. Th8 Kg7 40. Tc8 Lg4 41. Tc7+ Kf6
42. h3!
Hier blijkt weer hoe goed Giri in het compliceren van problematische stellingen is. Hij slaagt erin om Hou Yifan steeds weer nieuwe problemen voor te schotelen.
42…Tf3+ 43. Kd4 Lxh3 44. Tc6+ Ke7 Na 44…Kg7 blijft wit persisteren met 45. Tc7+ Kg8 46. Tc6 Txf2 47. Txh6 g4 48. Ke5 en zwart moet soms zelfs nog oppassen.
45. Txh6 Lg4 46. Tg6
Daar was het Giri om begonnen. Als zwart twee verbonden vrijpionnen zou overhouden, was het gedaan geweest.
46…Txf2 47. Txg5 Kf7
Ook kan zwart steeds misgrijpen. Zo krijgt wit zowaar nog winstkansen na 47…Kf6? 48. Txg4! Td2+ [48…fxg4? 49. Pe4+] 49. Ke3 Txa2 50. Ph5+ en wit heeft ineens voordeel.
48. b4!
Wederom de enige zet. Nu zou 48. Ke5 verliezen na 48…Txa2 49. Pxf5 Ta5+ en het pionneneindspel wint voor zwart. 50. Kf4 Txf5+ 51. Txf5+ Lxf5 52. Kxf5 Ke7 53. Ke5 a5 54. Kd5 Kd7 55. Kc4 Kc6 en het is uit.
48…Tf3 49. Pe2 Th3 50. Pc3 Th8 51. Pd5 Te8 52. a3 Te4+ 53. Kd3 Le2+ 54. Kd2
Zwart heeft tot dusver vrijwel alles goed gedaan. Ze bezit een pion meer en nu was het tijd om te kijken of die pion op een of andere manier te verzilveren is. Van belang is om de loper sowieso tegen het paard te behouden omdat de loper in een open stelling (met pionnen op twee vleugels) beter is dan het paard.
54…Td4+?
Ze wikkelt af naar een toreneindspel en dat blijkt niet zo voordelig als Hou gedacht heeft.
54…La6! Wit zit hier verlegen om een zet. 55. Kc3 [55. Txf5+ Ke6 56. Th5 Td4+ 57. Kc3 Txd5 kost een stuk en ook de partij, hoewel zwart nog wel het nodige aan techniek moet tonen na 58. Th6+ Ke5 59. Th7 Td3+ 60. Kb2 Lc4 61. Txa7 Na 61…Kd4! 62. Td7+ Ld5 63. Th7 (zie analysediagram)
63…Tb3+! wint zwart echter.] 55…Ke6 56. Pc7+ Kf6 57. Txf5+ Kxf5 58. Pxa6 In de regel wint de toren het van een paard, maar makkelijk is anders. Na 58…Te3+ 59. Kb2 Ke5 60. Pc7 Th3 (zie analysediagram)
zal het zwart toch wel lukken denk ik.
55. Kxe2 Txd5 56. Th5 Kg6 57. Th8 Td7 58. a4 Kf6 59. a5
Giri beseft als geen ander dat hij zoveel mogelijk pionnen moet ruilen.
59…Ke5
Zwart kan de ruil niet voorkomen omdat na 59…b5? 60. Tb8 wit een pion terugwint.
60. Tc8?
Na deze zet brengt hij zichzelf weer danig in de problemen. Sterker nog, het zou zelfs wel eens verloren geweest kunnen zijn.
Hier was 60. a6! om te kunnen werken met een toren naar b7 veel beter geweest. Ik vermoed dat wit het op het tandvlees naar remise kan spelen.
De ruil met 60. axb6 is niet wat wit precies wil. Na 60…axb6 61. Tb8 Td6 behoudt zwart toch alle kansen aan haar zijde.
60…bxa5!
Zo verschaft zij wit de voor hem ongunstige a-pion.
61. bxa5 Td5 62. a6
62…Ta5
Ziet er logisch uit, maar de witte toren is actiever dan in de andere variant. De vraag is of 62…Td6 niet veel logischer was. Na 63. Tc5+ Kf4 64. Ta5 Tb6 65. Ta4+ Kg3 66. Ta5 Te6+ 67. Kf1 f4 (zie analysediagram)
zit wit nog altijd met die vreselijk passieve toren op de a-lijn. Ik vermoed dat zwart hier riante winstkansen zou hebben gekregen.
63. Tc6 Kd5 64. Tf6 Ke4 65. Te6+ Kf4 66. Kd3
Waar liggen wits remisekansen? Giri zoekt die in een koningsmars naar de eigen a-pion. Als hij die gedekt heeft, krijgt de toren ‘de handen vrij’ om op a7 af te gaan. Tegen de tijd dat zwart een dame haalt, kan wit de toren offeren en met zijn a-pion remise forceren. Met dit schema in het hoofd komen de zetten van Giri bliksemsnel op het bord, terwijl Hou telkens een gevecht met de klok heeft. Maar had hij het toch niet anders kunnen verdedigen?
In het eindspel van toren plus pion tegen toren, gaat de verdedigende koning naar het promotieveld. Er is nu een belangrijk verschil, namelijk de aanwezigheid van de beide a-pionnen, waardoor zwart substantieel meer winstkansen heeft. Toch is het de vraag hoe het afloopt na 66. Kf1 Kf3 67. Kg1 Koning naar de korte kant… 67…f4 68. Tf6 Ta3 69. Te6 Ta1+ 70. Kh2 Kf2 71. Tc6 Ta2 72. Tc4 f3 (zie analysediagram)
73. Tb4 [73. Tc6 Ke2 74. Te6+ Kf1+ 75. Kg3 f2 76. Kh2 Te2 77. Tc6 Te7 en zwart wint.] 73…Txa6 74. Tb2+ Ke1 75. Tb1+ Kd2 76. Tb2+ Kc3 77. Tb5 Tf6 en zwart wint.
66…Ta4
Nog altijd moet de stelling gewonnen zijn, maar Hou heeft kennelijk geen idee hoe ze dat voor elkaar moet krijgen. Na 66…Kf3! 67. Tf6 f4 68. Kc4 (zie analysediagram)
En nu moet zwart het juiste idee vinden. 68…Kg4! De koning bereidt een ‘brug’ voor waardoor zwart straks de toren achter de vrijpion krijgt. Dat levert een kansloos missie op voor wit. 69. Kb4 Tf5 70. Tg6+ Tg5 71. Tf6 f3 (zie analysediagram)
zou zwart de strijd ook in haar voordeel hebben beslecht.
67. Tg6 Kf3 68. Kc3 f4 69. Kb3 Ta1 70. Kb4
70…Ke3 Hier had ze toch echt 70…Ke4! moeten spelen, met dezelfde gedachte. De afstand tussen de zwarte koning en de witte toren (die gebonden is aan de zesde rij) moet ze zo kort mogelijk maken. Na 71. Th6 f3 72. Tf6 Ta2 73. Kb3 Ta5 krijgt ze weer de ‘brug’ voor elkaar waarna wit zijn koning kan omleggen.
71. Kb5
Het is Giri gelukt om pion a6 met zijn koning te dekken en dat betekent dat hij eindelijk zijn toren kan verbeteren.
71…f3
Een goede kans was nog wel 71…Tb1+ omdat wit nu een beslissing moet nemen. 72. Ka4! Het verschil wordt duidelijk na [72. Ka5?? (met het idee om aan die pion te blijven hangen) verliest op slag. 72…f3! 73. Te6+ Kd4 74. Tf6 Tf1 Dat is het andere winstidee. De toren dekt de pion van onderen en nu dreigt er dodelijk … f3-f2 gevolgd door een torenschaakje en dame.] 72…f3 73. Te6+ Kd2 74. Tf6 Tf1 75. Kb3 f2 76. Kb2! (zie analysediagram)
En zwart heeft geen ‘schaakje in de rug’ van de witte koning meer, waarna de remise een feit is.
72. Te6+ Kd4 73. Tf6 Tb1+
74. Ka4!
Giri trapt niet in het valletje!
74. Ka5?? Tf1
74. Kc6?? Tb6+
74…Tf1 Op 74…Ke4 heeft wit 75. Tf7 en nu houdt hij het net. 75…Tb6 76. Ka5 Te6 77. Txa7 en wit haalt tegelijkertijd dame of de witte toren kan zich altijd offeren voor de zwarte f-pion. Een voorbeeld: 77…Te5+ 78. Kb6 f2 79. Tf7 Tf5 80. Txf5 Kxf5 81. a7 f1=D 82. a8=D
75. Kb3
De enige zet.
75…Ke3 75…f2 wordt beantwoord met 76. Kb2 en de remise is een feit.
76. Te6+ Kd2 77. Td6+ Ke3 78. Te6+ Kd4 79. Tf6 Ke4
80. Tf7
Giri zal blij geweest zijn dat hij eindelijk die zwarte a-pion te pakken kan nemen.
80…Ta1 81. Te7+ Kd4 82. Tf7 Ke3 83. Te7+ Kd2 84. Td7+ Ke1 85. Te7+ Kf1 86. Txa7 f2
Het is nu potremise. Maar uit teleurstelling speelt Hou dit nog lang door, waardoor de prijsuitreiking lang op zich liet wachten.
87. Kc4 Ke2 88. Te7+ Kd2 89. Tf7 f1=D+ 90. Txf1 Txf1 91. Kb5 Kc3 92. a7 Tf8 93. Kc6 Kb4 94. Kb7 Tf7+ 95. Kb6 Txa7 1/2-1/2
Van Wely, Loek – Wei, Yi
1. Pf3 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 d5 4. cxd5 Pxd5
5. h4
In Nederland hebben wij IM Manuel Bosboom die er een gewoonte van maakt om te pas en te onpas met zijn h-, of g-pion in een vroeg stadium naar voren te lopen. Deze zet is overigens niet van Bosboomiaanse makelij, maar is eerder door goede grootmeesters gespeeld.
5…Lg7 6. h5 Pc6
6…O-O 7. hxg6 hxg6 leverde al een paar prachtige overwinningen voor witspelers op.
7. g3
Van Wely treedt in de voetsporen van zijn vroegere makker Jeroen Piket, die met dit systeem in 1998 van Shirov won. 7. d4 was de keuze van Aronian tegen Svidler in 2010 maar hij verloor er wel mee.
7…e5 7…Lg4 8. h6 Lxc3 9. bxc3 Lxf3 10. exf3 bleek toch niet zo best te zijn voor zwart in bovengenoemde partij.
8. Lg2
8. h6 Lf6 9. Lg2 Pxc3 10. dxc3 Dxd1+ 11. Kxd1 was Khenkin-Safarli, 2012, maar wit had niet veel.
8…Pxc3 9. dxc3
Nu worden de dames geruild en heeft wit niet zoveel om voor te spelen. 9. bxc3 is niet zo goed vanwege 9…e4
9…Dxd1+ 10. Kxd1 Lg4 11. h6 Lf6 12. Pg5 Le7 13. Le3 f6 14. Pe4 Td8+ 15. Ke1 Le6 16. b3 Kf7 17. Td1 a5 18. Pc5 Txd1+ 19. Kxd1 Td8+ 20. Kc2 Ld5
21. f3
Een manier om op winst te kunnen spelen, maar het blijkt weinig verschil te maken.
Na 21. Lxd5+ Txd5 moet wit terug met het paard. 22. Pe4 [Na 22. Pxb7? Tb5 zit het paard in de knip.]
21…b6 22. Pe4 Lf8 23. f4 exf4 24. Lxf4 Pe5 25. Lxe5
Na deze ruil verdwijnt al snel de muziek uit de stelling.
25…Lxe4+ 26. Lxe4 fxe5 27. Ld3 Td6 28. Lc4+ Ke7 29. Lg8 g5 30. Lxh7 Txh6 31. Txh6 Lxh6
En hier valt voor beide spelers geen eer te behalen.
1/2-1/2
Ju, Wenjun – Haast, Anne
1. c4 e5 2. Pc3 Pf6 3. g3 d5 4. cxd5 Pxd5 5. Lg2 Pb6 6. e3 Pc6 7. Pge2 Ld6 8. O-O O-O 9. f4 exf4 10. Pxf4 Lf5 11. d4 Dd7 12. Tf2 Tad8 13. Df1 h6 14. e4 Lh7 15. Le3 Tfe8 16. Lh3 De7 17. e5 Lb4 18. Td1 Pa5 19. e6 f5 20. Lc1 Tf8 21. Te2 g5 22. Pd3 Txd4 23. Pxb4 Txd1 24. Dxd1 Dxb4 25. e7 Te8 26. Te6 Pac4 27. Dh5 Txe7 28. Dxh6 Dc5+ 29. Kh1
29…Pd5?
Dit verliest op slag. 29…Txe6 30. Dxe6+ Kg7 31. Lxg5 Dc6+ 32. Dxc6 bxc6 33. b3 Pe5 en wit heeft goede winstkansen, maar er moet nog het nodige bewezen worden.
30. Lxg5 Pxc3 30…Txe6 31. Dxe6+ Kg7 32. Pxd5
31. Txe7 Dd5+ 32. Kg1 Dc5+ 33. Kf1 Pd2+ 34. Lxd2 Dxe7 35. Lxc3 1-0
Admiraal, Miguoel – Dreev, Alexey
1. e4 c6 2. c4 d5 3. exd5 cxd5 4. cxd5 Pf6 5. Pc3 Pxd5 6. Pf3 Pxc3 7. bxc3 Dc7 8. d4 Pd7 9. Ld2 e6 10. a4 Ld6 11. a5 O-O 12. Ld3 Td8 13. O-O Pf8 14. Te1 Ld7 15. h4 Lf4 16. Pe5 Lxd2 17. Dxd2 Tac8 18. Te3 Le8 19. Db2 f6 20. Pf3 Lc6 21. Pd2 Td5 22. Db4 Th5 23. g3 g5 24. Pe4 Lxe4 25. Lxe4 gxh4 26. Dxb7 Tg5 27. Dxc7 Txc7 28. a6 hxg3 29. fxg3 f5 30. Lg2 Tcg7
31. c4!?
Admiraal heeft duidelijk geen zin in een passieve verdediging.
31. Kf2 zou ook noodlottige gevolgen kunnen krijgen na 31…f4
Ook 31. Tb1!? kwam in aanmerking.
31…f4 31…Txg3 32. Txg3 Txg3 33. c5 en de witte vrijpion is behoorlijk sterk. Daarbij kan ook de manoeuvre Ta1-b1-b7 een rol spelen of soms zelfs een toren naar a8 en dan loper naar b7.
32. Tb3 Txg3 33. Txg3 Txg3 34. Kf2 Tc3 35. c5 e5
Zo breekt Dreev het mooie pionnenduo, maar het nadeel voor hem is wel dat de loper heel actief gaat worden.
36. c6 36. Ld5+ Kg7 37. Tb1 exd4 38. Tb7+ Kf6 39. Txa7 Ke5 40. Lg8 Txc5 41. Te7+ is nog altijd erg lastig voor zwart vanwege de loeisterke a-pion.
36…Tc2+ 37. Kg1 exd4 38. Td1 Tc3
Bereidt … f4-f3 voor.
39. Ld5+ Kg7 40. Txd4 Kf6 41. Txf4+ Ke5 42. Txf8 Kxd5
Zwart heeft zijn koning geactiveerd, maar hij houdt niet genoeg materiaal over om op winst te spelen.
43. Tf7 Kxc6 44. Txa7 Kb6 45. Txh7 Kxa6
En hier werd de vrede getekend. Een knappe prestatie van Miguoel tegen een gerenommeerde grootmeester.
1/2-1/2
Twee foto’s zijn Frans Peeters, de rest is van de livestream genomen.
Er wordt op gewezen dat Giri zijn kruit niet wilde verschieten, maar het leek me eerder dat hij wat beneden zijn niveau speelde en alleen door zijn vechtlust, en dat is inderdaad een groot pluspunt, aan die drie dreigende nederlagen tegen Navara, Caruana en Hou Yifan ontsnapte. Als hij het kandidatentoernooi wil winnen, zal hij zijn schaakniveau nog wat moeten opkrikken.
100% eens met Wim.
Je zou bijna denken dat Giri Hou onderschatte. Dat zou overigens niet de eerste keer geweest zijn.