Giri mist winst tegen Caruana in marathonzitting
Als het een keer had gekund voor Anish Giri in het Kandidatentoernooi te Moskou dan was het vandaag wel. Hij kwam in een vlijmscherpe openingsvariant tegen Fabiana Caruana gewonnen te staan. Maar de Amerikaan toonde zich – zoals eerder dit toernooi – een verdedigingskunstenaar met een hoog Houdini-gehalte.
Na in een volkomen chaotische stelling diverse mogelijkheden onbenut te hebben gelaten, berustte Giri na 96 in deze marathonzitting in remise.
Er kwam wel een andere partij tot een beslissing. Viswanathan Anand won op knappe wijze een razend moeilijk toreneindspel van Levon Aronian, zodat beide heren van stuivertje hebben gewisseld in de stand. De partij tussen Hikaru Nakamura en Sergey Karjakin en Veselin Topalov en Peter Svidler eindigden in remise, overigens ook na harde strijd.
Als Giri een kans had gehad op te schuiven in het klassement, was het vandaag wel. Tegenstander Caruana had zich van te voren kennelijk voorgenomen om een partij op het scherp van de snede te spelen. In een Grünfeld-Indiër was onze landgenoot met h2-h4-h5 onvervaard de aanval gaan zoeken. Om zijn tegenstander te verrassen deed Caruana met 11… Pa6 een poging om met geweld de stelling naar zijn hand te zetten. Hij offerde maar liefst twee pionnen om de witte koning naar onveilige oorden te dwingen en tevens veroverde hij de belangrijke witte loper op e3 voor een paard. Toen Giri even later ook nog een tweede loper voor een paard moest prijsgeven, leek het er even op dat Caruana dit allemaal bewust gedaan had. Maar inmiddels stond hij al drie pionnen achter en hij moest er zelfs nog een vierde tegenaan gooien om spel te blijven houden.
Dat was eigenlijk teveel van het goede, maar het was bijzonder lastig om in deze complete wanorde een weg te vinden. De beste stuurlui staan aan wel en zo ook hier. Ik was de partij live aan het volgen met het commentaar van de grootmeesters Gustafsson en Van Wely en zij hielden zich wijselijk wat op de vlakte. Maar wat er voor opmerkingen in de chatvensters te zien viel, is eigenlijk niet voor de fijnproevers weggelegd.
Giri kweet zich helemaal niet slecht van zijn taak, maar Caruana toonde zich – als zo vaak – een ware verdedigingskunstenaar. Hij slaagde erin om het spel tegen de witte koning – die nergens een veilig onderkomen had – gaande te houden en wit moest voortdurend enorm oppassen om niet het slachtoffer te worden van een gemene truc van de Amerikaan. Met een engine op de achtergrond is het natuurlijk heel andere koek. De computer geeft op diverse zetten andere mogelijkheden aan voor wit, die echter soms zo krankzinnig lijken, dat een mens van vlees en bloed er niet eens naar zou kijken. En juist in dat moeras had Giri zich moeten begeven om de winst af te dwingen. Valt hem dat te verwijten met ook niet al te veel tijd op de klok? Ik denk van niet. Wel is het jammer dat hij zijn voordeel heel langzaam als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. En zelfs toen alle andere partijen allang en breed afgelopen waren, lonkten er nog steeds winstmogelijkheden voor onze hoop in bange dagen. Maar het lukte hem niet om de Amerikaan aan het wankelen te brengen. Toen Giri eindelijk een paard voor een loper kon ruilen, deed hij dat onmiddellijk maar gek genoeg was daarmee alle muziek uit de stelling verdwenen. De pluspion was van generlei waarde geworden en Caruana kreeg dan ook het halfje aangeboden na deze geweldige marathonzitting. Beide spelers mogen van geluk spreken dat er morgen een rustdag op het programma staat, zodat zij tijdig kunnen recupereren.
‘Wat een fiasco, wat een succes!’ zou Donner scanderen na dit gevecht.
Want ik neem aan dat schaakminnend Nederland ook aan de ‘livestream’ (vroeger heette dat de buis) gekluisterd zat bij dit enerverend gevecht tussen twee jonge schaaksterren.
De tweede meeslepende partij was die tussen Anand en Aronian. De Indiër speelde geen Spaans maar Italiaans en hoewel de stelling wel iets van het Spaans weghad, waren beide spelers al na 8 zetten op zichzelf aangewezen. Het werd een zwaar loopgravenduel waarin Anand voetje bij voetje meer ruimte veroverde. Aronian zat om een constructief plan verlegen en hij moest toezien dat zijn tegenstander langzaam maar zeker vorderingen begon te maken. Ondanks diverse ruilen kon Aronian niet voorkomen dat de Indiër na verloop van tijd een paar doelwitten had ontdekt in het zwarte kamp. Er ontstond een toreneindspel waarin de witte koning naar binnen trok om daar links en rechts wat pionnen te snaaien. Aronian liet zich ook niet onbetuigd met zijn toren en wonder boven wonder bleef hij het materieel gezien in evenwicht houden. Maar het grote verschil was dat de zwarte koning heel erg ver van het strijdtoneel stond opgesteld, terwijl Anand met zijn koning twee verbonden witte vrijpionnen kon ondersteunen. Misschien deed de Indiër het in die fase ergens ietwat onnauwkeurig, maar de winst kwam niet meer in gevaar. Hij loodste een pion naar de overkant zonder dat zwart daar veel tegenover kon stellen. Een voorbeeldige technische prestatie en het toont opnieuw aan dat Anand absoluut niet afgeschreven mag worden als kandidaat om Carlsen uit te mogen dagen. Zou hij het werkelijk ambiëren om voor een derde tweekamp tegen de Noor te gaan uitkomen? De 144 onderlinge partijen tussen Karpov en Kasparov zullen beide heren niet halen, maar wie weet komen ze zo ook een heel eind.
ANALYSES
Alle analyes via de viewer:
Giri, Anish – Caruana, Fabiano
1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. f3
Het wapen van Giri tegen het Grünfeld-Indisch, de opening die hij zelf tegenwoordig ook graag speelt met zwart.
3…d5 4. cxd5 Pxd5 5. e4 Pb6 6. Pc3 Lg7 7. Le3 O-O 8. Dd2
8…e5
De tweede zet in de ‘openingsboom’. 8…Pc6 9. O-O-O kwam in diverse partijen van Caruana op het bord (o.a. tegen Carlsen in 2014, tegen Nakamura in 2013 en Svidler 2013).
9. d5 c6 10. h4!?
Daar gaat ie dan voor Giri. Vandaag moet er gespeeld worden met het idee ‘erop of eronder’! Deze scherpe zet werd onder meer gepraktiseerd door Anand, Kramnik en Grischuk.
10…cxd5 11. exd5 Pa6
Caruana was er duidelijk op uit om Giri uit zijn theorie te halen. Dat zal wel gelukt zijn met deze zet, maar hoe betrouwbaar die is… Bekende koek is 11…P8d7 om de koningsstelling zo snel mogelijk de nodige steun te verlenen. 12. h5 Pf6 13. hxg6 fxg6 14. O-O-O Ld7 15. Kb1 Tc8 met wederzijdse kansen.
12. h5 Pb4
Hiermee speelt Caruana met het mes tussen de tanden. Ook hij wil wat forceren.
13. hxg6
Wit kon een kwaliteit tegen een pion ophalen, maar de zwartveldige loper na 13. Lc5 P4xd5 14. Lxf8 Lxf8 kan toch wel erg sterk worden. Vooral vanwege de lelijke pionzet f2-f3 doet de zwakte van veld e3 zich voelen in de toekomst, denk ik.
13…Lf5!
Dat was Caruana’s idee. Hier zou een ‘normaal denkend mens’ verder gaan met 13…fxg6 maar dat is toch niet het juiste antwoord. Want nu gaat wit wel op kwaliteitswinst in, vooral vanwege alle tussenzetten die hij nu heeft na 14. Lc5 P4xd5 15. Pxd5 Pxd5 16. Td1 Le6 17. Lc4 Pf4 18. Lxe6+ Pxe6 en eindelijk 19. Lxf8 Dxf8 De compensatie lijkt me nu onvoldoende voor zwart.
14. gxh7+ Kh8 15. Td1 Pc2+ 16. Kf2 Pxe3 17. Dxe3
Zo heeft hij ten koste van twee pionnen (waarvan die van h7 even nog niet geteld mag worden) de belangrijke zwartveldige loper veroverd.
17…Ld7
Hij bereidt … f7-f5 voor.
18. Ph3 f5 19. f4
Wit moet … f5-f4 tegenhouden.
19…Tc8 20. g3
Giri probeert de blokkade op f4 koste wat het kost te handhaven. Dat betekent wel dat hij nu een tweede loper voor een paard moet inleveren.
20…Pc4?
Dit is veel te vroeg. Caruana moet zich ergens misrekend hebben.
Speelbaar lijkt 20…e4 waarna het spel bijvoorbeeld met 21. Pg5 zou kunnen verder gaan.
Ook 20…De8 21. fxe5 Lxe5 22. Pf4 Tf6 levert een spannende stelling op, hoewel ik denk dat wit het betere van het spel heeft na bijvoorbeeld 23. Te1
21. Lxc4 Txc4 22. fxe5
Nu heeft wit inmiddels twee (eigenlijk drie) pionnen meer. En dat worden er nog meer, want voor Caruana is er absoluut geen weg terug. Dus ging hij verder met
22…f4!?
Het zwarte loperpaar komt alleen tot zijn recht als de stelling open gegooid wordt. Giri zal niet geweten hebben wat hij hier aan zijn broek kreeg.
23. Pxf4 Dg5
Maar inderdaad: het is enorm oppassen geblazen. De zwarte stukken hebben dreigende posities ingenomen en er zitten de nodige tactische wendingen in de stelling.
24. Td4?!
Heel jammer, maar ook wel begrijpelijk. Hij wil het punt f7 extra dekking geven en belangrijke aanvalsstukken afruilen. Vermoedelijk was 24. Ke1! de aangewezen voortzetting omdat 24…Lxe5 (zie analysediagram)
min of meer weerlegd wordt door 25. Pg6+! Dxg6 26. Dxe5+ Df6 27. Dxf6+ Txf6 Dit is de juiste manier om af te wikkelen. Het loperpaar is onschadelijk gemaakt en met drie pionnen meer zal het zelfs met dit kreupele paard tegen de sterke zwarte loper lukken om de winst af te dwingen.
24…Txd4 25. Dxd4 Lxe5
Stond de witte koning nu maar op g2… (dan zou Dxe5+! onmiddellijk winnen).
26. Db4 Tf7 27. Pce2
Maar op deze manier heeft wit ook het punt f4 goed onder controle weten te houden.
27…Lg4
Dus moeten de verdedigers van dat veld ‘los geweekt’ worden, zal Caruana gedacht hebben.
28. De4!
Onze landgenoot speelt deze fase heel sterk.
28…Df6 29. Th4! Lf5 Giri moest heel scherp berekenen dat 29…Lxe2 30. Kxe2 Lxf4 31. Txf4 Dxb2+ 32. Kf3 gewonnen voor wit is.
30. De3 b6
De beste zet. En ook dat 30…Lxb2 31. Dxa7! uitstekend voor wit is. De dame dreigt via ‘de achterdeur’ binnen te komen.
31. b3 Te7
32. Dd2
Het ziet er normaal uit om de dame uit de vuurlijn van de toren te halen. Maar toch lijkt het erop dat Giri in deze fase van de partij Een goede poging was 32. Th5!? om na 32…Ld6 33. Dc3 te kunnen spelen. 33…Dxc3 34. Pxc3 Lc2 35. Th6 Lc5+ 36. Kg2 (zie analysediagram)
en gek genoeg zijn de paarden net zo sterk als de lopers. Ik ga ervan uit dat de materiële voorsprong na 36…Txh7 37. Txh7+ Kxh7 38. Kf3 Lb4 39. Pb5 a5 40. d6 in winst moet kunnen zetten.
32…Tc7
Kibitzers hebben het gemakkelijk. Die zetten de engine aan en die geeft zetten te zien die we inderdaad misschien ook zelf hadden kunnen bedenken. Maar voor de spelers is het heel andere koek. Die hebben weinig tijd, moeten bijzonder veel mogelijkheden doorrekenen, waarbij in deze stelling een ongeluk in een klein hoekje zit. Wit bezit dan weliswaar een paar pionnen meer, maar de zwarte stukken staan heel dominant in het centrum, de witte koning heeft geen veilig onderkomen en het valt niet mee om te zien hoe de zwarte koning eventueel bestookt zou kunnen worden.
33. d6?!
Giri geeft een van zijn mooie pionnen terug in ruil voor veld d5. Dat kan hij gebruiken voor zijn eigen stukken en zo slaagt hij er inderdaad in de zwarte dominantie in het centrum te doorbreken. Niettemin is het opgeven van deze mooie pion een behoorlijke concessie.
De juiste zet was vermoedelijk 33. Ph5! Ga die maar eens doorrekenen! Het paard stond net zo stevig op f4 en dan gaat wit het weg zetten… Maar de zwarte dame wordt bedreigd en alle vluchtvelden hebben een nadeel. 33…Df7
[Op 33…De7 heeft wit sterk 34. De3!] [En na kan de zwarte toren aan de tand gevoeld worden met 33…Dd8 34. Tc4!]34. Dg5! En nu komt de dame op bezoek. Een aftrekschaak is kennelijk niet erg, zo oordeelt de computer. Wit dreigt o.a. Dd8+. Na 34…Tc8 (zie analysediagram)
keert het witte paard terug naar f4! [34…Le4+ is helemaal niets vanwege 35. Ke1! en wit wint.] 35. Phf4! en nu staat de dame van wit heel actief. Deze stelling houdt zwart vermoedelijk niet droog gezien het feit dat wit nu allerlei mogelijkheden krijgt, die hij in de partij niet had.
33…Lxd6 34. Dd5
Dreigt pardoes mat in één. Caruana had heel weinig tijd, dus het zal je maar gebeuren…
34…Tf7 35. Kg2 Lc5
36. Th5
Een goede zet.
Mijn engine sloeg ineens wat hoog uit na 36. b4!? Le3
[mag dan namelijk niet vanwege 36…Lxb4 37. Pd4 Lb1 De loper moet op de diagonaal b1-h7 blijven om veld g6 te blijven dekken. (Het is wonderbaarlijk om te zien dat wit nu schitterend wint met 37…Ld7 (zie analysediagram)38. De5!! Dxe5 39. Pg6+ Kg7 40. h8=D+ Kxg6 41. Dh6#) 38. Th1 waarna wit op winst staat als ik het beest moet geloven. Ik geef nog enkele varianten die echter veel te ver gaan voor de menselijke geest. 38…Lxh7 39. Th5 Le7 40. Pf3 Dg7 41. Kh3 Dg8 42. Dc6 met winst.]
37. Da8+ Tf8 38. Df3 De7 39. Pd5 Df7 40. Dxe3 [40. Pxe3?? Lh3+] 40…Dxd5+ 41. Kh2 en wit staat op winst.
36…Lg4
37. Th6
Zeker niet slecht. Maar ook 37. Tg5!? kwam in aanmerking. Bijvoorbeeld: 37…Lxe2 38. Da8+ Tf8 39. Tg8+ Kxh7 40. Txf8 Lxf8 41. Pxe2 en wit heeft goede winstkansen.
37…Dxh6 38. Dxf7 Dc6+ 39. Pd5
Dit moest Giri voorzien hebben. Hij zet zichzelf in een penning, maar het is de enige manier om op winst te spelen. Anders zou zwart herhaling van zetten afdwingen.
39…Le6 40. Df6+ Kxh7 41. Dh4+ Kg7 42. Dg5+ Kf8 43. Df6+ Kg8 44. Dg6+ Kf8 45. Dh6+ Kg8 46. Dg5+ Kf8 47. Pef4
Met wat zetherhalingen gaat Giri verder op het ingeslagen pad. Zijn winstkansen zijn nog altijd substantieel.
47…Lf7 48. De5
Alles hangt er van af of hij een paard voor een loper kan ruilen, zonder dat zwart actief kan worden.
48…Kg8 49. Kh3 Dd6 50. Pf6+ Kf8 51. Df5 Ke7 52. P6d5+ Kf8
53. Kg4 Zelf zat ik te kijken naar 53. g4!? om toch die mooie pluspion eens tot gelding te gaan brengen. Ik heb eerlijk gezegd niet kunnen vinden wat zwart hier tegenover kan zetten. Bijvoorbeeld: 53…Kg7 54. g5 Ld4 55. De4 Le5 56. Pe3! en de paarden zijn in combinatie met de dame voor zwart ook bijzonder hinderlijk. Wie zei ooit dat twee lopers superieur zijn aan twee paarden?
53…Ld4 54. Pc7 54. Dc8+ Kg7 55. Db7 kon ook en leidt tot een stelling analoog aan de partij.
54…Le5 55. Pcd5 a5 56. Dc8+ Kg7 57. Pe3 Kh7
58. Db7
Waarom nu niet rechttoe-rechtaan met 58. Pf5! Df6 want als ik het goed zie, kan wit nu vrijwel geforceerd een paard voor een loper ruilen. 59. Db7 Lxf4 [Verliezend is 59…Kg8 60. Da8+ Kh7 61. Dh1+ Kg8 (zie analysediagram)
62. Ph6+! Kg7 63. Pxf7 Dit is de juiste loper om te ruilen. 63…Dxf7 64. Ph5+ Kg8 65. Da8+ Kh7 66. De4+ Dg6+ 67. Dxg6+ Kxg6 en dit is een gewonnen eindspel na 68. Pf4+] 60. Kxf4 Kg6 61. g4 (zie analysediagram)
En hier moet wit ook kunnen winnen bij goed spel.
58…Kg8 59. Da8+ Db8 60. De4 Dd6 61. Pf5 Dd1+ 62. Pe2
62…Lg7!
Eindelijk moet Caruana een loper tegen een paard inleveren. Maar hij heeft goed gezien dat hij van de zwartveldige afstand kan doen.
63. Pxg7 Misschien had Giri verder moet ploeteren met 63. Kh3 Df1+ 64. Kh4 Lf6+ 65. Kg4 maar het is ook onduidelijk wat hij hiermee bereikt (behalve zichzelf in moeilijkheden brengen in sommige varianten…).
63…Kxg7 64. De5+ Kg6 65. Kf3 Dd3+ 66. Kf2 Dc2
De zwarte dame is ook heel actief en zijn loper op f7 doet ook goed mee.
67. Dd6+ Kg7 68. Dd4+ Kg8 69. Dg4+ Kf8 70. Da4 Le8 71. Da3+ Kg8 72. De7 Lf7 73. Dd8+ Kg7 74. Dd4+ Kg8 75. Da4 Dd2 76. Dg4+ Kf8 77. Dc8+ Ke7 78. Dc7+ Kf8 79. a3 Lxb3 80. Db8+ Kf7 81. Db7+ Kg8 82. Dxb6 Da2!
Dat heeft Caruana ook prima in de gaten. De dame en loper dekken elkaar en houden het paard op e2 in bedwang. Zwart dreigt domweg … Lc4 en op e2 te slaan. Tevens is een eventuele opmars van de g-pion (als het überhaupt zo ver zou komen) ook gedoemd te mislukken. Veld g8 is uitstekend onder controle. Kortom: de winstkansen zijn inmiddels tot nul gereduceerd, hoewel de engine dat in zijn waardering niet laat zien (+1.24).
83. Dd8+ Kf7 84. Dd7+ Kg8 85. De8+ Kg7 86. De7+ Lf7 87. g4 Dd2 88. Dc5 Le6 89. De5+ Kf7 90. g5 Da2 91. Df6+ Ke8 92. Dh8+ Ke7 93. Dh7+ Kf8 94. Dh8+ Ke7 95. Dg7+ Ke8 96. Dh8+
En hier staakte Giri zijn winstpogingen. Ik zou dan nog even de 100 zetten vol gemaakt hebben 🙂
1/2-1/2
Anand, Viswanathan – Aronian, Levon
1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4
Het is leuk om te zien zelfs topspelers het Spaans tegenwoordig soms links laten liggen.
3…Lc5 4. O-O d6 5. d3 Pf6 6. c3 a6 6…O-O Een normale zet is
7. a4 La7 8. Pa3
Een zeer zeldzame voortzetting. 8. Te1 is een zet die ooit gespeeld is.
8…Pe7
En deze zet is al in geen enkel boek terug te vinden. Het is beide spelers gelukt om in acht zetten de theorie te ontwijken en een stelling te gaan spelen waarbij ze geheel en al op zichzelf aangewezen zijn.
9. Pc2 Pg6 10. Le3 O-O 11. Lxa7 Txa7 12. Pe3
Dit is een lastig te behandelen stelling. Want waar draait het om?
12…Pg4
Een idee is direct 12…a5 om een eventueel a4-a5 en b2-b4 van wit te ontkrachten.
Je zou zeggen dat 12…Pf4 een idee moet zijn: het paard staat hier mooi, maar nu kan wit met bijvoorbeeld 13. a5 of met b2-b4 ruimtevoordeel op de damevleugel verkrijgen.
13. Dd2 Nu kwam 13. a5 ook in aanmerking. 13…Pxe3 14. fxe3 lijkt niet zo gek voor wit. Hij heeft de open f-lijn, veld f4 onder controle. Toch kan de dubbelpion voor een soort ‘verkramping’ zorgen waar Anand geen liefhebber van heb.
13…a5
Aronian laat het nu niet meer toe.
14. d4 Ta8 15. dxe5
Een opmerkelijke ruil: wit levert in een klap zijn ruimte-overwicht in.
15…P4xe5
Min of meer gedwongen. Maar zwart slaat in principe liever met de pion terug. Maar Anand heeft goed gezien dat 15…dxe5 de normale wijze om terug te slaan hier niet goed gaat voor zwart vanwege 16. Dxd8 Txd8 17. Pg5 Ph6 18. Tfd1 Ld7 19. b4 en wit heeft groot voordeel. Het paard op h6 staat slecht, de stukken van zwart coördineren in het geheel niet.
16. Pxe5 Pxe5 17. Lb3 Pd7
Ziet er wat passief uit, maar Aronian heeft uitstekend gezien dat het paard op c5 thuishoort.
18. Lc2 Te8 19. f3 b6 20. Tfd1
Het is wel duidelijk dat zwart wat gedrukt staat en niet makkelijk los komt.
20…Pc5
Als hij nu ook nog … Lc8-d7 kan spelen is alles in orde.
21. b4
Dat laat Anand uiteraard niet toe.
21…Pd7 22. Lb3 Pf6 23. Dd4
23…De7
Ik vroeg me af waarom Aronian geen 23…Le6 wilde spelen. Na 24. Lxe6 Txe6 heeft wit echter het onaangename [24…fxe6 is dan slecht vanwege 25. e5!] 25. Pf5 en zwart loopt nog steeds wat achter de feiten aan. Het is overigens allemaal heel marginaal, want veel is hier ook niet aan de hand voor zwart.
24. Pd5 Pxd5 25. Lxd5 Ta7
De toren moet voor de tweede maal deze partij naar dit niet zo heel prettige veld.
26. b5
Anand besluit dat het ruimtevoordeel in zijn voordeel kan werken.
26…Lb7 27. c4 De5 28. Tac1 Dxd4+ 29. Txd4 Kf8 30. Kf2 Ke7
Gezien het partij verloop rijst de vraag of de koning niet beter op de koningsvleugel had kunnen blijven. Maar aangezien beide spelers inmiddels hebben bepaald dat zwart nooit op d5 mag ruilen (wegens cxd5) en zwart speelt met een virtuele minuspion – die op c7 – hetgeen geen aanlokkelijk vooruitzicht is). Daarom wil de koning naar d7 om … c7-c6 mogelijk te maken.
31. f4 f6 32. Tc3 Kd7 33. Th3 h6
Inmiddels wordt toch wel duidelijk dat wit echt een tastbaar voordeeltje heeft verworven.
34. Tg3 Te7 35. Tg6 Lxd5
Nou doet ie hem toch! Had hij hem toch beter meteen kunnen spelen, denk ik. Het probleem voor zwart is dat het mogelijk geplande 35…c6?! faalt op 36. bxc6+ Lxc6 wegens 37. e5 en nu gaat 37…dxe5 38. fxe5 helemaal mis voor zwart.
36. cxd5 Ta8 37. Kf3 Tae8
De vraag is: kan wit progressie boeken?
38. Kg4!?
Anand speelt het scherp! De koning moet hoe dan ook naar binnen komen, wil hij er iets van maken. Maar hij neemt wel een gokje. 38. Tc4 Kd8 39. g4
38…Txe4 39. Txg7+
39…Kc8?! 39…Kd8 was iets veiliger. Het verschil zit hem in de variant 40. Td2 Txa4 en nu levert 41. Tc2 niets op.
40. Td2 Kb8 41. Tc2 Tc8
Zwart heeft nu kort gerokeerd op de damevleugel! Maar zonder gekheid: hij staat heel passief.
42. Ta2
Goed gezien van de Indiër. Pion a4 is van het grootste belang om zo lang mogelijk te behouden. De koning en de andere toren hebben ondertussen vrij spel. Zwart speelt dit eindspel als het ware met een koning minder.
42…Td4 43. Kf5 Txd5+ 44. Kxf6 Tf8+ 45. Tf7 Txf7+ 46. Kxf7 Tf5+ 47. Kg6 Txf4
48. g3
Een handig tussenzetje, zwart moet nu kiezen waar hij zijn toren wil hebben.
48…Tc4 49. Kxh6 d5
50. Kh5?! Tijdens de live-uitzending leek mij 50. Kg5! veel logischer. De koning keert terug naar het centrum en geeft de h-pion ondertussen ruim baan. Het lijkt mij simpeler gewonnen dan de partij: 50…d4 51. h4 d3 52. Td2 Txa4 53. Txd3 en vanwege de optimale opstelling van de witte stukken, zullen de koningsvleugelpionnen ongehinderd doorlopen. Bosboom krijgt na 53…Tb4 54. h5 Txb5+ 55. Kg6 (zie analysediagram)
gelijk met zijn beroemde uitspraak: "twee (pionnen) lopen sneller dan drie!"
50…d4 51. g4 d3 52. h4 Td4 53. Td2 Kc8
Het verschil is nu dat de zwarte koning nog even ten tonele verschijnt.
54. g5 Kd7
55. Kg6!
Anand ziet nu ook in dat zijn koning de vijandelijke monarch moet afhouden. Daarmee doet hij wel afstand van zijn mooie pionnenduo.
55…Txh4 56. Txd3+ Ke8 57. Ta3
Nog steeds huldigt hij het principe dat als zwart geen snelle vrijpion krijgt, hij op zijn dooie gemak zijn stelling kan versterken. In dit geval kan hij de g-pion eerst wat verder naar voren spelen, alvorens hij de a-pion opgeeft.
57…Tc4
57…Kf8 58. Tf3+ Kg8 59. Tc3 Th7 [59…Txa4 60. Txc7 Kf8 61. Tb7 Tb4 62. Txb6 a4 63. Ta6 Txb5 64. Ta8+ Ke7 65. Txa4 (zie analysediagram)
en dit is een theoretisch gewonnen stelling. Zie onze serie ‘Eindspelfinesses’ op deze site.] 60. Td3
58. Kg7 Kd7 59. g6 c6
Zwart probeert wanhopig een vrijpion te creëren, maar hij komt meters te kort.
60. Kf6 cxb5 61. g7 Tg4 62. axb5 Tg1 63. Td3+ Ke8 64. Te3+ Kd7 65. Te5
Zo dreigt er een ‘brug’.
65…Txg7 66. Td5+!
Akelig nauwkeurig gespeeld! 66. Kxg7 Kd6 67. Kf6 zou ook winnen voor wit, maar dan moet hij iets meer zijn best doen: 67…a4 68. Kf5 a3 69. Ke4 a2 70. Td5+ Ke6 71. Td1 met winst.
1-0
Nakamura, Hikaru – Karjakin, Sergey
1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 b6 4. g3 La6 5. b3 Lb4+ 6. Ld2 Le7 7. Pc3 d5 8. cxd5 exd5 9. Lg2 O-O 10. O-O Te8 11. Tb1 Pbd7 12. b4 Lc4 13. Lf4 Pe4 14. Pxe4 dxe4 15. Pd2 Lxa2 16. Lxe4 Lxb1 17. Dxb1 Pf6 18. Lxa8 Dxa8 19. e4 Td8 20. Le3 Pg4 21. h3 Pxe3 22. fxe3 a5 23. bxa5 Dxa5 24. Dc2 Dg5 25. Tf3 c5 26. Db3 cxd4 27. Dxf7+ Kh8 28. h4 De5 29. Pc4 Dxe4 30. Tf4 Db1+ 31. Kh2 Tg8 32. exd4 b5 33. Pe5 Ld6 34. Dd5 Dc2+ 35. Kg1 Lxe5 36. dxe5 De2 37. Tf2 De3 38. Kg2 b4 39. e6 h6 40. Dd7 De4+ 41. Kh2 Kh7 42. e7 Ta8 43. Tg2 b3 44. Db5 Dxe7 ½ – ½
Topalov, Veselin – Svidler, Peter
1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 a6 4. La4 Pf6 5. O-O Le7 6. Te1 b5 7. Lb3 O-O 8. a4 b4 9. d3 h6 10. Pbd2 d6 11. c3 Tb8 12. h3 Te8 13. d4 Lf8 14. a5 bxc3 15. bxc3 exd4 16. cxd4 Pb4 17. La3 d5 18. Pe5 Lb7 19. Df3 La8 20. Pxf7 Kxf7 21. e5 Kg8 22. exf6 Dxf6 23. Txe8 Txe8 24. Dc3 c5 25. Pf3 Tb8 26. Pe5 cxd4 27. Dxd4 Ld6 28. Lb2 Dxe5 29. Dxe5 Lxe5 30. Lxe5 Tb5 31. Ld1 Pd3 32. Ld4 Lc6 33. Lc2 Pf4 34. Le5 Tc5 35. Ld1 Pd3 36. Ld6 Tc3 37. Lg4 Kf7 38. Ta2 Lb5 39. Te2 Tc6 40. Lb8 Pc5 41. Te5 d4 42. Lf3 Tc8 43. Ld6 Pe6 44. Lh5+ Kf6 45. Lg4 Tc1+ 46. Kh2 Lc4 47. Tf5+ ½ – ½
En hier staakte Giri zijn winstpogingen. Ik zou dan nog even de 100 zetten vol gemaakt hebben 🙂
Daar kreeg hij geen gelegenheid voor! In de slotstelling zette Caruana de klok stil en claimde remise bij de arbiter, wijzend naar het veld e7. Of hij zijn geplande zet 96…Ke7 ook had genoteerd, zoals reglementair voorgeschreven, was niet duidelijk te zien op de videobeelden. De arbiter verdween samen met Giri en Caruana uit beeld en gingen naar een andere ruimte. Binnen een minuut waren ze weer terug en werden de formulieren ondertekend. Remise door driemaal dezelfde stelling.
Maar dat was helemaal niet de bedoeling geweest van Giri. Het was duidelijk een vergissing, want hij speelde nog steeds op winst. Beide spelers waren vrijwel door hun tijd heen.
Aha, dat heb ik inderdaad niet mee gekregen. Overigens viel er weinig te halen voor wit in de betreffende stelling.
Kort rokeren op de damevleugel :-)). Vishi speelt dit toernooi sterk, hij staat vaak gelijk of iets beter en neemt zijn kansen waar. Alleen tegen Karjakin ging het mis. Maar tegen hem krijgt de tijger nog een kans met wit.
Herman, ik ben heel blij met je opmerkingen over die chatvensters. Wat wordt daar een hoop onzin uitgekraamd, vaak ook over niet schaakzaken. Zeker, met de engine in beeld is het gemakkelijk om kritiek te uiten op het niet spelen van een zet als Ke1. Achter het bord, met alle druk en spanning, is het wel even anders. Hopelijk vliegt Anish er nog een paar keer vol in, een andere keuze heeft hij eigenlijk niet tenzij hij op dit moment nog tevreden is met consolidatie van zijn nog maar met verworven status als wereldtopper. Dat zou ik me ook best voor kunnen stellen! Tenslotte, met 100% respect voor Anand, de schaakwereld is denk ik meer gebaat bij iemand anders tegenover Magnus.
@Eric64: Ik vind het soms te gênant voor woorden, wat men allemaal uitkraamt. En inderdaad is het makkelijk om iets te roepen als je naar de zetten van de engine kijkt. Ik krijg steeds meer bewondering voor deze topspelers als je ziet hoe vaak zij in lastige tactische gevechten de juiste zetten kiezen, zonder al te grote blunders.
@Eric, laat de beste maar winnen!