Vlaggenschip rookt vredespijp na slagveld

In het glazen huis van Arnhem werd de strijd aangegaan tegen ASV 1. De hele middag was spannend. Mooie winsten werden afgewisseld met goede overwinningen voor de tegenstanders. Totdat er een 5-4 stand voor ASW op de borden stond. Voor Gert-Jan een duidelijke missie om de stand gelijk te trekken, dit was echter niet zo makkelijk. Hij stond weliswaar beter, maar de winst was nog ver weg. Dit alles leidde tot een 2 uur durend tijdnoodduel waarbij beide spelers kansen op het voor hun gewenste resultaat lieten liggen. Uiteindelijk trok Gert-Jan aan het langste eind. Daarmee was het zwaarbevochten matchpunt een feit. Daar moest op gegeten worden! Hieronder de partijverslagen van elk van de spelers.

Peter S

Ik had duidelijk een echte off-day: tot 4 (!) maal toe zag ik een eenvoudige wending over het hoofd. Wellicht was dit alles te wijten aan een zware voorafgaande werkweek, maar dat kan niet exht als excuuers gelden. Gelukkig wist de rest van het team deze miskleun prima op te vangen!

Peter Y

Op een zeker moment tonden al mijn stukken in de aanvalsmodus op de koningsvleugel. Ik had een dame op h5, paarden op g4 en g6, lopers op e6 en g7, een toren op f8 en ook nog 5 pionnen in de aanval. Kortom, ik was er van overtuigd dat het ergens mat zou moeten gaan. Dat lukte niet en daardoor stond ik waarschijnlijk slecht, maar het bleef gelukkig onduidelijk. Dankzij een mooie truc wist ik toen alsnog het punt binnen te halen.

Liam

Ik kreeg een variant voorgeschoteld die mij niet goed leek maar blijkbaar wel redelijk vaak gespeeld is! Ik week af met een wat raar ogende zet omdat mijn tegenstander wel erg snel speelde en vanaf dat moment was het eenrichtingsverkeer: mijn stukken kon ik makkelijk ontwikkelen naar perfecte velden en zo kreeg ik uiteindelijk een pluspion in een gunstig eindspel. Nadat hij dacht dat hij een pion terug kon pakken, was het gelijk uit en won ik materiaal.

Henk-Jan

Met zwart kreeg ik 1.d4 Pf6 2.Lg5 tegen me. Hier had ik ’s ochtends nog naar gekeken zodat ik wist hoe ik mijn stukken neer kon zetten. Doordat mijn tegenstander aanvallend speelde moest ik ook de tegenaanval opzoeken. Mijn aanval zag er gevaarlijk uit en de koningsstelling van mijn tegenstander kon ik verzwakken. Mijn tegenstander deed hierop wat mindere zetten en gaf uiteindelijk een stuk weg, hierna was het ook gelijk uit.

Jan

Met wit speelde ik tegen Peter Boel. Hij opende met de dame-pion. Door een sterke c-lijn kwam ik iets beter te staan. Op diezelfde lijn kon ik ook een pion winnen. Daarvoor bracht ik echter te veel stukken naar de damevleugel en vergat de koningsvleugel. Hierdoor kwam mijn tegenstander met een koningsaanval, die waarschijnlijk nog wel te verdedigen was. In plaats van een juiste verdediging te vinden gaf ik echter een stuk weg. Door enige tijdnood van mijn tegenstander probeerde ik het nog tot de tijdnoodfase, maar hij maakte helaas geen fout.

Ed

Mijn tegenstander kwam 10 minuten te laat, zodat ik even de tijd had om er aan te wennen dat ik tegen iemand anders moest spelen dan waar ik me op had voorbereid. De opening speelde ik met wit weifelend, waardoor mijn tegenstander wat makkelijker kwam te staan. Het kostte me veel tijd om er wat van te maken, waarna ik in opkomende lichte tijdnood een moeilijke beslissing moest nemen. Ik durfde de kwaliteit te offeren zonder de gevolgen geheel te kunnen overzien. Ik had het gevoel dat als ik het niet zou doen ik slecht zou staan en dat maakte het offer voor mij onweerstaanbaar. Het zag er even dreigend uit op de koningsvleugel, zodat mijn tegenstander daar de nodige voorzorgsmaatregelen nam. Verrassenderwijs had hij echter overzien dat ik ook op de damevleugel een dreiging had. Mijn dame op e1 dreigde namelijk naar g3 te gaan met matdreiging op g7, maar zij maakte ook La5 mogelijk, wat de dame op b6 aanviel en daarachter de toren op d8. De dame kon de toren niet dekken zodat ik een volle toren won en dus een stuk voorstond. Zwart speelde nog door tegen beter weten in, maar moeilijk werd het niet meer en al snel kon ik met een mooi maar niet moeilijk schijnkwaliteitsoffer de partij beslissen.

Remco

Ik mocht invallen in het eerste team aan bord 10 met zwart en was na een zet of 15 wel tevreden omdat wit nogal tam begon. Mijn tegenstander wist echter toch geleidelijk aan zijn stelling te verbeteren, mede omdat ik niet optimaal speelde. Ik denk dat ik geen echte blunders begaan heb, maar als je gedurende de partij de verkeerde plannen kiest en enkele keren de op een na beste zet, dan kom je toch in de problemen. Ik belandde in een eindspel met ongelijke lopers en beiden een toren en voor mij zelfs een pion meer, maar mijn passieve toren betekende mijn ondergang.

Ben

Het was van mijn kant niet best deze dag. Tegen mijn zeer ervaren tegenstander, Jaap Vogel, besloot ik weer eens af te wijken van mijn normale openingsspel. Wat bleek echter: ik kende deze variant niet goed genoeg! Toen ik in een lastige positie een keuze moest maken, ging ik voor onoverzichtelijke complicaties. En dat was niet verstandig. Er waren zeker kansen, maar het was jammer genoeg heel moeilijk. Ik moest allerlei lastige zetten verzinnen, terwijl zwart precies wist wat hij moest doen. Ik kreeg een nadeeltje, dat door een fout resulteerde in een verloren stelling. Ik bezorgde, zo spelend, de zwartspeler een iets te gemakkelijke middag. De les is: Welkom in de eerste klasse, Ben!! (Ofwel: pas de volgende keer beter op).

Wim

Met bloedend hart moet ik bekennen dat ik in ieder geval een half punt en een grote kans op een heel punt overboord gegooid heb. In een ongebruikelijke variant van het Damegambiet (ik had zwart) speelde mijn tegenstander enthousiast f4, g4 en f5. Daarmee veroverde hij enerzijds ruimte, maar veroorzaakte anderzijds nogal wat gaten in zijn stelling. Aangezien hij  met een vroegtijdig Lxf6 zijn loper van de zwarte velden opgegeven had kon mijn dame zich op h4 nestelen en had ik het gevoel duidelijk beter te staan. Het is prettig dat dat oordeel door de computer bevestigd wordt, maar er is een nog altijd een groot verschil tussen ‘beter staan’ en ‘winnend voordeel hebben’. Dat laatste was zeker nog niet het geval en in een moeilijk middenspel verbruikte ik erg veel tijd om te zoeken naar een genadeklap. Die was er echter niet en in plaats daarvan deed ik in tijdnood twee zeer slechte zetten achter elkaar. De eerste gaf al mijn voordeel weg en de tweede veranderde de (inmiddels) gelijke stelling in een verloren stelling! Mijn tegenstander reageerde alert en incasseerde het volle punt. Dankzij Gert-Jan werd de pijn later een stuk minder, maar echt blij stapte ik zaterdagavond niet in m’n bed….

Gert-Jan

Weer een Nimzo-indisch op het bord met Lb4 en a5, waarbij ik afweek van de partij in de vorige ronde tegen Xander Wemmers. Het werd een partij die 6 uur duurde en 115 zetten in beslag nam. Op een gegeven moment bleek dat we met 5-4 achterstonden en ik moest dus winnen. Daarom sloeg ik in de eindfase een remiseaanbod af. In het eindspel had ik weliswaar een kwaliteit gewonnen, maar de zwartspeler kon vrij lang spelen op eeuwig schaak. Het werd een zenuwslopend duel, waarbij ik een mat in twee miste, zo constateerde Jan Evengroen na afloop en het werd daarna nog een gecompliceerde stelling. Gelukkig wist ik uiteindelijk de winst binnen te halen en daarmee de 5-5 eindstand. Het meest opvallende aan de partij was de loop van mijn koning van g1, via a3 en d8 weer naar h2!! Een enerverend rondje langs de velden. Het pakte gelukkig goed uit. Lees verder…

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.