Vandaag in ronde zes kon de Groninger Sergey Tiviakov alleen aan de leiding komen als hij met wit won van Maksim Chigaev. We weten van Sergey dat hij het fijn vindt om op een klein voordeeltje te zitten en heel langzaam zijn stelling te verbeteren. Is het dan slim om tegen je natuur in (als we commentator Grisja Kodentsov moeten geloven) een saaie opening te spelen en dames te ruilen, én daarbij nog het loperpaar af te staan? De partij geeft een antwoord op de vraag.

Rond zet 25 had zwart een blokkade op de witte velden d5 en e4. Jammer genoeg voor hem waren deze blokkades paarden die weggeschopt konden worden. Als even later zwart ook zijn tweede loper tegen een paard moet offeren en de stelling open gaat wordt het prijsschieten. Met 5,5 uit 6 gaat Tiviakov nu ferm aan de leiding.

Op het moment van schrijven kan hij op een half punt gevolgd worden door Jinshi Bai of Mikhail Ulybin. In deze partij heeft zwart een loper meer, maar een slechte, en wel graniet op de witte velden. We herkennen de contouren van een Stonewall. De kans dat zwart wint lijkt me klein, maar hoe wit dit gaat winnen zie ik ook nog niet helemaal. (Inmiddels heeft wit, met het geduld van een engel en handschoentjes van zijde de partij naar zich toegetrokken. Morgen kunnen we dus Bai in actie zien tegen Tiviakov).

Peter Ypma blijft verbazen. Wie zou het zich verloven om tegen een Chinese IM met b6 en Lb7 te openen? Lachend maakt hij de stelling gelijk en kan hij een remise bijschrijven. De partij van Jan Werle, ook al een Groninger, was een klein drama. Wit, de Indiër P. Karthikeyan speelde het wat al te frivool, zo leek het in de commentaarzaal. Wij dachten dat zwart gewoon materiaal voor zou staan na 23.Tcd1 f6!, maar de zet 23.Db8! was verbluffend. Tegen 24.Txf8 en 25.Dxc7 is niets zinnigs meer te verzinnen. Zou het riskante 25…Txa2 mogelijk zijn geweest? Er resteerde een stelling met dame, toren en loper voor beiden, maar een extra witte a-pion. Het dame- en het lopereindspel zouden verliezen, en het leek mij praktisch om de lopers op het bord te houden en te proberen c tegen b te ruilen. In het toreneindspel dat op het bord kwam (3 tegen 3 op de koningsvleugel plus een a) is het nagenoeg remise als zwart h5 mag spelen, maar mag wit het spelen, wint wit. Dat kon Jan net niet voorkomen en het eindspel werd vakkundig uitgetikt.

De Russen Gleizerov en Popov speelden een Konings-Indiër die de droom zal zijn van elke witspeler. De zwarte dame geparkeerd op b8, en wit had zelfs de luxe dat hij over kon nemen op de koningsvleugel met 31.fxg4! (misschien was daar een kans op zwarte complicaties met 31…Dd8!?) en 32.g3!.

Sipke heeft de kop weer een beetje in zicht door een overwinning op Nico Zwirs. Tegen een Konings-Indisch speelde hij geen c4, zodat hij tegen een soort Pirc speelde. Een mooi zwart paard op c4 werd hevig ondermijnd na 25.Pd5! en vanaf daar stort het zwarte zaakje in elkaar. Graag had zwart 26…Pd6 gespeeld, maar 27.Pxe5 kan dan waarschijnlijk straffeloos. De wanhoopspoging de e-pion in het ravijn te storten leverde niets op; Sipke was tactisch op zijn post en wikkelde soepel af naar een gewonnen stelling.


Zo snel mogelijk analyseren; Sipke Ernst en Nico Zwirs

Soumya tegen Gao was een waarschijnlijk hippe Najdorf met g6 en Lg7. Vervolgens leek het erop dat de witte stukken niet wisten waar ze heen moesten, terwijl de zwarte paarden naar c4 gingen, eerst de een, dan de ander. Vervolgens een pion naar c3, een dame naar a2 en dan is het mat. Op het eerste gezicht kan schaken heel simpel zijn.

Dan Zeyu Xiang tegen Chakkravarthy, blijkbaar een leuke grap in de opening met b6, b5, xc4, en xb3, terwijl Lxa8 kan. Normaal kan je je het niet veroorloven zoveel zetten met een pion in de opening te doen, maar nu kon het blijkbaar. Het eindspel was iets beter voor zwart (centrum en een zwakke witte b-pion), maar nog een flinke technische klus. Waarom wit met 47.e4 een pion weggaf is me een raadsel. Hoe komt zwart verder als wit niets doet? Misschien rekende hij op 49.Ta3+ met torenwinst en had hij 49…Txc2 gemist. Vervolgens kon zwart afwikkelen en een bruggetje bouwen. Net zo makkelijk.

Hugo Ten Hertog speelde een soort Konings-Indisch in de voorhand tegen Max van Warmerdam. De laatste gaf twee pionnen, voor zeer schimmige, om niet te zeggen onzichtbare, compensatie, en Ten Hertog hoefde eigenlijk alleen op te passen niets weg te geven om het punt binnen te halen, wat dan ook soepel lukte. Nick Maatman, die in de eerste ronde nog van Krasenkow won (en waar is die eigenlijk gebleven? Nou, hij is in opkomst) probeerde het lang tegen teamgenoot Hing Ting Lai. Vanuit een Catalaan versplinterde Nick de structuur van Hing Ting, ten koste van een pion. Die pion kwam terug, maar de stelling neigde al naar gelijk. Een grappige poging was 34.e5+ Tg6 35.e6 Kg8 en dan is 36.e7 Te6 niet heel spannend, maar 37.xf7+ is misschien nog wat, of eerder in de partij: 21.Pxb6 cxb6 22.Dxc6. Dan lijkt wit actiever te staan en de d-pion sneller te lopen dan de zwarte b-pion. Al met al vooral leerzame partijen, en morgen Bai tegen Tiviakov, Sipke terug aan het front, en misschien komt Krasenkow daar ook nog een keer.

B groep

In de B-groep lijkt de vermoeidheid soms toe te slaan. Zo worden er partijen met een stuk meer nog verloren en geven sommige spelers al na een zet of 11 op wegens groot materiaalverlies. Maar op de bovenste borden is hier maar weinig van te merken. Toen uw verslaggever de arbiters rond 17:00 vroeg om de formulieren van bord 1 en 3 zo snel mogelijk richting perskamer te sturen kon hij natuurlijk niet vermoeden dat dit nog tot ongeveer 18:45 en 100 zetten per partij zou duren. Strijd dus! Maar gezegd moet worden dat bij beide partijen de laatste 40 zetten niet meer zo interessant waren. Eerder wel, want als Tycho de druk in het centrum nog iets langer had kunnen handhaven (bijvoorbeeld met 20… Td8) had hij wellicht goede winstkansen gehad. Nu bleef het zwarte voordeel tot de tijdnood fase beperkt tot ongeveer een halve pion. Wat er hierna heeft plaatsgevonden is helaas niet te ontcijferen voor ondergetekende, maar tussen zet 75 en 100 speelden de heren een remise gelijke-lopereindspel uit tot het einde.


Eindelijk tekenen Onno en Tycho de vrede

Twee borden hoger blijft Edim nog lekker even liggen op zijn roze wolk. Dat wil zeggen; hij stond wat minder tegen Edwin maar kon de boel stutten totdat Edwin zelf in de problemen kwam vanuit een eindspel met een pion meer en nog even een zet of 40 moest verdedigen in een voormalig beter, maar inmiddels slechter toreneindspel.


Edim ploetert hier nog tegen Edwin, Arthur kijkt toe bij zijn rivalen

Edim staat nu aan kop met Fons van Hamond die met een (openings)truc de ongeslagen streak van Arthur Maters brak. Een leuk flitsend potje in de draak met een leuke genadeklap, maar eigenlijk was het na het toelaten van 12… d4 al wel duidelijk dat zwart ging winnen.

Op de vraag of hij er vertrouwen in had nu hij na een strijd met 3 van de rating-favorieten nog altijd aan kop stond gaf Edim het interessante antwoord dat hij misschien wel liever tegen de heren Jelic en van Hamond speelt dan tegen de onvoorspelbare Onno en Arthur, vanwege de psychologische en strategische voorbereiding. “Tegen Bruno of Fons kan ik het stellingstype waar ik in terecht wil komen toch een beetje uitzoeken en voorbereiden, die jeugd is veel onvoorspelbaarder,” aldus Edim. Zo is het maar net natuurlijk, eens kijken wat er morgen volgt in Edim – Onno.

Verder nog leuke potjes dan? Ja, zo is de manier waarop Minko de aansluiting bij de top weer vond de moeite waard om te bekijken. Zegt u het maar, na zet 21 van wit. Wie staat er beter? Minko vond de sterke zetten die de engine graag wil zien en op zet 25 mocht Lucien zijn hand uitsteken.

Compact

In de compactgroepen valt voorlopig vooral op dat rating niets zegt. Voor een meer verhalend verslag verwijs ik u voor vandaag graag door naar de schaakreporter. Hieronder slechts enkele foto’s.


De top van het Compact toernooi.

 


Ik stond toch beter? Amir Nicolai

 


Joris Admiraal en Arjan Dwarshuis (voormalig) noordelijk talent

 


Hoe maak ik dit af?! Jasper Beukema

 


SISSA-kamp muzikant Paul van Velthoven won vandaag zijn partij

 

Entertainment prijzen

Winaars van gisteren waren Tijmen Hofstra <1800 (zie dagverslag van gisteren voor de partij) en Aradhya Garg voor de combinatie van de partijen uit ronde 4 en 5.

En verder: sporten.

Vandaag was er voor de (jonge) deelnemers een voetbalveld gereserveerd, waar gelukkig goed gebruik van werd gemaakt.