Giri net niet; Van Foreest verslaat Dobrov
Vandaag was een bijzonder dagje. De Masters van Tata Steel brachten een bezoekje aan De Kuip in Rotterdam. Voor mij in elk geval een reden om dit stadion met veel historie ook eens met een bezoekje te vereren. Tegelijkertijd speelden in Wijk aan Zee de Challengers gewoon op hun oude stekje.
Blijkbaar wekte deze nieuwe omgeving flinke strijdlust op, want het talrijk opgekomen publiek werd getrakteerd op maar liefst vier beslissingen. Dat hadden er misschien nog meer kunnen zijn als Giri zijn kansen had waargenomen tegen Yi Wei; onze landgenoot was dichtbij een overwinning. Loek van Wely zit nog altijd in de hoek waar de klappen vallen. Hij verloor van de Radoslaw Wojtaszek.
Ook in de Challengersgroep vier beslissingen. Een daarvan behaalde Jorden van Foreest op Vladimir Dobrov. Erwin l’Ami sprokkelde weer een halfje, maar helaas Benjamin Bok ging opnieuw onderuit.
Masters
Terwijl het publiek in grote getalen was komen opdagen in De Kuip werd er voorafgaand aan de ronde nog een paar korte speeches gehouden. De meeste spelers waren al aan hun bord gaan zitten, toen Feijenoordtraining Giovanni van Bronckhorst de zaal binnenkwam. Hij werd door toernooidirecteur Jeroen van den Berg voorgesteld aan alle spelers die hem een hand gaven. Daarna kreeg Van Bronckhorst ook nog even het woord om te bedanken voor de gift van Tata Steel aan zijn stichting voor kinderen met leerproblemen. De trainer mocht daarna met een gongslag het sein geven ten teken dat de ronde van start ging. Tijdens de pauzes van de commentaarsessies waren er foto’s en korte filmpjes gemaakt van de spelers, die ook even op het ‘heilige gras’ mochten vertoeven, voorafgaand aan deze ronde. Een daarvan is een komisch filmpje waarin Magnus Carlsen, zoals bekend een verwoed voetballer, een balletje aan het hooghouden is met een bekende oud-Feijenoorder. Dat bleek bij nader inzien Bennie Wijnstekers te zijn.
Ik had samen met mijn zoon (die ook graag schaakt en voor deze speciale gelegenheid middagverlof had gekregen van school) een stoel bemachtigd in de buurt van de partij van Anish Giri. We zagen dat de Nederlander tegen het 1. e4 van tegenstander Yi Wei de Caro-Kann op het bord had gebracht. Een opening die niet zo vaak door Giri wordt gespeeld. Hij heeft 1… e5 en 1… c5 voornamelijk op zijn repertoire staan.
Maar dit leek een uitstekende keus, want de Chinees staat bekend om zijn sprankelend aanvalsspel. Die moet niet in de gelegenheid gesteld wordt om zijn kunsten op dit gebied te tonen, vandaar dit solide systeem.
Giri speelde de opening bijzonder snel. Hij koos voor een wat minder gebruikelijk systeem dat in de jaren ’00 ooit door Dreev was geadopteerd. Deze opzet met 7… e5 in plaats van het meer gebruikelijke 7… Pd7 heeft vorig jaar een revival ondergaan, want bijzonder veel moderne grootmeesters, waaronder Carlsen, hebben het ook van stal gehaald.
Het was de vraag hoe goed Wei op de hoogte was hiervan; feit was dat Giri erg snel zijn zetten op het bord bracht en daarmee in een vroeg stadium zijn tegenstander aan het denken zetten. Ondertussen beende de jongeman langs de borden heen en weer ondertussen het videoscherm in de gaten houdend of hij weer aan zet kwam. De meeste spelers zaten gewoon achter hun bord af en toe was er ook iemand die aan de wandel ging. Het viel me op dat er achter de coulissen behoorlijk harde geluiden te horen waren van bedienend personeel, maar kennelijk hadden de spelers daar weinig last van of ze lieten het elk geval niet merken.
Toen Giri eindelijk uit de theorie was geraakt had Wei al een zee van tijd gebruikt, maar toen kon de partij echt beginnen. Zwart had in de opening al een pion buitgemaakt en dat werden er zelfs drie! Maar ondertussen was de stelling al in een eindspel met zware stukken gekomen en was wit bezig om een aanval tegen de zwarte koning op touw te zetten. Het werd heel spannend, in elk geval een gevecht op het scherp van de snede. Mijn bevindingen achteraf leveren op dat Wei steeds behoorlijke compensatie had voor het geofferde materiaal, tijdens de partij dacht ik dat Giri dat varkentje wel even zou gaan wassen! In elk geval verdedigde Giri zeer bekwaam en toen zijn tegenstander zich een beetje vergaloppeerde had onze landgenoot een prachtige vondst.
Helaas zette hij daarna niet goed door en miste hij op een gegeven moment een redelijke kans op meer dan hij kreeg in de partij.
Zoals het ging kwam hij tijdelijk een toren voor, maar Wei had goed gezien dat hij die terug zou krijgen, of dat het eeuwig schaak zou zijn. Dat werd het uiteindelijk omdat Giri terecht oordeelde dat het teruggeven van het materiaal hem ook niets bracht.
Loek van Wely was ondertussen al in de problemen geraakt tegen de Pool Radoslaw Wojtaszek. Die profiteerde van wat zwaktes in het zwarte kamp. Hoewel hij zich nog bijna het kaas van het brood liet eten, bleek dat de geboden kans niet besteed was aan de veelvoudige kampioen van Nederland. Van Wely had met een ingenieuze manoeuvre schadevrij kunnen blijven; daar had hij dan heel goed voor moeten rekenen. Toen hij dat niet boven water had weten te krijgen, ging het snel bergafwaarts en moest hij inmiddels zijn vierde nul incasseren.
Aan de kop van de ranglijst waren er ondertussen verrassende ontwikkelingen. Koploper Eljanov ging onderuit tegen Aronian die hem op vrij eenvoudige wijze verschalkte.
Een andere opmerkelijke uitslag was dat de Indiër Adhiban met zwart niemand minder dan Karjakin wist te verslaan. Die had duidelijk zijn dag niet, want hij ging vrij kansloos ten onder.
Degene die het meest profiteerde was So die tamelijk regelmatig won van Harikrishna.
Carlsen mocht blij zijn dat hij schadevrij bleef tegen Nepomniachtchi. Die had een pion meer en kon daar net geen zaken mee doen.
De stand na 5 ronden in de Mastersgroep is:
Challengers
Bij de Challengers blijft de Oostenrijker Ragger aan kop. Hij moest wel afscheid nemen van zijn 100%-score want de Chinees Lu was niet genegen om mee te werken aan zijn feestje.
Jorden van Foreest komt na zijn overwinning van vandaag weer een beetje ‘onder de mensen’. Hij weerlegde de opzet van een zeer agressief spelende Rus Dobrov.
Benjamin Bok heeft zijn goede start helaas geen goed vervolg kunnen geven. Vandaag kwam hij met wit al redelijk snel in de problemen tegen een goed spelende Engelsman Jones. Toen de Veldhovenaar iets overzien had, slaagde hij er niet meer in om het vege lijf te redden.
Beste Nederlander is nog altijd Erwin l’Ami. Terwijl zijn vrouw Alina weer foto’s aan het maken was, leek het er even op dat Erwin de overhand zou kunnen krijgen tegen Hansen. Maar nadat hij een wat scherpere voortzetting had gemist, zorgde hij er wel voor dat er ook geen problemen zouden ontstaan. Hij wikkelde feilloos af naar een stelling waarin voor beide spelers niets meer te zien was.
De stand na 5 ronden in de Challengersgroep is:
Analyses
Wei Yi – Giri, A.
1. e4 c6
De Caro-Kann, een opening die Giri niet vaak speelt. Maar hij is zo’n groot theoreticus dat hij zich vrijwel elke normale opening eigen heeft gemaakt. De reden dat hij deze opening speelt, zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met het feit dat Wei een ongelooflijk groot tactisch talent is die hij liever niet in het Siciliaans wil opzoeken.
- d4 d5 3. Pd2 dxe4 4. Pxe4 Lf5 5. Pg3 Lg6 6. h4 h6 7. Pf3
7…e6
Een wat schaars gespeelde zet. De meest gespeelde zet is hier 7…Pd7 om het paard van e5 af te houden. Maar al in vroeger tijden is gebleken dat dat niet per se nodig is.
- Pe5 Lh7 9. Ld3 Lxd3 Men kan zich afvragen of zwart niet een pion mag snabbelen op d4 met 9…Dxd4?? Maar dan wordt hij als volgt te grazen genomen: 10. Pxf7! en dat paard is taboe vanwege 10…Kxf7 11. Lg6+
- Dxd3 Pd7 11. f4
11…Le7
Deze zet speelde Giri razendsnel. Hij had duidelijk zijn huiswerk goed gedaan. He tis ook de nieuwste mode, want het is in 2016 bijzonder vaak gespeeld. Het alternatief is 11…Lb4+ hetgeen voorkwam in een partij Wei-Wang, 2016.
- Ld2
De sterkere spelers kiezen voor dit (tijdelijke) pionoffer. 12. h5 Pgf6 is niets bijzonders voor wit.
12…Pxe5 13. fxe5 Lxh4 14. O-O-O Lxg3 15. Dxg3
15…Pe7
Allemaal bliksemsnel op het bord gegooid door Giri die voortdurend aan het rondlopen was, terwijl Wei in de denktank was gegaan.
- Lb4
Wei kiest voor een ander idee. Het is natuurlijk de vraag wat er gebeurt als wit op g7 neemt. Het zwarte antwoord ziet er dan ongeveer zo uit: 16. Dxg7 Tg8 17. Dxh6 [ 17. Dh7 Dd5 hetgeen voorkwam in Saric-Mamedyarov, 2016. ( 17…Txg2 is gespeeld in drie partijen, allemaal uit 2016. Daarvan is Kovalev-Berkes de meest belangwekkende.)] 17…Dd5 en zwart staat uitstekend.
16…Pf5 17. Df4 g5
- Df2
Eindelijk een afwijking van de theorie en nu is ook onze man aan zichzelf toegewezen. 18. Df3 was nog de partij Puranik-Melkumyan, 2016. En die werd vrij overtuigend door de zwartspeler gewonnen, dus Giri zal in zijn nopjes zijn geweest.
18…g4
Een uitstekende zet. Het verhindert het witte g2-g4 en daarmee hij zijn paard op f5 gestabiliseerd. Daarbij staat zwart een pion voor en is het witte tegenspel ver te zoeken.
- c4
Natuurlijk wil hij op de doorbraak d4-d5 aansturen, wat moet hij anders?
19…Db6
Speelde Giri niet te snel? Zwart zit met het probleem waar hij zijn koning moet laten. Moet hij lang rokeren, kort of onder omstandigheden aan de wandel (met bijvoorbeeld … Ke8-f8-g7, als wit zijn loper van de diagonaal a3-f8 heeft gehaald). Met deze manoeuvre wil hij pion a6 dekken, waardoor hij … 0-0-0 kan spelen. De reden dat de dame naar a6 gaat is om pion a7 te dekken zodat de dame niet na d4-d5 binnen kan vallen op a7. Ook 19…Dg5+ komt sterk in aanmerking om na 20. Ld2 Dg6 een rokade voor te bereiden. Dat zou in sommige gevallen zelfs de korte rokade kunnen worden omdat hij daar voldoende verdedigers heeft staan. Hier zou ook … Ke8-f8-g7 een idee kunnen worden.
- Lc5 Da6 21. b3 g3
- Hier kon hij misschien het plan ook meteen doorzetten met 21…O-O-O Het is de vraag wat hij precies heeft aan de pion op g3.
- Dd2 O-O-O 23. Kb2 b6
- Ld6
Wei moet sowieso nog meer in de aanbieding doen, wil hij spel genereren tegen de vijandelijke koning.
24…Pxd6 De vraag is echter of Giri er niet goed aan gedaan had om het pionoffer te laten voor wat het is en zijn kaarten op de koningsvleugel te zetten met 24…Db7 gevolgd door … h6-h5-h4 en het eventueel omspelen van de dame.
- exd6 Txd6 26. Df4 Wei is niet de man niet pionnen snaait zoals met 26. Txh6 Ik zie evenwel niet hoe zwart in het voordeel zou kunnen komen hierna.
26…Td7
- d5!?
Dit is meer de stijl van de Chinees die als een levensgevaarlijk tacticus te boek staat. Ook de pion van g3 versmaadt hij. 27. Dxg3
27…cxd5 28. cxd5 exd5
Inmiddels heeft Giri er drie meer, maar zijn koning staat nu wel in de tocht.
- Dg4
Pent Td7 en ook belangrijk, dekt veld e2.
29…Db7
- Df4?!
Hij doet het niet goed; misschien heeft hij het uitstekend antwoord van Giri gemist. Een goede mogelijkheid voor wit bestond nu in 30. Tc1+ Kb8 31. Txh6! Thd8 [ 31…Txh6?? faalt natuurlijk op 32. Dg8+] 32. Dxg3+ Ka8 33. Tf6 en dit zal wel in remise eindigen.
30…Db8!
Geweldig gezien! De dame maakt plaats voor de koning en de witte dame wordt verdreven van haar actieve post verdreven. Tegelijkertijd wordt Th8 indirect gedekt, hetgeen van belang is na wits volgende zet.
- Df6
Die moet Giri ook gezien hebben.
31…Kb7
En vermoedelijk heeft hij het volgende (schijn)offer ook zien aankomen. Wei zal zijn kaarten daar wel op gezet hebben, maar hoewel het materiaal terugwint, blijft zwart aan het roer in deze partij.
- Txd5 Txd5 33. Dxf7+
Een belangrijk moment!
33…Kc6?!
Dit lijkt goed, want zwart behoudt zijn materiaal maar misschien was het alternatief toch kansrijker. Vermoedelijk mist hij hier een uitstekende winstkans. Na 33…Dc7 34. Dxd5+ Kb8 staat in elk geval de zwarte koning relatief veilig en mag hij nog altijd op een pion meer bogen. Daarbij kan de verre pion op g3 een factor zijn. Ook de witte koning kan soms bedreigd worden.
- Tc1+ Tc5 35. Df3+
Wei begint de zwarte monarch op te jagen.
35…Kb5
Hij moet beschutting zoeken, maar vindt die hier ook niet echt.
- Dd3+ Ka5
- Dd4!
Hier zien we dat Wei een uitstekende rekenaar is. Deze mogelijkheid zal hij ongetwijfeld in zijn berekeningen hebben meegenomen toen hij op d5.
37…Ka6 Op 37…De8 om het mat te dekken op a4, helpt niet vanwege 38. b4+ Ka6 39. bxc5 en zwart heeft niets.
- Da4+ Ta5 Ook na 38…Kb7 39. De4+ is het ook eeuwig schaak.
- Dc4+
39…Tb5
De partij mondt uit in een zetherhaling waar niet aan te ontkomen valt. Niet 39…b5? wegens 40. De6+ Db6 [ 40…Kb7?? 41. Dc6#] 41. Tc6 en ook hier heeft zwart, vooral vanwege de slechte positie van Ta5 geen reëele winstkansen.
- Da4+ Ta5 41. Dc4+ Tb5 42. Da4+ Kb7 43. De4+ Ka6
Dit zal Giri niet lekker hebben gezeten…
1/2-1/2
Wojtaszek, R. – Van Wely, L.
1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. f3 Lg7 4. e4 d6 5. Pe2 O-O 6. Pbc3 c6 7. Le3 Pbd7 8. Dd2 a6 9. c5 b5 10. cxb6 Pxb6 11. Pf4 a5 12. Le2 Pfd7 13. O-O La6 14. Lxa6 Txa6 15. De2 Da8 16. Tac1 Tb8 17. Tc2 a4 18. Lf2 Ta5 19. Pd3 e6 20. Pb1 c5 21. dxc5 Pxc5 22. Pxc5 dxc5 23. Td1
Een belangrijk moment in de partij. Zwart is ietsje minder uit de opening gekomen en heeft er bewust voor gekozen met om …c6-c5 een zwakke pion op c5 te accepteren. In ruil daarvoor krijgt hij actief stukkenspel en mogelijk druk tegen de witte damevleugel.
23…Dc6?!
Dekt weliswaar c5 maar de dame staat hier niet goed. Dat actieve tegenspel had gestalte gekregen met 23…Td8 Bijvoorbeeld: 24. Lxc5 Txc5 25. Txc5 Ld4+ 26. Txd4 Txd4 27. Tc2 Dd8 en zwart doet volop mee.
- Dd2 Tba8 25. Pa3 h5
Maakt een ‘luchtgaatje’ voor de koning, maar het nu komende eindspel is uiterst vervelend voor zwart. 25…Lf8 26. Tdc1 Dd7 was wellicht de minste van alle kwaden, maar een lolletje is deze stelling allerminst voor zwart.
- Dd6! Tc8 27. Dxc6 Txc6 28. Td8+ Kh7 29. Tb8
29…Ta7
Dit kost iets, maar het was al erg onaangenaam. Het ruilen van de binnengedrongen toren met 29…Ta8 was ook een idee, maar 30. Txa8 [ 30. Tb7 Td8] 30…Pxa8 31. Txc5 Txc5 32. Lxc5 Lxb2 33. Pc4 Lg7 zou ook een zeer onprettig eindspel opleveren voor zwart, vooral vanwege de zwakte van pion a4 en ook omdat de witte koning snel ten tonele verschijnt.
- Txc5 Td6 31. Tc1?!
Gelukkig doet Wojtaszek het ook niet allemaal optimaal. Hier verdiende 31. Kf1 de voorkeur. Wit heeft uitstekende winstkansen.
31…Tad7 32. Tf1 Lxb2
De pion is weer in bevriende handen.
- Pb5
33…Pc4??
Afschuwelijk… Deze zet verliest min of meer onmiddellijk. Zwart had 33…Tc6! kunnen spelen. Wit lijkt een stuk te winnen, maar zwart wint het terug met een fraai geometrisch effect. 34. Lxb6 [ Op 34. Txb6 volgt simpel 34…Txb6 35. Lxb6 Tb7 met een penning waarna er ook niets meer aan de hand is: 36. Ld4 Txb5] 34…Le5! (zie analysediagram)
Deze zet was inderdaad niet gemakkelijk te zien. Vooral ook omdat wit nog een paar pogingen heeft in deze stelling die echter geen van alle iets oplevert. 35. Td8 [ 35. Pa7? verliest zelfs voor wit: 35…Txb6 36. Txb6 Ld4+ 37. Kh1 Lxb6 38. Pb5 Td2 39. a3 Tb2 en pion a3 valt.] 35…Tb7 Opnieuw herovert zwart zijn stuk via deze penning en de toevalligheid is dat 36. Ld4 mooi beantwoord kan worden met 36…Txb5 en alles is gedekt.
- Pxd6 Txd6 35. Tb4 Tc6 36. Txa4
Zwart is een kwaliteit en een pion achter gekomen. Hij had het hier kunnen opgeven, maar verkoos ervoor om de gifbeker helemaal leeg te drinken.
36…g5 37. h3 g4 38. hxg4 hxg4 39. fxg4 Pe5 40. Ld4 Lxd4+ 41. Txd4 Tc2 42. Ta1!
De toren hoort achter de vrijpion, hoe vaak zien we dit thema voorbij komen…
42…Kg6 43. a4 Kg5 44. a5 Kxg4 45. a6 Kg3 46. Ta3+ 1-0
Van Foreest, Jorden – Dobrov, V.
1. e4 c6 2. d4 d5 3. e5 Lf5 4. Pf3 e6 5. Le2 Pe7 6. O-O h6 7. a4 Pd7 8. a5 g5 9. Pbd2 f6 10. exf6 Pg6 11. Pe1 e5 12. c4 Dxf6 13. cxd5 cxd5 14. a6 b6 15. dxe5 Pdxe5 16. Pdf3 Le4 17. Pxe5 Dxe5 18. Lb5+ Kf7 19. Pd3 Df6 20. Ld2 Ld6 21. Te1 Df5 22. Lc3 Thd8
Na de doorschuifvariant van de Caro-Kann is er deze chaotische situatie op het bord gekomen. Deze stelling werd in de commentaarzaal door Robin van Kampen heel goed uitgelegd. De zwarte koning staat behoorlijk in de tocht en wit zal dus een poging willen doen om die te belagen. Dat doet Van Foreest heel slim met het volgende zetje:
- f3!
Een heel mooi idee.
23…d4
Hij moet dus iets creatiefs verzinnen… Zwart mag zijn loper van e4 niet inleveren tegen een paard omdat hij na 23…Lxd3 24. Lxd3 Lc5+ 25. Kh1 Dd7 26. Lxg6+ Kxg6 27. Dd3+ (zie analysediagram)
te grazen wordt genomen. De koning is in een matnet geraakt. 27…Kh5 [ 27…Kf7 28. Dh7+ Kf8 29. Dh8+ Kf7 30. Dg7#] [ 27…Df5 28. Te6+ Kf7 29. Dxf5+] 28. g4+ Kh4 29. Tg1! met de dodelijke dreiging Le1.
- Lc4+!
- fxe4 Dxb5 25. Tf1+ is overigens ook erg goed voor wit maar hier leeft zwart nog een beetje.
24…Ld5
- g4!
Het idee achter de gehele transactie. De zwarte dame kan Ld5 niet meer gedekt houden. Dobrov geeft het stuk maar op een andere manier, maar daarmee weet hij de partij niet meer te redden. Jorden loodst het materiële plus naar het eindspel en tikt het dan verder bekwaam uit.
25…Lxh2+ 26. Kxh2 Dd7 27. Lxd5+ Dxd5 28. Lb4 h5 29. Tc1 Te8 30. Dc2 Nog doortastender is 30. Tc7+ Kg8 31. Dc2 Pf8 32. Le7
30…hxg4 31. Dc7+ Kg8 32. Dc4 Dxc4 33. Txc4 Ph4 34. Txe8+ Txe8 35. fxg4 Te3 36. Pc1 Te4 37. Kg3 Tf4 38. Tc8+ Kh7 39. Tc7+ Kg6 40. Tc6+ Kf7 41. Tc7+ Kg6 42. Txa7 Tf3+ 43. Kh2 Tf2+ 44. Kg1 Txb2 45. Pd3 Ta2
45…Tb3 46. Te7 Txd3 47. a7 Td1+ 48. Te1 dwingt de promotie af.
- Ta8 Pf3+ 47. Kf1 Ph2+ 48. Ke1 Pxg4 49. a7 Pf6 50. Le7 Ta1+ 51. Ke2 Ta2+ 52. Kd1 Ta1+ 53. Kc2 Pd5 54. Tg8+ Kf5 55. a8=D Txa8 56. Txa8 Pxe7 57. Tf8+ Kg4 58. Pe5+ Kh3 59. Kd3 1-0
L’Ami, E. – Hansen, Eric
1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 d5 4. cxd5 Pxd5 5. e4 Pxc3 6. bxc3 Lg7 7. Pf3 c5 8. Tb1 O-O 9. Le2 b6 10. O-O Lb7 11. Dd3 e6 12. Lg5 Dc7 13. De3 Pd7 14. h4 Pf6 15. Lxf6
- Pd2 h5 Williams-Howell, 2013.
15…Lxf6 16. e5 Lg7 17. Pg5 Tad8 18. Tbd1 Td7 19. f4 h6 20. Pe4 Lxe4 21. Dxe4 cxd4 22. cxd4 Tfd8 23. Tf3
- h5! gxh5 24. Lxh5±
23…h5 24. Kh2 Td5 25. Tfd3 b5 26. De3 Db6 27. Lf3 T5d7 28. Dg1 Lf8 29. d5 Dxg1+ 30. Kxg1 exd5 31. Lxd5 Lc5+ 32. Kf1 Kf8 33. Ke2 Ke7 34. g3 Lb6 35. Le4 Txd3 36. Lxd3 Td4 37. Lc2 Txd1 1/2-1/2
Eljanov, P. – Aronian, L.
1. Pf3 d5 2. g3 Pf6 3. Lg2 e6 4. O-O Le7 5. c4 O-O 6. d4 dxc4 7. Dc2 a6 8. a4 Ld7 9. Dxc4 Lc6 10. Lf4 Ld6 11. Dc1 Lxf4 12. Dxf4 Dd6 13. Dc1 Ld5 14. Pc3 Pc6 15. e3 Pb4 16. Db1 De7 17. a5 c5 18. Pxd5 Pfxd5 19. e4 Pc7 20. dxc5 Dxc5 21. e5 De7 22. h4 h6 23. De4 Pb5 24. Tfc1 Tad8 25. Tc4 Pc6 26. Df4 Td7 27. Pe1 Pbd4 28. De3 Tfd8 29. h5 Pf5 30. Dc5 Dg5 31. Lxc6 bxc6 32. Dxc6 Dxh5 33. Df3 Dg5 34. b4 Td2 35. Df4 Dxf4 36. Txf4 Tb2
- Tc1?? Pd4!
En tegen de ‘supervork’ op e2 valt geen zinnig iets te bedenken.
0-1
Karjakin, Sergey – Adhiban, Baskaran
1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pc3 Pf6 4. e5 Pfd7 5. f4 c5 6. Pf3 Pc6 7. Le3 Le7 8. Dd2 a6 9. a3 O-O 10. dxc5 Pxc5 11. Df2 Pd7 12. Pd4 Pxd4 13. Lxd4 f6 14. exf6 Lxf6 15. Lxf6 Dxf6 16. g3 g5 17. O-O-O gxf4 18. Kb1 f3 19. g4 Pe5 20. g5 Dg7
Wit heeft het vroege middenspel niet goed aangepakt en staat duidelijk minder.
- g6?
Dit gaat het niet worden voor wit… 21. h4
21…hxg6 22. Ld3 Ld7 23. Tdg1 Pxd3 24. cxd3 Tf5 25. Tg4 Taf8 26. Thg1 Le8
Zo houdt zwart alles gedekt en zit Karjakin met de gebakken peren.
- Pd1 Th5 28. h4 Te5 29. Pe3 Lb5 30. Td4
Hier doet Adhiban een grappig zetje.
30…Te4 31. Txg6 Lxd3+ 0-1
(Alle foto’s zijn van de auteur)