Gespot 83: Achtervolging

Bij het grasduinen in schaakboeken, het doorbladeren van schaaktijdschriften, het surfen op het internet, het bekijken van schaakfilmpjes valt het oog wel eens op interessante stellingen, bijzondere voorvallen, geniale zetten en grappige blunders. In deze rubriek wil ik u die graag voorleggen.

Bent u ook iets tegengekomen? Laat het ons weten.

 

 

Het nieuwe Formule 1 seizoen staat binnenkort op stapel. In Nederland kijken we gespannen naar de prestaties van de jonge Max Verstappen. De vraag is of hij met zijn vernieuwde racewagen de achtervolging kan inzetten op de teams met de schijnbaar ongenaakbare auto’s Ferrari en Mercedes.

Achtervolging kennen we nog meer in de sport. In het schaatsen is het nog niet zo lang geleden ingevoerd; in het baanwielrennen was dit fenomeen al langer bekend.

Ik vroeg me af of het begrip ‘achtervolging’ ook in het schaken zou bestaan. En het kan ook bijna niet anders of ook onze edele sport heeft posities waarin sprake is van een achtervolging. Het was wel wat zoekwerk, maar ik ben erin geslaagd om vier stellingen te traceren waarin overduidelijk een achtervolging plaatsvindt. Uiteraard ga ik uw fantasie en creativiteit op de proef stellen door ze u als probleem voor te leggen. Als u op oplossing klikt, krijgt u het hele antwoord te zien, met mijn uitleg erbij. Via de viewer is het nog eenvoudiger; dan kunt u het gewoon naspelen. Ik mag hopen dat u ook de humor van deze stellingen kunt inzien. Ik in elk geval wel!

OPGAVE 1

Wit speelt en wint.

 

 

OPGAVE 2

Wit speelt en wint.

 

 

OPGAVE 3

Wit speelt en wint.

 

 

OPGAVE 4

Wit speelt en maakt remise.

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

6 Reacties

  1. Avatar
    Avdg 24 maart 2017

    Herman,

    Leuke composities, heb smakelijk gelachen bij opgave 3 en 4.

    De laatste compositie staat 2x in de HHdbV
    Een keer vermeld als H Meyer uit 1880 met remise als uitslag.
    Vandecasteele uit 2005 heeft dezelfde oplossing gemaakt, maar door het plaatsen van een extra pion op g5 gaat zwart uiteindelijk mat.

  2. Avatar
    Johan Hut 25 maart 2017

    Het staat me bij dat er bij die opgave die in mat eindigt, een vergelijking werd gemaakt met de tocht van Napoleon naar Rusland. Maar hoe dat precies zat weet ik niet. In elk geval iets met paarden, uiteraard. Mijn geschiedeniskennis is ook niet zo goed. Behalve dan van schaakgeschiedenis.

  3. Avatar
    Johan Hut 26 maart 2017

    Dankjewel, die bedoel ik. En dus niet naar Rusland, zoals ik schreef, maar er juist vandaan.

  4. Avatar
    Herman Grooten 26 maart 2017

    Ik heb een bron die nog met aanvullingen komt bij het probleem over Napoleon. Daar staat vóór het probleem het volgende:

    De Russen konden in 1839 ook al zeer goed schaken. Petrov, de voorzitter van de St. Peterburgse schaakclub, richtte toen een uitnodiging aan de schaakclub in Parijs en zond hierbij voor de aardig­heid een door hem zelf gecomponeerd pro­bleem.

    Als dan de matzet is gedaan, meldt deze bron:

    De schaakvereniging van Parijs vond het geen leuk grapje en de correspon­den­tie­partij kwam niet tot stand.

     

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.