Hoe vaak komt seksueel misbruik voor in de sport?
Na de Rooms-Katholieke Kerk en de jeugdzorg gaan nu ook sportclubs problemen met seksueel overschrijdend gedrag in kaart brengen. Een speciale onderzoekscommissie maakt vanmorgen bekend hoe het onderzoek naar seksuele intimidatie en misbruik in de sport zal worden uitgevoerd.
Het onderzoek staat onder leiding van oud-minister Klaas de Vries en richt zich op alle topsport en amateursport. In Nederland zijn ongeveer 4,3 miljoen mensen lid van een sportclub.
Getuigenissen
De Engelse ex-profvoetballer Andy Woodward onthulde eind vorig jaar hoe hij door een jeugdtrainer was misbruikt. Na hem vertelden ook anderen hun verhaal.
Ook in Nederland kwamen topsporters met misbruikervaringen naar buiten, onder wie voormalig wereldkampioen wielrennen Petra de Bruin in Nieuwsuur. Een voormalige jeugdspeler van PSV en een voormalige jeugdspeler van Vitesse vertelden in de Volkskrant dat ze bij hun club seksueel zijn misbruikt.
Feiten uit eerder onderzoek:
– ongeveer 1 op de 10 sporters geeft aan slachtoffer te zijn geweest van matig tot ernstig misbruik
– 18 procent wijst de coach aan als dader, 38 procent een medesporter en 61 procent een andere betrokkene
– in 2015 kwamen via de 73 sportbonden 41 meldingen binnen; 39 uit de amateursport en 2 uit de topsport
– het Vertrouwenspunt Sport kreeg in 2015 ongeveer 265 meldingen binnen onder de noemer grensoverschrijdend gedrag
– ongeveer 90 procent van het misbruik wordt nooit gemeld
Slachtoffers kunnen hun verhaal doen bij de onderzoekscommissie, maar ook bij het Vertrouwenspunt Sport. Slachtofferhulp Nederland heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor ondersteuning van slachtoffers: 0900-9999 001.
Noot van de Redactie van Schaaksite.nl: wij vinden dit een heel belangrijk onderwerp. Vandaar dat we het bericht van de NOS Website hebben overgenomen.