Timman, Böhm en Van Foreest ook bedreven met grote stukken
Jan Timman en Hans Böhm hebben zaterdag voor de derde keer meegedaan aan ‘Schakers van Formaat’, de simultaan met grote stukken en borden in het centrum van Amstelveen. Zij kregen dit jaar voor het eerst gezelschap van de 18-jarige Jorden van Foreest, de regerend Nederlands kampioen.’
Sportwethouder Peter Bot (Burgerbelangen Amstelveen, BBA) verrichte rond 9.30 uur de opening met de eerste zet op alle twaalf borden. Hoofdsponsors van het evenement, dat wederom veel publiek trok, waren Coöperatiefonds van de Rabobank, de gemeente Amstelveen en schaakvereniging KLM Pegasus.
Timman op dreef
Van het drietal simultaangevers was Jan Timman op het Stadsplein het best op dreef: de Arnhemse grootmeester won alle twaalf partijen, verdeeld over twee sessies. Zijn tegenstanders waren onder anderen Fred Teeven, voormalig VVD-kamerlid, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en oud-voorzitter van het Max Euwe Centrum, Ton Sijbrands (oud-wereldkampioen dammen) en Jeroen van den Berg, directeur van Tata Steel Chess.
Jorden van Foreest moest een nederlaag incasseren tegen een jeugdteam van Zukertort Amstelveen. Hij speelde remise tegen SV Rokade. Gert-Jan van Vliet, Remco de Leeuw en Nick Mulder waren dus niet voor niets uit het verre Lichtenvoorde gekomen. De overige tien partijen wist de Groninger redelijk gemakkelijk te winnen.
Eindspelstudies
Tijdens Schakers van Formaat konden zowel de deelnemers als het talrijke publiek drie studies oplossen, waaronder twee recente eindspelstudies van Jan Timman. Niemand slaagde hierin maar wellicht vinden de lezers van deze website de oplossing wel. In deze studie van Jan Timman (2017) luidt de opgave: wit aan zet houdt remise.
Mooie studie, denk dat ik hem wel heb opgelost!
Ik ben benieuwd, laat maar zien!
Na 1. g5+ – Kh5 heeft de zwarte koning geen velden meer… Wit zou graag Kh3 en g2-g4 mat spelen, maar daarvoor staat het paard in de weg… Dus volgt 2. Le6! – Pxe6 en nu kan dus wel 3. Kh3 met de dreiging g2-g4 mat… dus moet met 3… Pf4+ het paard weer terug… 4. Lxf4 exf4 5. Ph1! met het idee g2-g4/fxg3 ep/Pxg3 mat… dus moet 5… Lb8 6. Pg3+! fxg3 nu heeft de witte koning ook geen velden meer! en dus speelt wit 7. Tc8! met de dreiging Th8 mat (7… Pxc8 is gelijk pat) en na bv 7… Lf4 8.Th8+! Dxh8 is het pat!
Na 7.Tc8 is er nog een hardnekkigere verdediging.
Dat lijkt idd het 7… La7! wat Jasper aan geeft… Om het pat op te heffen… Ik ga weer even verder puzzelen!
Natuurlijk kan ik het mis hebben, maar is de oplossing niet 7…La7! 8.Tb8!! met Zugzwang? Zwart moet op b8 slaan met pat, want na 8…e3? 9. Txa8 Pxa8 10. Kxg3 heeft zwart geen Lf2+, dus …Lb8+ 11.Kh3 Lg3! 12.Kxg3 e2 13.Kh3 en 14.g4 mat.
Idd lijkt na 7… La7! 8.Tb8!! de enige zet… Naast slaan (met pat) kan zwart nog 8… Pd7 proberen… Na 9.Txa8 Lb8 kan wit 10.Ta5 of Ta4 spelen… En zo (eventueel met offers omdat het pat er weer in zit) de zwarte centrumpionnen opruimen met ook remise als uitslag…