Titelverdediger onderuit en een dolle toren!
De kop is er af: het NK is begonnen. En meteen een prachtige ronde met een paar daverende verrassingen. Maar daarover zo dadelijk. De partijen beginnen telkens om 14:30 uur. Het bioritme van de schaker wordt kennelijk serieus genomen. Laat opstaan, rustig ontbijten, voorbereiden op de tegenstander en dan vooral niet al te vroeg een lunch nuttigen. Dan is 14:30 uur zelfs wat aan de vroege kant…
NK Algemeen
Titelverdediger Jorden van Foreest had geloot tegen zijn voormalige trainer, Sipke Ernst. Inmiddels behoort Jorden tot de elite en mocht Sipke blij zijn dat hij toch nog kon aanschuiven bij dit NK. Maar ratings en reputaties zeggen helemaal niets in een actuele partij. Zelfs de kleur niet. Op het bord kwam een variant van het Italiaans dat momenteel in vrijwel elke partij van de vertegenwoordigers uit de mondiale Top 20 wordt gespeeld. Het Spaans is naar de achtergrond verdwenen omdat men de twee potentiële problemen (het Marshallgambiet en de Berlijnse Muur) maar niet weet op te lossen. Dus krijgen we zeer taaie positionele manoeuvreerpartijen voorgeschoteld, waarin het voor het gros van volgers niet duidelijk is, waar men op speelt, wie er beter staat (mocht er überhaupt iemand beter staan) en of er eigenlijk wel een andere uitslag dan remise mogelijk is.
Met dat laatste valt het gelukkig nogal mee. De sterkste schakers winnen meestal toch omdat hun begrip van de wat ondoorgrondelijke stellingen domweg beter is.
Ook tussen Jorden en Sipke begon zo’n zwaar loopgravenduel waarin wit met 11. Ph4 de kat op het spek bond. Twee zetten later kon de zwartspeler zich niet inhouden en speelde gewoon 13… g5, niet bevreesd voor zijn eigen koning die daar kort gerokeerd had.
Het witte paard van h4 moest gewoon terug en met 14… Pg6 kreeg zwart een mooi paard op f4. Daar was allemaal nog niet zoveel aan de hand, maar Jorden was er natuurlijk alles aan gelegen om spel te maken en daarbij vergat hij op zijn eigen kwetsbaarheid te letten. Sipke gooide de knuppel in het hoenderhok met een venijnig pionoffer en daarmee greep hij het initiatief. Na 29… f5 ontstond het kritieke moment in de partij. Wit had het al heel moeilijk en greep nog eens mis. Dat gaf de zwartspeler de gelegenheid om met een elegant dame-offer zijn stukken toegang te verschaffen tot de witte koning. Daarmee dwong hij zijn jeugdige tegenstander tot opgave.
Een andere titelpretendent, Loek van Wely, wist te profiteren van de misstap van de vorige kampioen. Hij speelde tegen de ‘onverslaanbare’ Benjamin Bok. Loek had gekozen op niet in te gaan op een theoretische discussie in een of andere openingsvariant (zoals het Grünfeld-Indisch) maar liet het op schaken aankomen. Daar bleek Benjamin zijn mannetje ook te staan. Hoewel wit een mooi paard op e4 had, had zwart geen enkele reden tot klagen. Als we de moderne engines moeten geloven, had zwart een plusje. Aan dat oordeel zal Loek ongetwijfeld twijfelen, want dat zogenaamde plusje zal wel te maken hebben gehad met een mogelijke dubbelpion die wit kon krijgen. Of ook de zwakke pion op a5 die er eventueel af zou gaan in een eindspel. Daar had de witspeler geen boodschap aan. Hij begon op de koningsvleugel aan een origineel plan waarin hij in een stelling met alle zware stukken op het bord, voor wit een paard en voor zwart een loper aan een riskante koningsmars. Maar hij kreeg gelijk. Tenminste in zoverre dat hij daarmee een voordeeltje wist te verwerven. En bij deze naderende tijdnoodfase toverde hij ook nog een aardig grapje tevoorschijn, waarbij de verbinding tussen de twee zwarte torens op de d-lijn wist te verbreken. Dat leverde hem een kwaliteit op en hoewel het nog verre van gemakkelijk was, slaagde hij er toch in om een aanval tegen de zwarte koning op poten te zetten. Die ging uiteindelijk ten onder: de eerste nul voor Bok na in een aardige reeks van partijen ongeslagen gebleven te zijn.
Er kwam zelfs nog een derde beslissing uit de bus. Erik van den Doel, die we niet zo vaak meer in het strijdperk zien, won van Erwin l’Ami. In de ruilvariant van de Caro-Kann bereikte wit nauwelijks iets, maar toch wist hij de zwarte pionnenstelling wat te verminken. Daar leek hij geen zaken mee te kunnen doen, totdat Erwin op het onzalige idee kwam om zijn paard naar het schijnbaar mooie veld e3 om te spelen. Daar werd het paard direct aangetast en dat kostte hem een belangrijke pion. Toen wit zijn meerderheid op de damevleugel in beweging zette, wierp Erwin de handdoek maar meteen in de ring.
(Van den Doel-L’Ami en Burg-Sokolov)
De enige remise kwam tot stand in de partij tussen Twan Burg en Ivan Sokolov. De heren kwamen al snel in een eindspel terecht dat optisch iets beter leek voor wit. In de praktijk viel het nogal mee, totdat Ivan een wat slordige zet speelde. En juist op het moment dat Twan voor de winst kon gaan, nam hij genoegen met een zetherhaling.
Partij van de dag NK Algemeen
In de viewer een analyse van de partij tussen Jorden van Foreest en Sipke Ernst en de andere partijen van de eerste ronde.
Van Foreest, Jorden – Ernst, Sipke
1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Lc5 4. c3 Pf6 5. d3 d6 6. a4 6…a6 7. O-O La7 8. Lg5 h6 9. Le3 O-O 10. Pbd2 Pe7 11. Ph4 11…c6 12. Lb3 Lg4 13. De1
13…g5
Daar gaan we dan! Sipke heeft zich laten provoceren, maar het is helemaal niet slecht wat zwart doet. De actie f2-f4 is van de baan en zwart krijgt veld f4 voor een paard.
- Phf3 Pg6 15. Lxa7
Het is de vraag of wit vrijwillig moet ruilen. 15. a5 kan ook.
15…Txa7 16. De3 Ta8 17. Tfe1 Kg7 18. Pf1 Le6 19. Lc2 Ph5
- d4
Daar moet het een keer van komen, maar het lijkt mij niet zo handig getimed. Er valt ook iets te zeggen voor 20. Pg3 Phf4 en hier lijkt me voor beide spelers weinig aan de hand. Bijvoorbeeld: 21. h3 [ Niet 21. d4? wegens 21…g4 22. Pd2 Ph4 en wit kan het zwakke punt g2 niet meer dekken!]
20…g4 21. P3d2 Phf4 22. dxe5 dxe5 23. Ted1 Dg5
De dame moest van de d-lijn en hier lijkt zij wel actief te staan.
- Dc5?!
Jorden wil altijd spelmaken (hetgeen in hem te prijzen valt!), maar hier lijkt hij zijn hand te overspelen. Een profylaxe, zoals 24. Kh1 lijkt bepaald niet onverstandig.
24…b6!
Dit onverwachtse pionoffer is bijzonder knap gezien van Sipke.
- Dxb6
Dat moet min of meer wel. De andere pion nemen met 25. Dxc6 is helemaal verschrikkelijk voor wit: 25…Ph4! 26. Pe3 (zie analysediagram)
26…Pfxg2! 27. Pxg2 Pf3+ 28. Kh1 [ 28. Pxf3?? faalt natuurlijk op 28…gxf3] 28…Pxd2 en zwart heeft een flinke bres in wits koningsstelling geslagen.
25…Tab8 26. Dxa6
De dame is nu ver van het strijdtoneel aan de andere kant van het bord gelokt.
26…Ph4 27. Pe3 Txb2
Zo heeft de zwartspeler het allemaal bedacht. Hij staat weliswaar een pion achter, maar er dreigt van alles in het witte kamp.
- g3
Min of meer gedwongen, maar prettig is anders. Na een ‘nietszet’ zoals 28. a5 (zie analysediagram)
kunnen we even bekijken wat zwart in petto heeft in deze stelling. Dat is bepaald niet eenvoudig te zien, maar hij gaat nu als een mes door de boter met 28…Phxg2! 29. Pxg2 Ph3+ 30. Kf1 Td8! en zwart wint weldra zijn geofferde materiaal met grote rente terug. De vele gecombineerde dreigingen worden wit snel te veel. [ Ook het normale 30…Txc2 is niet voor de poes, want na 31. Dd3 Df6 32. De3 Td8 gaat het ook helemaal mis bij wit.]
28…Ph3+ 29. Kf1
29…f5
Uiteraard zouden we bijna zeggen. Zwart wil de f-lijn open zien te krijgen.
- Tab1?
In deze hectische stelling is het niet verwonderlijk dat een speler, zelfs als je Jorden van Foreest heet, misgrijpt. Maar zijn verdedigingstaak was sowieso al heel zwaar. Na de tekstzet komt Sipke met een schitterende apotheose van een goed opgebouwde partij. Op 30. exf5? heeft zwart het fraaie 30…Txc2! klaarliggen. Na 31. Pxc2 Dxf5 kan het zwakke punt f2 niet verdedigd worden. Want de ‘dekkingszet’ 32. De2 (zie analysediagram)
wordt beantwoord met een kunstig matje: 32…Dxf2+ 33. Dxf2 Txf2+ 34. Ke1 Pg2# 30. gxh4 gaat ook fout. We bekijken 30…Dxh4 31. De2 Pf4 32. Da6 Dxh2 33. Ke1 g3! 34. fxg3 Dxg3+ 35. Kf1 fxe4 en dit overleeft niemand. De enige plausibele verdediging was nog 30. De2 maar dan zou wit het ook zwaar hebben gekregen na het sterke 30…f4! [ Vooral niet 30…fxe4? om de f-lijn te openen want na 31. Pxe4 staat wit ineens duidelijk beter! Het paard staat fantastisch op e4.] 31. gxh4 Dxh4 32. Pf5+ Lxf5 33. exf5 Txc2 en na 34. Dxe5+ Kh7 35. Pe4 (zie analysediagram)
is wit in een soort ‘Zwickmühle’ terecht gekomen. Zwart haalt eerst twee pionnen op met [ 35. Dc7+ Kg8!] 35…Txf2+ 36. Ke1 Txh2+ 37. Kf1 Tf2+ 38. Ke1 Tb2+ 39. Kf1 en organiseert dan zijn verdediging met 39…Tb7! waarna de open witte koningsstelling en het zwarte pionnenfront de beslissing zullen forceren. Niet gemakkelijk om te vinden allemaal!
30…Dxe3!!
Misschien niet supermoeilijk als je oog er op valt, maar wel een prachtig dameoffer dat onmiddellijk de belissing brengt.
- fxe3 fxe4+
De f-lijn is nu met geweld geopend en de zwarte paarden in combinatie met de toren voltrekken het vonnis.
- Pf3
Wanhoop. 32. Ke1 Pg2+ 33. Ke2 Tf2# is een elegant mat. evenals 32. Ke2 Tf2+ 33. Ke1 Pg2#
32…Txf3+ 33. Ke1 33…Pg2+
Ook nu is het duidelijk dat wit ten ondergaat aan dit geweld. Hij verliest have en goed, vandaar dat hij nu de wapens neerlegde. Een mogelijk slot zou het volgende zijn geweest: 33…Pg2+ 34. Kd2 [ 34. Ke2 Tf2#] 34…Tf2+ 35. De2 [ 35. Kc1 Tbxc2#] 35…Txc2+ 36. Kxc2 Txe2+ is uiteraard teveel van het goeie. Zwart heeft drie stukken voor een toren.
0-1
NK Dames
Net als bij de heren leek het er lange tijd op dat de titelverdediger, Anne Haast, het loodje zou leggen. Zij speelde met zwart tegen Anna-Maja Kazarian, die lange tijd de overwinning voor het grijpen had. Maar vanuit de openingsfase lagen de kaarten eerst heel anders. Anne had met zwart de opening voortreffelijk gespeeld en zij kon op diverse manieren groot voordeel bereiken. Waar ze altijd zo doortastend speelt, begon ze zich ditmaal behoorlijk te aarzelen. En dat moet je tegen Anna-Maja niet doen, want als die eenmaal het spel mag maken, dan laat ze meestal die kans niet onbenut. Er ontstond een stelling met zware stukken en ieder een paard. Het witte paard stond erg sterk in de zwarte stelling terwijl de zwarte koning er ook heel onbehaaglijk bijstond. Die werd dan ook bestookt door de zware witte stukken. Hoewel Anne in het begin de schade nog wist te beperken, kon zij op den duur niet voorkomen dat ze reddeloos verloren kwam te staan. Anna-Maja had een paar keer de overwinning voor het grijpen, maar liet toe dat Anne nog in een toreneindspel kon vluchten. Dat was bepaald niet gemakkelijk, maar Anna-Maja speelde het regelrecht naar een theoretisch gewonnen stelling. Zij hield toren plus twee verbonden vrijpionnen (op de g- en de h-lijn) tegen toren over. Maar inmiddels was er tijdnood voor beide speelsters in alle hevigheid losgebarsten. Ze zagen beide de seconden steeds wegtikken en de vermoeidheid speelde inmiddels ook allebei parten. Anna-Maja maakte het zich in elk geval vreselijk moeilijk en dan ligt een ongeluk in een klein hoekje. Ineens kwam de zwarte koning pat te staan en toen lukt het Anne om met een dolle toren remise af te dwingen. Wanneer zie je dat nog?
Lang daarvoor had de nummer één op rating, Zhaoqin Peng, al met zwart gewonnen met Maaike Keetman. Die had de Franse opening met de ruilvariant beantwoord. Dat leidde niet tot een slappe stelling. Integendeel zelfs, want Maaike rokeerde lang en Peng kort. Hierna was het de vraag wiens aanval het eerste zou komen. Peng toonde haar kunnen door heel handig te manoeuvreren en druk te zetten tegen de witte koning. En toen Maaike probeerde om aan de andere kant vuist te maken, was ze veel te laat. Ze werd te grazen genomen met een aardige combinatie.
Wat voor Peng gold, kan in zekere zin ook gezegd worden van Mariska de Mie. Die speelde een puike partij tegen Arlette van Weersel. Ook hier was het hard tegen hard, maar het initiatief van Mariska bleek erg gevaarlijk. Arlette overzag wat op de 28ste zet en met een kleine combinatie won wit materiaal. Dat bleek ruim voldoende voor de winst, hoewel zij soms het zichzelf iets makkelijker had kunnen maken.
De tweede remise van de dag bij de dames kwam op het bord tussen Tea Lanchava en Lisa Hortensius. In een Engelse opening ontspon zich een levendige strijd die culmineerde in een soort ‘meerslagcombinatie’. Tea won tijdelijk een stuk, maar Lisa had goed gezien dat haar doorgebroken zwarte pion voldoende gewicht in de schaal wierp. Wit moest het stuk teruggeven en er kwam een eindspel met zware stukken op het bord. De kansen waren volkomen in evenwicht, maar in deze fase bleek dat er veel verraderlijke wendingen onder de oppervlakte zaten. Met beide dames wat krap in hun tijd valt hen nauwelijks te verwijten dat er een paar momenten waren dat Lisa ineens een winnende zet voor handen had. Zoals het ging, vloog de zwarte damevleugel helemaal van het bord, maar Tea kon toch niet voorkomen dat Lisa met een eeuwig schaak combinatie remise kon forceren.
Partij van de dag NK Dames
In de viewer een analyse van de partij tussen Anna-Maja Kazarian en Anne Haast en de andere partijen van de eerste ronde (met korte aantekeningen).
Kazarian, Anna-Maja – Haast, Anne
1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Db6 5. Pb3 Pf6 6. Pc3 e6 7. Le3 Dc7 8. f4
- Ld3 is een gezond alternatief.
8…Lb4
8…d6 met een overgang naar de Scheveninger.
- Ld3
9…d5
De principiële zet. In een partij Goganov-Alekseev, 2015 volgde 9…d6.
- e5 Pe4
Dit behelst een pionoffer, maar daar staat tegenover dat wit een paar concessies moet doen.
- Lxe4 dxe4 12. O-O Lxc3 13. bxc3 b6 14. Pd2 La6 15. Tf2 O-O-O 16. Dg4 Pe7 17. Pxe4 17…Pf5 18. Ld4 h5
- Dg5
Ik vermoed dat beide speelsters op onbekend terrein waren, maar ze volgden tot nu een partij Groetz-Paschall, 2004 die door zwart gewonnen werd. Die ging overigens verder met 19. Dh3 Lb7
19…Kb8!
Een nuttige zet. Zwart wil ooit een toren naar c8 kunnen spelen en als er een wit paard op d6 ploft, gaat dat in elk geval niet met een schaak gepaard.
- a4
Uiteraard wil wit de zwarte koningsstelling meteen gaan bestoken. Maar misschien was het wijzer geweest om het wat centraler te spelen met 20. Td1
20…Pxd4
Met de originele manoeuvre 20…Th6! had zwart volgens mij groot voordeel kunnen krijgen. Na bijvoorbeeld 21. a5 bxa5 en nu zit wit om een goede voortzetting verlegen. 22. Tb1+ [ Na 22. Pd6 (zie analysediagram)
zou 22…f6! erg sterk zijn geweest. 23. exf6 gxf6 24. Lxf6 Txf6 25. Dxf6 Dxd6 en met twee stukken voor een toren heeft zwart riante vooruitzichten.] 22…Ka8 23. Pg3 loopt niet zo goed af na 23…Tg6 24. Dxh5 Pxg3 25. hxg3 Th6 26. Df3+ Lb7 27. De3 Tdh8 en wit verliest.
- cxd4 Txd4 22. Pd6
Nu heeft wit natuurlijk wel een mooi paard op d6.
22…f6
Een logische voortzetting is 22…Dc3! waarna zwart ook het beste van het spel heeft.
- Dg3 h4
- Dh3?!
Hier staat de dame niet handig. Na 24. Da3! heeft wit m.i. voldoende tegenspel.
24…Dc5 25. Df3 25…Td8?! Het was misschien lastig te vinden, maar met 25…Tf8! kon zwart opnieuw het initiatief naar zich toetrekken.
- a5!
Nu laat Anna-Maja er geen gras over groeien: ze neemt vanaf nu het heft in handen.
26…Tb4 27. axb6 Txb6
- h3!
Goed gezien, de koning wordt veilig opgeborgen op h2. Een gemene rotstreek van Anne. Hier is 28. Txa6?? taboe vanwege 28…Tb1+ en mat. [ Natuurlijk niet 28…Txa6?? wegens 29. Db7#]
28…Td7?!
Te timide, waarna het voordeel naar wit gaat. Het was de hoogste tijd om aan de stoelpoten van het paard op d6 te zagen met 28…fxe5 29. fxe5 Dxe5 en na 30. Txa6 heel koelbloedig 30…Tdxd6 waarna de kansen in evenwicht zijn. De zwarte koning staat overigens wat onveiliger dan de witte.
- De4 Tb4 30. Df3 Db6
Deze wisseling van de wacht lijkt slim, maar in werkelijkheid is zwart zwaar in de problemen gekomen.
- Kh2! Tc7 32. Td2 Tb2 33. Dh5
Wit jaagt op alle zwakke pionnen waar zwart mee opgescheept zit. Een sterk idee was ook 33. Da3! Lc8 34. Pxc8 Txc8 35. exf6 gxf6 36. Td6 Db7 37. Td7 Dxd7 38. Dxb2+ (zie analysediagram)
en dit gaat zwart niet droog houden.
33…Lc8
De minste van twee kwaden was 33…Tbxc2 34. Txc2 Txc2 hoewel wit met 35. Dg6! nog altijd goede perspectieven behoudt.
- Dxh4 Db4 35. Df2 fxe5 36. Pxc8 Kxc8 37. fxe5 a5 38. Tad1
Behalve het feit dat wit een pionnetje meer heeft, wordt de koning bestookt. Die vindt ook geen veilig onderkomen meer.
38…De4 39. Te1 Dc6
- Df8+
- Td6 Dc4 41. Ted1 zou al bijna een beslissing hebben geforceerd. Een eindspel met zware stukken valt niet te verdedigen met een open koningspositie.
40…Kb7 41. Da3?! Veel beter is 41. Td6! Dc5 [ 41…Dc3 42. Df2!] 42. Df3+ Ka7 43. Txe6 en de witte e-pion in combinatie met een koningsaanval moet wit de winst bezorgen.
41…Tb5 42. Td6 Dc4 Het eindspel na 42…Dc3 is misschien het beste dat zwart nog kan bereiken.
- Df3+ Ka7 44. De3+ Tbc5
- Ta1!
Deze fase van de partij speelt Anna-Maja ijzersterk.
45…Kb7 46. Tb1+ Ka7 47. Tbb6
Allemaal winnend voor wit. 47. Tdb6 zou ook dodelijk zijn geweest.
47…g5
Een poging tot complicaties.
- Txe6?! Domweg 48. Dxg5 zou zwart in verlegenheid laten, denk ik.
48…Df4+
Een vlucht in een toreneindspel dat nog moeilijk te winnen is.
- Dxf4 gxf4 50. Ta6+ Kb7 51. Teb6+ Kc8 52. Ta8+ Kd7
- e6+ Het wat meer schematische 53. Td6+ Ke7 54. Th6 Txc2 55. Txa5 zou wit een duidelijke winststelling hebben opgeleverd.
53…Ke7 54. c4 Tc8 55. Taa6 T8c7 56. Tb5
56…Txc4 Misschien kon ze nog compliceren met 56…Txb5 hoewel het na 57. cxb5 Tc2 58. Kg1 Tb2 59. Txa5 Kxe6 60. Ta6+ Ke5 61. Tg6 toch ook gewonnen moet zijn voor wit.
- Tbxa5 Kf6 58. Th5 Te7 59. Th6+ 59…Kg5 60. Th8 Te4 61. Tg8+ Kf6
- h4!
Goed gespeeld, ze ontneemt de koning veld g5.
62…T7xe6 63. Tf8+ Kg7 64. Txe6 Txe6 65. Txf4
En nu staat er een (eenvoudig) gewonnen eindspel op het bord. Maar is dat wel zo eenvoudig als je telkens de seconden ziet wegtikken. Beide dames hadden iets van ongeveer 1 minuut of steeds eronder. En dat na zo’n lange en moeilijke partij.
65…Te3 66. Tf3 Te2 67. Kh3 Ta2 68. Tb3 Tc2 69. g4
Allemaal prima.
69…Tc1
Wat Anna-Maja misschien had moeten doen is om een paar keer snel te zetten met de toren over de derde rij om tijd te sparen en dan weer rustig na te denken hoe ze het best verder kan gaan.
- g5?!
Niet de meest handige maar het verpest natuurlijk niets. De thematische voortzetting is 70. h5 om de koning te laten schuilen achter de g-pion. Als die eenmaal op h4 staat, kan de toren naar de vijfde rij, zodat ook Kg5 mogelijk wordt. Op die manier komt wit zonder problemen ‘geruisloos’ verder.
70…Tc4
70…Tg1 wordt beantwoord met 71. Tg3 Th1+ 72. Kg4 Ta1 73. Tb3 En zo komt wit snel verder.
- Kg3 Ta4 72. Tb7+
Het blijft allemaal gewonnen voor wit. Wat is er op tegen om met 72. Tf3 gevolgd door Tf4, eerst de koning naar h5 te gaan spelen?
72…Kg6 73. Tb6+ Kg7
- h5
Zo zijn de pionnen een beetje ‘losgeraakt’ van de koning en moet wit extra gaan opletten. Maar de tijdnood speelt haar nog altijd parten.
74…Ta3+ 75. Kf4 Ta4+ 76. Ke3 76…Ta3+ 77. Kd4
De koning moet nu erg ver van zijn eigen pionnen af en dat maakt wits taak veel lastiger.
77…Ta5
Anne gooit het over een andere boeg. Na nog een schaakje met 77…Ta4+ 78. Kc5 Tg4 79. Tg6+ Kf7 zou wit met 80. Kd6 (zie analysediagram)
- h6+ Kh7 79. Tb7+ Kh8 80. Tg7??
Verschrikkelijk. Ze heeft gedacht dat het simpel uit was, maar nu heeft zwart een dolle toren! Nu was alleen 80. g6! de enige weg naar de winst.
80…Td5+ 81. Ke4 Te5+ 82. Kf4 Tf5+ 83. Kg4
83…Tf4+!
Uiteraard. Er is geen ontkomen aan. .. Vooral niet offeren op g5 want na 83…Txg5+?? 84. Txg5 is het pat opgeheven.
- Kh5 Th4+ 85. Kg6 Txh6+!
Dat is wel essentieel dat zwart hier kan slaan. Hoe wit ook terugneemt, het wordt altijd pat.
- Kxh6
Pat! Wat een ongelooflijke ontsnapping van de titelverdedigster. Misschien had ze nog 86. Kf7 kunnen proberen om na 86…Tf6+ verder te gaan met 87. Ke7 maar dan is bijvoorbeeld 87…Te6+! nog altijd remise omdat het pionneneindspel na [De valstrik is dan dat 87…Kxg7?? verliest vanwege 88. gxf6+ en de pion loopt door.] 88. Kxe6 Kxg7 potremise is.
½ – ½
(Alle foto’s zijn van Harry Gielen)
Prachtig verslag, bedankt!
De uitdrukking “haver en gort verliezen” is vermoedelijk een onopzettelijke vermenging van “have en goed verliezen” en “iemand van haver tot gort kennen” 🙂
Ja, dat krijg je als je ’s avonds laat nog bezig bent. Daarbij had ik in mijn jeugd samen met wat vrienden de hobby om spreekwoorden door elkaar te haspelen. Deze ‘afwijking’ steekt soms nog even de kop op… 🙂
Wat een aanfluiting, dat toreneindspel. Geen reclame voor ons mooie koninklijke spel.
Wie zonder fouten is werpe het eerste oordeel. Om maar weer eens een spreekwoord te vernieuwen.
Misschien moeten we de uitslag ½-0 invoeren. Ik kan me zo voorstellen dat ook de sponsor niet erg blij wordt van dit soort partijen.
Beetje makkelijk Aard, om vanachter je computer, een beetje te gaan lopen zaniken dat een jongedame van 17 in tijdnood een halfje weggeeft tegen de regerend Nederlands kampioene.
Fouten hebben altijd bij het spelletje gehoord. Stockfish genieën die het allemaal zo ontzettend veel beter denken te weten is veel meer een vervelend verschijnsel van de laatste jaren.
Sponsors zijn in het algemeen juist blij met spektakel wegens de extra nieuwswaarde.
Het “koninklijke spel” is iets uit het verleden. Je kunt eindspelen zoals ze tot in de jaren ’80 van de vorige eeuw werden gespeeld niet vergelijken met de huidige situatie. Vroeger had je voor dit soort eindspelen gemiddeld 3 minuten per zet. Dat is tegenwoordig dus een ½ minuut per zet – dus 6 keer zo snel!
Beide spelers zaten op de 70ste zet al ruim 5 uur achter het bord. Er is dan geen pauze, maar het tempo wordt juist verhoogd tot een soort veredeld gongschaak met een 30-seconden-guillotine.
Dat is een bewuste keuze van de schaakbonden. Je kunt de spelers niet verwijten dat het niveau dan daalt.