Erwin l’Ami klopt Van Wely met dame-offer; Mariska de Mie alleen aan kop

De tweede ronde in het Nederlands Kampioenschap gaf zowel bij de heren als bij de dames de nodige fraaie partijen en ook nog drama te zien.

Mariska de Mie (foto Harry Gielen)

Het leuke is wel dat bij in het algemene toernooi de twee deelnemers, die in de poll onderaan staan (Erik van den Doel en Sipke Ernst), beide aan kop gaan met 1½ uit 2.

Erwin l’Ami deed goede zaken door Van Wely op te rollen en Jorden van Foreest sloeg hard terug door Benjamin Bok te kloppen. Bij de dames één trotse koploper: Mariska de Mie met nog altijd 100%. Zij heeft Tea Lanchava en Anne Haast die haar met een halfje minder in de nek hijgen. Maar Peng zal zich zeker nog niet gewonnen geven. Er dienen nog heel wat belangrijke duels gespeeld te worden.

NK Algemeen

Vandaag ging de aandacht vooral uit naar de partijen L’Ami-Van Wely en Bok-Van Foreest.

Erwin l’Ami: dameoffer tegen Van Wely (foto Harry Gielen)

Zou Van Wely zijn goede begin verder kunnen uitbouwen of zou L’Ami zo getergd zijn na zijn nederlaag van gisteren dat hij het de meervoudige kampioen lastig zou kunnen maken. Dat laatste is wat eufemistisch uitgedrukt. Want de Woerdenaar schoot verschrikkelijk uit zijn slof met een spectaculair dameoffer. Na een voordelige opening greep Loek mis en zat hij even later tegen een heuse Zwickmühle aan te kijken. Het rondspringende paard vrat het nodige materiaal, dat Erwin in het avontuur had gestoken, op en toen de rookwolken waren opgetrokken, had hij een gewonnen eindspel. Met een toren, een loper en twee pionnen, waarbij een ver opgerukte pion op de e-lijn de winst moest binnenbrengen, leek dat een kolfje naar de hand van eindspelspecialist L’Ami. En inderdaad: het lukte hem om de pion naar de overkant te loodsen, zodat Van Wely meteen van zijn ongeslagen score af is.

Een andere zeer getergde speler, Jorden van Foreest, beet ook flink van zich af. Met zwart greep hij al snel het initiatief tegen Benjamin Bok die dit NK niet lekker in zijn vel lijkt te zitten. Jorden won een pion en liep eigenlijk zijn tegenstander onder de voet. Daarmee is Van Foreest ‘back in business’ en moet Bok zijn titelaspiraties voor dit jaar in de ijskast zetten. Het lijkt erop dat de constateringen in mijn voorbeschouwing niet helemaal opgaan in dit toernooi…

De andere twee partijen, die tussen Ivan Sokolov en Sipke Ernst en Twan Burg en Erik van den Doel eindigden in remise. Daar zal met name Sokolov ontevreden over zijn geweest. Na de opening had hij een prettig voordeeltje, spel tegen een geïsoleerde pion op d5, zonder dat zwart daar veel tegenover kon zetten. Maar Ernst is niet iemand die passief gaat keepen. Hij probeerde actief tegenspel te ontwikkelen, maar liet daarmee zijn pionnenstructuur op de koningsvleugel versplinteren. Ergens rond de 28ste zet had Ivan groot voordeel kunnen bereiken. Toen hij die kans niet greep, gleed het spel langzaam af naar een dooie remisestelling.

Dat was al veel eerder het geval in de partij tussen Twan Burg en Erik van den Doel. Twan koos met wit voor een variant die niet veel belooft maar ook geen risico’s inhoudt. Van den Doel stond een tikje minder, maar wist verder onheil te voorkomen. Toen zich een zetherhaling aandiende, gingen beide spelers daar op in.

De stand na 2 ronden:

Partij van de dag NK Algemeen

 L’Ami, Erwin – Van Wely, Loek

1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pc6 5. Pc3 d6 6. Le3 6…Pf6 7. f4

7…e5

Zwart wil de situatie in het centrum direct opklaren. Na 7…Le7 8. Df3 ontstaat de zogenaamde Boeyvariant, genoemd naar de Belgische IM Jozef (ook Jef genoemd) Boey die hier in de jaren ’70 succesvol mee was.

  1. Pf3 Pg4 9. Dd2

Het is heel opmerkelijk dat wit zo’n beetje zijn mooiste stuk, Le3, laat ruilen voor een paard. Toch is het allemaal eens eerder uitgedacht.

9…Pxe3 10. Dxe3 exf4 11. Dxf4 Le7 12. O-O-O O-O 13. Pd5

Anand speelde hier 13. Kb1 tegen Svidler in 2004. 13…Le6 14. Pd5 Tc8 15. Lc4

13…Te8

Van Wely wil afwijken van de ‘mainstream’-varianten, misschien omdat hij bang is in het mes te lopen dat L’Ami, de secondant van Giri, voor hem heeft klaarliggen. De ‘hoge heren’, waaronder Topalov en Gelfand, opteren hier voor 13…Le6 14. Kb1 Tc8

  1. Kb1 Lf8 15. Lc4 Le6

Eindelijk staat dan toch die loper op e6.

  1. Thf1 Tb8

Een nieuwe zet. 16…Tc8 was nog bekend uit drie partijen.

  1. Pg5

Op het oog ziet de stelling voor wit er heel gunstig uit. Maar de zwarte positie is veerkrachtig.

17…Pe5

Dit mooie veld is voor het zwarte paard en dat staat daar als rots in de branding.

  1. Lb3 Le7?!

Zwart heeft op deze manier veel tijd verloren, maar hij wil graag het irritante paard op g5 aan de tand voelen. Een logische voortzetting lijkt mij nu 18…b5 waarna zwart wellicht met een keer …Pc4 de sterke loper op b3 kan indammen. Tegelijkertijd staat hij klaar om met …a7-a5 tegenkansen te creëren.

  1. Pf3

19…Lxd5?!

Van deze ruil gaat hij later spijt krijgen. Wits loper kan veranderen in een monster. Beter lijkt mij 19…Pg6

  1. Pxe5 De pointe was natuurlijk 20. Lxd5 Lf6 en dan zou zwart de ergste stormen overleefd hebben. Maar het lijkt mij dat wit ook hier de betere kansen heeft.

20…Lg5?

Dit pas een echte fout. Ik vermoed dat Van Wely wits volgende zet niet gezien ofwel danig onderschat heeft. Noodzakelijk was 20…Lxb3! 21. axb3 Tf8 [ 21…f6 Geen fijne zet om te spelen, maar misschien valt de schade mee…] [ Vrij slecht is 21…Lf6? wegens 22. Pg4 en zwarts stelling wordt een ruïne.] 22. Pc4 en hoewel pion d6 eraan gaat, leeft zwart nog.

  1. Dxf7+!!Schitterend gezien!
  2. 21…Lxf7 22. Pxf7

Zwart is in een ‘Zwickmühle’ geraakt. Hadden we gisteren toevallig ook al niet zoiets in een variant (bij de partij Van Foreest-Ernst)?

22…Dc7 Het alternatief met 22…Db6 komt ongeveer op hetzelfde neer.

  1. Pxg5+

Dat is één stuk.

23…Kh8 24. Pf7+ Kg8 25. Pxd6+

Nummer twee: een belangrijke pion.

25…Kh8 26. Pf7+ Kg8

En nu komt het erop aan. L’Ami dacht er niet heel lang over na dus ik ‘verdenk’ hem ervan dat hij de volgende wending ver van te voren gezien moet hebben.

  1. Td8!

Briljant gevonden en ook essentieel om er een winststelling van te kunnen maken.

27…De7 28. Txe8+ 28…Txe8 29. Pd6+ Kh8 30. Pxe8

En dat is drie.

30…Dxe8

Tijd om de balans op te maken. Wit heeft een toren, een loper en twee pionnen voor de dame. Op de schaal van Euwe gaat het nog wel voor zwart. Maar niet in deze stelling. De loper staat goed gedekt, de witte koning is onkwetsbaar en wits e-pion is een potentiële dame. Door de zwakte van zwarts onderste rij kan Loek niet voorkomen dat de pion op e6 komt. En de gecombineerde werking van dame plus loper zorgt ervoor dat de pion naar de overkant wordt geloodst. Dat vereist de nodige techniek, maar Erwin is dat wel toevertrouwd.

  1. e5! h5 32. e6

Nog twee stapjes…

32…Kh7 33. a4 Wat handiger was 33. a3! om zwart geen vage tegenkansen te verschaffen.

33…b5 34. axb5 Dxb5 35. Te1 35…Db4

  1. c3! Ook mogelijk was 36. Te5 maar dat zou na 36…Dd4 nog niet helemaal worden wat wit wil.

36…De7

36…Dxb3 faalt op 37. e7 en de pion promoveert op de volgende zet.

  1. Lc2+ Kg8 38. c4

Wit heeft nog een vrijpion!

38…Kf8 39. Lg6 h4 40. c5 Kg8 41. Lc2

Erwin doet het heel systematisch. Wel zo eenvoudig was 41. c6!

41…Kf8 42. c6 Ke8 43. c7 Dxc7 44. e7

Er dreigen nu twee schaakjes (La4+ of Lg6+)

44…Dc6

Pareert ze nog allebei maar…

  1. Te4!

Waarna de dreiging Lc2-a4 niet meer voorkomen kan worden.

1-0

NK Dames

Tea Lanchava: belangrijke zege op Peng (foto Harry Gielen)

Het topduel was natuurlijk de strijd tussen twee oud-kampioenen en ook de twee hoogste ratinghouders tegen elkaar: Zhaoqin Peng en Tea Lanchava. Wit kwam, zoals te doen gebruikelijk, beter uit de opening. Maar vanaf zet zes moesten de dames al flink in de denktank omdat ze de theorie al afgeschud hadden. Het werd een fascinerend gevecht waarin Peng aanvankelijk aan het roer stond. Zij leek de wat kwetsbare zwarte koningsstelling te kunnen bestoken, maar Lanchava liet zich ondertussen niet onbetuigd op de andere kant van het bord. Net nadat beide speelsters zich op de vleugel waar de ander speelde de meeste gevaren hadden bezworen, nam Peng ineens een rare beslissing. Zij liet haar dame op h6 vrijwillig opsluiten. Dat kon zowaar ook nog, maar dan had zij een computerengine in haar hoofd moeten hebben. Ze had in plaats daarvan ook bijzonder weinig tijd en het kon ook niet anders dan dat dit uit de hand zou lopen voor haar. Tea is dan ook een speelster die meestal wel raad weet met dergelijke kansjes. Zij kwam met een toren binnen op de tweede rij en besloot haar actie met een aardige combinatie. Daarmee heeft Peng haar eerste nul al te pakken en heeft Lanchava de jacht op de nieuwste koploper ingezet.

Dat is Mariska de Mie, die Anna-Maja Kazarian wist te verslaan. Daar zag het aanvankelijk helemaal niet naar uit. In een eindspel met zware stukken, was er maar één die winstkansen had en dat was zwart. Totdat de jeugdige zwartspeelster heel onvoorzichtig te werk ging. Met een zwarte koning op f6 liet zij plotseling een witte dame op h7 op bezoek komen. Dat kon misschien nog wel, maar toen lag een ongeluk in een klein hoekje. Met weinig tijd op de klok vloog ze dan ook uit de bocht en toen was Mariska er als de kippen bij om hiervan te profiteren. De zwarte koning kwam in een matnet terecht en ging dan ook kopje onder. Anna-Maja zal teleurgesteld terugkijken op het resultaat van de eerste twee partijen. Met goed spel had ze twee goede tot gewonnen stellingen in handen maar moet het doen met slechts een half puntje…

Anne Haast was ondertussen bezig om druk uit te oefenen op de stelling van Maaike Keetman. Die kwam na de opening langzaam in de problemen en in het late middenspel slaagde Anne erin om een pionnetje te winnen. De technische fase bleek eenvoudiger dan het eruit zag. Haast speelde haar vrije b-pion linea recta naar voren en toen bleek dat zwart deze vervelende rakker alleen maar van het bord kon krijgen ten koste van een kwaliteit. Het kostte Anne ogenschijnlijk weinig moeite om dit materiële plus om te zetten in winst. In elk geval was het pleit snel beslecht. Daarmee doet zij vooralsnog volop mee voor de titel.

De partij tussen Arlette van Weersel en Lisa Hortensius eindigde na een levendige strijd tot een eindspel waarin zwart een pluspion had, die echter niet te verzilveren bleek. Uiteindelijk bleven er bijna twee kale koningen over: remise dus.

De stand na 2 ronden:

Partij van de dag NK Dames

 Peng, Zhaoqin – Lanchava, Tea 1. e4 d6 2. d4 Pf6 3. f3 Pc6 4. Lb5 Een normale zet is 4. Le3 e5 5. d5 Pe7 6. c4 zou leiden tot een obscure variant die mij op het eerste gezicht goed lijkt voor wit.

4…Ld7 5. Pe2 e5 6. Pbc3

Het is de dames gelukt om al na 6 zetten uit de theorie te geraken. 6. c3 was nog bekend.

6…a6 7. Lxc6 Lxc6 8. O-O b5

Typisch Lanchava. Zij wil graag onmiddellijk actie zien. Het voltooien van de ontwikkeling met 8…Le7 ligt iets meer voor de hand.

  1. a3 Le7 10. Le3 O-O 11. Dd2 Lb7 12. Pg3 exd4 13. Lxd4

13…c5

Zo vergroot zij haar ruimtevoordeel op de damevleugel, maar op de andere kant van het bord ziet er minder rooskleurig uit.

  1. Lf2 d5?!

Op zichzelf is dit de beoogde opmars voor zwart, maar met een wit paard op f5 ontstaan er toch wat problemen voor zwart. Hoog tijd voor een profylaxe met 14…g6 om een wit paard daar weg te houden.

  1. Pf5! d4 16. Pe2 g6 17. Pxe7+ Dxe7 18. Dg5 Zeer kansrijk lijkt mij 18. Lh4 hetgeen druk zet op de zwarte koningsstelling. 18…Tfe8 [ Niet 18…Pxe4?! 19. Lxe7 Pxd2 20. Lxf8 Pxf1 21. Lxc5 Pe3 22. Pxd4 en wit staat een gezonde pion voor.] 19. Pg3 en zwart moet enorm gaan oppassen.

18…Pd5 19. Dh6 De ruil na 19. Dxe7 Pxe7 zou zwart met een structureel nadeeltje opzadelen na 20. b4!

19…Pc7

  1. b4!

Ook nu is deze venijnige pionzet lastig voor zwart. De pionnenstructuur wordt uit zijn voegen getild.

20…cxb4 21. Pxd4?! Waarom niet eerst 21. axb4! Dxb4 en dan bijvoorbeeld 22. Pxd4 Wit staat beter, hoewel de damevleugel er wat troosteloos bij ligt…

21…bxa3

  1. Tfd1?!

Na deze logische zet had zwart al de overhand kunnen krijgen. De zwarte pionnen op de damevleugel worden steeds belangrijker; daarom had wit toch even 22. c3 moeten inlassen, waarna de kansen in evenwicht zijn.

22…f6

Deze voorzichtige zet, om controle over de zwarte velden terug te krijgen, is ook niet zo gek. Ik denk dat 22…b4! erg sterk zou zijn geweest.

  1. c3 a5!?

Goed gezien van Tea: die pionnenfalanx op de damevleugel is haar belangrijkste troefkaart.

  1. Pc2

24…b4?!

Maar dit is dan weer iets te enthousiast. 24…Tfd8 ziet er beter uit.

  1. cxb4 axb4 26. Pxb4!

Die belangrijke pion verdwijnt van het bord en dan staat het weer totaal gelijk.

26…Tfd8

Want na 26…Dxb4 27. Td7 Tf7 28. Txf7 Kxf7 29. Dxh7+ Ke6 30. Dxc7 is het eerder wit die beter staat.

  1. Tdb1 Wit kon ook een winstpoging wagen met 27. Txd8+ Txd8 [ 27…Dxd8 28. Dc1] 28. Pc2 Td3 29. Dc1 Pb5 omdat wit na 30. Pxa3! een pion wint. 30…Txa3 31. Txa3 Dxa3 32. Dc4+ Kg7 33. Dxb5 Het eindspel met ongelijke lopers moet remise zijn na 33…Da1+ 34. Df1 Dxf1+ 35. Kxf1

27…Pb5

Zo behoudt zwart voorlopig in elk geval pion a3.

  1. h4 De5 29. h5?!

Dit is erg riskant. Peng laat haar dame vrijwillig opsluiten.

29…g5!

Plotseling doemen er grote problemen op voor wit terwijl ze relatief weinig tijd op de klok had.

  1. Pa2?

En ze grijpt meteen mis. Zo’n beetje de enige zet is 30. Pc2! om na 30…a2 31. Te1 te kunnen spelen. De reden is dat wit iets moet hebben klaarliggen op de vreselijke dreiging …Pb5-d6-f7 met damewinst.

30…Td2

Normaliter een uitstekende zet. Maar na 30…Pd6 met de dreiging …Pf7 is eigenlijk einde oefening. Want om de dame te bevrijden is alleen 31. Lg3 mogelijk. Maar na 31…Dxg3 32. Dxf6 Tf8 is het ook over en sluiten.

  1. Td1

Er valt niets meer te zien voor wit. Na 31. Txb5 Dxa1+ 32. Kh2 moet zwart nog wel 32…Td7! antwoorden.

31…Tad8!

Tea blijft het uitstekend doen.

  1. Tf1 Te2

Peng had heel weinig tijd. Direct 32…Txf2! was ook al uit.

  1. Pb4

33…Txf2!

Nu slaat ze dan toch haar slag. Want na 33…Txf2! 34. Txf2 [ 34. Kxf2 Td2+ 35. Ke1 ( 35. Kg1 Dg3) ( 35. Ke3 Df4#) 35…Dc3 en wit gaat mat.] 34…Dxa1+ komt wit teveel materiaal achter.

0-1

(Alle foto’s zijn van Harry Gielen)

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

4 Reacties

  1. Avatar
    Hendrikom 28 juni 2017

    Er staat me bij dat de Belgische IM Jozef Boey heet en dat hij Jef genoemd werd. Dus niet Jos 🙂

  2. Avatar
    wimw 28 juni 2017

    Heel spectaculair die molenwiek in de partij van L’Ami tegen van Wely. Ik zat nog even te kijken naar 27 ..Tbxd8 voor zwart, maar zie nu dat de molenwiek dan nog even doorgaat en ook de andere toren wordt opgehaald.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.