Top-40 Nederlandse schakers. 27: Jorden van Foreest
Er komen in deze lijst nog zes eenmalige Nederlands kampioenen. Zij staan hoger dan Jorden van Foreest, omdat ze natuurlijk een veel langere carrière hadden. Maar ondanks die korte duur heeft Van Foreest al heel wat meer gepresteerd dan alleen die ene, onverwachte titel.
Jorden van Foreest (geboren 30 april 1999) is de oudste van zes schakende kinderen in één gezin. Hij behaalde diverse jeugdtitels, met als absoluut hoogtepunt in 2013 de Europese jeugdtitel tot en met veertien jaar. In 2015 werd hij grootmeester, op zestienjarige leeftijd. Iets jonger dan Nederlands recordhouder van dat moment Robin van Kampen. Wel ouder dan Anish Giri, die echter nog geen Nederlander was toen hij grootmeester werd. Van Foreest boekte zijn drie grootmeesternormen binnen een half jaar, in het Aeroflot-toernooi in Moskou, een toernooi in Lueneburg (Duitsland) en het wereldjeugdkampioenschap.
Veel toernooien
Nederlandse jeugdkampioenschappen waren voor Jorden van Foreest niet meer interessant, toen hij in 2016 op zeventienjarige leeftijd Nederlands kampioen werd bij de ‘groten’, nog wel bij zijn debuut. Het was gewoon een sterkbezet NK, met Loek van Wely als favoriet. Van de eerste zes partijen won hij er vijf en verloor hij alleen van Dimitri Reinderman. De voorlaatste ronde werd de finale. Van Foreest hield Van Wely op remise en kroonde zich tot bijna jongste Nederlands kampioen aller tijden. Giri werd het op zijn vijftiende.
De kinderen Van Foreest krijgen thuisonderwijs van hun ouders en gaan niet naar school. Daardoor kunnen ze veel tijd aan schaken besteden. Jorden speelt veel toernooien in binnen- en buitenland en heeft al een enorme erelijst. Hier noem ik vooral de toernooioverwinningen.
In 2014 won Jorden van Foreest een toernooi op Majorca met twee punten voorsprong op de nummer twee. In 2015 brak hij in Nederland door, door het Limburg Open en het open toernooi met kerst in Groningen te winnen. In 2016, vlak voordat hij Nederlands kampioen werd, won hij in Vaujany, in de Franse Alpen, een sterkbezet toernooi met de reuzenscore van 8 uit 9. In 2017 werd hij in Reykjavik in een sterk veld tweede achter Anish Giri. In de Franse competitie scoorde hij 9 uit 11.
Momentopname
Jorden van Foreest blijft goede prestaties boeken, maar zijn rating is al een jaar stabiel. Dat kan komen doordat er door het vele spelen ook mindere resultaten tussen zitten. Een vraag is, of zijn twee jaar jongere broer Lucas hem gaat passeren. Zijn progressie gaat gelijk op met die van Jorden twee jaar geleden.
Ik zet hem op 27, een momentopname. Jorden van Foreest is een tegenhanger van de nummer 28, die vele jaren langer aan de Nederlandse top stond, maar in dertig jaar minder toernooien won dan Van Foreest in vijf jaar.
25 …
26 …
27 Jorden van Foreest
28 Kick Langeweg
29 Daniel Stellwagen
30 Eddie Scholl
31 Henri Weenink
32 Robin van Kampen
33 Hans Böhm
34 Rini Kuijf
35 Hoan Liong Tan
36 Haije Kramer
37 Daniël Noteboom
38 Norman van Lennep
39 Rudy Douven
40 Rob Hartoch
Als u linksboven in het scherm klikt op ‘top 40’, kunt u langs alle voorgaande afleveringen scrollen.
De top-40 is niet gebaseerd op ratings en titels, maar op de positie en prestaties van Nederlandse schakers ten opzichte van hun tijdgenoten, nationaal en internationaal.
Wel opmerkelijk dat Langeweg nooit GM is geworden. Na zijn eclatante overwinning in het IBM-toernooi van 1961 volgde een lage klassering in het Hoogovens toernooi van 1962 en zo ging het vaker in zijn carrière. In dat opzicht moet Jorden van Foreest er voor gaan zorgen dat hij minder pieken en dalen heeft. Nederlands kampioen in 2016, maar een zwakke prestatie bij de TATA-challengers in 2017. Deze 27e plek gaat er vanuit dat dat hem minder vaak gaat overkomen dan Langeweg.