Wijk aan Zee 2019: Ontmoet de kleine koning onze kleine koningin?

De afronding van de voorgenomen staalfusie tussen ThyssenKrupp en Tata Steel Europe nadert zijn voltooiing. Net als in de Meesterklasse of in de Eredivisie weten we dan wie er promoveert, degradeert of nog een play-off moet spelen. Maar hierover meer in de andere serie.

Interessant is de vraag of al in 2019 de naam van het toernooi gewijzigd zal worden in een andere naam, bijvoorbeeld ThyssenKrupp Tata Steel Chess Tournament met een nieuwe banner/logo of dat het nog een jaartje bij het oude blijft? Hierover zijn de meningen nog verdeeld.

Het ligt wel voor de hand dat Duitse talenten meer kans krijgen om uitgenodigd te worden. Immers dat zou je je bij deze nieuwe joint venture met een grote Duitse inbreng, met het hoofdkantoor in de Amsterdamse regio, mogen verwachten.

Grote kans dat de kleine koning op het lijstje staat van Jeroen van den Berg, de toernooidirecteur. Maar wie is die kleine koning dan wel?

Duitsland wil weer naar de wereldtop?

Duitsland is een belangrijk schaakland met een grote competitie (Schachbundesliga) waaraan veel internationale toppers meedoen. Ook spelen er veel Nederlanders in deze competitie. In de breedte is Duitsland sterk met bijna 2500 verenigingen en 100.000 leden maar in de wereldtop speelt Duitsland niet meer mee. In de top50 geen speler en slechts een speler in de top100. Het is lang geleden dat de Duitsers een leidende positie hadden in de schaakwereld.  150 jaar geleden werd Emanuel Lasker geboren die van 1891-1924 wereldkampioen was. Hij heeft nooit een Duitse opvolger gekregen net zoals wereldkampioen Euwe in ons land ook geen Nederlandse opvolger heeft gekregen. De Duitse schaakbond heeft 2018 als Laskerjaar uitgeroepen.

Nu dromen sommige Duitsers al over een nieuwe Duitse wereldkampioen. Ze willen zo graag de opvolger van Magnus Carlsen leveren, hun Duitse ‘Magnus’. Ze denken nu een ruwe diamant in huis te hebben die nog vakkundig moet worden geslepen. En met een wereldkampioen schaken hoopt Duitsland op het Boris Beckereffect. Toen Boris Wimbledon won wilde iedereen ineens graag gaan tennissen. In Nederland hoopt men op het Euwe-effect mocht het Anish Giri lukken wereldkampioen te worden.

Vincent Keymer (geboren 15 november 2004)

Vincent is in 2004 geboren in de Duitse stad Mainz, voor schakers bekend als de stad van de Rapid- en Chess960-toernooien. Twee jaar later wordt zijn zusje Cecilia geboren. Vincent en Cecilia groeien op in een muzikaal milieu. Vader Christof is klassiek pianist en docent aan de Muziekhogeschool in Hannover. Moeder Heike is cellist in het Philharmonisch Staatsorkest van Mainz. Vincent leert piano spelen net als zijn zusje. Zijn zusje volgt haar moeder en leert naast piano ook cello spelen.

Op 5-jarige leeftijd leert Vincent schaken van zijn ouders en speelt hij vaak partijtjes tegen zijn vader. Cecilia wil net als haar broertje ook wel schaken leren. Christof en Heike krijgen de handen vol om in de weekends en in de vakanties met de kinderen naar schaaktoernooien te gaan, in binnen- en buitenland. Maar musici zijn reizen gewend, soms kunnen ze schaken en musiceren combineren.

Als Vincent zes jaar is doet hij mee aan zijn eerste grote toernooi. Een internationaal kampioenschap voor onder acht jarigen. Hij wint alle negen partijen. Drie jaar later wint hij het internationaal kampioenschap voor onder twaalfjarigen, hij wint alle elf partijen. Een jaar later verslaat hij bij de Pfalz Open enkele grootmeesters en eindigt op de achtste plaats (van de 200). Met het Duitse team onder 18 wordt hij Europees kampioen, hij is hier de jongste deelnemer! Groot nieuws in Duitsland. Hij behaalt zijn eerste IM-norm en dit is in Duitsland een record voor deze leeftijd, 10 jaar en 3 maanden. Zelfs Magnus was op deze leeftijd nog niet zo sterk als Vincent. Naast schaken voetbalt en fietst hij graag.

Hij komt op de cover van het Duitse Schachmagazine en wordt gebracht als het grootste Duitse schaaktalent. Men ziet in hem een potentiële opvolger van Emanuel Lasker.

Schachmagazine

In 2016 doet hij mee aan de Vienna Open en wordt gedeeld tweede in een veld van 300 deelnemers. In de top van de eindstand is hij de enige zonder titel.

In 2016 ontmoet Vincent, door bemiddeling Frederic Friedel van Chessbase, Gary Kasparov in Berlijn en krijgt hij privé een masterclass van de oud-wereldkampioen. Ook Kasparov zegt na afloop hiervan dat Vincent een uitzonderlijk talent is. Er verschijnt een groot artikel in het Duitse toonaangevende Zeitmagazin met de kop:

Vincent Keymer: Ein kleiner König

Vincent Keymer ist elf und die grösste Hoffnung des deutschen Schachsports

In 2018 doet hij mee aan het fameuze Grenke toernooi in Karlsruhe, het grootste open toernooi op het Europees continent met 1400 deelnemers waarvan 800 in de A-groep, er was ook nog een B- en een C-groep. Hij is als 99ste geplaatst in de A-groep. In de Grenke Chess Classic die tegelijkertijd wordt gehouden in Baden Baden en Karlsruhe spelen toppers als Carlsen, Caruana, Topalov, Anand en anderen.

Tot ieders verbazing won de 13-jarige Vincent (Elo 2403) het open toernooi, ongeslagen met 8 uit 9. Zijn performancerating van Elo 2800 was de hoogste ooit door een 13-jarige behaald! Onder hem eindigden 50 grootmeesters (waarvan vier met een rating hoger dan Elo 2700) en 60 internationaal meesters, de vele FM’s niet meegerekend. Honderd van hen hadden een hogere rating dan Vincent.

Er deden 29 Nederlanders mee in de Grenke Open A zoals Loek van Wely, Robby Kevlishvili, Stefan Kuipers, Liam Vrolijk, Thomas Beerdsen, Eelke de Boer, Onno Elgersma e.v.a. Robby behaalde plaats 30 en Loek plaats 42 en Stefan 49. Twee Nederlanders behaalden een IM-norm.

 

15.000 euro voor een 13-jarig schaaktalent, website Genke toernooi

Vincent versloeg drie grootmeesters in de slotfase en zijn grootste scalp was de Hongaarse grootmeester Richard Rapport (Elo 2704). Hiermee behaalde hij ruim zijn eerste grootmeesternorm en ging hij als 13-jarige met 15.000 euro naar huis. Magnus Carlsen volgde met belangstelling de verrichtingen op het bord van de jonge Vincent.

 

Magnus Carlsen watches the match between Vincent Keymer and Richard Rapport |

Door zijn overwinning heeft Vincent zich geplaatst voor de Grenke Chess Classic van 2019! Vincent tegen Magnus, Fabiano, Anand en andere wereldtoppers! Daar droom je als junior toch van. Dit is te vergelijken met het spelen bij de Tata Steel Masters! Het blijft voorlopig een open vraag of hij hiervan gebruik zal maken, hij zal zijn best doen om eerst nog veel beter te worden. In Karlsruhe wordt hij door de media uitgeroepen als de meest veelbelovende junior van West-Europa.

Vincent is getraind door Sergey Ovsejevitsch en Arthur Yusupov. Eind vorig jaar is de coaching en training overgenomen door Hongaarse grootmeester Peter Leko. Leko, ooit ook wonderkind, die in 2004 wereldkampioen Kramnik mocht uitdagen maar het net niet redde. Ze spelen samen in het team van SF Deizisau in de Schachbundesliga. In dit team krijgen talenten zoals Matthias Blübaum, Andreas Heimann en Vincent een kans, aangevuld met spelers uit het nationale team zoals Georg Meier, Alexander Graf en Rustem Dautov. SV Deizisau wordt financieel ondersteund door Grenke Leasing, banking, factoring. Grenke sponsort ook de topteams van  OSG Baden Baden en is daarnaast sponsor van de jonge Vincent. Hierdoor kan Vincent betere keuzes maken uit de toernooien die hij wil spelen en ook andere trainers kan inschakelen als dit nodig is. Zo raadpleegt hij bijvoorbeeld via Skype de Duitse eindspelspecialist dr. Karsten Müller.

Het zou mij niet verbazen als Vincent wordt uitgenodigd in Wijk aan Zee in 2019 voor de B-groep. Een goede oefening. Ongetwijfeld heeft Jeroen v.d. Berg hem op zijn lijstje gezet. Veel publiciteit verzekerd en ook goed voor de naamsbekendheid van de nieuwe joint venture. Met veel extra aandacht in Duitsland.  Maar hij moet wel concurreren met het sterk opkomende toernooi in Gibraltar dat tegelijkertijd wordt gehouden. Dit jaar deed Vincent hieraan mee.

Onze kleine koningin

Afgelopen zaterdag veroverde de 10- jarige Machteld van Foreest het Nederlands Jeugdkampioenschap t/m 14 jaar. Op de tweede plaats gevolgd door Daniel Kutchoukov die een half puntje minder had. In een spannende laatste ronde speelde Daniel gelijk en won Machteld. Machteld verloor geen partij en scoorde 8 uit 9. Weer veel ratingpunten er bij. Inmiddels grossiert zij al in titels. Zij mag meedoen aan een WK-Jeugd en een EK-Jeugd. Machteld is ook duidelijk over wat zij wil, namelijk wereldkampioen worden!

Prijswinnaars Groep C, Jeugd t/m 14 jaar. Bron: website KNSB, foto: Harry Gielen

Vandaag begint het NK D (Jeugd t/m/ 12 jaar)  in Rijswijk. Machteld doet ook weer mee!

Bij de jeugd doet zij niet mee in de meisjesgroep. Zij kiest er voor, net als Judith Polgar, in de groep Algemeen te spelen, met meestal alleen jongens. Met voortgaande progressie zou zij volgend jaar zo maar mee kunnen doen aan het NK-Dames. Publicitair natuurlijk top! Of zij dit dan wel wil is een tweede.

Afgelopen januari speelde zij in groep 3 van de Tata Steel Chess Tienkamp. Zij verloor toen alleen van Daniel Kutchoukov, haar rivaal tijdens het afgelopen jeugdkampioenschap. Afhankelijk van haar progressie zal zij volgend jaar zeker in een hogere groep spelen in Wijk aan Zee.

Nu we het toch over dames hebben moeten we ook even de Duitse Elisabeth Paehtz noemen die in Tblisi dit jaar Europees Kampioen werd bij het Dames Rapidschaak. Ze werd ook tweede bij het EK-Dames dit jaar en dit geeft haar het recht mee te doen aan het WK-Dames. Misschien staat zij ook op het lijstje van Jeroen staan.

Weddenschappen

Op basis van bovenstaande kunnen jullie weddenschappen afsluiten en verzin een ludieke inzet.

  1. Verandert de naam en de banner van het toernooi in Wijk aan Zee in 2019? Ja of nee?
  2. Komt Vincent Keymer naar Wijk aan Zee in 2019 en ontmoet hij daar Machteld? Ja of nee?

Als voorbeeld een leuke anekdote over een weddenschap tussen Loek van Wely en Hans Böhm.

Toen Hans Böhm op zondag 21 januari in Wijk aan Zee het commentaar verzorgde en Loek van Wely bij hem te gast was kwam de partij van Magnus Carlsen tegen Gawain Jones op het demobord. Magnus had zojuist geblunderd door een stuk weg te geven in de opening. (Dat deed hij in 2011 ook in zijn eerste partij tegen Anish Giri, Anish won toen). Hans vond dat hij wel kon stoppen met het commentaar omdat Carlsen met een stuk achter volgens hem zou gaan verliezen. Loek was de mening toegedaan dat Carlsen gewoon zou gaan winnen omdat hij Jones goed inschatte, hij was immers op papier de zwakste in de groep. Ze sloten, in bijzijn van het publiek, een weddenschap af met als inzet een fles wijn.

Vorige week donderdag streden Hans en Loek in een vijfkamp om de Homo Ludens Trofee. Loek maakte een foutje in de opening door te verliezen met tafeltennis. In het middenspel kwam hij sterk terug maar in het eindspel moest hij het afleggen. De stand was gelijk toen ze nog backgammon moesten spelen en dit won Hans, die hiervoor ook de favoriet was. Game, set en match! Voorafgaand aan de backgammonronde gaf Hans een fles wijn aan Loek die de weddenschap in Wijk aan Zee had gewonnen. Het was geen dure fles, maar wel een bijzondere. Op het etiket stond een diagram van de beslissende fase in de partij van Carlsen tegen Jones.

 

 

Loek en Hans spelen backgammon, op de voorgrond de fles wijn met bijzonder etiket

1 Reactie

  1. Avatar
    Koorevaar 12 mei 2018

    Machteld ligt op titelkoers bij het NK D in Rijswijk. Ze heeft nu 6,5 uit 7 en nog twee ronden voor de boeg. Ze speelt aanvallend en maakt ook wel eens een foutje maar haar tegenstanders moeten hier dan wel gebruik van maken. Leuk aanvallend schaak. Op Utrechtschaak is er voor de liefhebbers een discussie over het meedoen van Machteld bij de D’tjes na het behalen van haar titel in de C-groep Algemeen. Hopelijk pakt ze haar kans om op een EK of WK te laten zien hoe sterk ze is.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.