Lucas van Foreest profiteert van blunder Sokolov

In de vierde ronde van het NK eindigde er maar één partij in een beslissing. In onderstaande stelling sloeg Ivan Sokolov op e5:

Nadat Lucas van Foreest terugsloeg (of misschien al eerder) kwam Sokolov erachter dat het geplande 32.Dxf4 mat in twee toelaat. Hij gaf meteen op en zal vast met grote stappen de zaal hebben verlaten.

Twee partijen (Bok-Jorden en Tiviakov-Werle) eindigden in een korte remise, hetzelfde resultaat kwam bij L’Ami-Van den Doel tot stand in een partij met wisselende kansen. Bij de dames wisten Iozefina Paulet en Rosa Ratsma weer te winnen en zij zijn de grootste kanshebbers om kampioen te worden.

NK Algemeen

Er zijn dit jaar relatief veel korte remises op het NK en de grootste boosdoener is Benjamin Bok. Hij won de eerste ronde, maar in de drie rondes erna heeft hij maar 52 zetten gespeeld. En wat hij in de opening deed kan ik niet goed verklaren. De Koningsindische opstelling van Jorden van Foreest kan geen grote verrassing geweest zijn, toch geeft het livebord vijf minuten bedenktijd bij zet drie en zelfs twintig bij zet zes. Daarna ontstond een gesloten Engelse stelling waarin wit op de damevleugel en zwart op de koningsvleugel ging spelen, maar net toen het spannend dreigde te worden stopte de partij.

De remise tussen Sergei Tiviakov en Jan Werle duurde 16 zetten. Tivi bereikte weinig tegen het Frans en vlak na de opening was het wit die moest opletten om niet slechter te komen staan. Een remiseaanbod is een geschikt middel daartoe.

De partij tussen Ivan Sokolov en Lucas van Foreest had een voorgeschiedenis: eind 2018 speelden zij in Groningen een korte match die door Sokolov met 2.5-1.5 werd gewonnen. De theoretische discussie in de Weense variant van het Damegambiet werd voortgezet en ditmaal kwam Sokolov met het scherpe 16.g4!? Lucas bleek echter goed voorbereid en speelde de eerste 21 zetten a tempo. Een grappig moment ontstond na 17…Dc7. Als wit 18.Lxe6 Db6 19.Lc4 speelt is het bijna tweemaal dezelfde stelling, alleen is zwart een pion op e6 kwijt. Vanwege de pion op g4 zou hij dat echter helemaal niet erg vinden. Wit deed 19.Lf5, bleef even een pion voor maar zwart had compensatie en won de pion een paar zetten later terug. Daarna was de stelling gelijk en remise leek een logisch resultaat, tot het fatale moment beschreven in het begin van dit artikel. Daarmee is Ivan (1 uit 4) wel uitgeschakeld voor de titel, Lucas heeft met 2.5 punten nog alle kans.

Maar de spannendste partij was toch wel tussen Erwin l’Ami en Erik van den Doel. Al op zet 12 offerde wit een dame! Dat werd terecht niet geaccepteerd, maar het resultaat was dat zwart materiaal achter kwam, twee pionnen maar liefst. Erwin besloot er eentje terug te geven om een eindspel te bereiken, maar zwart bleef wat activiteit houden. Na een goede voortzetting gemist te hebben bleef wit YOLO doen: kwaliteit offeren, stuk erbij, waarom niet. Nou, omdat zwart de twee witte gevaarlijke vrijpionnen onschadelijk kon maken ten koste van slechts een stuk en zo een eindspel ontstond van twee torens en  a-pion tegen toren, loper, f- en h-pion. Dat zat ergens tussen winst en remise in. Na wat onhandig spel van zwart moest hij zijn a-pion ruilen tegen de witte f-pion en toen was het niet moeilijk meer voor wit.

Nr Naam Rating 1 2 3 4 5 6 7 8 Score
1 GM Van Foreest, Jorden 2612 x ½ ½ 1 1 3.0
2 GM Bok, Benjamin 2645 ½ x ½ 1 ½ 2.5
3 GM Van Foreest, Lucas 2521 ½ x 0 1 1 2.5
4 GM L’Ami, Erwin 2633 ½ x ½ ½ ½ 2.0
5 GM Tiviakov, Sergei 2608 0 1 ½ x ½ 2.0
6 GM Van den Doel, Erik 2605 ½ ½ x ½ ½ 2.0
7 GM Sokolov, Ivan 2584 0 0 ½ ½ x 1.0
8 GM Werle, Jan 2555 0 0 ½ ½ x 1.0

NK Vrouwen

De vrouwen toonden veel meer vechtlust vandaag. De enige remise, die tussen Machteld van Foreest en Maaike Keetman,  duurde 64 zetten! En daarmee kwam Maaike goed weg. Na de opening stond het nog ongeveer gelijk, maar 25…g6 was een slechte. Wit kreeg zowel aanval als een materiële voorsprong. Even later dacht wit toe te slaan met 30.Txd6 maar zwart had een tegentruc: 31…Tf8! Wit kreeg nog wel een toreneindspel met een pion meer, maar het was lastig te winnen. Misschien dat 52.Ke3 wint, na 52.g4 wist eindspelspecialist Keetman het remise te houden.

Eline Roebers heeft dit toernooi een paar goede stellingen verloren, maar tegen Iozefina Paulet werd ze regelmatig verslagen. Het KNSB bestuurslid speelde heel slim 16.g4 en stelde daarmee zwart een lastige vraag: hoe red je de loper op e4? Zwart vond niets beters dan met 16…g5 een pion te geven, en even later nog een pion, en toen een stuk, en toen een koning: mat op zet 47.

Ook Rosa Ratsma tegen Anna-Maja Kazarian werd een vrij regelmatige overwinning voor wit, al werd de partij beslist door een rekenfout. Anna-Maja nam vrijwillig een geïsoleerde pion met 11…e5, maar dat was te optimistisch. Wit had zo een langdurig voordeel, maar als zwart 39…Kf8 was gedaan was haar stelling verdedigbaar geweest. 41.Pf3 dreigde opeens mat op g5. Zwart moest een pion geven en na nog een fout ging ze zelfs mat.

Tea Lanchava was op papier favoriet voor de titel maar staat na vier ronde onderaan met een half punt. Daar zaten best wel wat onnodige nederlagen tussen. Vandaag ook. 12.Pxf7 was leuk bedacht, maar wit was nog niet klaar met ontwikkelen en het was zwart die aanval kreeg. Op een gegeven moment kon zwart op minstens vijf manieren winnen, maar ze had (behalve de increment) geen tijd meer. Na de tijdcontrole was het ergste leed voor wit voorbij, al was haar koning nog wel kwetsbaar. Arlette zag het echter niet meer en besloot voor zetherhaling te gaan. In een laatste poging  weer onder de mensen te komen week Tea af met 47.Db3. Dat was niet zo slim, want op zet 52 stond ze mat.

Nr Naam Rating 1 2 3 4 5 6 7 8 Score
1 WGM Paulet, Iozefina 2262 x 1 ½ 1 1 3.5
2 WIM Ratsma, Rosa 2282 0 x 1 1 1 3.0
3 WIM Van Weersel, Arlette 2176 x ½ ½ 1 ½ 2.5
4 Van Foreest, Machteld 2058 ½ x ½ ½ 1 2.5
5 Keetman, Maaike 2153 0 ½ ½ x 1 2.0
6 FM Kazarian, Anna-Maja 2142 0 ½ 0 x 1 1.5
7 IM Lanchava, Tea 2315 0 0 ½ 0 x 0.5
8 Roebers, Eline 2069 0 0 ½ 0 x 0.5

8 Reacties

  1. Avatar
    wimw 04 juli 2019

    Vanmiddag was ik bij het levendige, instructieve commentaar van Robert Ris en dit verslag is een goede aanvulling daarop. Mijn dank voor al je bijdragen. De locatie was voor mij met de metro naar het Centraal Station en daarna met de pont prima te bereiken. In de Tolhuistuin was het wel zoeken naar de diverse locaties, want er waren niet zoveel richting wijzende A4-tjes opgehangen. Dat was volgens de vriendelijke man, die mij naar de commentaarzaal begeleidde door de ‘uitbater’ niet toegestaan. In de speelzaal was je vrij dicht bij de schakers, maar als het druk is zou dat de concentratie wel eens kunnen hinderen. En verder waren er verschillende toiletten, maar die zaten allemaal op slot en daarom moest je helemaal teruglopen naar het café-restaurant. In mijn ogen wel een goede locatie voor het NK schaken, maar een weinig publieksvriendelijke opstelling van de Tolhuistuin. Als Amsterdammer denk je dan: dat zou in de provincie wel eens beter kunnen zijn.

  2. Avatar
    Koorevaar 04 juli 2019

    Het lijkt er een beetje op dat Benjamin Bok, Jorden van Foreest en Erwin L’Ami elkaar geen pijn willen doen en hun pijlen willen richten op de andere deelnemers. Morgen spelen Van Foreest en L’Ami tegen elkaar en als het remise wordt kijken we niet raar op. De vraag is wat Benjamin gaat doen, gaat hij er morgen tegenaan als hij tegen de avontuurlijke Lucas van Foreest speelt? Hij deelt de tweede plaats met Lucas en hij moet winnen als hij kampioen wil worden.

    Bij de dames best leuke partijen. Een gedurfde en mooie aanval van Machteld tegen Maaike, een spannende partij met name omdat Machteld meer tijd had dan Maaike. Maaike verdedigde inderdaad knap met als uitslag een verdiende remise voor beiden. Machteld kent een goede start op haar eerste NK als 12-jarige! De wijze waarop Arlette haar partij tegen Tea met een mooie combinatie afmaakte, mocht er ook zijn. Arlette ook steeds veel minder tijd dan Tea. En ook de partij van Rosa tegen Anna-Maja Kazarian kende een fraai slot, Rosa won. Mooie spannende strijd tussen Rosa en Iozefina om de titel.

  3. Avatar
    wimw 05 juli 2019

    Vreemd dat overal vermeld staat dat Machteld als 12-jarige meedoet aan het N.K. Ze wordt namelijk pas in de tweede helft van augustus 12 jaar.

    • Avatar
      Peter Huisman 06 juli 2019

      Ja, dat klopt. Je ziet dat vaak als de schrijver alleen het geboortejaar, maar niet de geboortedatum, weet. Carlsen, geboren in 1990, wordt dan 29 jaar oud, want dat is 2019-1990. Dat hij dat niet is, maar 30 november pas wordt, maakt hem 28. Blijkbaar hebben mensen niet de moeite genomen om de geboortedatum van Machteld van Foreest op te zoeken.

  4. Avatar
    Koorevaar 05 juli 2019

    wimw

    Misschien ronden kinderen naar beneden af en grote mensen naar boven?

  5. Avatar
    FlatlandR 05 juli 2019

    Rooklifts, zwickmuehles, magneetcombinaties, dat snap ik nog.

    Maar wat is een semispatiebalkvariant? (Analyse l’Ami-Doel)

    • Avatar
      Dimitri Reinderman 05 juli 2019

      Voornamelijk spatiebalken (in Chessbase met de engine aan, zodat ie de eerste keuze uitvoert), maar soms de computer een duwtje in de goede richting geven.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.