Krantenrubrieken weekend 23 november 2019
Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar diverse schaakrubrieken. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het voorgaande weekend. Wij proberen de besproken partijen in een viewer te tonen.
Hans Ree | Gert Ligterink | Hans Böhm | Bab Wilders | Johan Hut | Rini Kuijf | Henk Prins |
Spieken bij de buren
Een klassiek schaakverhaal gaat over het interzonetoernooi van 1955 in Göteborg waarin op een dag door een speling van het lot vier Sovjetspelers tegen vier Argentijnen speelden. Alle Sovjetspelers hadden wit en de Argentijnen hadden een hyperscherpe variant van het Siciliaans voorbereid waarin de witspelers, verleid door een aantrekkelijk paardoffer, onvermijdelijk ten onder zouden gaan.
In drie partijen kwam die variant inderdaad op het bord. Geller, Keres en Spassky brachten het stukoffer waar de Argentijnen op hoopten, maar toen ging er iets mis. De Argentijnen hadden iets over het hoofd gezien en in drie bijna identieke partijen werden Panno, Najdorf en Pilnik van het bord geveegd. Natuurlijk werd er zowel door de Russen als de Argentijnen schaamteloos gespiekt. De ‘Argentijnse variant’ herinnert ons nog steeds aan die catastrofe van de Argentijnse drieling.
Het verhaal werd vorige maand weer opgehaald toen op het Isle of Man in het klein net zoiets gebeurde. In de partijen Shirov – Yu Yangyi en Karjakin – Drejev was na 19 zetten dezelfde stelling bereikt. Toevallig zaten ze naast elkaar, zodat er een mooie foto werd gemaakt van twee denkende mensen achter twee identieke stellingen. Natuurlijk loerden ze ook naar het bord naast hen. Mocht dat wel? Er mag geen gebruik worden gemaakt van informatie van buiten, maar kijken naar het bord naast je, dat kan toch niemand verbieden? Misschien hadden ze beter niet kunnen spieken, want ze maakten fout op fout. Na 19 zetten verhuisde de scheidsrechter het bord van Shirov en Yu naar een ander zaaltje. Daarna hadden de partijen hun individuele verloop. Shirov maakte remise en Karjakin won.
Het verhaal had vorige week een vervolg tijdens het Europese clubkampioenschap in Montenegro in een partij tussen David Navara, die voor zijn Tsjechische club AVE Novy Bor speelde, en de Nederlander Robert Ris, die voor de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez uitkwam. Ze wisten natuurlijk wat er op het Isle of Man was gebeurd. Navara deed het aanvankelijk beter dan Shirov en Karjakin, maar meteen daarna maakte hij een beslissende fout. Zelfs topspelers kunnen niet alles onthouden.
David Navara – Robert Ris, European Club Cup 2019
1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 Pc6 6. Pxc6 bxc6 7. e5 Pd5 8. Pe4 Dc7 9. f4 Db6 10. c4 Lb4+ 11. Ke2 f5 12. exf6 Pxf6 13. Le3 Dd8 14. Pd6+ Lxd6 15. Dxd6 Lb7 16. g4 In Karjakin – Yu Yangyi, World Cup 2015, was 16. Td1 Tc8 17. g4 c5 18. Tg1 gespeeld, maar tegen Drejev was Karjakin dat vergeten. 16…c5 17. Tg1 Pe4
Partij in de viewer:
Alleen al dankzij zijn zelfspot is schaker Grisjoek een geschenk
Goed nieuws kwam deze week uit Hamburg, waar de Rus Alexander Grisjoek zich zo goed als zeker kwalificeerde voor het kandidatentoernooi. Na zijn zege in de derde Grand Prix knock-outwedstrijd uit een ¬serie van vier is zijn voorsprong in het klassement zo groot dat hij in december met een gerust hart kan toekijken bij de verrichtingen van zijn concurrenten in het slottoernooi in Jeruzalem. De kans is klein dat Grisjoek de volgende uitdager van Magnus Carlsen wordt. Hij komt te vaak in onverantwoorde tijdnood en zijn openingsvoorbereiding is niet van het niveau van de Amerikaan Fabiano -Caruana of de Chinees Liren Ding, de grootste kanshebbers. Ook spreekt Grisjoeks leeftijd (36) niet in zijn voordeel. Hij miste zijn beste kans op een WK-match in 2011, toen hij de finale van het kandidatentoernooi verloor van de Israëliër Boris Gelfand. Toch is iedereen blij dat hij meedoet. Persconferenties van schakers zijn doorgaans hemeltergend saai, behalve wanneer Grisjoek met droge zelfspot commentaar geeft op zijn spel of dat van zijn concurrenten. Op YouTube staan onder de titel Grischuk Thug Life Compilation filmpjes met door Peter Doggers verzamelde fragmenten uit Grisjoeks persconferenties tijdens het vorige kandidatentoernooi in 2018 in Berlijn. Ook in Hamburg was Grisjoek op dreef. Na de met 3,5-2,5 gewonnen finale tegen de Pool Jan-Krzysztof Duda gaf hij zijn tegenstander een niet alledaags compliment: ‘Hij speelt een beetje als een oud computerprogramma. Niet als Stockfish van tegenwoordig, maar als een vroege versie van Fritz zonder behoorlijk openingenrepertoire. ‘In elke partij koos hij met wit of zwart prutvarianten om daarna geweldig te spelen. Ik moest denken aan mijn jeugd toen computers nog niet zo sterk waren, maar wel steeds van je wonnen. Tweemaal kreeg ik gelukkig zoveel voordeel dat er ook voor Fritz of Duda geen redden aan was.’
Grisjoek – Duda (Tweede rapid-tiebreakpartij)
1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 b6 4. g3 La6 5. b3 Lb4+ 6. Ld2 Le7 7. Lg2 d5 8. 0-0 0-0 9. Pe5 c6 10. Lc3 Pfd7 11. Pd3 Deze in correspondentiepartijen geteste zet verraste Duda. 11 … dxc4 12. Pb4 cxb3 13. Pxa6 Pxa6 14. Lxc6
Partij in de viewer:
Dit weekend geen geen rubriek in de krant. Volgend weekend weer.
Bij het woord trilogie denkt menigeen aan winden die eeuwig om de rotsen waaien of tegenwoordig Gardam of Ferrante. Maar ook in de schaakwereld rukt het verschijnsel op. Zoals bij Thinkers Publishing waar Herman Grooten “Begrijp wat je doet deel 3” lanceerde. Ging deel 1 over Spaans/Italiaans en deel 2 over het Damegambiet, nu zijn de Siciliaanse Structuren aan de beurt. Nogmaals benadrukt de auteur dat studie van de opening niet moet bestaan uit het uit het hoofd leren van zetjes. De beslist populaire Siciliaan wordt behandeld met dezelfde deskundigheid als van de eerste twee delen (29.95 euro) Aan de hand van model-partijen komen openingen voorbij als de Najdorf en de Scheveninger met de door Keres gepropageerde aanval op de koningsvleugel via g4. Voor iedereen die begint met 1.e4 waardevolle informatie. En uiteraard voor degene die met zwart speelt en 1.e4 tegen krijgt. Maar we zijn nog niet klaar met de trilogieën van Thinkers Publishing want ook Ivan Sokolov heeft deel 3 klaar gekregen van zijn Chess Middlegame Strategies ( 29.95 euro) Dit deel heeft als thema Strategy meets dynamics en het is het doel van de auteur dat de lezer door dit boek gaat spelen als een branie (Swashbuck) . Verdeeld over zeven hoofdstukken presenteert Sokolov 43 partijen met een bepaald thema of een bepaalde opening. Veel aandacht voor de subtiele verschillen tussen pionnen- structuren en de konsekwenties daarvan voor het strijdplan. De Caro-Kann wordt bekeken met de plannen voor zwart – want die kiest deze opening – maar ook de witte tegenacties. Interessant is ook de partij van Karpov die aantoont dat men ook met zwart kan winnen zonder te rokeren. Dynamisch spel, daar gaat het om en dan kan er ook wel eens een kwaliteitsoffer tegenaan gegooid worden. Maar ook aparte thema ‘s zoals; Wat te doen met de voordele van de open lijn. Beide boeken sluiten goed bij elkaar aan en vooral de leergierige club-speler kan er een hoop van opsteken.
Voormalig wonderkind Teimour Radjabov was een tijdje wat aan het sukkelen en dreigde wat weg te zakken op de wereldranglijst van de ELO maar is weer helemaal terug gezien zijn zege in de World Cup in Khanty-Mansiysk. Hij staat weer bij de top tien op de lijst waarop Giri per 1 november een plaatsje is gezakt (5e 2776). Hij is trouwens de enige Nederlander bij de top 100 en dat heeft er wel eens beter uitgezien. Een mooie partij van hem is ook Radjabov – Svidler, Genève 2017 :
1.Pf3 Pf6 2.c4 c5 3.Pc3 d5 4.cxd Pxd5 5.e3 Pxc3 6.dxc3 Dxd1+ 7.Kxd1 dat ruimt al lekker op en wit doet niet moeilijk over de rokade. 7..Lf5 8.Pd2 sterk Pc6 9.e4 Le6 10.Kc2 g6 11.Lc4 Ld7 zwart wil niet ruilen 12.Pb3 b6 13.a4 Pe5 14.Lb5 a6 nu is b6 zwak 15.Lxd7 Pxd7 16.Le3 e6 17.Thd1 0-0-0 18.Pd2 weer sterk, op naar c4 18..Le7 19.Pc4 Kb7 20.a5! Thf8 (b5 21.Pd6+ Lxd6 22.Txd6 voordeel wit) 21.axb6 Pxb6 22,Pa6+ Kc7 23.Lf4+ Ld6 24.Lh6 Tfe8 25.Pb3 Ta8 26.Le3 Pd7 27.Ta5 Kc6 zwart moet keepen 28.Tda1 Kb6 29.T5a4 Tec8 30. Pa5 Le7? mist de clou van Ta4 maar na 30..Kc7 verliest zwart de a-pion 31. Tb4+ 1-0 . Met dank aan Chess.
Partij in de viewer:
Probleem 2760 is een tweezet van Wurzburg
Wijk aan Zee kijkt uit naar komst van Daniel Doebov
Voor veel schaakliefhebbers is het Tata Steel Chess Tournament in januari in Wijk aan Zee het hoogtepunt van het Nederlandse schaakjaar. Vorige week werd het deelnemersveld van de hoofdgroep bekendgemaakt. Het is wel eens voorgekomen dat de tien sterkste schakers ter wereld tot de veertien deelnemers behoorden en dat is natuurlijk fantastisch. Toch zijn de meningen daarover verdeeld. De absolute topspelers ontmoeten elkaar zo veel, over de hele wereld, en ze ontlopen de subtoppers. Is het niet leuker om te zien hoe ze het tegen de iets minder sterken doen? Vooral andersom, om te zien hoe die subtoppers de sterksten aankunnen.
In de komende editie is het veld gevarieerd. Er zijn vier spelers uit de top tien, onder wie Carlsen en Caruana, de twee sterksten, en onze trots Anish Giri. Ook zijn er vier spelers uit de tweede tien. Op papier de zwakste deelnemer is de nummer 142 van de wereldranglijst, maar dat is onze eigen Jorden van Foreest. Er moeten wel iedere keer minstens twee Nederlanders bij zijn. Een speler naar wie we mogen uitkijken is de Rus Daniel Doebov, nummer 58 van de wereld. Bij de perspresentatie van het deelnemersveld zei Anish Giri: “Doebov is een bohemien, maar hij heeft vaak nieuwe ideeën en is altijd goed voorbereid.” Dat laatste is de reden dat hij secondant van Carlsen is geweest. Prettiger voor het publiek is dat Doebov een houwdegen is. Begin deze maand bij het Europees kampioenschap voor landenteams ging hij als een razende roeland tekeer. Zie onderstaande partij tegen de Duitser Rasmus Svane, wiens koning hij uitrookte zoals de meesters in de negentiende eeuw dat deden.
Doebov-Svane
1.c4 e6 2.Pc3 d5 3.d4 Pf6 4.Pf3 Le7 5.Lf4 0-0 6.e3 b6 7.Dc2 La6 8.0-0-0 Een agressieve rokade. 8…dxc4 9.Pg5 Pc6 10.a3 g6 Zwart moet rekening houden met d5, daarom is h6 een beetje griezelig. 11.h4 Ld6 12.g3 De7 13.h5 e5 14.hxg6 hxg6 Na 14…exf4 slaat wit niet op h7, maar 15.g7 is dodelijk. 15.Lg2 exf4 16.Lxc6 fxg3 17.Kb1 Tad8 18.f4 Lc8 19.Tde1 Kg7 20.Pd5 Pxd5 21.Th7+ Kg8
Partij in de viewer:
Voor beginners A8099
Voor gevorderden B8099
Als vervolg op de rubriek van vorige week, waarin de pionnen alle aandacht krijgen in de eindspelstudie, een studie van de beroemde Russische eindspelcomponist A.A. Troitzky.