Schaakfestival ronde 4: Grootmeesterlijke scalps en bloedeloze onderonsjes
Door een overwinning op Thomas Beerdsen is Sipke Ernst op 4 uit 4 gekomen. Het had misschien hier en daar sneller gekund, maar de winstvoering van Ernst was ‘slowly but surely’. In een kalme Catalaanse opening pakte Thomas de zaken wat al te zorgeloos aan en na amper 18 zetten bereikte Sipke al een riante stelling. 19.Le4, 19.Td7, het een is nog aantrekkelijker dan het ander. 13…Pxe4 lijkt de boosdoener, normaal in die stelling is eerst 13…bxc4.
Na 18…Kh8 ging het verder met 19.Le4 Kg8 20.De2 (misschien niet de sterkste) 20…axb3 21.Dh5 g6 22.Dh6 (vooral niet 22.Lxg6 Dxf2+ 23.Kxf2 fxg6+!) 22…b2 23.Tab1 Tfd8. Nu werkt het offer op g6 wel: 24.Lxg6! fxg6 25.Dxg6 Kf8
Na 29…Kf8
speelde Ernst inderdaad 30.Ld2! met als idee Lh6+. Zwart moet wel op d2 slaan, en na 30…Txd2 31.Txd2 Td8 32.Tbxb2 Dc5 33.Dh8+ Kf7 34.Dh7+ Kf8 35.Dh6+ Kf7 36.Txd8 Lxd8 37.Tb8! stond zwart verloren.
De witte dame controleert veld c1 en de zwarte lopers werken volstrekt niet samen. Wit kon op zijn gemak zijn h-pion naar de overkant loodsen. De winnaar van het toernooi in Hoogeveen lijkt zijn goede vorm mee te hebben genomen naar het Schaakfestival.
Lucas van Foreest is jarenlang getraind door Sergey Tiviakov en dat geeft de onderlinge partijen altijd een pikant tintje. ‘Tivi’ was niet altijd te spreken over de inzet van zijn pupil, niet zo verwonderlijk want iemand die zelf groot is geworden in de harde leerschool van het Sovjet-schaak zal snel een beetje moeite hebben met de Nederlandse werkethiek. De heren hebben een Nimzo-Indiër op het bord gebracht waarin Tivi met 9…Dd6 een nieuwtje lanceerde. Bekend was nog 9…Dc6, o.a. uit een partij Van Wely-Tiviakov, een overtuigende 1-0.
Nadat de dames werden geruild leek er echter weinig meer aan de hand bij Van Foreest en Tiviakov, maar toch – wit had het loperpaar en niemand weet beter dan Tivi zelf hoeveel kansen wit nog kan creëren in zo’n dun eindspelletje. 28.Pd4 leek een goede zet om mee te beginnen.
Maar die lange zit voor Tiviakov kwam er niet. Lucas drong hij niet verder aan. Samen keken leerling en meester nog wel of ze misschien iets gemist hadden… Al met al een vrij bloedeloos Gronings onderonsje.
Er zijn van die dagen dat je beter in bed had kunnen blijven, en dat gold vandaag zeker voor de Chinese Guijue Zhou.
Ze was niet bij de les en werd in amper twintig zetten weggeblazen door de Slovaakse grootmeester Milan Pacher. Het matbeeld op het eind is heel mooi:
Er volgde 21.Dxf7+ Txf7 22.Ph7 mat, en Zhou kon weer onder de wol.
Ook Alexandr Fier was heel snel klaar. ‘Complete onzin.’ Zo typeerde hij zijn partij tegen de Tjechische FM Martin Simet. ‘Ik blunderde een kwaliteit met 13…d5? en ben daarna maar wat gaan rommelen.’
Dat ging de Braziliaan goed af. Hij deed ongeveer in hetzelfde tempo zijn zetten als tijdens de SISSA Kerstblitz van gisteravond, die hij overigens won zonder ook maar één van zijn 23 partijen te verliezen. Zijn zwarte dame drong zonder kloppen de vijandelijke witte stelling binnen en Simet gooide niet veel later de handdoek in de ring. Een goede comeback van de goedlachse grootmeester na zijn bittere nederlaag tegen Nikolas Lubbe in ronde 3.
Lubbe op zijn beurt pakte in de derde ronde zijn tweede grootmeesterlijke scalp op rij. Niet slecht voor de Duitse IM die jaagt op zijn tweede GM-norm. Tegen zijn landgenoot Hagen Poetsch moest Lubbe het met twee torens opnemen tegen toren plus paard plus loper. Met pionnen op één vleugel is dat meestal in het voordeel van de lichte stukken, maar Lubbe bewees dat met precies spel de torens erg gevaarlijk kunnen zijn.
Hij hield Poetsch constant onder druk en toen die laatste op zet 26 met de pion terugsloeg in plaats van met het paard (26…exd5?), waren er weer een paar duidelijke aanknopingspunten voor wit. Een gecompliceerde partij, maar al met al erg strak gespeeld door Lubbe. Eentje om zeker eens na te spelen.
De Armeense grootmeester Sargsyan ging echt tot het gaatje tegen Nico Zwirs, maar de Apeldoorner bleef redelijk soepel op de been. Het geheim van zo’n vervelend eindspel verdedigen: actief spelen en vooral ook redelijk snel spelen. Denk jezelf vooral niet de vernieling in! Op het eind zat Sargsyan in zijn laatste minuut, Zwirs had nog ruim tien minuten en kwam eigenlijk niet in de problemen. Na vele zetherhalingen berustte wit na 57…Kg7 in remise. Geen partij die ons lang bij zal blijven, maar een nuttig en goed halfje voor Zwirs! Hij kwam er in de voorbereiding al achter dat Sargsyan ‘echt verschrikkelijk goed’ is, dus tevreden zal hij zeker zijn. De slotstelling:
In de B-groep scheiden de mannen zich langzamerhand van de knaapjes. Victor Akotchik had geen kind aan Edwin Zuiderweg. Hetzelfde kan gezegd van Ruben Slagter, die vrij eenvoudig het Deense jeugdtalent John Cristop Christensen aan de kant zette.
Edim Salihbegovic had wel een kind aan Max Neuendorf. Eerstgenoemde zag een en ander in het middenspel over het hoofd en had toen een trucje nodig om een halfje te pakken.
Ook Kenneth ‘Big Mouth’ Muller meldt zich nadrukkelijk aan het front. Na een verliespartij in de eerste ronde tegen Salihbegovic is hij – ondanks zijn wel héél uitgebreide voorbereiding in Proeflokaal Hooghoudt – na drie zeges op rij zo langzamerhand gaan geloven in een ‘Zwitsers gambiet’.
Verder kunnen we ook de goede prestaties tot nog toe van Leon de Vries, David Novotny, Feline Waardenburg, Jorn Torenbosch en Peter Bosker niet onvermeld laten. In deze groep zijn zoveel kanshebbers dat onze verslaggever zich aan voorspellingen niet meer durft te wagen. Al gaan alle bovengenoemde namen waarschijnlijk zeer zeker hoge ogen gooien voor een goede klassering.
In de Vierkampen volstaan we met het noemen van de winnaars per groep. In de A-groep ging Rieks Taal er met de kluif vandoor. In de B-groep bond Loek van der Hagen zijn drie groepgenoten aan de spreekwoordelijke zegekar.
In de C-groep was Menno van ’t Veld de sterkste. De D-groep was appeltje eitje voor Thomas Manschot. In de E-groep moesten Nanne van Foreest en Dana Verheij de eerste plaats delen. Hetzelfde gold in de F-groep voor Jaap van der Graaf en Al-Hanan Yaser Alabed.
Ook in de G-groep was sprake van een ex-aequootje; Nanno Rijnders en Daan Hubers moesten het kluifje delen. Menno Keizer toonde zich oppermachtig in de enige groep van zes schakers. Tot slot kan ook Ichelle Dekker trots haar familie onder ogen komen bij de kerst, zij won de I-groep.