Overleven alle klassieke schaakverenigingen de crises?

(Een uitgebreid artikel bestemd voor besturen van verenigingen, bonden en andere geïnteresseerden)

 Interessante discussies over de anderhalvemetertoernooien en -schaakcompetities (intern en extern). De meest creatieve ideeën vliegen over het scherm. De een nog ingenieuzer dan de ander. Na de partij moeten de schakers thuis direct met bord en stukken in bad zolang er geen mondkapjes voor de schaakstukken zijn.

De minister-president gebruikte bij een van zijn corona persconferenties , als voorbeeld van exponentiële groei, de parabel van de graankorrels op het schaakbord. ’Les 1: zaadje op vakje 1, 2 op vakje 2, 4 op vakje 3 en als je dan bij vakje 64 bent heb je de productie van zand van over de hele wereld van een eeuw nodig. Dat gebeurt er als we ons niet aan de regels houden en alles te snel opengooien.’

De hamvraag voor ons is of alle schaakverenigingen met of zonder de uitwerking van al die mooie opties de crises zullen overleven? Eerst de coronacrisis en daarna de economische crisis?

De komende maanden zijn bij de schaakverenigingen de jaarrekening 2019/2020, de begroting 2020/2021 en een eventuele wijziging van de contributie aan de orde. Kunnen ALV’s wel worden gehouden? Digitaal? Veel is nog onzeker en toch moeten er verplichtingen worden aangegaan. 100% beslissen bij 50% informatie zoals Mark Rutte dit dilemma noemt.

Uitkomst recent onderzoek van het Mulier Instituut in opdracht van NOC*NSF

Vier op de tien sportverenigingen in Nederland maken zich (ernstige) zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de vereniging. Met name zorgen over verlies van leden/vrijwilligers en inkomstenderving. Een op de vijf verenigingen verwacht dat meer bestaande leden hun lidmaatschap gaan opzeggen. Vier op de tien verenigingen verwachten minder nieuwe leden. Ongeveer een kwart van de verenigingen in Nederland geeft aan dat noodmaatregelen hulp of ondersteuning essentieel zijn om als vereniging de coronacrisis te kunnen overleven. Bron: Mulier Instituut, 8 mei 2020.

 NOC*NSF vraagt 150 miljoen

NOC*NSF heeft het kabinet recent om een steunpakket van 150 miljoen gevraagd voor de sportverenigingen. Nederland telt ca. 25.000 sportverenigingen. De denksporten staan meestal niet voor maar achter in de rij. Maar misschien is het dit keer anders?

Het kabinet geeft 110 miljoen

De ministerraad stemde onlangs in met het voorstel van minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) om sportverenigingen te hulp te schieten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt 110 miljoen euro extra beschikbaar voor sportverenigingen. Dit bedrag is bedoeld voor de breedtesport, niet voor het profvoetbal, etc. Het moet drie maanden soelaas geven, tot 1 juni, voor doorlopende vaste lasten, met name de zaalhuren.

RIVM-advies voor de schaaksport

‘Kan ik nog schaken op de club of op toernooien?

‘Het advies is om dit niet te doen. Schaken vereist dat schakers aan dezelfde tafel zitten en dat is in veel gevallen binnen 1,5 meter. Daarnaast worden de schaakstukken vaak doorgegeven waardoor het risico op besmetting vergroot wordt.

Schaken leent zich echter wel goed voor digitale varianten. Via internet zijn vele mogelijkheden. Zo verwijst de schaakbond de jeugd naar de online jeugdschaakclub Schaakmatties.’

Volgens de experts moeten we ervan uitgaan dat dit geldig blijft totdat er een vaccin is of dat de groepsimmuniteit boven de 60-70% ligt. Men verwacht dat dit de komende 12 maanden nog niet het geval zal zijn.

Schaakverenigingen kunnen voor grote financiële problemen komen te staan als ze geen buffers hebben, de leden niet langer solidair blijven, de leden geen financiële offers kunnen of willen brengen, zaalhuren niet tijdelijk omlaag aangepast kunnen worden en de KNSB geen noodfonds heeft om de in nood verkerende verenigingen tijdelijk op de been te houden.

Bijlage

Voor geïnteresseerden in bijgaande bijlage een uitgebreide analyse van de huidige situatie. Een belangrijke sleutel bij de oplossing is het trouw blijven aan de vereniging en (financieel) steunen waar dit kan in deze moeilijke tijden. Schaaksite.nl steunen mag natuurlijk ook!

Indien u een goede zet wilt doen, kunt u dit doen via nummer: NL18 ABNA 0506 2024 96.

8 Reacties

  1. Avatar
    Frits Fritschy 10 mei 2020

    De contributies voor afgelopen seizoen zijn betaald; ik kan me moeilijk voorstellen dat leden een deel van hun bijdrage gaan terugvragen voor de maanden dat er niet gespeeld kon worden. Ook zullen de meesten niet onmiddelijk hun lidmaatschap opzeggen als blijkt dat de opening van het clubseizoen toch niet op 1 september kan plaatsvinden. Een enigszins gezonde vereniging heeft reserves, bijvoorbeeld voor afschrijving op materiaal. Dat zal, als inkomsten even wat minder zijn, dan maar een paar jaar later aangeschaft moeten worden – zo snel slijt het nou ook weer niet. Een economische crisis kan gevolgen hebben, maar dan toch eerder voor andere vrijetijdsbestedingen. Schaken is met hooguit een tientje per maand spotgoedkoop, vergeleken met andere bezigheden – wellicht gaan mensen daarom ‘dan maar’ schaken. Kortom, ik denk dat het wel mee zal vallen, zeker vergeleken met andere sectoren.

  2. Avatar
    Eric César 10 mei 2020

    Het valt me op dat de schakers de richtlijnen van het RIVM nogal slaafs volgen, terwijl duidelijk is dat die richtlijnen zijn gebaseerd op fysieke sporten. Wij schakers worden nu op een hoop gegooid met de zaalvoetballers en de tafeltennisers. Logischer lijkt het om schaken te groeperen bij bezoekers van restaurant en theater. En die gaan op 1 juli weer open!

    Aangezien het risico op besmetting buiten in de open lucht verwaarloosbaar klein is, is er geen enkele reden om vanaf 1 juni de kroegloper-, strand-toernooien, e.d. af te gelasten. De terrassen gaan immers op 1 juni gewoon weer open.

    Belangrijker dan de arbitraire 1,5-meter-regel lijkt mij de verplichting om in de toekomst niet te gaan schaken bij klachten als hoest, keelpijn, verkoudheid, etc. Een fatsoensregel die wat mij betreft al 100 jaar geleden ingevoerd had mogen worden.

  3. Avatar
    RemcoG 11 mei 2020

    De terrassen gaan niet gewoon weer open, ze gaan open met iedereen op 1.5m afstand van elkaar, zonder elkaars dingen aan te raken (en alleen met reservering en met een maximum aantal van 30 per bedrijf, maar dat is minder relevant voor schaken).

    Dus dat is nog steeds een probleem voor schaken. Op de oude manier raakte je elkaars stukken aan en zat je dicht bij elkaar, dat kan nou niet meer, ook niet op een terras. Dus het probleem blijft.

  4. Avatar
    Eric César 11 mei 2020

    Volgens internationaal onderzoek is er geen contactbesmetting mogelijk voor corona. Je kunt geen corona krijgen door het aanraken van voorwerpen, zoals deurklinken en of schaakstukken. Ook de 1.5 meter is niet relevant in de buitenlucht, maar zelfs als die gehandhaafd zou worden (wat ik niet verwacht), dan kun je makkelijk op 1.5 meter afstand tot je tegenstander zitten schaken met een tafel er tussen.

  5. Avatar
    RemcoG 13 mei 2020

    Ja, ik weet niet wat voor blogs jij leest, maar dat is niet het onderzoek waar het RIVM mee werkt en dan zou corona totaal anders werken dan andere luchtwegvirusinfecties. Voorlopig blijven alle regels wel uitgaan van het vermijden van contact en het schoonmaken van oppervlakken.

  6. Avatar
    Eric César 14 mei 2020

    Hoe die Oostenrijkers buiten schaken, zou dus hier in Nederland ook mogelijk moeten zijn. Eventueel met handschoenen en/of mondkapjes. Punt van discussie is nog de onderlinge afstand. De World Health Organization schrijft 1 meter voor, wat door het RIVM om verder onduidelijke reden is verhoogd tot 1,5 meter. De Oostenrijkers houden dus het voor schaken meer praktische 1 meter aan.

    Een bericht op de voorpagina van de Volkskrant bevestigt dat buiten sporten (dus ook schaken, zou ik zeggen) is toegestaan ongeacht de aantallen. Alleen mag er dan niet worden nagepraat.

    Zijn er al verenigingen die het buitenschaak hebben opgestart?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.