Hollands Glorie: nieuwe kansen op een toekomstig Hoogovens Schaaktoernooi?
Felle strijd om Hoogovens
Daar is ‘ie’ weer, hoor ik sommigen denken. De een instemmend en de ander afwijzend. Maar voor de kleine groep echt geïnteresseerden en meelevenden blijft de ontwikkeling in IJmuiden spannende en interessante kost. Hier kan geen Netflix-serie tegenop. Onze bezoekers zullen niet onder een steen hebben gelegen en uit de media hebben vernomen dat het weer flink hommeles is in IJmuiden en bijna dagelijks is er nieuws over de strijd die er is losgebrand! De situatie lijkt nu vele malen ernstiger dan tijdens de fusieonderhandelingen van de afgelopen jaren. Misschien maakt IJmuiden nu de ergste naoorlogse crisis door? Hoe diep moet een ‘transformatie’ gaan? Kan Hoogovens met staatssteun zelfstandig door, moet er genationaliseerd worden, moet er weer nagedacht worden over een fusie of komt er een nieuwe koper voor IJmuiden al of niet met tijdelijke hulp van de staat? De raderen draaien op volle toeren, ook op het hoogste niveau. IJmuiden is weer ‘Chefssache’ geworden.
In crisis- en coronatijd is het schaaktoernooi een voor de hand liggende prooi! Welke zijn de overlevingskansen in 2021? Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Is online gaan een optie voor zowel de toppers als de amateurs?
Magnus Carlsen wist goed gebruik te maken van de ontstane situatie door corona. Hij startte online zijn Magnus Carlsen Chess Tour met een miljoen dollar aan prijzengeld.
Intussen bouwt de zakenfamilie Magnus Carlsen & Co, middels een fusie en een overname in 2019, aan een nieuw schaakimperium van wereldklasse dat al rond de 30 miljoen waard is. Zou Magnus een rol kunnen spelen bij een online Tata Steel Chess Tournament 2021, of ‘Hoogovenstoernooi’ zo u wilt?
Voor onze echt geïnteresseerde bezoekers is een uitgebreidere versie van dit artikel met veel achtergrondinformatie in bijgaande pdf te lezen. Met bronnen en ook links naar de eerdere publicaties op onze site. Ongetwijfeld zijn er nog meer meningen. Reacties, op- of aanmerkingen blijven welkom!
Malaise in de staalindustrie fors toegenomen door corona
Het wordt na jaren steeds onrustiger in IJmuiden en omstreken. De een zegt dat het ‘oorlog’ is en de ander zegt dat het nu echt menens is. Er kwamen hervormingsvoorstellen van Tata Steel Europa (TSE). En als het nog niet erg genoeg is komen daar sinds maart de coronaproblemen bovenop. Er heerst in IJmuiden een anti-Tata stemming, de oude Hoogovenssfeer is weer volledig terug. Ook in de media laat men dit blijken door het zo veel mogelijk over Hoogovens te hebben en niet over Tata Steel. Werknemers, vakbonden, directie en raad van commissarissen rechten gezamenlijk de rug.
Tata Steel Verenigd Koninkrijk failliet?
Het faillissement van de zieltogende poot van Tata Steel in Groot-Brittannië dreigt en gevraagd is of de regering in Downingstreet 10 voorlopig wil bijspringen met een bedrag van 500 miljoen pond (ca. 560 miljoen euro). Tata Steel India wil geen geld meer stoppen in die bodemloze put in Groot-Brittannië, ze hebben al miljarden op dit hopeloze avontuur moeten afboeken en dit is lang nog niet alles. (Lees nog maar eens wat de afgezette Tata topman, Cyrus Mistry, hierover schreef in zijn afscheidsbrief in 2016).
Theo Henrar hardhandig van het staalschaakbord verwijderd
Al langer woedde er een hevige machtsstrijd tussen Theo Henrar, de voorzitter van de directie van TSN, en Henrik Adam, de nieuwe CEO van TSE. Henrar is voorvechter van de Nederlandse belangen en heeft inmiddels twintig jaar fusie-ervaring. Begin vorige week leidde dit tot zijn onverwachte ontslag. Dit tegen het nadrukkelijke advies in van de raad van commissarissen van TSN. Maar de aandeelhouder (Tata Steel India, Henrik Adam is volgens een TSN-medewerker en de vakbonden slechts een marionet die de opdrachten uit India moet uitvoeren) is de baas en Henrar, Hoogovensman in hart en nieren, moest na 33 jaar trouwe dienst met een regeling vertrekken.
Steunpakket
Ook IJmuiden heeft een eerste steunpakket gekregen van de Nederlandse regering door mee te doen met de NOW-regeling en er volgt nu een tweede ronde. TSN meldde bij monde van directievoorzitter Theo Henrar een geschat omzetverlies van 25% en dat 2000 medewerkers ‘thuis’ werken.
Terug naar Hoogovens?
IJmuiden zou bij afsplitsing van het Britse deel weer terug bij af zijn en blijft dan voorlopig in de etalage van Tata Steel India tot er een koper komt. Wie weet wordt het straks gewoon weer Hoogovens? Dan is de cirkel na twintig roerige fusiejaren weer helemaal rond!
Europese Ondernemingsraad van TSE is ontploft
De Volkskrant meldde vorige week zaterdag dat de Britten woest zijn om ‘verraad’ van de Nederlandse ondernemingsraad en vakbonden. Zij hebben de samenwerking in de Europese ondernemingsraad opgezegd.
Vakbonden stellen directie Tata Steel Nederland een ultimatum
De vakbonden maken van de chaotische situatie gebruik met (toeter)acties en korte onderbrekingen. Afgelopen donderdag hebben ze de directie van Tata Steel Nederland een ultimatum gesteld.
De Nederlandse directie heeft tot 2 juni 16.00 uur om de eisen van de bonden in te willigen. Hierna wordt aan de leden voorgelegd welke acties nodig zijn. Stakingen worden niet uitgesloten.
Fusiebesprekingen met ThyssenKrupp hervat?
Na de mislukte fusie met Tata Steel Europa vorig jaar heeft ThyssenKrupp niet stilgezeten. De topman Heinrich Hiesinger stapte op en zijn rechterhand en financiële man Guido Kerkhoff nam het stokje over. Ook Kerkhoff moest het veld ruimen. Martina Merz, gedelegeerd commissaris in de raad van toezicht, werd benoemd tot opvolger en topvrouw van het concern. Recent werd haar termijn met drie jaar verlengd.
Uit Duitsland en India kwamen er berichten in de financiële pers dat er mogelijk nieuwe verkenningen komen tussen ThyssenKrupp en Tata Steel Europa.
Moet Tata Steel Chess bezuinigen?
Voor aanvang van het toernooi dit jaar werd de mededeling gedaan dat het toernooi ook in 2021 doorgang zou vinden. Een zeer verheugende mededeling in moeilijke tijden, maar dit was voor de uitbraak van corona. Nu IJmuiden ook staatssteun krijgt (deelname aan NOW-regeling) en er meer staatssteun nodig zal zijn en corona voorlopig zijn grote beperkingen kent voor grote evenementen is de vraag of het traditionele Tata Steel Chess Tournament nog wel doorgang kan vinden. Om meerdere redenen lijkt dit voorlopig geen reële optie.
Hans van den Berg, een van de Nederlandse directeuren, meldde in het jongste personeelsblad. ‘We moeten letterlijk en figuurlijk ieder dubbeltje omdraaien om onze cashpositie te verbeteren ten behoeve van onze continuïteit. We moeten simpelweg alle zeilen bijzetten om ons geld in onze zakken te houden.’
Financieel moet het ergste nog komen en een forse reorganisatie lijkt onontkoombaar. Dan is het logisch dat ook het toernooibudget aan de orde komt.
So wie so moet de opzet van het toernooi vanwege corona drastisch worden aangepast zolang er geen vaccin of medicijn is. Een anderhalvemetertoernooi in Wijk aan Zee lijkt geen optie. Spreiding over het dorp evenmin.
Ook de toppers zullen niet staan te springen om fysiek bij elkaar te komen zolang de besmettingsrisico’s blijven bestaan. Carlsen verwacht dat ze pas in de loop van volgend jaar elkaar weer achter het toernooibord zullen ontmoeten, handen schudden is er voorlopig ook niet meer bij.
Luidde Magnus Carlsen een nieuw schaaktijdperk in?
Carlsen begon met zijn prestigieuze online invitatietoernooi met een goed gevulde prijzenpot met maar liefst 250.000 dollar. Hij won zelf de hoofdprijs (70.000 dollar). Giri presteerde het om zowel Carlsen als Caruana te verslaan, maar speelde verder een matig toernooi. Deze disciplines liggen hem (nog) niet zo.
Het initiatief van Carlsen was een groot succes en smaakte naar meer voor Carlsen c.s. Online toernooien volgden elkaar snel op. Hij deed mee met het FIDE Steinitz online toernooi en won dit. Carlsen bleek in staat voldoende sponsors te aan te trekken om een goed vervolg te geven aan zijn prestigieuze invitatietoernooi, dat de naam kreeg Magnus Carlsen Chess Tour. Totaal aan prijzengeld 1 miljoen dollar!
(Carlsen heeft zojuist in de halve finale verloren van Nakamura bij de Lindores Challenge, hij zal flink balen!)
Magnus Carlsen & Co. als zakenman en mede-eigenaar van Chess24 en Chessable
Een fusie en een overname
Vorig jaar is Magnus Carlsen & Co mede-eigenaar geworden van Chess24 door zijn, in Oslo gevestigde, bedrijf PlayMagnus samen te voegen met het bedrijf achter Chess24. Een aandelenconstructie met op de achtergrond investeerders die graag willen meedoen. Daarnaast hebben ze vorig jaar ook Chessable ingelijfd.
De geschatte waarde van de onderneming ligt volgens insiders rond de 30 miljoen euro. Ca. 25% van de aandelen zou, volgens niet bevestigde berichten, in handen zijn van de familie Carlsen, ca. 35% in handen van Enrique Guzman, Gustaffson en anderen, en ca. 40% in handen van overige investeerders.
Mag Tata Steel Chess Online?
De vraag is of er budget beschikbaar komt om Tata Steel Chess eventueel online te organiseren? Zowel bij de toppers als bij de amateurs. Het is dan wel de formule die Tata Steel Chess India hanteerde de afgelopen twee jaar, maar dan nog niet online. De vraag is ook of Tata Steel Chess India dit jaar (online) doorgaat?
Gaat Magnus Carlsen helpen?
De vraag is of er budget komt om Tata Steel Chess online te laten organiseren in 2021? Ik sluit niet uit dat Magnus Carlsen wel wil helpen als het hem gevraagd zou worden. Het Tata Steel Chess Toernooi is toch zijn toernooi! Wel jammer voor de middenstand in Wijk aan Zee en de amateurs die liever buiten willen spelen.
Tata Steel Chess Tournament en het Gibraltar Chess Festival
Deze twee toernooien overlappen elkaar ieder jaar weer. Het Gibraltar Chess Festival is de laatste jaren sterk in opkomst met een stevig budget. Tata Steel Chess is van 15-31 januari 2021 en het Gibraltar Chess Festival is van 18-28 januari 2021. Stel dat beide overgaan op een online toernooi. Dan wordt interessant wie welke uitzendrechten krijgt en welke toppers aan het een dan wel aan het andere toernooi zullen deelnemen. Aan de deelname van Carlsen is in ieder geval Chess24 verbonden.
Dank aan Theo Henrar
In de tien jaar dat schaaksite.nl bestaat kon jaarlijks veel aandacht worden besteed aan het Tata Steel Chess toernooi en alles er omheen. Hiervoor zijn we Theo Henrar, zijn team en Tata Steel Nederland veel dank verschuldigd en wij wensen hem het beste. Wie weet zien we hem nog wel eens terug bij het Hoogovens Schaaktoernooi?
Theo Henrar reikt Magnus Carlsen de winnaarstrofee uit, foto: Tata Steel Chess Tournament, Alina L’Ami
Beste Teun, Ik ben blij dat je blijft doorschrijven over Hoogovens en je niet laat weerhouden door de mensen die vinden dat de artikelen niet schaakinhoudelijk genoeg zijn. Hoogovens en het Nederlandse schaak zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het wel of niet doorgaan van het toernooi, het vertrek van Theo Henrar die heel veel voor het toernooi gedaan heeft zijn allemaal zaken die interessant zijn en die je goed inhoudelijk beschrijft. Natuurlijk moet het op schaaksite over schaken gaan. Persoonlijk houd ik erg van de randverhalen die de schaakwereld raken. Er worden niet elke dag tientallen artikelen geplaatst op schaaksite, dus de critici kunnen een artikel dat ze niet aanstaat gewoon overslaan. Dank voor je verslagen en “keep up the good work”!