Schaakrubrieken weekend 4 juli 2020
Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar diverse schaakrubrieken. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het voorgaande weekend. Wij proberen de besproken partijen in een viewer te tonen.
Hans Ree | Gert Ligterink | Hans Böhm | Bab Wilders | Dimitri Reinderman | Rini Kuijf | Henk Prins |
Magnanimous Magnus
Kort geleden mocht ik commentaar geven bij een tweekamp om het kampioenschap van mijn Amsterdamse club Caissa. Zoals dat tegenwoordig gaat, zat iedereen thuis voor zijn computer, de spelers, de wedstrijdleider, de chef techniek, de andere commentatoren en de toeschouwers. Ik kletste ze enthousiast de oren van het hoofd, ongeremd door valse schaamte. Toen het na vier rapidpartijen 2-2 stond en er vluggertjes gespeeld moesten worden, zei de chef techniek: „Voor het eerst wordt ons clubkampioenschap door vluggertjes beslist.”
Ik geloof dat hij het beneden onze stand vond. Het nobele Tatatoernooi en zelfs het wereldkampioenschap kunnen tegenwoordig door vluggertjes beslist worden, maar ons clubkampioenschap? Het moet niet nog gekker worden. In de kwartfinales van het Chessable Masters, een van de toernooien van de Magnus Carlsen Tour, speelden Alexander Grisjtsjoek en Anish Giri dertig zetten lang met aan beide kanten alleen koning en toren. Het had niets meer met schaken te maken, het ging alleen nog om vingervlugheid en om wie de snelste verbinding had. Gekkenwerk, maar het kon niet anders. Ze konden geen remise geven, want het was armageddon, waar zwart de winnaar is als het remise wordt. Grisjtsjoek had wit en zijn enige kans was winnen op tijd, maar Giri was sneller.
De Chinees Ding Liren verloor zijn eerste partij in de halve finale tegen Magnus Carlsen doordat in een simpele remisestand zijn verbinding wegviel. Ding speelde in China en er werd geopperd dat het lag aan de beruchte Grote Chinese Firewall, omdat het hem al eerder was overkomen. Bij schakers buiten China valt de verbinding overigens ook wel eens weg. In hun tweede partij maakte Carlsen het goed door na vier zetten met opzet zijn dame weg te geven, waardoor het 1-1 werd. Magnanimous Magnus werd hij toen genoemd, Magnus de Grootmoedige. De wet dat een goede daad nooit ongestraft blijft ging niet op, want Carlsen won die halve finale.
Dit weekeinde (vrijdag, zaterdag en als het dan gelijk staat ook zondag) spelen Carlsen en Giri steeds vanaf 16.00 uur de finale, die op veel websites gevolgd kan worden, bijvoorbeeld chessbase.com. Het zijn maar rapidpartijen en vluggertjes, maar wel tussen twee van de beste schakers van de wereld.
Anish Giri – Jan Nepomniatsjtsji, Chessable Masters halve finale 2020
1. d4 d6 2. e4 g6 3. Pf3 Pf6 4. Pc3 Lg7 5. Le3 c6 6. Dd2 Da5 7. Ld3 Lg4 8. Pg1 e5 9. h3 Le6 10. Pf3 h6 11. 0-0 Pbd7 12. a4 Dc7 13. a5 g5 14. De2 g4 15. hxg4 Lxg4 16. Pb1 Grappig, eerst 8. Pg1 en nu 16. Pb1, terugtochten in de geest van wijlen Constant Orbaan. 16…Ph5 Door wits laatste zet kon zwart met 16…d5 uitstekend spel krijgen. 17. c3 Tg8 18. Pbd2 0-0-0 19. De1 Lf6 20. Kh1 Lg5 21. Ph2 Lxe3 22. Dxe3 Pf4 23. Lc4 d5 24. dxe5 Pxg2 Mooi, maar 24…dxc4 25. Dxf4 Pxe5 gaf zwart zonder risico goed spel.
Partij in de viewer:
Giri vindt zijn draai in het hogesnelheidswerk
Tot voor kort gold Anish Giri niet als een specialist in het spel met beperkte bedenktijd. De cijfers van wereldschaakbond Fide zijn duidelijk: Giri staat tiende in het standaardklassement en respectievelijk 24ste en 22ste in de rapid- en blitzranglijsten. Te laag voor een topgrootmeester die moet kunnen vertrouwen op zijn snelschaakkunst om te overleven in de vele tiebreaks van de moderne toernooien.
Giri heeft het coronatijdperk benut om die kunst te verbeteren. Hij ging vaker onlinetrainingspartijen spelen en hij deed een paar keer mee aan de wekelijkse Titled Tuesday-toernooien met honderden deelnemers van meester- en grootmeesterniveau. In de afgelopen week zagen we waartoe wilskracht, training en een vleugje fortuin kunnen leiden. In het derde toernooi van Magnus Carlsens online-Chess Tour bereikte Giri de finale.
Na een succesvolle voorronde versloeg Giri twee Russische snelschaakspecialisten in het knock-outgedeelte van het toernooi, waarin twee sets van vier rapidpartijen moeten worden gewonnen. Vrij geruisloos versloeg hij Alexander Grisjoek met 2-0, maar moeizamer ging het in de halve finale tegen Ian Nepomniatsjtsji. Giri won de eerste set overtuigend, mede dankzij een onmiddellijk beslissende combinatie.
Giri – Nepomniatsjtsji
1.d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 d5 4. Pc3 c5 5. cxd5 Pxd5 6. e4 Pxc3 7. bxc3 cxd4 8. cxd4 Lb4+ 9. Ld2 Lxd2+ 10. Dxd2 0-0 11. Lc4 Pd7 12. 0-0 b6 13. d5 Pc5 14. Tfe1 exd5 15. exd5 Dd6 16. Dd4 Lb7 17. Tad1 Tae8 18. Pe5 a6 19. a3 Te7 20. Te3 Tfe8? Een fatale fout in ongeveer gelijke stand. Beter is 20 … Tc8 of eerst 20 … a6 21. La2 en pas nu 21 … Tfe8, waarna 22. Pxf7? wordt weerlegd door 22 … Txe3 23. Pxd6 Te1+ en mat.
Partijen in de viewer:
Hans Böhm
Geen rubriek dit weekend.
Dat je tegenwoordig voor één blik soep kilometers door de supermarkt moet afleggen met een winkelwagentje is nog tot daar aan toe maar wat de diverse sportbonden zo nu en dan bedenken om bij het RIVM in het gevlei te komen is vaak hilarisch. Het leek er even op dat de schaakbond als nr 1 zou eindigen wat betreft grappigheid maar die is nu toch gepasseerd door het voetbal met publiek dat geen liederen mag zingen of spreekkoren aanheffen. Overigens blijven de schakers aan de wereldtop vrolijk doorgaan met hun online toernooien maar een Engels schaakblad constateerde dat er niet veel partijen bij zitten die ooit een bloemlezing zullen halen.
Persoonlijk volg ik het dan ook niet maar dat moet iedereen zelf weten, hoewel je heden ten dage niet meer zoveel zelf mag weten. De uitgevers van schaakboeken schijnen tegenwoordig ook moeilijke tijden te beleven, er zit tenminste veel gesteun en gekreun in de post die mij bereikt. Daarbij schijnt ook het transport naar winkel en lezer problematisch te zijn. Daarom ook de nadruk die ze leggen op de e-books. Maar de makers van Chess Informant gaan vrolijk verder en Igor Zveglic deelde mij mede: We are doing fine at Chess Informant. Vandaar ook het volgende nummer, 143 alweer.
Sinds 1966, toen je nog door de krochten van schaakparadijs Rattman in Hamburg moest kruipen voor dat boek. Toen luttele guldens, nu € 29.95. De titel, Equilibrium, wordt toegelicht met een afbeelding van een weegschaal met aan de ene kant een loper en een paard en aan de andere kant een toren en een pion. Ook nu weer veel verslagen van belangrijke toernooien zoals TATA en Gibraltar. Specialisten verstrekken voorlichting over openingen, zoals de Winawer of de Grand Prix Attack. De WK-match van de dames komt aan de orde maar ook het Positionele Pionoffer. De hoofdmoot is uiteraard de 130 pagina’s met de beste partijen uit toernooien en twee-kampen. Het valt me op dat er de laatste tijd in die tsunami van partijen geen plek is voor Granda Zuniga en om amigo Julio een beetje te kietelen voor hem en de lezer een ouwetje: een partij uit het prachtige Donner Memorial Tournament 1996:
Julio Granda Zuniga -Gata Kamsky
1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pf3 b6 4.g3 La6 5.b3 Lb4+ 6.Ld2 Le7 7.Lg2 c6 8.Lc3 d5 9.Pbd2 Pbd7 10.Tc1 Julio stelt de rokade nog even uit 10..0-0 11.Tc2 Tc8 12.0-0 c5 13.a4 om b5 te verhinderen 13..cxd 14.Pxd4 Pc5 15.La1 listig, de loper buiten bereik, dreigt b4 15..dxc4 16.b4! c3 geen goede reactie 17.Lxc3 Pxa4 18.La1 Lxb4? deze hebberigheid breekt zwart op 19.Txc8 Lxc8 20.Dxa4 Lxd2 21.Pc6 De8 nog het beste veld 22.Td1 La5 23.Dh4 deze dame-zet beslist eigenlijk al de partij ondanks het materiaalverschil. 23..e5 een soort van: ik weet het ook niet meer. 24.Lxe5 Ld7 24..Lg4 25.Pe7+ en 24..De6 25.Td6 Dg4 26.Txf6 Dxh4 27.Pe7+ Kh8 28.gxh4 enz. de rest is duidelijk: 25.Lxf6 gxf6 26.Le4 h6 opgeven kan ook 27.Txd7 Dxd7 28.Dxh6 f5 29.Lxf5 en wit geeft op.
Mede door deze partij won Granda het toernooi, gelijk met Ivantchuk in punten maar betere weerstandspunten. En dan nu weer even naar de Informant : Ook dit nummer beantwoordt weer volledig aan de altijd hoge verwachtingen. Uiteraard verkrijgbaar in de (schaakboek)winkel maar men kan zich ook abonneren via www.sahovski.com
Partij in de viewer:
Anish Giri is nu ook een goede snelschaker
Voor de moderne topspeler is het belangrijk om niet alleen het klassieke speeltempo, maar ook het rapid en snelschaak te beheersen. Er zijn er steeds meer toernooien met een versneld speeltempo (waaronder alle online toptoernooien van het moment) maar belangrijker nog: ook bij toernooien en matches met het klassieke speeltempo ontkom je er niet aan. Zo zijn de laatste twee wereldkampioenschapsmatches (Carlsen-Karjakin en Carlsen-Caruana) beslist door rapidpartijen en in theorie kan het zelfs gebeuren dat een snelschaakpotje de wereldkampioen bepaalt. Nog sterker: het is tegenwoordig zelfs belangrijk om het eindspel van toren tegen toren te oefenen! Puristen zullen hiervan gruwelen…
Anish Giri stond niet bekend als een specialist in partijen met weinig bedenktijd, integendeel. Hij heeft echter de Coronatijd gebruikt om aan zijn snelschaakskills te werken, en dat heeft geholpen! Zo won hij half juni een snelschaaktoernooi door in de finale met maar liefst 7-2 de Tsjechische topspeler Navara te verslaan. Ook de Chessable Masters gaat (of ging, dit weekend is de finale) voorspoedig. Onze topspeler won eerst de voorrondegroep (voor o.a. Ding en Caruana) en vervolgens de kwartfinale tegen de Rus Grischuk. Deze bestond uit maximaal drie sets van vier rapidpartijen. In de eerste set eindigden alle partijen in remise (inclusief de verlenging, twee keer snelschaken) en moest een armageddonpartij (waarin zwart aan remise genoeg heeft, maar een minuut minder bedenktijd) beslissen. Grischuk probeerde met wit het eindspel van toren tegen toren op tijd te winnen, maar onze landgenoot bleek veel sneller zijn zetten te doen (met hulp van ‘premoves’) en won zo de set. De tweede set (gespeeld op zijn verjaardag!) won Giri met 3-1 (en daarmee ook de match.) Zijn tegenstander moest de vierde partij met wit winnen om een verlenging af te dwingen, maar verloor spectaculair.
Grischuk – Giri
1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 Lc5 4.c3 Pf6 5.d3 d6 Deze vorm van het Italiaans is tegenwoordig op topniveau net zo populair als het Spaans. 6.Lg5 h6 7.Lh4 a5 8.Pbd2 La7 9.h3 g5 10.Lg3 0–0 11.De2 Kg7 12.0–0–0 Ld7 13.Lb5 De7 14.Lh2 a4 15.a3 Pb8? Giri had in de opening wat dingen door elkaar gehaald en deze rare zet maakt het er niet beter op. 16.d4 exd4 17.cxd4 Pc6 18.e5 dxe5 19.dxe5 Pd5 20.Pe4 Le6 21.The1? 21.Td3! benevens 22.Thd1 had wit voordeel gegeven. 21…Tfd8 22.Dc2?
Wit heeft een latente dreiging naar veld h7, maar het is zwart die nu met echte dreigingen komt. 22…Pcb4! 23.axb4 Pxb4 24.Txd8 Commentator Peter Svidler liet op Chess24 een mooie variant zien: 24.De2 a3 25.bxa3 Pa2+ 26.Kb2
Dxa3+ (26…Ld4+! wint wel: 27.Pxd4 Dxa3+ 28.Kb1 Db4+ 29.Db2 Txd4!) 27.Kxa3 Ld4+ 28.La4 Txa4+ 29.Kxa4 Ta8+ 30.Kb5 c6 mat. Helaas klopt het niet: 28.La6! wint voor wit. 24…Pxc2 25.Txa8 Pxe1 26.Pxe1 Wit heeft met toren en twee stukken genoeg materiaal voor de dame en hij dreigt hij mat met Pf6 en Tg8. Hij heeft echter veel ongedekte stukken en ook zijn koning staat kwetsbaar. Daar profiteert zwart van met zijn volgende zet. 26…Db4! 27.Pd3 27.Pf6 Dxe1+ 28.Kc2 Lb3+ en wit gaat mat. 27…Dxe4 28.Txa7 c6 Zwart wint een stuk en daarmee de partij. 29.Txa4 Dxg2 Wit geeft het op.
Partij in de viewer:
Voor beginners A8286
Voor gevorderden B8286
In de partij van vorige week viel in de krant een groot gedeelte van de tekst weg (op Schaaksite stond de analyse wel (red.)).
Van het begin van de partij zullen de gespeelde zetten worden herhaald. Vanaf de zesde zet van zwart wordt het vervolg van de partij met commentaar gegeven.
S. Karjakin – B. Malinin
1. e4 Pc6 2. d4 e5 Nimzowitz behandelde deze verdediging anders, met 2. . . d5, wat ook leidt tot interessante actief spel. 3. Pf3 Keres gaf de voorkeur aan 3. dxe5 Pxe5 4. Pf3 Df6 5. Le2 en goed spel voor wit. Maar Karjakin heeft een geheim: hij heeft een openingsvalstrik voorbereid door de opening te veranderen in het Schots. 3. … exd4 4. Pxd4 Zwart moet zijn tegenstander het betere pionnencentrum geven, omdat 3. … d6 4. dxe5 Pxe5 5. Lxe2 wit dan een mooie versie van de zojuist genoemde aanpak van Keres heeft. Niet goed is 4. … dxe5 5. Dxd8 Kxd8 die de zwarte koning op een ongemakkelijke positie plaatst voor het eindspel. 4. … Dh4 ?! Zwart is op roof uit en wil de pion e4 graag in bezit nemen. Laat Karjakin dat nu juist willen en voorbereid zijn. Overigens is deze poging ook al geprobeerd ten tijden van de eerste wereldkampioen Steinitz. Regelmatig komt deze wending nog in partijen voor. 5. Pc3 Lb4 Wit kan zich verdedigen met 6 Dd3, maar dan volgt 6. … Pf6 7. Pxc6 dxc6 8. Ld2 Lg4 en wit zal het niet gemakkelijk hebben om zijn ontwikkeling vlot af te ronden. 6. Le2 Karjakin lokt het slaan van pion e4 uit. Nu is het slaan van de pion gevaarlijk voor zwart: 6. … Dxe4 7. Pdb5 Lxc3+ 8. bxc3 Kd8 9. 0-0 Pge7 10. Te1 en wit staat beter. 6. … Pf6 Een voortzetting die Sveshnikov voorstelde, maar waar Karjakin een sterke verbetering voor wit heeft gevonden. 7. 0-0 Lxc3 8. Pf5!
Partij in de viewer:
Probleem 965 is de beste tweezet in de periode 2013 t/m 2015.
Wie Grisjoek schrijft moet ook Nepomniasji schrijven.