KNSB-voorzitter De Jong-Muhren beantwoordt vragen van schaaksitelezers
Begin dit jaar kon u vragen insturen voor de nieuwe KNSB-voorzitter, Bianca de Jong-Muhren. Diverse schaaksitelezers hebben hier gebruik van gemaakt. Vanwege een nieuwe baan (als in, eentje waar ze geld mee verdient) liep het beantwoorden van de vragen wat vertraging op, maar ze heeft uitgebreid de tijd genomen om de vragen te beantwoorden. Wij willen haar hiervoor hartelijk bedanken. We publiceren de antwoorden in twee delen.
Allereerst een paar woorden van de voorzitter voor de lezers:
Beste allemaal,
Dank voor jullie vragen, en dank Dimitri voor de mogelijkheid om op deze manier in contact te treden met Schaaksite lezers. Ik heb gepoogd jullie vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. De ontwikkelingen volgen elkaar momenteel snel op, en ik kan me voorstellen dat jullie over een aantal maanden aanvullende of andere vragen hebben. Als er voldoende animo is, zullen we dit over een aantal maanden herhalen. Voor nu kijk ik uit naar jullie reacties!
Hartelijke groet,
Bianca de Jong-Muhren
Voorzitter Koninklijke Nederlandse Schaakbond
En dan nu de vragen en antwoorden. Ebe Reitsma wil weten: De vorige voorzitter heb ik nooit ontmoet, maar ik begreep dat zij met groot enthousiasme over jeugdschaak sprak en eigenlijk vond dat op elke basisschool schaakles gegeven zou moeten worden. Ik ben er nooit achter gekomen hoe zij dat voor elkaar dacht te krijgen. Zelf ben ik jeugdleider van een schaakclub in een gemeente met 8 basisscholen, maar ik heb nooit een bericht ontvangen met concrete plannen. Gaan die nu wel komen?
Marleen heeft inderdaad met een van de vier speerpunten uit het Meerjaren Beleidsplan 2018-2021 “Verankeren” een grote nadruk op jeugd- en schoolschaken gelegd. Dit was voor het eerst dat dit zo nadrukkelijk naar voren kwam, en er zijn de nodige stappen in de goede richting gezet. We gunnen het namelijk álle kinderen in de basisschoolleeftijd om de mogelijkheid te hebben om op een laagdrempelige manier kennis te maken met het prachtige schaakspel. Niet alleen is het een mooi spel, ook blijkt uit meerdere onderzoeken én de praktijk dat kinderen hele nuttige vaardigheden opdoen die ze gedurende hun schooltijd goed kunnen gebruiken. Prof. Dr. Erik Scherder legde recentelijk ook uit dat deze vaardigheden en connecties in het brein die kinderen op jonge leeftijd krijgen door het schaken, ze de rest van hun leven helpen, tot op hoge leeftijd! Ik heb het zelf altijd enorm waardevol gevonden om op jonge leeftijd al veel aan het schaken te zijn geweest, hier heb ik mijn hele leven tot nu toe veel profijt van gehad. Dit gun ik ook andere kinderen van harte! Voor het nieuwe Meerjaren Beleidsplan vanaf 2022 gaan we uitgebreid terugkomen op de manier waarop we dit willen gaan bereiken, dus in de loop van volgend jaar ga je daar als jeugdleider zeker wat van merken.
Verder vraagt Reitsma: Wat is het post-Corona beleid van de KNSB? Hoe gaan we de afgehaakte leden weer terughalen als de pandemie is afgelopen?
Er zijn inderdaad helaas een aantal leden afgehaakt in Corona tijd; dit is overigens niet alleen in de schaaksport maar ook in diverse andere sporten. Een aantal van deze leden zal niet terugkomen, maar ik verwacht dat een groot aantal oud-leden wel opnieuw lid zal worden, én er heel veel nieuwe leden zullen komen. Dat heeft diverse redenen:
• Het spelletje is gewoon te leuk, en door The Queen’s Gambit hebben héél veel mensen dit door (wat wij natuurlijk allang wisten);
• Mensen snakken naar fysieke ontmoetingen, en dus ook achter het schaakbord. Een groot deel van de extra online schakers zal heel graag achter een bord willen plaatsnemen;
• We hebben meer rolmodellen in de schaakwereld dan ooit tevoren. We hadden natuurlijk al bijvoorbeeld Anish Giri, Nick Schilder, Tex de Wit en de ChessQueens, maar daar zijn afgelopen jaar Eline Roebers (wereldkampioen!) en Jorden van Foreest (winnaar Tata!) aan toegevoegd.
• We gaan als KNSB heel veel mooie dingen aanbieden aan onze leden, zie hiervoor mijn antwoorden op meerdere andere plekken, dit is echter slechts een “sneak preview”. Het zou jammer zijn als je niet terug gaat komen, want dan ga je echt wat missen!
En als derde vraag: Maakt u zich zorgen over de fragiele band tussen clubschaker en de landelijke organisatie? Gaat u die verstevigen?
Ik merk inderdaad op dat er op diverse fronten verbetering mogelijk is in de relatie tussen clubschakers en de KNSB. Dat is zeker een onderwerp waar we aandacht aan willen besteden en al besteden. Dat begint met ophalen bij de clubs en clubschakers waar de behoefte aan ondersteuning ligt. Daarna vormen we een groep, met daarin ook een aantal clubschakers, waarin we bedenken waar op dat moment het meest behoefte aan is. Vervolgens voeren we die ideeën uit, en communiceren we goed over alle mooie initiatieven waar we mee bezig zijn. We vragen terugkoppeling bij de clubs en clubschakers hoe de initiatieven landen, en sturen onze vervolgplannen op die feedback bij. De eerste uitvraag van 2021 ligt momenteel bij de clubs, met als voornaamste onderwerp hoe we hen het beste kunnen helpen in de voorbereidingen op fysieke heropening.
Peter Huisman heeft een vraag over het nationaal kampioenschap. De vorm waarin dit voor zowel Algemeen als voor Dames de laatste jaren wordt georganiseerd vind ik erg magertjes. In de eerste plaats telt een achtkamp round robin (enkel) te weinig spelers en te weinig ronden voor de kwalificatie Nationaal Kampioenschap. In de tweede plaats is de manier waarop wordt omgegaan met de tiebreak als er meerdere spelers als eerste eindigen weinig fraai. Gelijk na het beëindigen van de laatste partij waarin een speler is betrokken die gedeeld eerste is geworden, wordt begonnen met een play off van rapids. In de play off heeft één van de spelers dus minimaal de tijd gekregen om even op adem te komen. Daarnaast is het spelen van rapids (of blitz) geen goede manier om de winnaar van een toernooi met klassiek tempo aan te wijzen. (Dat geldt naar mijn mening ook voor het WK, maar dat mag de Fidé uitzoeken.) Vraag: ziet de KNSB voor zichzelf een rol in het opwaarderen van het NK? Dus graag meer dan acht deelnemers, en bij gelijk eindigen op de eerste plaats een match (bijvoorbeeld over vier partijen) in klassiek tempo? Of, als dat stuit op organisatorische problemen, dan maar meer dan één kampioen. In 1978 kon er geen datum geprikt worden voor een beslissingsmatch tussen Timman en Sosonko, en werden ze beide kampioen. Ik kan daar prima mee leven.
Een mooie vraag. Wij hebben ons ook afgevraagd of een “regulier” NK na zo’n raar jaar (en misschien nog wel meer dan een jaar) de beste keuze is. We willen het NK van dit jaar een hele mooie happening maken, en ik ben ervan overtuigd dat ons in goede samenwerking met Deloitte gaat lukken. De eerste – echt hele leuke – plannen zijn gemaakt, en zodra we daar meer over kunnen vertellen, zullen we dat zeker doen! Het zal een happening zijn die niet alleen voor de deelnemers heel prettig is, maar waarbij alle schaakliefhebbers kunnen gaan meegenieten.
Erwin de Kleijn vraagt: Er is veel te doen over het vormen van een schaakcommunity. Is dat iets waar de bond een rol in wil spelen? Welke rol? Welke communicatiekanalen zet je op in?
Online communicatie en het vormen van een schaak community staat zeker op ons netvlies, en een onderwerp wat we bekijken bij het vormen van het Meerjaren Beleidsplan vanaf 2022. We zijn momenteel wel alvast aan het voorsorteren door bijvoorbeeld te kijken naar onze social media strategie, en we zijn ook erg enthousiast over een schaakapp bedoeld om een community te vormen, op basis van bijvoorbeeld gedeelde interesses, locaties, schaakweekenden en/of –vakanties). De rol die de KNSB verwacht te willen spelen is een faciliterende, verbindende en motiverende rol. Dit alles is echter nog volop in ontwikkeling, wordt dus vervolgd.
Volg ons vooral op de social media kanalen waar we nu al aanwezig zijn, en waar we op aanwezig gaan zijn! Bijvoorbeeld Twitch is een relatief nieuw medium dat we gebruiken, met veel succesvolle uitzendingen afgelopen maanden, zie daarvoor ook het antwoord op vraag 7a. Als er vanuit jullie ideeën zijn op dit onderwerp, horen we het uiteraard graag!
Tenslotte een kritische vraag van Melchior Vesters: Wanneer is de KNSB bereid om de conclusie te trekken dat leden dit coronajaar vrijwel niets, of in ieder geval veel te weinig, voor hun contributiegeld krijgen, en is men – na die conclusie – bereid tot restitutie? Ik zou het op prijs stellen als je in je antwoord een zeer precies plaatje geeft van de in- en uitgaven van de KNSB dit seizoen.
Vervelend om te horen dat je het gevoel hebt dat je afgelopen jaar te weinig hebt gekregen voor je contributiegeld. We hebben een heel vreemd jaar achter de rug, waarbij we evenals alle andere sportbonden veel voor onze kiezen hebben gekregen. De KNSB is daar op een zo goed mogelijke manier mee omgegaan, onder andere door het aanbieden van digitale (jeugd)toernooien in plaats van de fysieke toernooien. Uiteraard is het totaal niet hetzelfde als fysiek achter het schaakbord plaatsnemen, en snakken we allemaal weer naar een fysiek potje schaken. We danken jou en alle andere schaakliefhebbers die lid zijn gebleven van hun club en de KNSB hartelijk voor hun steun in deze moeilijke en onzekere tijd! Zoals je zult begrijpen, zijn veel vaste kosten van de KNSB gewoon doorgelopen, dus is de steun zeer welkom. Zoals je op meerdere plekken kunt lezen, zijn we met grootse plannen bezig waarvan je veel (eerste) resultaten al in 2021 terug gaat zien. Ook gaan we “goede dingen” die uit de Corona-tijd zijn gekomen behouden; zo willen we ook als we weer fysiek competitie kunnen spelen, een digitale variant ernaast blijven organiseren.
Je vraag naar het financiële plaatje van de KNSB: zodra deze informatie is behandeld door de Bondsraad, is deze openbaar en eenvoudig te vinden via onze website.
Het plan is het tweede deel morgen te publiceren. Edit: wacht nog een dagje.
Zuur vraagje van dhr Vesters: juist in deze lastige tijden waar de knsb weinig aan kan doen een beetje hengelen naar een rare kosten baten analyse…
Eens, het mag wat positiever/opbouwender. Bovendien staat het iedereen vrij om elk jaar het lidmaatschap stop te zetten, in september/oktober was het volgens mij al wel duidelijk dat het geen normaal schaakjaar zou worden.
Dit is een beetje alsof je Netflix vraagt of je ze meer mag betalen omdat je er het afgelopen jaar zoveel meer gebruik van hebt kunnen maken.
Wat een onzin die Caesar64 (‘zuur’ = waardeloze subjectieve flodder) en Titos (onzinnige vergelijking) hier uitkramen. Kritiek hebben mag gewoon in Nederland en het hoort niet meer dan normaal te zijn dat leden de bond vragen zich te verantwoorden. Het antwoord van de voorzitter blinkt niet uit in duidelijkheid; hoe lang moet ik wachten op de Bondsraad voordat het resultaat over 2020 bekend is? Enfin, mijn vraag is nog niet afdoende beantwoord en ik zal eens een opiniestukje schrijven.
Je wilt zelf kritiek hebben, maar als daar dan kritiek op komt is de wereld te klein? Bijzonder vind ik dat hoor.
Het lijkt me goed om te begrijpen we het bij een schaakclub voor en door elkaar doen. Dat is bij de grotere bond net zo goed het geval. Ik vind het ook vreemd om over restitutie te beginnen. Als iedereen restitutie krijgt is er geen bond meer. Mogelijk is dat voor jou prima, maar voor vele schakers niet.
Dat de cijfers over 2020 nog niet gepubliceerd zijn lijkt me verder ook begrijpelijk. Gewoonlijk kun je dat in een tweede kwartaal verwachten. Ik weet niet wat bij de KNSB gebruikelijk is, maar het is nog maar net 2 maart.
MvS: jij stelt dat ik voor mijzelf andere normen hanteer dan voor anderen? Nee hoor. Ik stel de KNSB een legitieme kritische vraag, met de bedoeling een inhoudelijke discussie te beginnen. De twee afkrakers boven mij dragen inhoudelijk niets bij, ze ventileren alleen hun emotie alsof het hier twitter is.
MvS, als je zo hecht aan zuiver discussiëren volgens consequente normen, overweeg dit: wat die afkrakers doen, is de ruimte verkleinen voor iemand om een standpunt in te brengen. Het onmogelijk maken van een standpunt is een bekende drogreden (namelijk een schending van een van de regels voor een open, kritische discussie). Kortom, ik hanteer voor mijzelf dezelfde normen als voor iedereen: de normen voor zo’n kritische discussie.
Wat betreft je argument ‘als iedereen restitutie krijgt, is er geen bond meer’: je levert hiervoor geen bewijs, ook een drogreden. Maar span je niet in, ik zal in het te schrijven stukje aantonen dat je ernaast zit.
Dank aan Dimitri / Schaaksite voor het bieden van de gelegenheid om vragen te stellen en om een en ander te regisseren. En dank aan Bianca voor de tijd en moeite die ze heeft gestoken in de beantwoording!
Thx voor het informatief verhaal!
@Melchior stay healthy en ok, heb het gevoel (wat ik niet kan onderbouwen) dat je het zwaar hebt in deze rare tijden
@Franck met mij gaat het prima hoor: ik ga fluitend naar mijn werk, er wordt van mij gehouden en elke zaterdagmiddag schaak ik met mijn kluppie buiten op een plein: https://www.ad.nl/den-haag/he-kijk-schakers-op-de-grote-markt-elke-week-zitten-we-op-een-ander-plein~a828548f/.
Ik ben gewoon van mening dat we geen reet hebben aan de KNSB, dat ze een wanprestatie leveren voor de contributie, en dat dit nodig gezegd moet (kunnen) worden.
Dank aan schaaksite om deze q&a op te zetten met de voorzitter. Je leert dan de voorzitter kennen en hoe ze tegen de zaken aankijkt. Het wordt hier en daar wat ver naar voren geschoven, maar het is ook een lastige tijd. Ik kijk uit naar 2022 als de plannen ontvouwd worden.
Jammer dat het artikel en interview zo “High Level ” zijn. Wat is belangrijk is dat mensen naar de club-avond komen of een connectie maken (extern in Duitsland).
Schaken is goed voor de onwikkeling van de mens, sponsors vinden om het schaken (in het algemeen) te promoten zou goed zijn. Contributies bij verenigingen zijn veel te hoog, een serieuze sponsor zou goed zijn (50% reductie bijv.)
Voor jonge mensen zou het ook goed zijn een “incentive” te geven (eerste prijs seizoen voetbal ticket voor xxx)
Bottom line graag een sponsor vinden en niet te “phyosophical” aub.
Schakers kunnen en zijn ook vaak goede werknemers, een stage plaats is het minimum om te bieden voor bepaalde kampioenschappen. Er zou een kampioenschap moeten zijn to 23 of 25 jaar.
Sorry, maar de wereld wordt geregeerd door geld en het schaken in Nederland kan daar van profiteren. (allemaal niet alleen degenen die jong zijn)
Cdw057,
Fijn dat je bereid bent mee te denken over het beleid van de schaakbond, maar helaas heb ik geen flauw idee wat je bedoelt.
Gewoon geld krijgen van sponsors voor het gewone schaak, geef een deel daarvan aan de schaakclubs en door incentives aan gewone leden voor resultaten of inspanning.
Waarom zouden sponsors geld geven voor het ‘gewone schaak’ (wat dat dan ook wezen mag)?
Wat zijn ‘gewone leden’, en hoe definieer jij ‘ongewone leden’? Blijkbaar niet ‘ongewoon’ vanwege hun resultaten, want die wil je juist belonen.
Bedoel je met een ‘incentive’ een supporters-seizoenkaart voor voetbalclubs? En verwacht je dat er veel jonge schakers zijn die in een dergelijke mate in voetbal geïnteresseerd zijn? Of voetbalfans die zo goed hun best gaan doen met schaken, dat ze een eerste prijs in schaaktoernooien gaan proberen te halen?
‘Wat belangrijk is dat mensen naar de clubavond komen’ – moet dat gebeuren met sponsors of ‘incentives’? Of gewoon omdat sommige mensen het gewoon leuk vinden om een potje te schaken?
Lid worden van een voetbalclub kost trouwens veel en veel meer geld dan lid worden van een schaakclub. Laat staan het kopen van een seizoenskaart als supporter. Denk je dat voor het laatste misschien een sponsor te vinden is?
Zo zou ik nog even door kunnen gaan. Artikel en interview zijn misschien ‘high level’, maar er is tenminste even over nagedacht voor het gepubliceerd werd.
Het is over presentatie, ik woon zelf in Hongarije en Hongarije is arm, desalniettemin wordt er veel, heel veel gesponsord door lokale firma’s.
Als voorbeeld wil ik noemen Topolca (een kleine stad in Hongarije)
chess.hu/csapat/?b=221&c=1870
Goede jeugd-afdeling, veel promotie, nog niet eens hoofklasse, geen of lage contributie.
Hoewel dichtbij (relatief ver weg) ik speel zelf voor Keszthely
chess.hu/csapat/?c=1934&b=227
In Keszthely stelt de gemeente veel dingen ter beschikking (inclusief speelzaal en ook zijn er regelmatige lokale TV uitzendingen (geven wat extra profiel).
Zelf betalen ik en mijn vrouw een contributie van ongeveer EUR 25 per jaar. (natuurlijk is Nederland rijker maar niet 4 x zo rijk).
Over potjes schaken, een beetje anders bij mijn club (2x pw clubavond (pre-corona)) met 2 groepen (rapid en blitz), vindt ik meer attractief.
Als excuus moet ik natuurlijk zeggen dat in Hongarije schaken meer “normaal” is dan in Nederland, Nederland heeft echter ook niets te mopperen.
met google Kesthely TV en sakk als search vindt u eea
Aha, je bent Hongaars of woont al heel erg lang in Hongarije. Hoewel je Nederlands vrij behoorlijk is, verwar je zo te zien ‘sponsoring’ (door bedrijven) met ‘subsidiëring’ (door gemeente of regering).
Blijkbaar subsidieert de Hongaarse overheid het schaken meer dan de Nederlandse. Dat is niet zo gek, want in Nederland gaat de overheid er misschien iets meer van uit dat mensen zelf voor hun hobby’s moeten betalen. Wat samenhangt met het feit dat het minimumloon in Nederland bijna 1600 euro bedraagt en in Hongarije 450 euro.
Bedrijven sponsoren alleen zal ze denken dat het hen wat oplevert. Regeringen (of gemeentes) subsidiëren dingen die ze nuttig lijken voor de bevolking. Dat is nogal een verschil.
‘als ze denken’ in plaats van ‘zal ze denken’.
Jammer dat je tekst niet corrigeren kunt.
Natuurlijk moeten bedrijven (en overheid) ook voordeel hebben, maar voor wat mij betreft met schaken is dat bijna een gegeven en beide erkennen dat ook. Veel beter dat kinderen een beetje blitzen en hun kwaliteiten (plannen, reactie , …) ontwikkelen.
Dat is ook prima zo.
Natuurlijk komt het niet door schaken in de samenleving, wat ik echter zie is dat de criminaliteit in Nederland veel groter is dan in Hongarije. Desalniettemin, schaken als hobby/sport is goed.
Sorry dat mijn Nederlands niet meer zo goed is (over de laatst 20 jaar geleefd in London, Luxemburg en nu Hongarije), over time komt er een beetje van een mix.
Ook wordt ik een beetje ouder (nog niet dementerend denk ik)
Altijd plussen en minnen, Hongarije is niet perfect en Luxemburg ook niet, maar ook zeker Nederland niet.
Schaken voor jonge mensen is goed en of financiële bijdragen worden geleverd door bedrijven en of overheid is voor mij niet zo relevant.
Bottom line voor schaken (en samenleving) zou het goed zijn een beetje meer commercieel te zijn en niet te veel focussen op soft skills ed.
Overigens (ik heb een eigen bedrijf) is het minimum salaris al veel hoger dan aangegeven (of ik er blij mee ben is een andere vraag).
Een goed ding in Hongarije, ik weet niet of dit in Nederland zou kunnen werken. Iedereen die belasting betaalt (inclusief mijzelf) kan en zou 1% van zijn of haar betaalde belastingen kunnen overmaken naar een goed doel (inclusief schaak-clubs). Sommige schaakspelers hebben een (echt) goed inkomen.
Vaak zijn schaakspelers goed verdiende employees of zelfs eigenaars van firma’s. Ik heb het zelf ook gedaan (en doe nog steeds). Natuurlijk kun je dit ook sturen naar zwervers, zigeuners of ziekenhuizen. Toch vindt ik dit een prima optie ook als deze optie je voor interessante keuzes zet.
Iemand die EUR 1 mln belasting betaalt zou met zijn 1% veel goed kunnen doen, sorry maar in Nederland is het zo dat velen zich een lidmaatschap van een vereniging niet echt kunnen veroorloven.
Er moet toch wel een tussenweg zijn tussen het alles dichtsmeren van de nieuwe voorzitter en het platte opponeren van Melchior Vesters (What’s in for me ?) ?
Daar zit iets in.
De begroting voor 2020 is zo op internet te vinden (www.schaakbond.nl/sites/default/files/userfiles/schaakbond/bondsraad/2019-12-07/19-20888%20Begroting%20en%20jaarplan%202020.pdf). De vraag is hoeveel geld er vastligt (personeels- en huisvestingslasten bijvoorbeeld) en hoeveel begroot geld er niet uitgegeven kon worden.
Daarna moet je kijken hoeveel van dat ‘vrije’ geld nodig is om de opgelopen schade te herstellen. Zijn sponsors bijvoorbeeld nog geïnteresseerd? Als leden afgehaakt zijn, wat gaan activiteiten kosten om ze terug te halen?
De vraag om restitutie van (een deel van?) de contributie is misschien wat kort door de bocht, maar het antwoord van de nieuwe voorzitter is wel erg vrijblijvend.
Denk out of the box, als Philips, RABO, … een paar miljoen geven per jaar is het niet nodig over vrij geld te denken. De voorzitter heeft waarschijnlijk genoeg personaliteit. Denk over de inkomsten, niet over de uitgaven.
“What’s in it for me” is een legitieme gedachte. De toon waarop de discussie wordt gevoerd bevalt me niet zo, die is niet vriendelijk.
Ik heb ook sterke twijfels bij de KNSB. In mijn ogen zijn ze op zoek naar nieuwe wegen, maar die voegen voor mij niets toe. Ik heb meegedaan met de KNSB online competitie. Dat was erg zoeken de eerste potjes en de server van Chess.com is een stuk minder dan Lichess. Ook het NK online was in mijn ogen niet professioneel en ook moeilijk te volgen. De rest is al voorbij gekomen in de discussies.
De voorzitster brengt nu een heel algemeen verhaal op de concrete vragen. Hopelijk heeft ze het vertrouwen en draagvlak. Het is en blijft een lastige situatie voor de KNSB, lijkt me, en hoe ga je verder? Je probeert zo veel mogelijk mensen mee te nemen op het nieuwe pad. Bij veranderingen verlies je altijd een deel van de mensen. Dat weet ik uit mijn praktijk als projectmanager.
Zoals ik zei zie ik voor mezelf niet veel toegevoegde waarde. Maar dat geld ook voor mijn club, DDT. Na een goede start bleek het lastig mensen te porren digitaal mee te doen. Gelukkig zijn er toernooien en clubavonden van andere clubs waar ik kan meedoen en een aantal mensen ken. Ik voel me meer een schaaknomade, die schaakt wanneer het hem uitkomt. Dat op zich bevalt me prima. En natuurlijk mis ik de derde helft in het cafe het meest! Maar ja, daar heb je ook geen club en bond voor nodig. Dat kan je ook als bezoeker doen.
@wjw: Er is niets ‘plat’ aan vragen om verantwoording. Het enige bestaansrecht van de KNSB is het *organiseren van activiteiten* voor huidige en toekomstige leden. De KNSB doet dit seizoen vrijwel niets voor de leden. ‘Niet geleverd = geld terug’ (@Frits: gedeeltelijk, ja) is dan een logische gedachtegang. Ik snap niet waarom jij -wjw- geen inhoudelijke bijdrage levert aan de discussie maar mij wel met een normatieve kwalificatie wegzet. Je kan zinniger dingen doen met je vrije tijd.
Het is al een paar keer genoemd, maar de toon, het klinkt als schoppen, roept wel weerstand op. Wil je dat mensen meer inhoudelijk reageren, dan nodigt deze toon niet echt uit.
Je lijkt niet te willen begrijpen dat de bond geen bedrijf is. Als je internet er een week uitligt dan wil je 10 Euro restitutie, dat begrijp ik. Maar wat wil je nu van de bond? Dat zijn we toch allemaal samen?
De begroting voor 2020 is hier geplaatst, contributie is 1,2 miljoen, reserve 260.000 Euro. Zit je hier echt te miepen dat je 10 Euro van je 50 Euro contributie terug wil, want meer gaat niet lukken toch? Ik begrijp daar echt niks van. Ik kan me niet voorstellen dat clubschakers in Nederland op 10 Euro restitutie zitten te wachten. Ik wil gewoon weer schaken. En ja, het schaakjaar is voor mij verloren, online vind ik niks, maar hoe is dat de schuld van de bond?
Melchior,
‘Plat’ is het niet alleen vragen om verantwoording en gedeeltelijke (daar kom je nu mee) restitutie van contributie, maar ook de bond gelijk maar beschuldigen van wanprestatie. Ik ben bereid aan te nemen dat die laatste opmerking te maken heeft met de wat al te heftige reactie van sommigen hier. Evengoed zou je zelf ook kunnen nadenken over de positie van de bond, en (aanvullende) vragen stellen in plaats van min of meer met eisen te komen.
Ik zou het wanbeleid van de bond vinden als men zonder duidelijke beleidsvoornemens voor de komende tijd, met nog steeds of met minder beperkingen (waar nog absoluut geen zekerheid over is), zou besluiten om contributiegeld te restituereren. Dat kan altijd nog; later toch weer extra geld moeten vragen om dan ontstane problemen op te lossen zal een stuk lastiger zijn. Als de bond zogauw alles weer bij het oude is een ruim positief saldo blijkt te hebben, ligt een tijdelijke contributieverlaging voor de hand.
De schaakbond is geen bedrijf waar je een product koopt. Wij zijn gezamenlijk de schaakbond.
Ik denk niet dat ik het er mee eens ben dat dat het “enige bestaansrecht” is van de KNSB. Ze zorgen ook voor organisatorische zaken. En dat doen ze ook afgelopen jaar, zoals informatie verzamelen en presenteren richting de verenigingen over maatregelen. Pogingen om competities te organiseren zijn er ook geweest. Jeugdtrainingen gaan volgens mij nog steeds door, net als kadertrainingen voor organisatoren/arbiters/trainers. Helaas merken we daar op het moment te weinig van, noodgedwongen.
En net zoals een club zit met huur die doorloopt, zit een KNSB met arbeidscontracten die doorlopen, een kantoor dat doorloopt, en vast nog meer vaste verplichtingen. Ik denk dat een regionale bond minder vaste lasten heeft dan een club en een KNSB overigens 🙂 Persoonlijk heb ik liever dat er over een jaar nog een (georganiseerd) schaakleven is, dus ik vind een jaar met een andere verhouding prijs/prestatie acceptabel. Die afweging mag iedereen voor zichzelf maken. Gelukkig gaat het maar om een paar tientjes, makkelijker dan de keus of ik nog wel of niet geld terug wil voor een seizoenskaart van een voetbalclub bijv.
Iedereen mag zijn mening hebben over de waarde die je krijgt voor je contributie, maar ik denk dat je de KNSB tekort doet als je het hebt over termen van wanbeleid, “geen reet”, etc.
Wat betreft een jaarrekening van 2020 die er pas halverwege het jaar is: de KNSB zit met zaken die pas in 2021 afgerond kunnen worden over 2020 (zoals declaraties waar een einddatum in 2021 voor is, geen idee welke). Dan moet er nog een jaarrekening over gemaakt wordt door de penningmeester. Ik verwacht, maar weet niet zeker, dat een eis van NOC-NSF is dat er ook een accountantsverklaring moet komen, wat ook niet in een dag gaat.
MvS: nee, mijn toon kan geen excuus zijn voor jou om met drogredenen te komen. Dat jij niks begrijpt van mijn terechte kritische vraag aan de bond is jouw eigen onvermogen (goed lezen van de cijfers, zoals de contributiegelden, blijkt ook al lastig…), hetgeen je compenseert met stoere taal. Toch stel je ook serieuze vragen, een beetje interesseert deze discussie je dus wel.
Frits: het doet er niet toe of ik ‘nu’ kom met gedeeltelijke restitutie (van het leeuwendeel van de contributie overigens), het ging er in mijn vraag aan Bianca alleen om of de KNSB kan toegeven dat men veel te weinig levert voor de contributie, en dat restitutie dan een passende optie is. Getuige het summiere en amper inhoudelijke antwoord kan de bond dat niet. Verder is er niets ‘plat’ aan stellen dat de bond een wanprestatie levert, als je ziet hoe weinig leden dit seizoen voor hun geld krijgen. Je hoeft het niet met mij eens te zijn, maar ‘plat’ is mijn stelling niet, alleen jij/wjw *vinden* dit. Mag, maar ik mag erop wijzen dat zo’n oordeel nog geen sou waard is in de discussie.
MvS+F: jullie allebei hanteren het argument dat je geen geld terug mag vragen/verwachten omdat de bond ‘geen bedrijf’ is. Nou en? Het gaat nog steeds erom dat de bond een tegenprestatie moet leveren voor het geld dat leden betalen. Als de bond hierin faalt, ‘niet levert’, dan verdient de bond ons contributiegeld niet. Ik wil alleen ‘samen de bond zijn’ als die bond mij iets levert waar ik wat aan heb.
Geloof me, de toon kan voor mij zeker een reden zijn om niet inhoudelijk te willen reageren. En geloof me, in genoeg andere discussies waar ik dingen bepaal en de vrijheid heb om dat te doen, doe ik dat ook. Hoe dat een drogreden is, ontgaat mij volkomen, volgens mij wil jij iets met deze discussie, al is nog niet duidelijk wat. Ik vind het interessant om wat terug te duwen, verder wil ik niet heel veel.
En contributiegeld had ik inderdaad verkeerd gelezen, de dubbele kolom over 2019 zijn over begroot en behaald, het zijn dus jaarcijfers, ik dacht halfjaarcijfers. Maar serieus, wordt jij blij van 25 Euro restitutie? Is dat echt wat je van de bond wilt? Hoe dient dat het schaken? Je kunt niet creatiever of meer constructief zijn? Er is geen helicopterview? Het gaat niet enkel om jou en “ikke ikke ikke”, het gaat om schaken in Nederland.
Wat verwacht je dan echt als tegenprestatie? Dat het NK online wat ongelukkig opgezet is dat zullen de organisators vast ook meegekregen hebben, daar is nu weinig meer aan te doen. In mijn omgeving zie ik nog weinig clubs een online competitie draaien, daar is te weinig animo voor. Volgens mij is er ook gewoon niet zoveel mogelijk, en als er al iets kan, dan meer op kleine schaal. Goede ideeen zijn altijd welkom, maar mij lijkt het gewoon goed om voor te bereiden op fysieke mogelijkheden wanneer dat weer kan.
Melchior,
Bij een bedrijf mag je verwachten dat er geleverd wordt waarvoor je betaald hebt. Je bent niet verantwoordelijk voor de problemen van een bedrijf, want je hebt niets te zeggen over het beleid van dat bedrijf. In het geval van een vereniging ben jij onderdeel van ‘het bedrijf’. Je bent lid de schaakbond, je hebt stemrecht via je vereniging en vervolgens de bondsraad; je bent medeverantwoordelijk. Jij bent de bond.
Als er in een vereniging een probleem is, mag je van de bestuurders verwachten dat ze dat zo goed mogelijk aanpakken. Daar kun je kritiek op hebben, maar dan moet je aangeven waar ze het beter zouden kunnen gaan doen of beter hadden kunnen doen. Het enige wat jij doet is zeggen: ik heb niet gekregen wat ik wou, dus wil ik (een gedeelte van) mijn geld terug. Verder draag je niets bij aan een ‘open en kritische discussie’.
Het bestuur zit met een probleem dat me toch heel reëel lijkt, en waar niet onmiddellijk een oplossing voor is. Om van ‘wanprestatie’ te spreken en te schrijven dat ‘we geen reet hebben aan de knsb’ vind ik dan nogal cru – ofwel plat.
Frits, wat ik heb gedaan (en dat is ‘het enige wat ik heb gedaan’, niet hoe jij mijn bijdrage vervormt) is een terechte vraag stellen aan de bond: het is de opening van een kritische discussie. De bond heeft summier gereageerd, vandaar dat we nog weinig verder zijn gekomen. Overigens is de hoeveelheid manchilds hier (die vanuit emotie reageren en aanslaan op wat zij als tegenovergestelde emotie vermoeden) ook niet bevorderlijk voor snelle inhoudelijke progressie. Wel worden zij bedankt, ik heb me kostelijk vermaakt met het aanwijzen van domheid.
Terzake. Als we op de volgende Bondsraad moeten wachten tot de definitieve stukken over 2020, kunnen we de bond pas in juni ter verantwoording roepen. Het lijkt qua moedwillige traagheid de Nederlandse overheid wel. Ik zal de discussie voortzetten o.b.v. de voorlopige cijfers, ziehier m.n. punt 5: schaakbond.nl/knsb/beleid/bondsraad/bondsraad-28-november-2020. Dit zal ik echter niet meer hier in deze comments doen, maar in een artikel. (Oh, en @Bianca, hártelijk dank dat je niet even een linkje naar deze voorlopige stukken gaf. Echt héél behulpzaam.)
Tot slot voorlopig dit: ik ben lid van de bond ja, ik betaal zodat er voor mij nuttige dingen met mijn geld gebeuren. Als die niet/veel te weinig gebeuren, gedraag ik mij als verantwoordelijk lid door bestuurders erop te wijzen dat het dan logisch is om geld terug te verwachten. Dat is letterlijk de beste beleidsoptie als het gaat om schaakbevordering: ik kan met dat geld mijn club ondersteunen, die in véél zwaarder weer verkeert – huur etc. ging allemaal gewoon door, denk eens aan de extra zaal die we moesten huren om te kunnen schaken op ’10 m2 per bord’ – dan de KNSB. De amateursport gaat kapot terwijl de KNSB onze contributie zit op te potten of verkwisten en bovendien dingen als het schaakmagazine wegbezuinigt. FU KNSB!! Wordt vervolgd.
De vragen van Melchior Vesters vind ik niet onterecht. Ook ik had die vragen, al eerder, en heb mijn conclusies ruim vier maanden geleden getrokken en mijn (persoonlijk) lidmaatschap van de schaakbond beëindigd. Daarvoor ben ik 44 jaar lid geweest. Maar in de laatste ca. 10 à 15 jaar vind ik het gevoerde beleid slecht. Dat is dus niet aan de huidige voorzitter te wijten, en ook niet aan de vorige. Het lijkt een trend. In mijn optiek dwaalt de schaakbond geleidelijk steeds verder af van waar deze oorspronkelijk voor is opgericht. Wat dit is, kun je nog teruglezen in de statuten. Kenmerkend zijn de vele mislukte IT-projecten waar keer op keer voor wordt gekozen. Het nieuwste plan is een of andere schaak-app te laten ontwikkelen. Wat dit precies moet gaan worden, blijft in nevelen gehuld. Wel werd besloten, onder goedkeuring van de bondsraad, om het bondsorgaan Schaakmagazine voor dit nieuwe plan op te offeren. Daarmee werd zonder pardon een 123-jaar oude traditie overboord gegooid. Voor mij was dat de spreekwoordelijke druppel. Maar al jaren geleden kreeg ik mijn bedenkingen. Op enig moment werd bijvoorbeeld de speelduur van de competitiewedstrijden opeens sterk gereduceerd, zonder nut en zonder reden. Ook zijn lang geleden al weer de halve finales van het NK afgeschaft. Ik heb geen idee waarom, maar vanaf dat moment werden ook de persoonlijke kampioenschappen van de onderbonden per direct waardeloos. Hiermee was een belangrijke verbindingsader tussen de gewone clubschaker en de rest van de bond doorgesneden. Het NK zelf liet men ook verwateren tot een tweederangs toernooitje, steevast het gebrek aan financiële middelen als excuus aanvoerende. Maar aangezien al deze zaken steeds door de bondsraad werden goedgekeurd, kon ik uiteindelijk geen andere conclusie trekken dan: het ligt aan mijzelf. Hoewel ik een groot liefhebber van de schaaksport ben, past een lidmaatschap van de schaakbond niet meer bij mij. Schaken kan ik gelukkig nog steeds, dan helaas maar los van de schaakbond.
Dank voor het delen van je ervaring Eric! Mocht je toevallig bewijsstukken weten te liggen waaruit bijv. het falende ict-beleid blijkt, dan heb ik interesse! Als je even (gratis) lid wordt van de FB-pagina Schaakhuis En Passant, praten we daar verder. Van harte welkom, overigens ook op zaterdagmiddag in Den Haag om lekker in de lentezon buiten te schaken!
Het is een schande voor de bond dat jij en ik na decennia lidmaatschap afhaken wegens slecht beleid. Vertrekken hoort niet het enige alternatief te zijn voor het steunen (via verplicht lidmaatschap, zelfs als je alleen in je regionale bond wilt spelen) van het wanbeleid van de landelijke bond. Het zou mogelijk moeten zijn alleen lid van de regionale bond te zijn + evt. ratinglid van de KNSB.
Melchior was toch een van de wijze uit het oosten? Die wijsheid is ver te zoeken bij de 2021 uitvoering al vind ik het een zeer wjjs besluit van je om geen lid meer te zijn van de KNSB gezien je overduidelijke ontevredenheid.
Melchior, bedankt voor de uitnodiging! Wat betreft het ict-beleid, daarvan heb ik geen bewijsstukken verzameld ofzo. Ik kan slechts putten uit mijn herinnering. Een terugkerend patroon is dat er dingen worden gemaakt die er al zijn. De rationale daarvan is mij duister. Ik noem er een paar:
Rond het jaar 2008 meen ik, was er opeens een nieuwe applicatie van de schaakbond waarmee je op internet kon schaken tegen andere bondsleden. Het nieuwe was dat deze applicatie werkte op een iPad. Het was een soort correspondentieschaak met één zet per dag. Dit project is een stille dood gestorven, omdat er twee denkfouten waren gemaakt. Ten eerste ging men uit van de gedachte dat schakers het leuk vinden om op internet tegen andere Nederlanders te schaken. Ten tweede ging men voorbij aan het feit dat er op internet ook toen al tientallen andere websites waren waarop je precies hetzelfde kon doen.
Sinds jaar en dag was er een website van Mark Huizer waarop je gemakkelijk de ratings van jezelf en andere Nederlandse schakers kon zien, ook in historisch perspectief. Enkele jaren geleden besloot de schaakbond om zelf ook een ratingviewer te maken met exact dezelfde functionaliteit. Volgens mij is dat project nog steeds niet helemaal afgerond.
Al heel lang had de schaakbond een eigen website. Deze werkte prima. Hooguit kon je zeggen dat hij op een gegeven moment wat verouderd was. De schaakbond besloot deze website in zijn geheel op te heffen en te vervangen door niet één maar twéé nieuwe websites. Daarom is er nu schaakbond.nl en schaken.nl. Als je iets nodig hebt, dan is het altijd weer even puzzelen bij welke van de twee je moet zijn. De logica hiervan is onduidelijk.
Op het gebied van jeugdschaak ben ik niet thuis, maar wel weet ik dat er minimaal twee verschillende websites zijn: schaakmatties.nl en chessity.com. Wat het verschil is, weet ik niet. De één is voor school en jeugd. En de ander is voor jeugd en school. Of zoiets.
Het jongste ict-project van de bond is in november van het afgelopen jaar aangekondigd. Daar wordt wat geheimzinnig over gedaan. In de communicatie werd eerst gesproken over “online activiteiten”. In het artikel hierboven lees ik de tekst “schaakapp bedoeld om een community te vormen”. Op de televisie heb ik de voorzitter “een soort Tinder voor schaken” horen zeggen. Gelet op de eerdere ervaring van de schaakbond is mijn eerste vraag of dit iets nieuws is en in hoeverre dit afwijkt van bijvoorbeeld www.chess.com/news/view/world-chess-launches-chess-dating-app. De tweede vraag is of een dergelijke applicatie voorziet in een behoefte die Nederlandse schakers hebben. De derde vraag is wat dit dan voor voordeel oplevert voor de schaakbond.
Hoewel ik zelf dus geen lid meer ben (alleen nog van de NBC) blijf ik deze ontwikkelingen weliswaar op enige afstand maar toch met belangstelling volgen.
De KNSB heeft van mij te horen gekregen dat ze beter maar eens zelf konden kijken naar een rating viewer, aangezien ik minder en minder met de schaakwereld te maken heb/wil hebben. Dus dat de kans bestaat dat “mijn” site er mee ophoudt of niet meer onderhouden wordt.
Dat hebben ze gedaan. Wellicht is het nog niet af, maar in elk geval is dat een nuance die in het bovenstaande ontbreekt.
Van die nuance was ik inderdaad niet op de hoogte. Was er dan geen mogelijkheid om jouw website aan de bond te verkopen? Opnieuw het wiel uitvinden is meestal niet handig.
Hoezo verkopen? Code is gewoon te downloaden. Het is oude meuk. Ik heb zelf al paar keer op het punt gestaan het te herschrijven, maar geen tijd (en geen overdreven motivatie).
Ik weet ook niet in hoeverre het binnen Drupal te doen zou zijn. Dus ik snap deze route wel.
Ik denk dat er clubs zijn die nog hun ratinglijsten daarvandaan willen halen (als dat niet al werkt, geen idee, ik kijk daar nooit naar). En wat historie betreft denk ik dat er een keus is om daar niet te extreem veel moeite voor te doen. Er komt best nog wel wat werk bij te kijken van mensen die redenen hebben om niet geassocieerd te worden met hun schaakverleden, en dus variërend van heel vriendelijk tot ‘fixen of ik stuur een advocaat!’ aankomen om hun gegevens verwijderd te krijgen.
Een positief ding van het interview is dat er veel reacties zijn, helaas alleen van schakers in het circuit, belangrijk is het schaken te promoten daarbuiten, je kunt miljonair worden (Carlsen , Giri, ..), je wordt slimmer (goed voor carriere), plannen (met vorige topic).
WEES commercieel, ik (als company) geef jullie EUR 100 K per jaar, als tegenprestatie neem ik 10 jonge mensen als stagiaire’s of …
Dat is wat je moet verkopen, als mensen (ouders of fongeren zelf) weten dat ze een KANS hebben op een goede job gaat eea groeien. Schakers (mits een goede mindset) kunnen goede werknemers (of zelfs managers zijn).
Ga voor subsidies (niet voor top maar voor gewoon)
Groet Christof
Als ik zeg bedoel ik niet mijn bedrijf maar een groot bedrijf (RABO, AH, een ministerie, …)
Zoiets als dit? werkenbijdeloitte.nl/inhousedag-schaken-check-meet-deloitte
Precies
Iets soortgelijks heeft (misschien nog steeds) Deloitte in Luxemburg gedaan, lok de mensen (veelal slimmer dan average), beetje networking en pak diegenen die je kunt pakken. Nadeel is dat ze al schaken, de uitdaging is kinderen te leren schaken. Daar kunnen de bedrijven nog iets meer doen. Long term commitments zou ik zeggen.
Beste Melchior,
Je bent niet de enige die zich vermaakt heeft aan deze discussie. Denk dat heel Schaaksite deze kinderlijke discussie heeft kunnen volgen waar weinig tot geen argumenten zijn geopperd.
Voor ik tot compensatie zou willen overgaan, wat verwacht jij van een vereniging, van een regionale bond en van een nationale bond?
Persoonlijk verwacht ik van een vereniging om (wekelijks) een potje te kunnen schaken. Betaal jij 30 tot 70 euro (80 tot 120 euro -50 euro afdracht) per jaar om op chess.com of LiChess een paar rapid potjes te kunnen spelen? Misschien wat vluggertjes erbij?
Regionale bonden dienen de regio te bundelen en regionale kampioenschappen te organiseren. Ik heb nog maar weinig bonden een normaal Persoonlijk kampioenschap zien organiseren voor volwassen online. Niemand heeft ook de interesse om 4 uur als niet langer achter een laptop te zitten. Regionale bonden zijn met de beperkte vrijwilligers en middelen huiverig om fysiek dingen te organiseren en kan je het ze kwalijk nemen voor de enkele euros die zij per lid vangen en alles moeten organiseren? In deze laag is er geheid ook te praten over mogelijkheden bij extra opgepot geld.
Van de KNSB verwacht ik structuur en ondersteuning bij initiatieven. De KNSB organiseert zelf NKs en een competitie, ondersteund de topsport en onderhoud de ratings. Daarnaast zijn er nog activiteiten specifiek voor de jeugd en kader.
Alle drie de lagen hebben hun vast kosten. Kosten die gewoon doorlopen, ook nu met Corona. Dus alle drie de lagen zullen om overeind te blijven iets nodig hebben. Zolang we dezelfde structuur binnen het schaken willen handhaven althans.
Omdat de discussie over de KNSB gaat wil ik daar naar kijken. Zelf zie ik echter niet waar ze zo hard gefaald zouden hebben. Ze hebben een online NK georganiseerd (wat ongelukkig, maar intentie was er duidelijk en volgend jaar doen ze het geheid anders). Ze hebben zowel een online competitie als een beker competitie opgezet. Ze hebben voor de jeugd een berg toernooien georganiseerd, zoveel dat geen enkele jeugdspeler overal aan wil meedoen (aan Eric van Breugel de vraag of zo’n die-hard fan er toch is? Want dan verdient die wel een prijsje). Ze organiseren trainerscursussen digitaal, inclusief een alternatief voor een praktijk examen heb ik vernomen. Wat de KNSB dit seizoen niet doet is fysieke activiteiten en halverwege het jaar stopt het met Schaakmagazine.
Fysieke activiteiten op landelijke schaal organiseren kan gewoon bijna niet. Je moet per definitie naar buiten, afstand houden blijft noodzakelijk en weer is best wel een factor. Bovenop het feit dat de KNSB eigenlijk alleen zelf NKs (topsport) en de competitie organiseert. Geen toernooien. Ze hebben de lokale contacten en middelen daar ook niet voor. Die zitten bij de regionale bonden en verenigingen.
Schaakmagazine is een afgewogen besluit geweest dat al langer speelde voor de ingewijde volger van KNSB stukken en enquêtes. Hoe dit als verrassing kan komen voor o.a. Paul van der Sterren is mij een raadsel. Eerder was het al geënquêteerd onder leden en kwam eruit dat een groot deel digitaal ook een prima alternatief vond. Een deel leest het blad niet of nauwelijks. Hoogstens enkele artikelen. Dat dit besluit uiteindelijk gemaakt is door de KNSB en steun krijgt van een meerderheid van de leden is geen verrassing voor mij althans.
Dus voor iemand de KNSB in gebreke wilt stellen, op welk gebied had je meer verwacht en had je dat ook gekregen in een normaal seizoen? Of is dit gewoon een stap terug van vrijwilligers bij verenigingen en regionale bonden die normaal toernooien organiseren en dat nu niet mogelijk achten/hun vingers niet aan de maatregelen willen branden?
Als je mening is dat je in een normaal seizoen al te weinig krijgt voor je KNSB contributie (vermoed het niet gezien de originele vraag was ‘dit coronajaar’), zend dan gewoon een brief in (via de vereniging of regionale bond) naar de bondsraad en kom met een plan. Wat wil je bezuinigen, waar wil je extra inkomsten vandaan halen? Want je moet natuurlijk wel in balans blijven. Nog beter was trouwens als je jezelf kandidaat had gesteld voor voorzitter van het bestuur toen die vacant was. Had je genoeg invloed gehad om te sturen. Beste stuurlui staan echter helaas altijd aan wal.
Groetjes en een Biertje (na 4 uur).
Biertjes
Er staan enkele foutjes in deze bijdrage.
Bovenop het feit dat de KNSB eigenlijk alleen zelf NKs (topsport) en de competitie organiseert.
Binnen de begroting van de KNSB valt het NK niet onder Topsport. Het is van belang dit onderscheid te maken, want het NK is een van de statutair vastgelegde doelen van de KNSB en Topsport niet. Dat betekent dat de gehele post Topschaak gewoon per direct afgeschaft kan worden, hetgeen meteen een besparing oplevert van ca. €50.000.
Dat dit besluit uiteindelijk gemaakt is door de KNSB en steun krijgt van een meerderheid van de leden is geen verrassing voor mij althans.
Het besluit om Schaakmagazine af te schaffen heeft geen steun van een meerderheid van de leden. Er is binnen de bondsraad gestemd volgens de daarvoor vastgelegde stemmethode, waarbij bonden een aantal stemmen krijgen op basis van het aantal leden, maar dit is niet gebaseerd op evenredigheid. Het aantal leden van de bonden die tegen hebben gestemd is groter dan het aantal leden van de bonden die voor hebben gestemd.
Wat de KNSB dit seizoen niet doet is fysieke activiteiten …
De vraag blijft waarom er in de zomer van 2020 geen Open NK is georganiseerd, terwijl er bijvoorbeeld wel damtoernooien waren.
….en halverwege het jaar stopt het met Schaakmagazine.
Nee, een jaar bestond tot dusver uit 6 uitgaves en er is voor dit jaar slechts 1 uitgave aangekondigd.
Om dan maar mijn eigen foutjes te bespreken:
Met NK en topsport bedoel ik dat het een kleine groep is en niet de breedte sport waar 99% (vult u de cijfers achter de komma voor mij in voor ik daar weer fouten maak?) van de senioren leden aan deelneemt. Bij de jeugd doet een groter deel mee aan NKs maar blijft het een zeer select groepje.
Het topsport programma van 50K euro heeft ook een doel. Ga daarover gerust in discussie met de topsporters. Die willen zelfs meer. Of met de bondsraad, ook daar leeft begrip voor deze begroting. We hebben het over trainingen voor ‘onze’ toppers die als uithangbord fungeren en vergoedingen voor uitzendingen naar teamtoernooien. Daarbij komt een 20K personeelskosten, dat is wel wat veel misschien maar kan de KNSB vast verantwoorden. Als je benieuwd ben naar de toegevoegde waarde van dit soort toppers, kijk naar de tijd van Eeuwe en Timman. Die gaven ook een boost aan het schaken in Nederland.
Qua stemmen, de verhouding is vooraf bepaald en als regionale bonden dit graag omgooien is dat opnieuw een voorstel dat ingediend kan worden. Of het uiteindelijk onder alle leden een meerderheid heeft of niet zou de KNSB opnieuw kunnen peilen (zullen ze niet doen want ze hebben alleen iets te verliezen). Die minderheid die daardoor zijn/haar lidmaatschap opzegt/zal opzeggen brengt hard gezegd alleen niet die 80K op waarvoor SchaakMagazine op de begroting stond. Dat is namelijk het formaat van een gemiddelde tot grote regionale bond zijn afdracht (ja, daar komt weer NOC*NSF subsidie bovenop maar voor de indruk).
Met betrekking tot het Open NK, ik kan niet in de hoofden van de organisatie kijken maar een Open NK met maximaal 100 mensen lijkt mij geen open NK. Er waren 466 deelnemers en om 1 op de 5 deelnemers van de vorige editie nee te verkopen is geen prettige optie. Ga je spelers uit de top groep voorrang geven? Dan ga je weer het doel voorbij om het voor alle schakers toegankelijk te maken. Geef je geen voorrang dan kan het best zijn dat de top erg dun bezaaid is en je geen volwaardig kampioenschap hebt.
Waarom damtoernooien wel door gingen? Geen idee, mogelijk konden die een tweede hal ernaast vinden, misschien is dat kleiner. Geen kennis van zaken maar kan me herinneren dat er toen eisen waren voor meer dan 100 deelnemers waardoor regionale bonden ook activiteiten bewust beperkt hebben. Of meer deelnemers niet mocht of dat meer gewoon zoveel extra hoepels betekende is mij niet bekend. Maar toen de KNSB nog op een fysieke competitie mikte was de (minimale!) eis 10 m2 per bord. 466 deelnemers is 233 borden, misschien niet allemaal bezet, plus wat analyse borden. Maar dan kom je dus op 2330 m2. Dat is een speelzaal half zo groot als een voetbalveld. Denk aan de ventilatie, denk aan de wedstrijdleiders, denk aan de catering. Ik zie helaas nog geen geschikte locatie voor ogen. U misschien wel.
Om dan maar weer naar SchaakMagazine te gaan. Gedurende het jaar is een beter woord. Maar denk niet dat Melchior hier zijn grootste probleem had zitten. Zoals ik aangaf, plan lag er al langer. Is misschien wat ongelukkig gevallen met Corona maar of je hierdoor kan stellen dat de KNSB niet levert wat het hoort? Ik wil schaken, niet stukjes lezen die 2 maanden oud zijn en ik allang gelezen heb hier of elders in net wat andere woorden. Niet iedereen zal zo denken maar een KNSB zonder bondsblad is een KNSB. Een KNSB zonder schaken, zonder rating, zonder structuur vind ik een stuk vervelender.
Het open nk dammen is na 3 keer uitstellen in augustus afgelast terwijl zij ( kijkend naar 2019) maar 104 spelers hoefden te plaatsen. Nk dammen voor jeugd en nk veteranen ging ook niet door.
Je reageert wel heel inhoudelijk 🙂
Mogelijk is er niet eens een wens tot een inhoudelijke discussie. Een knuppel in het hoenderhok gooien en kijken hoe de hoenderen reageren kan ook gewoon een leuk tijdverdrijf zijn.
Ik bied Melchior de kans om de discussie te krijgen die hij zo graag wilt volgens zijn reacties hier. Benieuwd hoe hij daarop reageert.
Een discussie moet mogelijk zijn, maar je moet wel met argumenten komen. Ook van Melchior verwacht ik goede argumenten waarom de KNSB niet geleverd heeft wat het zou moeten hebben. Knuppel in het hok gooien is leuk maar als het doel is om wat opschudding te creëren en de schaakwereld te verdelen wil ik Melchior graag naar de politiek doorverwijzen.
En misschien zoek ik ook wel wat tijdverdrijf 😉
Heel de draad eens doorgenomen. Het verhaal van Biertjes is vrij aardig inderdaad, de bond doet natuurlijk nog vanalles en weinigen zitten op restitutie van contributie te wachten. Maar zijn lezing dat afschaffing Schaakmagazine een afgewogen keuze van de Bondsraad is geweest deel ik zeer zeker niet. Het is er in no-time doorheen gerommeld, de bondsraad heeft het zich laten aanleunen, sommige bonden opperde wel veel weerstand in achterban, maar durfden of wilden desalnietemin toch niet tegen te stemmen. Sommigen dachten na het spijtige amendement van Amsterdam ‘het is een jaartje digitaal en dan gaan we evalueren’. Vrij naief.
Ik vind de gang van zaken in deze door het KNSB-bestuur een vorm van wanbestuur. En ja, de ideeen rond afschaffing speelden natuurlijk al langer, men heeft al eens eerder een poging gedaan meen ik. En een peiling onder leden paar jaar terug, uitslag 50/50. Het feit dat wat men vervolgens met het geld wilde gaan doen bleef steken in zweverige verhaaltjes van de waarnemend voorzitter, maakte het nog wat erger.
Tijdens de Bondsraad werd hij niet concreter dan een online studentenkampioenschap wat wellicht door SG King georganiseerd zou kunnen worden, en de observatie dat op ‘recruitment events’ tijdens het NK met Deloitte er slechts veertien belangstellenden langskomen en dat dat anders moet en dat we interessanter moeten worden voor sponsors. Tja, weiningen zijn lid geworden van een schaakclub om interessant te zijn voor een recruiter. Waartoe is het bondsbestuur nu eigenlijk op aarde, vraag je je dan af.
Afgelopen maand volgde in een bondenoverleg de plannen met die vrijgespeelde 40k. Ze overtuigden me niet dat de genomen stap terecht was. De bulk gaat in die
plannen naar:
* online opleidingsaaanbond 6.5 kE
* online competitie naast fysieke competitie (als die weer mag) 3kE
* stagiar communicatie ivm maken sociale media stategie 6kE
* schaakmatties pagina’s in Nickelodeon 4kE
* twitch kanaal Schaakbond organiseren 5kE
(en dan zijn er nog enige ideeen met een extra kostenraming tussen de 1kE en 2kE, en online nieuwsbrieven is een post nader te bepalen)
Voor sommige zaken valt best wat te zeggen. Maar al met al weegt het wat mij betreft niet op tegen het rücksichtslos wegsnijden van wat voor velen een kerntaak van de bond is: het ledenblad. Dat blad is voor velen nu juist een van de weinige dingen die men terugziet van die contributiegelden. Al helemaal in tijden als deze. Vandaar dat ik namens de SGS tegen de begroting heb gestemd, hetgeen breed werd gedragen door onze ALV (zie Bevindingen SGS ALV; afwijzing afschaffing Schaakmagazine )
Het verhaal van Henk komt op me over als een slechte verliezer: woorden als er door heen rommelen en wanbestuur vind ik wel sterk. Het bondsbestuur is toch geen dictatuur: als ik het goed lees heeft de bondsraad hiermee ingestemd en daar kan je het niet mee eens zijn maar om dat als wanbestuur te omschrijven vind ik bizar. Henk vermeldt tevens dat een tijdje geleden een peiling uitwees dat de helft tegenstander van afschaffing is en de ander helft voor: dan kan het kwartje wel eens de voor Henk verkeerde richting uitvallen maar gek is dat toch niet.
Van dammer van het Hof wil ik graag nog wel eens een reactie op de berekeningen van bier aangaande onmogelijkheden om voor minstens 400 deelnemers van het Open NK een ruimte te vinden: hoe hebben die dammers het nu kunnen organiseren? Is dat zonder de wettelijke regels in acht te nemen of bestaat een Open NK dammen uit 10 deelnemers…
Afgelopen zomer waren er restricties voor de damtoernooien. In overleg met gemeentes en andere instanties zijn toen sporthallen vrijgemaakt die geschikt waren voor 100 deelnemers. Een Open NK schaken hoeft niet per se met 400 deelnemers. Je moet je voegen naar de omstandigheden de mogelijkheden. En dat is ook precies wat Open NK schaken in 2021 zal gaan doen, zo las ik in de laatste Schaakmagazine. Er komt misschien een beperking voor het aantal deelnemers. Dat is beter dan helemaal niets doen.
Caesar, het gaat niet om de vraag of het kwartje naar links of naar rechts valt. En ook niet over de vraag of ik zelf wel of niet op dat magazine zit te wachten. Als er een duidelijke meerderheid is voor een nieuwe richting dan is dat inderdaad gewoon zo. Het wanbeleid in deze zit hem wat mij betreft in het proces. Er is niet gezocht naar draagvlak, of een dergelijke zoektocht is in ieder geval aan mij voorbij gegaan. Een Bondsraad of ander overleg eerder is er met geen woord gerept over het afschaffen van Schaakmagazine. Dat is een paar weken voor die bewuste bondsraad geintroduceerd (in de vergaderstukken). En wat er met het vrijgespeelde geld zou gaan gebeuren was gehuld in nevelen. Hoe kan een Bondsraad zich daar dan een afgewogen oordeel over vormen wat ook nog eens gedragen wordt door de achterban?
En ja, ook de Bondsraad zelf moet natuurlijk in de spiegel kijken.
Sorry waar praten we over, 4K euro hier 6 K euro daar, in mijn opinie een goed verhaal, een diner met wat mensen uit het bedrijfsleven, een lieve glimlach en een paar honderd K moet mogelijk zijn.
Als jij die paar honderd K even regelt, dan zijn alle financiële problemen van de bond meteen opgelost en kan tevens het Schaakmagazine behouden blijven.
In werkelijkheid blijkt het in de schaakwereld heel moeilijk te zijn om sponsors te interesseren. Tenminste, dat was in de afgelopen veertig jaar het geval. Het kan zijn dat dit recentelijk opeens veranderd is, maar dat heb ik dan gemist.
Je was tegen omdat je vond dat het uitgegeven werd aan een domme app, maar dat blijkt niet zo te zijn en toch is alles nog slecht ?
Je vindt geld uitgeven aan een social media strategie onzin ? Welkom in de 21e eeuw. De meest bedrijven geven een veelvoud hier aan uit. De tijd van adverteren in het lokale sufferdje is echt voor hoor.
4K voor iets waarvan je niet eens weet wat het is, maar het is sowieso te veel en slecht ?
Ik krijg het gevoel dat het eigenlijk niet heel veel uitmaakt wat er staat, maar dat je gewoon op alles blijft vertellen dat je tegen afschaffing van schaakmagazine bent en dat daarom alle ideeën om dat vrijgekomen geld te besteden slecht zijn.
Je vat het redelijk goed samen.
De schaakwereld is veranderd. Als ik (on line) wil schaken, ga ik naar Lichess; als ik een instructiefilmpje wil bekijken, ga ik naar Youtube; als ik wil weten wat er in de Nederlandse schaakwereld leeft, ga ik naar de schaaksite. Alles zonder tussenkomst van de KNSB. Wil en kan de KNSB een vooraanstaande rol veroveren in de on line wereld? Hoe gaan we dat doen? Dat zijn moeilijke vragen. De vraag die hierover aan de voorzitter heb gesteld, bleef onbeantwoord. Niettemin: ik wens het Bestuur en haar voorzitter sterkte bij de pogingen de Nederlandse schakers ook online een beetje bij elkaar te houden.
Je raakt naar mijn gevoel de kern van de zaak, Ebe. Het heeft geen zin om te concurreren met datgene dat er al is. De KNSB zou zich moeten afvragen wat hun, om een lelijk marketing woord te gebruiken, ‘unique selling points’ zijn. En die zijn er met de autoriteit die ze gegeven is door de aangesloten leden!
Niemand anders kan de enig echte landelijke competities organiseren waar de ware kampioenen uit voortkomen. Niemand anders kan namens alle aangesloten bonden gesprekspartner zijn en lobbyen bij VWS. Het zijn maar een paar voorbeelden. Neem dat als basis en bouw dat verder uit, zou ik zeggen.En gooi de oude schoenen (schaakmagazine) niet weg voor je nieuwe hebt.
Ene Melchior Vesters is tegen me tekeer gegaan omdat ik zijn opstelling plat genoemd had. Misschien moet ik dat nog even verklaren. Ja Melchior, ik vind mensen ‘plat’ die niet verder kijken dan hun consumentistische neus lang is. Op instituten moet je zuinig zijn ook al zijn ze een beetje de weg kwijt…
100% mee eens!