Zware gevechten in Tilburg

De aanloop naar de wedstrijd tussen De Stukkenjagers en Paul Keres 2 was geen gemakkelijke. Teamleider Nick Bijlsma ging op wintersport (testte een week daarvoor ook nog positief op corona…) en daarnaast waren onze jeugdspelers door ziekte en andere oorzaken ook niet aanwezig. Gelukkig hebben wij een grote vereniging en vooral een betrokken en actieve externe wedstrijdleider in de persoon van César Becx die er in slaagde om te voorkomen dat we met drie lege borden zouden starten. Sterker nog: hij wist zeer behoorlijke invallers te regelen die hun huid zo duur mogelijk verkochten. Dat is nog eens teamspirit!

Blik de zaal van Cinecitta bioscoop, het thuishonk van De Stukkenjagers

Het tweede van Paul Keres was op papier sterker dan ons team, waar zijn de tijden gebleven dat wij het eerste van Paul Keres op een nederlaag trakteerden? Dat team verblijft in de andere eerste klasse (1A) en staat daar fier bovenaan. De gemiddelde rating van 2356 is natuurlijk Meesterklassewaardig en daar hoeven wij als De Stukkenjagers voorlopig even niet aan te denken. Hoewel…? Na deze ronden staan er maar liefst vijf ploegen op hetzelfde puntenaantal bovenaan. Dat is bijzonder, want dat betekent dat stiekem elke ploeg droomt van een kampioenschap, maar het is aan de andere kant ook niet denkbeeldig dat er een degradatie op de loer ligt. Het kan dus zomaar alle kanten op in deze krankzinnige klasse 1B.

 

Omdat ik zelf tot ongeveer aan de 40ste zet gekluisterd zat aan mijn bord en daarna op een zeer geanimeerde wijze ben gaan analyseren met mijn tegenstander, loop ik de verschillende borden van boven naar beneden even af, waarbij ik een paar citaten van de spelers zelf gebruik. De volgorde waarin de partijen werden beëindigd, is mij namelijk ontgaan. Wel dat de tussenstand op een gegeven moment 4,5 – 1,5 in het voordeel van ons teams was, met de constatering dat er de nodige bedenkelijke stellingen aan onze zijde over waren gebleven.

Bord 1: 

Baselmans, S.W.A. (Sam) 2131 Smits, M. (Mark) 2164 1 – 0

Sam Baselmans: “Ik had een erg interessante partij waarbij mijn tegenstander in de opening een pion offerde met de gedachte dat mijn ontwikkeling minder soepel zou verlopen. Gelukkig kon ik vasthouden aan deze pion gedurende de partij en uiteindelijk konden mijn stukken ook soepel ontwikkelen en in de partij komen zonder dat ik eigenlijk ooit in gevaar ben gekomen door een aanval van de tegenstander. Ik vond zelf de zet 36. Kf8! wel erg leuk gevonden.”

Noot HG: als ik de engine moet geloven staat het volkomen gelijk in de slotstelling maar is wits laatste zet een enorme blunder…

 

Bord 2:

Baselmans, L. (Luuk) 2300 Rooij de, R. (Raymond) 2186 1 – 0

De witspeler liet na afloop weten dat dit systeem hem wel ligt omdat hij min of meer vrij spel krijgt op de koningsvleugel. Het is volgens hem voor zwart lastig is om het evenwicht te bewaren. Dat bleek inderdaad ook in deze partij waarin zwart vrij geruisloos naar de rand van de afgrond wordt geleid.

 

Bord 3:

Blom, M.H.M. (Martijn) 1980 Cornelisse, J.J.A. (John) 2198 0 – 1

Een fascinerende partij waarin zwart net na de veertigste zet de fout in gaat. Nadat hij een pion was kwijtgeraakt, ging hij proberen deze terug te halen maar daardoor verdwaalden zijn stukken. De witspeler probeerde een matnetje te vlechten dat bij goede verdediging niet voldoende had mogen zijn voor de winst. Maar een ongeluk zit ook hier in een klein hoekje en toen er een nieuwe fout kwam, kon de witspeler de gelijkmaker binnentikken.

(Met dank aan de aantekeningen op de site van Paul Keres).

 

Bord 4:

Beukema, S.O.R. (Stefan) 2397 Floor, D. (Dirk) 2210 ½ – ½

Stefan Beukema was nogal ontevreden over zijn prestatie en vatte dat samen in vijf woorden: “compleet gewonnen stelling weg geblunderd”.

 

Bord 5:

Grooten, H.C.A. (Herman) 2276 Both, A. (Bert) 2133 1 – 0

Zelf kon ik mij uitleven in het “egelsysteem” waarover ik eind vorig jaar een boek heb uitgebracht. Het is een speelwijze die tegen veel verschillende openingsvarianten gespeeld kan worden. Het heeft zowel een paar pijnlijke nederlagen als memorabele overwinningen opgeleverd. Even aan sluikreclame doen: het is zowel in het Nederlands als in het Engels verkrijgbaar, te vinden op de site van Thinkers Publishing. In de partij kwam zwart ogenschijnlijk gedrukt te staan, maar dat is vaak optisch bedrog. Zoals zo vaak, wist wit geen vuist te maken en moest hij toezien hoe zwart zich los worstelde en langzaam maar zeker zoveel activiteit te ontplooien dat er geen beginnen meer aan was voor wit.

 

Bord 6:

Kalle, E.C.G. (Erwin) 2031 Otte, M.W. (Marijn) 2148 0 – 1

Erwin Kalle: “Hierbij mijn partij – ik kwam lekker uit de opening, verslikte me met Txa6 en moest daarna voor kansen vechten. Uiteindelijk nog wel remisekansen gemist. Volgende keer dan maar weer!”

 

Bord 7:

Pols, L.A. (Leendert) 1955 Fliert van de, W. (Willem) 2087 ½ – ½

Leendert Pols: “In een lastige,  maar leerzame Londener  kwam ik met zwart maar  moeilijk tot tegenspel”. Hoe het verder ging legt Leendert in zijn analyse uit:

 

Bord 8:

Verboven, W. (Wout) 1858 Veltkamp, G. (Gerben) 2126 0 – 1

Op het laatste moment opgetrommeld, helemaal uit België werd Wout Verboven gekoppeld aan ons oud-clublid Gerben Veltkamp. Die was na afloop redelijk verbaasd om zo’n jonge speler zo’n strategische opening te zien spelen. Helaas voor Wout miste hij een tactisch moment. Om beter te worden, valt het aan te raden om je eigen partijen te analyseren en dat heeft Wout voortreffelijk gedaan:

 

Bord 9:

Sjoerd van Roon kan soms heel sterk spelen en soms wil het een keertje niet lukken. Hij had de ‘pech’ dat zijn tegenstander een paar briljante ingevingen had. De zwartspeler verzuchtte na afloop: “Ik heb de witte stelling onderschat en te passief gespeeld”.

Misschien kan de witspeler een gooi doen naar de schoonheidsprijs? Dan moet hij die partij wel inleveren via schaken.nl/nieuws/knsb-competitie-new-chess-schoonheidsprijs-0. Ik zal maar niet zeggen wie er onder andere jurylid is… 🙂

Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2204 Janse, J.J. (Jan Jaap) 2182 0 – 1

Vooraan rechts Jan Jaap Janse (in het rode shirt) tegen Sjoerd van Roon

 

Bord 10:

Een partij tussen twee FM’s. Tegen de ervaren rot Tom de Jong kwam César Becx goed uit de opening. Over het ontstane middenspel zegt hij: “In deze voor wit prettige stelling heeft zwart al tijdnood en dan heb je maar al te vaak de neiging om het spel te compliceren”. Becx heeft de slotfase ook verder van commentaar voorzien en daarbij wil ik de naspelende bezoeker van Schaaksite nog even wijze op de prachtige  “terugzet” van de dame om de winst vast te stellen. Over dit thema heb ik ooit “Gespot 96 – Een zet achteruit” geschreven!

Becx, C. (César) 2141 Jong de, T.J. (Tom) 2160 1 – 0

De persoonlijke uitslagen:

Rating
Rating
Baselmans, S.W.A. (Sam) 2131 Smits, M. (Mark) 2164 1 – 0
Baselmans, L. (Luuk) 2300 Rooij de, R. (Raymond) 2186 1 – 0
Blom, M.H.M. (Martijn) 1980 Cornelisse, J.J.A. (John) 2198 0 – 1
Beukema, S.O.R. (Stefan) 2397 Floor, D. (Dirk) 2210 ½ – ½
Grooten, H.C.A. (Herman) 2276 Both, A. (Bert) 2133 1 – 0
Kalle, E.C.G. (Erwin) 2031 Otte, M.W. (Marijn) 2148 0 – 1
Pols, L.A. (Leendert) 1955 Fliert van de, W. (Willem) 2087 ½ – ½
Verboven, W. (Wout) 1858 Veltkamp, G. (Gerben) 2126 0 – 1
Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2204 Janse, J.J. (Jan Jaap) 2182 0 – 1
Becx, C. (César) 2141 Jong de, T.J. (Tom) 2160 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2127 Gemiddelde Rating: 2159 5-5

 

(De foto’s zijn gemaakt door ondergetekende)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

6 Reacties

  1. Avatar
    LDBoutens 17 maart 2022

    Is er eerder een schaakvereniging geweest waarbij team 1 en 2 in hetzelfde jaar zijn gepromoveerd naar de hoogste klasse?

    Vroeger kon je dit soort vragen stellen aan wandelende schaakencyclopedie Johan Hut en dan kreeg je als antwoord meestal binnen de 5 minuten, ‘ja in 1923 uithuizermeeden, in 1931 opgegaan in schaakvereniging zus en zo en wist je trouwens dat sterspeler Pietje uit dan kampioensjaar nog voor de DAF fabrieken in Duitsland heeft gewerkt en daar nog een keer kampioen is geworden’.

    Wie is er eigenlijk in die enorme leegte gesprongen die us Johan heeft achtergelaten?

  2. Avatar
    Herman Grooten 17 maart 2022

    @LDBoutens: interessante vraag. Ik heb ooit gelezen (gehoord?) dat VAS/ASC uit Amsterdam zelfs ooit drie teams in de hoofdklasse heeft gehad. Ik kan dat echter nergens terugvinden. Misschien dat iemand anders dit kan nagaan? In Duitsland is het trouwens verboden om twee teams van dezelfde vereniging in de hoogste Bundesliga te krijgen. Zelf speelde ik zo’n acht jaar voor het tweede team van Porz in de op een na hoogste klasse en hoewel wij ooit kampioen werden, zat promotie er niet in…

    En inderdaad: Johan Hut heeft een grote leegte op dit gebied achtergelaten. Wellicht dat iemand zich kan opwerpen als de nieuwe archivaris binnen het schaken?

  3. Avatar
    LDBoutens 17 maart 2022

    Ik meen me in de tussentijd vaag te herinneren dat LSG 1 en 2 in hetzelfde competitiejaar zijn gepromoveerd naar de hoogste klasse. Maar ik ben erg slecht in dit soort zaken, dus wellicht is het onzin wat ik zeg.

    En inderdaad VAS/ASC 3 teams maar waren die teams ook in hetzelfde jaar gepromoveerd? Vast niet. 🙂

    Laat 1 van beide PK teams toch maar niet promoveren want ik voorzie dat de nieuw te installeren gemeenteraad alle festiviteiten niet in goede banen gaan weten te leiden.:)

  4. Avatar
    LDBoutens 18 maart 2022

    Bij nader inzien kunnen we denk ik Wijnand Engelkens wel nomineren voor deze enorme klus. Die weet zo te zien toch wel erg veel, of is erg handig in het naspeuren van de boekenplank of onze digitale snelweg. Dat van die gerussificeerde Jood wist ik wel, maar even wat partijen en diagrammen eruit gooien gaat me toch niet lukken.

    Hup Wijnand!

  5. Avatar
    Peter Huisman 18 maart 2022

    Is er aan het einde van het tijdperk waarin Volmac Rotterdam dominant was niet een seizoen geweest dat Volmac 2 (ook) in de hoogste klasse speelde?

  6. Avatar
    LDBoutens 18 maart 2022

    Dag Peter,

    Ja dat sluit ik niet uit, idem voor Panfox volgens mij, maar mijn vraag was of er 2 teams van dezelfde vereniging in hetzelfde competitiejaar naar de hoogste klasse zijn gepromoveerd. En 2 teams van dezelfde club in de hoogste klasse betekent niet dat beide teams ook in hetzelfde jaar zijn gepromoveerd.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.