Sociale veiligheid als waarheid in wetenschap en in het schaken. Wat gedachten.
Ik krijg net als veel van mijn collega’s regelmatig klachten van studenten dat ze zich tijdens de les onveilig voelen omdat ik hen een vraag stel, bijvoorbeeld over iets wat ze vooraf hebben moeten lezen, over hun gedachten over een fenomeen dat in de les wordt besproken, (…)
Zo schreef UvA-prof Bas van den Putte vorig jaar.
Inmiddels weet ik, Renzo, één ding vrijwel zeker. Tussen nu en tien jaar gebeurt bij het schaken het volgende: een tegenstander zal een klacht indienen, tijdens de partij of erna. Omdat ik hem of haar mat heb gezet, of bijna mat, omdat ik iets verrassends zette (…)
Lees mijn stuk hier verder.
Wedstrijdleider, mijn tegenstander hinder mij: hij doet goede zetten!
Echt gebeurd: Scheidsrechter, hoe vaak mag mijn tegenstander remise afslaan ? Ik heb nu al 5 keer remise aangeboden en hij blijft nee zeggen.
Van alle onvoldoendes die ik op school heb ontvangen, heb ik een levenslang trauma opgelopen…
Deze column heeft geen betekenis voor het schaken als niet wordt verwezen naar concrete situaties of beleid binnen de schaakgemeenschap. Zonder dat is het gewoon borrelpraat.
Ach kom Frits, ik mag dat wel hoor zo’n satirisch stukje van Renzo.
Maar nu ben ik al 64 (de mooiste leeftijd voor een schaker) en heb prima herinneringen aan m’n onderwijs i.c.m. schaken. Op de Dalton Den Haag twee topdocenten, H.P. van der Spek (klassieke talen) en wijlen Ferry Oldenhof (wiskunde, ook internationaal bridge speler). Neem de laatste, van wie ik elke woensdag om 8.00 uur les zou moeten hebben; die het echter prima vond dat ik er dan niet was, om me later in de week privé bij te spijkeren, want dat m’n clubavond op dinsdag belangrijker was voor m’n persoonlijke ontwikkeling dan een ochtendlijk uur wiskunde, dat leek hem vanzelfsprekend.
En ach, in hogere zin, de betekenis van ‘spelen, spelletjes doe en sporten’. De beschouwing van Johan Huizinga in ‘Homo Ludens’ dat blijft voor mij toch de basis. Terwijl ik in praktische zin als het om schaken gaat me zeer verwend voel door het werk van Karel van Delft.
Ik ben serieus! Maar ik geef toe: ik schreef het wel spottend op. En ik zie tendensen in de sport en topsport.
‘Tendensen’ ‘in de sport’, ja zelfs ‘in de topsport’! Toe maar! Schaken is volgens sommigen ook sport, af en toe zelfs topsport. Het verband is dus volkomen duidelijk. Mijnheer Wilders houdt van Donald Duck, net als onze vorige wereldkampioen. Schrijf dáár nou eens wat over. Blijkbaar zijn er mensen die de daarbijhorende tendensen graag verder toegelicht zien.
dub.uu.nl/nl/achtergrond/het-oke-om-studenten-ongevraagd-de-beurt-te-geven
Alvast een ferm en moedig Mea Culpa mijnerzijds richting Frits, maar als reactie op de door Renzo aangehaalde opmerking van hoogleraar Bas, zie bijgevoegd artikel. Als link met onze edele sport zou ik dan willen opmerken dat ik hoop dat de jongens en meisjes in kwestie enige opvoedkundige ideeen opdoen met het spelen van ons nobele spel.
Ik was van plan om op zeer hoge leeftijd in bed te (ver-)sterven maar aangezien ik de houding van de generaties na mij niet mijn pensioen bij elkaar zie werken, moet ik er wellicht maar wat eerder de brui aangeven.
Moedig voorwaarts allen!
Dan is het nu wellicht het moment om iedereen naar zijn mening te vragen over de oorlog tussen Hamas en Israël.
Dank LDB voor het leerzame stuk. ‘De post op X waarin Mortara zijn afschuw uitsprak over studenten die zich gedragen als kleine kinderen en een faculteit die hen ook zo opvoedt, kreeg zeer veel bijval.’
Ik zie dat Mortura dezelfde bewoordingen hanteert als ik.
Haha, neuh, daarvoor hebben we toch utrechtschaak.nl, het cafe, de demonstraties in de straten etc. 😉 ??
En op het HBO (SvdJ in Utrecht, aan de Palmstraat) had ik trouwens ook niet te klagen. Met o.a. Kees Vreeken als docent, terwijl onze school destijds ook het speellokaal was van Paul Keres.