Kandidatentoernooi ronde 12: Drie man sterk
Met een paar rondes te gaan begint het er nu echt om te spannen. Ian Nepomniachtchi ging deze ronde in met een half punt voorsprong op Gukesh Dommaraju en Hikaru Nakamura. Op papier had Gukesh de beste kansen om zijn slag te slaan en in te lopen op Nepo. Hij moest met zwart tegen Nijat Abasov en had hier de ideale kans om langszij te komen. Hikaru nam het op met wit tegen Alireza Firouzja en Nepo zelf mocht het met wit opnemen tegen de jonge Indiër Praggnanandhaa Rameshbabu. Met nog 3 rondes te gaan moesten de spelers alles uit de kast gaan halen om voor het volle punt te strijden, vandaar dat je op twee van de drie topborden afruil-Frans op het bord kreeg. Partij van de dag voor mij gisteren, was de partij tussen Hikaru en Alireza. Zie hieronder voor een uitgebreide analyze in de pgn viewer.
Hikaru kon records breken in deze partij. Nog nooit had een speler in het kandidaten toernooi 3 partijen achtereenvolgens gewonnen. Daarnaast heeft nog nooit een speler in het kandidaten toernooi 5 opeenvolgende beslissende partijen gehad. Records zijn er om gebroken te worden en daar wilde Hikaru graag aan mee werken. Met deze zege liep Hikaru in op Nepo, die zelf op remise bleef steken in een compleet gelijke partij (overigens ook in een afruil-Frans, maar deze partij bleef in veel kalmere wateren dan de partij van de Amerikaan). Gukesh haalde het volle punt binnen door Abasov in het eindspel langzaam maar overtuigend weg te spelen. Zo bevinden zich nu drie spelers samen aan de top. Namelijk Nakamura, Nepo en Gukesh. Met nog twee rondes te gaan gaat dit ongetwijfeld veel spanning en sensatie opleveren.
Hieronder nog het cruciale moment in de partij van Gukesh. Abasov heeft hier net de zet 37. c4 gespeeld. Op het eerste ogenblik lijkt dit te voorkomen dat zwart met het paard binnenkomt op d5, maar het creëert zoveel zwaktes in de stelling dat Gukesh vrij eenvoudig met de toren kon binnenkomen en de c-pion kon ophalen.
Vrouwen
Bij het ingaan van de 12e ronde was het bij de vrouwen bovenin alleen nog spannend wie van de twee Chinese deelneemsters er met de winst van door gaat. Tan Zhongyi had een halfje voorsprong op Lei Tingjie en ze mochten het allebei met zwart opnemen. Winnaar van dit toernooi, mag het opnemen tegen de huidige Chinese wereldkampioene Ju Wenjun. Het is dus wel duidelijk om te zien welk land op dit moment een prominente rol speelt in het vrouwen schaken. Het werd erg spannend. Het leek er op een gegeven moment alle schijn te hebben dat Lei, Tan zou gaan inhalen. Lei had een compleet gewonnen stelling tegen de Russische Kateryna Lagno en Tan stond juist compleet verloren tegen de Bulgaarse Nurgyul Salimova.
In onderstaande stelling heeft Lei de stelling compleet onder controle. Ze heeft een sterk paard, een open h-lijn en kan rustig de aanval opbouwen. Echter koos ze in deze stelling voor 26. … Pf3 en geeft haar voordeel hier compleet mee weg. Wit kon een paar zetten later namelijk de Dame terugbrengen na c2 en hiermee ideaal verdedigen door het veld h7 en het veld h2 onder controle te houden. Als zwart met Pf3 had gewacht en de aanval rustiger had opgebouwd bijvoorbeeld 26. … Db6 had ze ongetwijfeld de partij gewonnen. Nu kon wit goed verdedigen en de koning in veiligheid brengen en ontsnapte zo met remise.
In de stelling hieronder is het cruciale moment tussen Salimova en Tan. Salimova kon hier 50. Pxb4 spelen en rustig haar pion voorsprong uitbouwen. Echter koos ze in deze stelling voor 50. Lxf7 waarmee het in één keer remise werd, doordat het paard geen goede verdediger bleek voor de witte pionnen en zwart zo zelf tegenspel kreeg.
Na deze twee ontsnappingen staan de Chinese deelneemsters nog steeds op nummer 1 en 2, waarbij Tan Zhongyi een halfje meer heeft.
“Hikaru kon records breken in deze partij. Nog nooit had een speler in het kandidaten toernooi 3 partijen achtereenvolgens gewonnen.”
Die opmerking zag ik vandaag ook voorbijkomen op X, maar dan wel met “sinds 2013” erbij. Dat maakt het al minder indrukwekkend.
Ik heb wel eens gelezen over een Amerikaan die 13 potjes achter elkaar won in de kandidatenmatches!
“Met nog 3 rondes te gaan moesten de spelers alles uit de kast gaan halen om voor het volle punt te strijden, vandaar dat je op twee van de drie topborden afruil-Frans op het bord kreeg.”
Alles uit de kast halen is nu niet bepaald waar de afruilvariant om bekend staat.
Ja, die Amerikaan heeft tegen Larsen en Taimanov [tweemaal 6-0] in 1971 een geweldig wereldrecord neergezet. Maar Michail Tal was ook heel goed. In het kandidatentoernooi van Bled/Zagreb scoorde hij tegen het einde vier winstpartijen achter elkaar en daarvoor had hij twee keer drie partijen achter elkaar gewonnen. Zijn voornaamste slachtoffer was die toen nog zeer jonge Amerikaan in slobbertrui. Tal won alle vier zijn partijen tegen Fischer, waardoor die overwinningsrijtjes mogelijk waren. Bron: toernooiboek van Gligoric, deelnemer aan dat kandidatentoernooi en de Sovjet grootmeester Ragozin.