NK 2024 in Utrecht: de nevenevenementen (1)

Zoals eerder gemeld is het Nederlands Kampioenschap Schaken weer in Utrecht. De KNSB en een groep enthousiaste vrijwilligers zijn druk bezig om daar een mooie week te maken. Zo zal er elke dag een nevenevenement zijn, zodat je zelf schaken en ondersteunen goed kunt combineren. Hier op Schaaksite zal ik er periodiek eentje uitlichten.

We beginnen met een nevenevenement dat nog niet formeel is aangekondigd: het NK voor pastores, het kampioenschap voor theologen, predikanten, kerkelijk werkers e.d., wordt op maandag 8 juli gespeeld. Organisator Rijn de Jonge, die zelf ook in Utrecht schaakt, meldt dat dit kampioenschap vroeger aan het NK gekoppeld was, daarna enkele jaren aan het ONK, maar nu weer terug is op het oude nest.

Het kampioenschap heeft inmiddels al diverse winnaars gekend: Jan Seeleman won vier keer (2002, 2005, 2012, 2013), Jan Krans drie keer (2006, 2015, 2023), Piet Kooiman (2007, 2009), Martijn Naayer (2008, 2022), Henk van Putten (2011, 2019) en Rein Brouwer (2016, 2017) twee keer, en de eenmalig kampioenen zijn Gert-Jan de Pender (2004), Harry Jaspers Focks (2010) en Reint van der Knijff (2018). Eén keer winnen is dus zeldzaam, vermoedelijk door de bepaling dat de winnaar van de wissellijst verplicht terug moet komen.

Het NK pastores 2018, met rechts Rijn de Jonge (foto Harry Gielen)

Het is een rapidtoernooi van 7 ronden Zwitsers, waarbij de speelsterkte varieert van hoog in de KNSB tot huisschaker. Aanvang 10.30 uur, prijsuitreiking circa 17.00, tempo 15 minuten p.p.p.p. + 5 seconden extra tijd per zet. Deelname is gratis, mits je maar werkzaam bent/was in het vakgebied. Aanmelden kan bij Rijn per mail. En uiteraard is dit toernooi te combineren met een blik op de derde ronde van het NK!

Rest mij de vraag hoeveel beroepsgroep­kampioenschappen er nog meer zijn. Ik weet van een NAVO-kampioenschap, in Wijk aan Zee zijn journalisten- en parlementariër­kampioenschappen, en vroeger deed een clubgenoot mee aan een postbode­kampioenschap, maar zijn er meer? Ik hoor het graag!

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

23 Reacties

  1. Avatar
    LDBoutens 20 mei 2024

    Het zou leuk zijn Jan Timman nog eens aan het werk te zien op een NK. Voor zijn deelname zou ik nog wel op de fiets willen stappen om even in Galgenwaard te gaan kijken. Knap natuurlijk al die jongelui die gm zijn geworden en al dan niet richting  top 100 stormen, maar ik vind het toch wat 13 in een dozijn blik. Hopelijk dat onze overgrootmeester meedoet! Toch de reden dat ik zelf eind jaren 70 enthousiast voor het spelletje ben geworden.

  2. Avatar
    Caesar64 20 mei 2024

    Timman laatst nog ernaar gevraagd: geen knock-out formule en op zijn tijd een rustdag. Maar op zich wil die best mee doen. Ik kom ook op de fiets vanuit Arnhem mocht die weer eens van de partij zijn.

    • Avatar
      LDBoutens 20 mei 2024

      Wei weet tovert Jan Jaap, Jan Timman uit de hoge hoed, maar het beschikbare geld zal geen rustdag en een gesloten zoveel-kamp betekenen. Ach, de maand juli is doorgaans aangenaam weer, dus buiten doorbrengen is ook geen straf.

       

      Moedig voorwaarts allen!

  3. Avatar
    gijsbert 20 mei 2024

    Wat zijn de criteria precies? Mag een ouderling , diaken of kerkvoogd ook meedoen ?

    • Avatar
      Jan Jaap Janse 21 mei 2024

      Volgens mij dat je je brood ermee verdient, wat mij bij een ouderling, diaken of kerkvoogd wat dubieus lijkt. Maar neem vooral contact met Rijn op om dat te checken.

    • Avatar
      Jan Jaap Janse 21 mei 2024

      Het is een oecumenisch toernooi. Een pastoor (rabbijn, imam, etc.) lijkt me dus wel degelijk speelgerechtigd.

  4. Avatar
    Henk van Putten 21 mei 2024

    Het NK pastores is op maandag 8 juli, niet op zaterdag 6 juli. Het criterium voor deelname, voor zover ik daarover juist geïnformeerd ben: een afgeronde studie Theologie.

    • Avatar
      Jan Jaap Janse 21 mei 2024

      Aha. Ik had deze datum van Rijn doorgekregen, maar vraag hem na!

    • Avatar
      Pieter Priems 21 mei 2024

      Waarschijnlijk is maandag meer een rustdag voor deze zon(zater)dags werkers.

      • Avatar
        Jan Jaap Janse 21 mei 2024

        Rijn bevestigt dat het maandag 8 juli moet zijn. Ik heb het bericht aangepast.

    • Avatar
      gijsschaak 21 mei 2024

      8 juli komt mij nog veel beter uit, maar helaas ga ik het niet redden om dan afgestudeerd theoloog te zijn:)

    • Avatar
      sake jan de boer 21 mei 2024

      Alsof dat de zaak eenvoudiger maakt, Henk! Is een Israël “afgestudeerde” orthodoxe rabbijn ook welkom? Of  – nog erger – een Iraanse imam met de zegen van grootayatollah Khamenei himself?

  5. Avatar
    Henk van Putten 23 mei 2024

    Sake Jan, Rijn ken ik als een uiterst mild persoon, die ieder vleugje van metafysische scholing al snel genoeg zal vinden voor toelating tot dit elitecorps.

  6. Avatar
    renzoverwer 23 mei 2024

    Hai hai Sake-Jan,

    Wel nog even wat info. Totaal niet belangrijk, maar wel ter vermaak:

    Bij een van de NK’s in de Tolhuistuin, Amsterdam, deed, jawel, Hans JG de Lange mee aan het NK dominees/pastores/etc.

    Geen probleem, ik gun Hans allerlei toernooien, maar een vriend van me die hem daartegen kwam, was wel verbaasd.

    Hans zelf was totaal niet verbaasd 😉

    En ja, mag in Nederland, domineesland (ja ik beken ook schuld), niet elke Nederlander meedoen aan dat specifieke NK?

    Terzijde vraag ik me af: het gaat allemaal erg over christelijk werkers als ik het zo lees.

    Doen er ook wel eens rabbijnen, imams, boeddhistisch, hindoeistisch geleerden mee? Mag een Ken Wilber of een Ken Wilber-deskundige, een godsdienstpsycholoog meedoen?

     

     

  7. Avatar
    Henk van Putten 24 mei 2024

    Volgens mij ben ik Hans alle keren dat ik meedeed (zo’n 4,5 keer) tegengekomen. Hij is vaste gast. Als ik dit zo lees, zal ik hem op 8 juli a.s., (mits ik meedoe  / waarschijnlijk wel) een relatief eenvoudige vraag uit de catechismus moeten voorleggen…. Rijn moet dan maar beslissen of hij mee mag blijven doen wanneer zijn antwoord de plank helemaal mis zal slaan.

    • Avatar
      Jan Jaap Janse 24 mei 2024

      Volgens mij heeft Hans theologie gestudeerd. Of hij ook op de kansel heeft gestaan is mij onbekend. Ik reken erop dat Rijn de aanmeldingen streng doch rechtvaardig beoordeelt, en dat in het geval van Hans al heeft gedaan.

    • Avatar
      Jan Willem Duijzer 24 mei 2024

      Zondag 1 zou hij toch uit zijn hoofd moeten kunnen opdreunen.

  8. Avatar
    Hendrikom 25 mei 2024

    Kosters mogen niet meedoen zeker? Ik heb de predikanten Verheij en Kouwijzer op dit evenement gewezen, wie weet 🙂 Kouwijzer heeft nog aan NK’s jeugd meegedaan!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.