Max en Maaike kampioen

Stel, je hebt de eerste partij van een minimatch verloren. Wat doe je in de tweede? Offer je al je stukken en trek je je tegenstander het moeras in – met het risico dat jij daar zelf in wegzakt? Of berust je in het onvermijdelijke en bied je na een zet of 10 remise aan?

Op deze laatste finaledag zagen we twee uitersten. Sergej Tiviakov besloot tot een snelle remise, en dat was ook begrijpelijk. Hij heeft het repertoire niet om met zwart compromisloos op winst te spelen. Bovendien was het voor hem een loodzwaar toernooi geweest en de afgelopen nachten had hij naar eigen zeggen nauwelijks geslapen. De koek was op, de winnaar is bekend: Max Warmerdam!

Max Warmerdam – Foto Harry Gielen

Eerste partij
En toch, voor de bezoekers van de livestream viel er genoeg te beleven. Want de nieuwe kampioen was aangeschoven bij commentator Stefan Kuipers, en ze analyseerden de partij van gisteren. Daarbij was er natuurlijk aandacht voor deze stelling.

’25…, De1+’, riep de voltallige chat gisteren. ‘Waarom speelt hij geen 25… De1+?’ Inderdaad, volgens de computer is dit gewonnen, maar Max had er geen zin in. Met de stelling na 26. Kg2, Td1 27. Kh3 op zijn netvlies kreeg hij een flashback naar de laatste ronde van het recente Limburgs Open. Daar had hij precies zo’n stelling, en hij kreeg wit maar niet mat. En als dat matzetten niet lukt, is de witte c-pion buitengewoon snel. Daarom koos zwart in de diagramstelling voor het veilige 25… Da2: en hij won een mooi eindspel.

NK Dames
Maar het commentaar-duo blikte niet alleen terug. Want in de skybox van Stadion Galgenwaard was er nog één partij aan de gang, en die verliep verre van vreedzaam. Anne Kuipers-Haast had haar eerste partij tegen Maaike Keetman verloren, maar vandaag had ze wit, en ze koos voor een alles-of-niets-aanval.

Hier speelde ze 11. Pg5 en na h6 kwam 12. Pf7:.

Nee, objectief gezien is dit niet goed. Maar zoals Max al zei: deze stelling is enigszins vergelijkbaar met een theoretische variant uit het Russisch.

Hier kiezen avontuurlijke spelers soms voor 4. Pf7:. Ook daartegen kan zwart zich verdedigen, maar hij moet dat de rest van de partij blijven doen, want wit komt steeds weer met kleine dreigingen. Zeurende pijn.

Verrassend dus dat onze partij binnen tien zetten was afgelopen. In deze stelling…

… liet Maaike zich niet gek maken door de dreiging Lg6. Geen 13… Pe7 dus, maar 13… Pf4. Daarmee schakelde ze de zwartveldige loper uit, en volgde ze een simpel plan: koning veilig en stukken activeren. Dus: die koning naar c7, lopers naar d7 en e7, en de torens naar d8 en f8.

Daar was ze in deze stelling al flink mee opgeschoten toen ze hier koos voor 20… Lb5. Interessant, want hoe staat het na 21. c4, Lc4:? Het lijkt nog eng na 22. Dc4: De5+ 23. Kf1 Da1+ 24. Kg2, maar na 24… De5 25. Tf7+ Td7 wint zwart zonder al te veel problemen.

En in de partij? Ook hier bleek weer dat zo’n toernooi slopend is. Na 21. De6:? Dd2 was het mat.

Maaike Keetman – Foto: Frans Peeters

Zo werd Maaike Keetman de nieuwe dameskampioen 2024. Waarom ze juist tijdens het nationale kampioenschap altijd zo goed speelt? Volgens haar gaat het bij andere toernooien vaak om de gezelligheid, maar zo’n NK is toch net een stukje serieuzer. En blijkbaar helpt dat.

Organisatie
Hulde dus aan Max en Maaike. En ook aan het organisatieteam, want volgens de spelers verliep alles buitengewoon soepel. Ja, er waren wat zorgen over de laatste speeldagen, omdat die samenvielen met de open dag van FC Utrecht. Maar de in de haast aangeschafte oordopjes bleken onnodig, en het voetbalveld buiten zorgde voor een mooi uitzicht. Tot volgend jaar!

 

4 Reacties

  1. Avatar
    Caesar64 14 juli 2024

    Toernooi op mooie centrale locatie alleen voor het commentaar hoefde je niet naar Utrecht af te reizen: die was gericht op het internet. Knappe prestatie van Warmerdam om met zwart in zo’n opening Tiviakov te verslaan: terechte winnaar!

  2. Avatar
    LDBoutens 14 juli 2024

    Met wat ik als ex-amateur van het spelletje nog begrijp en de afgelopen week via internet heb gezien, lijkt Max mij de terechte winnaar. Vrij solide in alle partijen geweest en alleen in ronde 2 kostte het hem wat meer moeite. Ook in het kledingklassement de grote winnaar. Wel een beetje een anti-climax, die snelle remise van Tiviakov in partij 2.

     

    Moedig voorwaarts allen!

  3. Avatar
    Jan Willem Duijzer 14 juli 2024

    Complimenten voor de organisatie: KNSB en de Utrechtse schaakwereld. Met al die side evenementen was het toernooi levendiger dan vorig jaar. Iets om op door te bouwen.

  4. Avatar
    arjo1982 15 juli 2024

    Maakt natuurlijk wel uit of je wit of zwart hebt in een must win partij. Daarom kan ik de keuzes van beide spelers wel begrijpen. En ligt inderdaad ook aan je repertoire.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.