NK 2024: een ronde verder dan vorig jaar

Voor de tweede keer op rij werd het NK in het Galgenwaard in Utrecht gehouden. Dat is best opmerkelijk, want wat schreef ik vorig jaar in mijn verslag (dat ik toen nog vrij snel na afloop publiceerde) van het NK? “Sinds 2019 heeft het NK elk jaar een andere locatie. Dat schreef ik vorig jaar in mijn terugblik ook en volgend jaar kan ik het waarschijnlijk weer schrijven. Niet dat de speelplek van dit jaar, de Galgenwaard in Utrecht, niet mooi of geschikt zou zijn, integendeel. Maar het was dit jaar een speciale editie, volgend jaar zitten we vast weer in een sporthal of zo.” Er zijn sinds 2019 ook vier of vijf verschillende toernooidirecteuren geweest, maar ik durf niet meer te voorspellen dat Tripel Jee volgend jaar een opvolger krijgt. Hij deed het sowieso goed: zoals de Schaaksitelezer ongetwijfeld is opgevallen was de publiciteit prima in orde en de nevenevenementen ook. Dat de finale niet door publiek bezocht kon worden was wel jammer, maar een soort van overmacht (door de open dag van FC Utrecht). Voornaamste kritiekpunt van de spelers was de catering. Iemand zei bijvoorbeeld tegen mij “Ik speelde eigenlijk elke dag met honger. Ik greep steeds naast de broodjes.” Een andere deelneemster had maar haar eigen brood meegenomen. JJJ was het overigens met de kritiek eens, het zal volgend jaar vast beter zijn indien het weer in de Galgenwaard is. Wat in ieder geval al bekend is, is dat het NK volgend jaar weer de eerste helft van juli is en dat is sowieso een verbetering: dit en vorig jaar haakten spelers af vanwege de late bekendmaking van de datums.

Ten opzichte van vorig jaar was er nog een kleine wijziging: in de informatiebrief stond ” Wij verwachten dat u in de buurt van de speelzaal verblijft, beroep op overmacht op basis van een verre reis is niet mogelijk.” Dit om te voorkomen dat er opnieuw een speler wegens overmacht een ronde zou missen, wat in recente edities al twee keer was gebeurd. Gingen de spelers dus massaal in een hotel in Utrecht zitten? Nee, integendeel, slechts een enkeling. Een paar verbleven ook bij vrienden/kennissen/familie, de meeste spelers gingen heen en weer. Ik vond dat Amsterdam-Oost best wel in de buurt van Utrecht is, net zoals anderen dat vonden van Tilburg, Almere, Leiden, Doetinchem of Heiloo. Gelukkig geen incdenten dit jaar!

Voor mij was er nog een overeenkomst met vorig jaar: de indeling van de eerste ronde. Er is denk ik niemand tegen wie ik zo vaak officiële partijen gespeeld heb als tegen Sipke Ernst en weer was ik tegen hem ingedeeld. Dat gaf me wel de gelegenheid om wraak te kunnen nemen: want vorig jaar verloor ik met 2-0. Toen verloor ik de eerste partij met wit door een blunder na eerst heel goed gestaan te hebben. Zoiets gebeurde weer, maar minder erg.

Wit staat beter, zelfs als hij hier niets doet. Maar ik dacht ten onrechte een goede afwikkeling te zien: 20.Pb5? Pxb5 21.axb5 Pc7 En hier kwam ik erachter dat na het geplande 22.Pe3 Ld7 pion b5 niet meer gedekt kan worden. Dan maar 23.Pa3 Le4 24.Lc4 en nu staat eerder zwart beter, maar het werd remise door eeuwig schaak na 24…Lxg2 25.Kxg2 Df3+ .

Wel een betere start dan vorig jaar. Toen moest ik met zwart op winst gaan spelen, nu kon ik rustig wachten op een foutje en die kwam.

Duidelijk te zien dat het een Koningsindiër was waarin wit vroeg op e5 ruilde. Na 20.b4 staat het gelijk maar wit deed 20.b3? en dit was het beslissende moment van de match. Na 20…g4 21.Pe1 Lf8! heeft wit een probleem, en niet alleen omdat pion a3 blijft hangen. 22.Td2 Ik dacht dat 22.Tcd1 misschien de bedoeling was, maar zwart pakt de kwaliteit en speelt dan ook b5 en Pc5. 22…b5! Veel beter dan slaan op a3. 23.cxb5 cxb5 24.Pb2 Pc5 Het paard dat langs de kant aan het wachten was is nu erg actief: er dreigt een vork op b3 en ook slaan op e4. 25.Lb4 Pxe4  Nu heeft zwart de e-pion in plaats van de a-pion gewonnen en dat scheelt nogal: zwart kan bijvoorbeeld hierna met zijn koning naar f5 kan en de pion op e5 (die toch wat zwak was) kan eventueel naar voren. De rest is in principe een kwestie van techniek, maar er kwam nog een belangrijk moment. 26. Tc7+ Kg6 27. Tdc2 Lxb4 28. axb4 Le6 29. T2c6 Kf5 30. f3 Pf6 31. Pbd3 Lxb3 32. fxg4+ Pxg4 33. Pf3 Lc4 34. h3

In deze stelling moet zwart namelijk oppassen, zijn koning staat niet erg veilig en na 34…Pe3? 35.g4+! zou wit zelfs winnen! Maar ik vond een sterke afwikkeling.

34…Lxd3+! 35. Kxd3 e4+ 36. Kc3 exf3 37. hxg4+ Ke4! Slaan op g4 wint wel, maar dit is veel makkelijk: zwart gaat de g-pion als paraplu gebruiken. 38. gxf3+ Kxf3 39. Txh6 Tec8 40. Tc5 Kg2 0-1 Wit heeft door pion op g4 geen nuttige schaakjes en dus loopt de f-pion gewoon door.

En zo was ik uitgeschakeld voor het NK Hand and Brain dat twee dagen later gespeeld werd: ik moest het namelijk die dag (en de dag ervoor) opnemen tegen Ivan Sokolov. Ik had de eerste partij zwart, koos weer voor Konings-Indisch en kreeg de volgende stelling.

Zou u twee keer op c3 durven te slaan? Ik deed dat wel en terecht, anders staat zwart slecht. En de witte loper staat voorlopig toch niet op c3. Dat kwam ie uiteindelijk wel, wit kreeg ook genoeg compensatie, maar ik gaf de pion terug en na de tijdcontrole werd het meteen remise door zetherhaling.

Een dag later kreeg ik deze stelling.

Ik wist niet hoe het objectief stond, maar ik was toch wel optimistisch. Wit heeft een plan (paard ontpennen en dan richting zwarte koning), voor zwart speelt het moeilijker. Dat bleek, na 12…d5 13.exd6 e4? 14.f3 (de zet die ik toch al wilde doen) kreeg ik groot voordeel.

Hier (en eerder) overwoog ik wel 22.d5, maar zwart speelt zijn loper naar b6, dan wordt pion e3 kwetsbaar, staat ook nog gepend (dus Pf4 Dxf4), zo’n zet moet je niet doen dus. Afgezien van dat het wint volgens de computer. Wat ik deed (22.Db3) was overigens ook niet slecht, maar ik speelde niet op zijn best verder.

Ik had wel gezien dat f5 steeds een mogelijkheid was, maar ook dat dan steeds exf6 zou winnen. Dus 34…f5 35.exf6? maar helaas is het in de huidige stelling niet goed: 35…Pf5! en opeens staat zwart gewonnen. En won ook. Het voelde een beetje onrechtvaardig, maar ik had het mezelf aangedaan natuurlijk. Een zuur einde van een verder ok toernooi. Althans, van mijn toernooi, want het NK algemeen ging verder en dat eindigde met een snelle remise. Het aparte is dat waarschijnlijk de regel dat remisevoorstellen voor zet 30 niet toegestaan zijn mede de oorzaak van die snelle remise was. Tivi was moe, had niet veel vechtlust en wilde niet nog een keer verliezen. Zonder die regel had Tivi echter best kunnen doorspelen, want hij kan dan altijd nog later remise aanbieden en waarschijnlijk neemt Max dat dan wel aan. Maar als na zet 30 wit winnend voordeel heeft, dan wellicht niet meer. Dan was het toch een soort ‘nu of nooit’ (eigenlijk ‘nu of pas veel later’) voor Tiviakov en hij koos voor nu. Dit is overigens slechts een constatering zonder waardeoordeel.

6 Reacties

  1. Avatar
    gijsschaak 26 juli 2024

    Voor de neutrale kijker was die laatste partij natuurlijk van Tivi wel een beetje anti-climax. Ik heb het NK bezocht, en kreeg zo ook weer eens de gelegenheid om na vele jaren triple J weer eens de hand te schudden. Een schaakvriend uit de tijd dat er hier nog dino’s rondliepen.

    Petje af voor hem en de organisatie! Locatie top, mooie evenementen, eigenlijk alles wat je wil tijdens een NK. Alleen de formule, knock-out, vind ik een tegenvaller. Na enkele dagen zitten er nog maar een paar mensen. Ongetwijfeld een budgettaire kwestie. Of ben ik de enige die liefst een gesloten tienkamp of iets dergelijks ziet?

    • Avatar
      Dimitri Reinderman 26 juli 2024

      Voor Corona was het nog een achtkamp, maar toen werd er geklaagd dat het te veel incrowd was. Mensen als Timman en Slagboom zouden bij een gesloten toernooi niet meegedaan hebben.

  2. Avatar
    Caesar64 26 juli 2024

    Idd alle complimenten voor Jaap. Mooie centrale locatie en leuke nevenevenementen. NK op basis van knock-out idd minder interessant: ik had Timman graag 7 of 9 rondes zien spelen. Verder had het commentaar wel wat meer a la vroeger met bv Jongsma of Bohm kunnen wezen maar misschien ga ik te weinig mee met de tijd….

  3. Avatar
    arjo1982 27 juli 2024

    Het format lijkt inderdaad een budgetkwestie. Maar wat helemaal vreemd was/is vind ik het speeltempo van de barrages. In een paar 5 minuten blitz potjes, wat soms gewoon een loterij is, word uitgemaakt wie doorgaat in het NK klassiek tempo. Alsof je 2 deelnemers aan de 10 kilometer hardlopen bij een gelijke tijd nog even een 100 meter sprint laat lopen om te bepalen wie er doorgaat op de Olympische spelen. Ik snap dat de tiebreaks, waarschijnlijk weer om budgettaire redenen, op dezelfde dag gespeeld moesten worden, maar een rapid-tiebreak lijkt me bijvoorbeeld al een stuk eerlijker en daarna pas versnellen bij gelijke stand.

  4. Avatar
    Jan Jaap Janse 27 juli 2024

    Dank allen voor de feedback, ook op andere berichten! En voor de complimenten, al waren er natuurlijk veel meer mensen betrokken, zowel van de KNSB als via de Utrechtse schaakwereld. We hebben het met plezier gedaan.

    De formule heb ik als gegeven geaccepteerd, als liefhebber uit het pakweg het Jura (ja, zolang ken ik Gijs al) heb ik er ook wel gedachten bij. Maar zo zagen we wel dat Tivi een begenadigd barragesnelschaker is, waar hij op de slotdag inderdaad nog van moest bijkomen. Inclusief een dutje op de organisatiekamer, terwijl Max zich onledig hield met commentaar geven en snelschaken :).

  5. Avatar
    Jan Willem Duijzer 27 juli 2024

    Dank voor dit (persoonlijke) verslag!
    Een tip voor de volgende versies: nodig wat ‘legends’ (M/V) uit om het commentaar te doen. Dat maakt het bezoeken van het toernooi meer de moeite waard en zorgt ook voor positieve betrokkenheid van de oudere garde.  Zet er een jong ding naast voor het internet-commentaar en iedereen is blij.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.