Krasjes en deukjes

Het is voor de ratingfavorieten van het HZ Schaaktoernooi in Vlissingen, waar iedereen in één grote groep speelt, altijd een uitdaging om de eerste paar ronden zonder schade door te komen. Ronde 1 slaagde iedereen daar moeiteloos in, maar al in ronde 2 kon de schade-expert de eerste krasjes en deukjes vaststellen. Krasjes in het zelfvertrouwen van grootmeesters Erwin l’Ami en Bharath Subramaniyam, die met een dosis geluk verloren stellingen overleefden alvorens alsnog te winnen, deukjes in de scorekaarten van GM Koen Leenhouts en IM Merijn van Delft, die beiden moesten berusten in remise tegen tegenstanders met een veel lagere rating.

Koen Leenhouts (foto: Harry Gielen)

In ronde 3 werden de ratingverschillen op de topborden weer wat kleiner, maar Erwin l’Ami en Bharath Subramaniyam wonnen dit keer juist een stuk overtuigender dan in de tweede ronde. Vooral het slot van de partij van de Indiër was het aanzien waard.

1, Txe6, Dxd2  (1 .., Lxe6 2. Lxe6+, Kh8 Dxh6) 2. Txg6+ Nu is 2. .., Tf7 3. Txg7+, Kf8 4. Txf7+, Ke8 5. Lc3 vreselijk voor zwart, temeer daar ook Te1 nog komt, maar in de partij ging het niet veel beter: 2. .., Dxd5 3. Txg7+, Kh8 4. cxd5, Pe5 5. Te7, Kg8 6. Pb6, f4 7. g4, h5 8. Lxe5, dxe5 9. d6 1-0

Maar niet bij alle favorieten ging het zo soepel. Grootmeesters Ferreira uit Portugal en Fernandez uit Engeland kwamen ondanks lang proberen niet verder dan remise.

Na drie ronden zijn er nog 12 spelers met 100%, waaronder de jonge IM Arthur de Winter die ruim een week geleden het ONK wist te winnen. Rik van Rootselaar, de andere jonge verrassing van het ONK, speelde in een knotsgekke partij remise tegen IM Arfan uit Indonesië.

Medekoploper Arthur de Winter (foto: Tina Rouwendal)

Morgenavond ronde 4. Indeling en (live)partijen kunt u vinden op de toernooisite

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.