De kopgroep dunt uit in ronde 4 HZ-toernooi

Een beetje flauw om net als gisteren met autoschademetaforen te werken, maar wat we vandaag al vroeg in de vierde ronde zagen deed toch echt sterk denken aan een jonge roekeloze rijder die zijn auto total loss rijdt. Het affiche van bord 2 was veelbelovend: Samvel Ter-Sahakyan, de winnaar van vorig jaar, tegen Arthur de Winter, de jongeman in vorm die net op overtuigende wijze het ONK op zijn naam had geschreven.

Ter-Sahakyan – De Winter  (foto: Tina Rouwendal)

 

Het werd geen lange partij met kansen over en weer. Integendeel, na het achteloos gespeelde 14. .., Pxd2?? greep Samvel het buitenkansje met beide handen aan.

stelling na 14 .., Pxd2??

15. Lxh7+, Kxh7 16. Pg5+, Kg8 17. Dh5, Txf6 18. Txe6, Txe6 19. Dh7+ 1-0

Waar Ter-Sahakyan tot nu toe vlot zijn partijen wint, hebben sommige andere favorieten voor de eindzege het moeilijker. Zo kwam Erwin l’Ami vandaag niet verder dan remise tegen de degelijk spelende Eelke de Boer. Ook Daniel Hausrath verloor zijn eerste halfje, maar daarmee deed hij het altijd nog beter dan zijn collega-grootmeesters Slava Ikonnikov en Bharath Subramaniyam, die beiden de koning moesten omleggen. Slava na een lastig toreneindspel, de jonge Indiër na een scherpe tactische slagenwisseling. De partijen zijn via de website hztoernooi.nl na te spelen.

Kees Nieuwelink met wit tegen Koen Leenhouts (foto: Tina Rouwendal)

Ook interessant voor de Vlissingse organisatie was de clash der Zeeuwen op het podium. HWP-er Kees Nieuwelink wist het zijn clubgenoot Koen Leenhouts flink moeilijk te maken. Of hij echt zo goed stond als hijzelf na afloop beweerde weet ik niet, dat zijn laatste zet een volle toren wegblunderde zag ik wel. En Koen zag het ook.

We gaan de 5e ronde in met nog maar vier koplopers: GM Ter-Sahakyan, GM Pavlidis, IM Tarigan en IM Setyaki. Wie tegen wie mag is op de toernooisite te vinden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.