De slotronde

10:30

In de speelzaal heerst nog een serene rust, een gevoel dat versterkt wordt door het zachte vogelgetjirp dat uit de laptop van Eric Clarisse komt. Eric is onze IT-man en hij is er elke dag vroeg bij om zo voorzichtig mogelijk de systemen op te starten De bestelde nieuwe website was niet op tijd klaar en nu moet hij elke dag al zijn digitale lenigheid aanspreken om de huidige site in de lucht te houden. Technisch verhaal, ik snap er zelf weinig van, maar ik zie dat er vele uren werk in gaan zitten. Hulde voor deze man.

 

De arbiters Bart, Huub en Erik plaatsen intussen op hun gemak de naambordjes en uitslagenbriefjes bij de borden.

 

Over een uur starten we.

 

12:30

Hausrath – Ter-Sahakyan

Een uurtje bezig en op alle topborden wordt nog gestreden! Ter-Sahakyan offerde een pion in de opening, maar Hausrath wilde hem niet hebben en koos ervoor zijn stukken verder te ontwikkelen. Op bord 1 gebruikt Ikonnikov wel heel veel tijd voor zijn eerste zetten, tegenstander Erwin l’Ami vult die tijd maar met het halen van wat volgens mij al zijn derde kopje thee is. Zeg “Mijnheer Thee” en al het barpersoneel hier weet wie er wordt bedoeld.

 

13:30

De eerste remise bovenin is nu toch een feit. Daniel Hausrath en Samvel Ter-Sahakyan nemen geen grote risico’s en delen het punt. De kans is groot dat Ter-sahakyan zijn titel nu niet prolongeert, want het lijkt niet erg waarschijnlijk dat de partij tussen Arthur de Winter en Daniel Fernandez geen winnaar gaat kennen. Arthur heeft er een waar offerfestijn van gemaakt. Aanvankelijk met genoeg compensatie, maar inmiddels denkt de computer er anders over.

Het lijkt er op dat Arthur te ver is gegaan….

 

14:00

Bij Arthur de Winter is het intussen inderdaad niets meer. De partijen Setyaki – Pavlidis  en L’Ami – Ikonnikov ontwikkelen zich langzaam en de stellingen lijken nog in evenwicht. Wellicht een goed moment om eens een kijkje te nemen bij de fotoalbums waarvoor de toernooifotograaf Tina Rouwendal nu al een week lang man en kind verwaarloost.

 

14:30

De tijdnoodfase nadert. Nog steeds gelijke stellingen op bord 1 en 3, maar de klok gaat zo meteen zeker een woordje meespelen.

Op bord 5 ziet het er gunstig uit voor Eelke de Boer: een licht plusje terwijl hij genoeg heeft aan remise voor een IM-norm.

Barath – De Boer

14:50

L’Ami – Ikonnikov

Erwin offert materiaal! Volgens de computer staat het nog steeds gelijk, maar weet Slava dit onder controle te houden met nog maar een paar minuten op de klok?

Eelke de Boer staat intussen veel beter.

 

15:00

De eerste winnaar is intussen bekend. Arthur de Winter spartelde nog lang tegen, maar Daniel Fernandez liet niet meer los. Zou hij de eerste prijs moeten gaan delen? De situatie op de 2 andere topborden is scherp maar nog wel in evenwicht.

Intussen is Eelke’s voordeel verdwenen. Het lijkt er op dat hij de voorkeur geeft aan het nemen van zo min mogelijk risico’s om zijn IM-norm niet in gevaar te brengen.

 

15:25

Nederland heeft er een IM bij! Eelke de Boer die inderdaad wel wist dat hij een gewonnen stelling had, wikkelde bewust af naar een totaal gelijkstaand toreneindspel. Genoeg voor een derde IM-norm, de titelaanvraag kan de deur uit!

L’Ami – Ikonnikov, eerste tijdnoodfase is voorbij

Ikonnikov heeft ondanks zijn tijdnood zeer nauwkeurig verdedigd. Het zou zomaar kunnen dat Fernandez het toernooi ongedeeld op zijn naam gaat schrijven.

 

16:10

Daniel Fernandez wint het HZ University of Applied Sciences Schaaktoernooi 2024!

De partijen Setyaki – Pavlidis  en L’Ami – Ikonnikov eindigden namelijk na harde strijd beide in remise. Als een volleerd sprinter hield Daniël zich lang net achter de kopgroep schuil, maar een eindsprint van 2 uit 2 bracht hem als enige speler op 7,5 punten. Gefeliciteerd!

Voor de spelers zit het toernooi er op. Straks nog een prijsuitreiking en dan kunnen de Zeeuwse vrijwilligers aan de slag om de zaal weer spic en span achter te laten.

De partijen die gespeeld zijn op de liveborden kunt u naspelen via de toernooisite. Daar vindt u ook de volledige eindstand. De meeste partijen van de borden 16 t/m 40 zijn als PGN-bestand te downloaden. Morgen en/of maandag worden de laatste rondes eraan toegevoegd. Hetzelfde geldt voor de foto’s: compleet tot en met ronde 7, maar de komende dagen volgen nog ronde 8, ronde 9, de prijsuitreiking en misschien nog wat extra verrassingen die de fotograaf in petto heeft.

foto genomen door “concurrent” Harry Gielen ; -)

 
 

Chess.com Lichess LiveChess eindstand toernooisite

1 Reactie

  1. Avatar
    fmrini 10 augustus 2024

    Eric heeft top werk geleverd. Elke dag met veel plezier de partijen gevolgd.  Zo beleef je het toernooi vanuit huis mee. Natuurlijk ook een pluim aan de rest van de organisaties.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.