Eli Alia EU-kampioen (?), Jinchen gedeeld derde

Bij het EU-kampioenschap in Mureck is Eli Alia Jorritsma eerste geworden in de categorie meisjes t/m 14 jaar! 5.5 uit 9 haalde ze, waarmee ze gedeeld derde in de groep werd achter twee jongens, gelijk met twee andere meisjes. Nou staat er wel op ChessResults dat ze op tiebreakscore het tweede meisje is geworden, maar bij de prijsuitreiking kreeg ze zowel een beker als een certificaat waarop stond dat ze eerste bij de meisjes is geworden. Het lijkt erop dat ze organisatie  afweek van de originele reglmeneten (waarin jongens en meisjes een eigen ranglijst hebben) en het andere meisje (dat overigens wel door Eli verslagen werd in de laatste ronde) als derde in de groep de daarbij behorende prijs kreeg en geen meisjesprijs. Wij vinden het best. De andere Nederlandse deelnemer, Jinchen Zhang, werd gedeeld derde bij de meisjes t/m 10 jaar met 4.5 uit 9: ze had wel de slechtste tiebreakscore. Beide Nederanders hebben overigens ook nog rating gewonnen: Jinchen een punt of tien en Eli zelfs 64 punten!

Het is overigens niet voor het eerst dat de organisatie ons (en anderen) heeft verward. Zo hadden ze dit jaar iets nieuws, een snelschaaktoernooi. Dat zou eerst ’s ochtends zijn voor een middagronde. Die middagronde werd opeens naar tien uur verschoven, hoewel op diverse plekken (ook bij de speelzaal) nog aangegeven werd dat die ’s middags was. Vervolgens verschoven ze de ochtendronde stiekem nogmaals, dit keer naar negen uur. Waarschijnlijk was het  voor een ronde wel een keer gezegd, probleem is dat  die aankondigingen steeds heel moeilijk te verstaan waren. Het toernooi heeft een homepage, maar daar stond alleen oude informatie op. Op ChessResults stond wel dat het om negen uur begon en zo kwamen wij erachter, maar er waren wel twee forfaits die ronde. Onnodig en sowieso was een duidelijke communicatie wel fijn geweest. Los daarvan was het toernooi goed georganiseerd overigens. Ook het hotel en het eten was goed in orde.

Lees verder: schaakuitzendingen.blogspot.com/2024/08/elia-alia-eu-kampioen-jinchen-gedeeld.html

4 Reacties

  1. Avatar
    fmrini 10 augustus 2024

    Is het EK nu ook opeens een Peppi en Kokkie toernooi geworden waarbij jongens en meisjes door elkaar zitten. Tijdens Nederlandse kampioenschappen waren we soms zo weinig meisjes, dat het niet anders kon, maar tijdens een NK snap ik het niet.

    • Avatar
      Frits Fritschy 11 augustus 2024

      Lijkt me juist een mooie tussenstap naar het afschaffen van aparte vrouwen-/meisjestoernooien.

  2. Avatar
    jan van os 11 augustus 2024

    Het is geen EK maar EU-kampioenschap. Tja kleine verschillen is niet alleen bij het schaken van belang.

     

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.