Houdini-act brengt John van der Wiel winst in ‘Mat op ‘t Wad’

John van der Wiel won samen met zijn Haagse clubgenoot Rachid Schrik het jaarlijkse schaaktoernooi “Mat op ‘t Wad” op zaterdag 10 augustus in Den Burg. Met twee grootmeesters, naast Van der Wiel ook Erik van den Doel, en twee meesters, Pieter Hopman uit Purmerend en Yong Hoon de Rover uit Amsterdam, had het toernooi een sterke bezetting.

De vijfde ronde was bepalend voor het toernooi-verloop. In een ware Houdini-act won Van der Wiel van Yong Hoon de Rover. De Amsterdamse meester bracht hem met sterk spel in grote problemen, maar Van der Wiel manoeuvreerde zich met zijn twee paarden tegen de twee lopers van De Rover bijzonder handig uit die problemen en won. Op het bord ernaast speelde Rachid Schrik een sterke partij tegen Erik van den Doel en maakte remise. Van den Doel begon het toernooi als favoriet, maar verloor in de zesde ronde verrassend van zijn clubgenoot, de Purmerendse journalist Warner de Weerd. Warner miste de eerste ronde van het toernooi, maar verscheen daardoor wel goed uitgeslapen aan de start van de tweede ronde (😉) en scoorde vanaf die tweede ronde 5 uit 6!

Na zeven spannende ronden stonden Van der Wiel en Schrik samen aan kop met zes punten uit zeven partijen. Ze deelden de eerste prijs. Voor Rachid Schrik was dit een herhaling van zijn overwinning in 2023. Voor Van der Wiel, die op 9 augustus in De Koog zijn 65e verjaardag vierde, was de overwinning een bewijs dat hij nog steeds meekan met de jonge schaaktoppers. Op de derde plaats eindigde Pieter Hopman, die samen met zijn vriendin Marloes Rogge voor het eerst meespeelde op Texel. Marloes eindigde in de middenmoot. Beste Texelse speler was Jon van Dorsten met 4 punten.

Voor alle 36 deelnemers was het toernooi een feestje. De oude garde genoot van de bezoekende topspelers, van wie sommigen voor het eerst op Texel kwamen. Jonge Texelse talenten als Ties List en Aron Geus lieten met fris spel zien dat ze de stap van het internet-schaken naar de fysieke arena goed aankunnen. De komende jaren gaan we zeker nog meer van hen horen. Op het terras van de Kastanjeboom in het centrum van Den Burg – eigenaar Kamiel Wissenburg speelde ook mee – bleef het na het toernooi in ieder geval nog lang onrustig.

Sponsor Jon van Dorsten van Bookzo.nl deelde mee dat het toernooi in 2025 een vervolg zal krijgen. Goed nieuws voor het schaakleven op Texel!