Vier dames in Kroongroep Hoogeveen Schaaktoernooi

Hoogeveen – Het wordt een mooie editie van het Hoogeveen Schaaktoernooi. De Kroongroep keert dit jaar terug met vier dames, waaronder twee oud-wereldkampioenen. Eline Roebers, Machteld van Foreest, Mariya Muzychuk en Alexandra Kosteniuk strijden van 26 oktober tot en met 2 november om de eer in het gemeentehuis van Hoogeveen.

‘Wij zijn bijzonder blij met dat dit kwartet in de Kroongroep’, aldus toernooidirecteur Jeroen Bottema. ‘Dit is het eerste internationale schaaktoernooi voor alleen vrouwen in Nederland. Deze vier dames staan garant voor aanvallend en attractief schaak. Het gaat tot op het laatste moment spannend worden wie de Kroongroep gaat winnen.’

De samenstelling van de Kroongroep is ook bijzonder. Twee Nederlandse tieners strijden tegen twee oud-wereldkampioenen. Eline Roebers (18) en Machteld van Foreest (17) hebben beiden een Nederlandse titel bij de dames op hun erelijst staan. Roebers werd daarnaast in 2020 wereldkampioen bij de meisjes onder de 14 jaar. Van Foreest komt uit de bekende Groningse schaakfamilie en is vaste deelnemer van het Hoogeveen Schaaktoernooi.

Beide meiden staan op het punt toe te treden tot de wereldtop. Dat is een plek waar Mariya Muzychuk (31) en Alexandra Kosteniuk (40) al jaren behoren. Muzychuk (Oekraïne) werd wereldkampioen in 2015. Kosteniuk (Zwitserland) sleepte de mondiale titel in 2008 in de wacht.

Naast de Kroongroep kent het Hoogeveen Schaaktoernooi de vertrouwde opzet met amateurtoernooien in de ochtend en de middag en een open toernooi in de middag. Hierdoor is het toernooi geschikt voor schakers van elk speelniveau. Bottema is blij met de vele aanmeldingen. ‘Ook het Hoogeveen Schaaktoernooi profiteert ervan dat de populariteit van schaken de laatste jaren is toegenomen. Tijdens de Corona-periode en daarna hebben we het best lastig gehad, maar die tijd

licht gelukkig achter ons.’ Ook op bestuurlijk niveau heeft het schaaktoernooi het afgelopen jaar verandering doorgemaakt. Grootmeester en achtvoudig Nederlandskampioen Loek van Wely, Ewout Klok en Franc Wilminck zijn toegetreden. Bert van der Haar blijft bestuurslid, maar heeft de voorzittershamer doorgegeven aan Van Wely.

Over jan van os

Ik ben meer dan 55 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november 2020 ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

2 Reacties

  1. Avatar
    fritssnijders 29 augustus 2024

    Zeker niet het eerste internationale schaaktoernooi voor vrouwen in Nederland. Van 1956 tot 1973 werden de Danlontoernooien verspeeld. Eerst in Amsterdam daarna in Emmen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.