Korte biografie: Corniek le Poole

Op Schaaksite treft u al vanaf 10 april 2018, voornamelijk op vrijdagen (zomer- en winterreces daargelaten) een boekrecensie aan. Een van de nieuwe recensenten is Corniek le Poole. We stellen hem graag nader aan u voor. Hieronder een door hem zelf geschreven korte biografie.

 

Corniek le Poole (foto privécollectie)

De oproep naar nieuwe boekrecensenten voor Schaaksite leek me een uitstekende gelegenheid om mijn liefde voor boeken, schrijven en schaken te delen met een breder publiek. Ik heb in Wageningen International Land and Watermanagement gestudeerd, maar daar heb ik halverwege nog een (verkorte) bachelor Filosofie in Nijmegen aan vastgeplakt. Die studie beviel zo goed dat ik op dat pad ben doorgegaan, en zojuist heb ik de Research Master Philosophy aan de Radboud Universiteit afgerond. Het onderwerp van mijn scriptie was de Sloveense filosoof Slavoj Žižek. Hoewel ik daardoor inmiddels wel gewend ben aan lastige teksten, stel ik aan de schaakboeken die ik hier recenseer toch heel andere eisen.

Het schaken heb ik geleerd van mijn vader, maar pas op de middelbare school heb ik het serieus opgepakt. Sindsdien is mijn niveau langzaam maar gestaag gestegen richting de 1950 en hopelijk bereik ik binnenkort mijn tussendoel van de 2000. Deze langzame vooruitgang schrijf ik deels toe aan mijn liefde voor (schaak)boeken en lezen, wat heeft geleid tot een te academische benadering van het schaakspel. Schaken is echter vooral een vaardigheid die oefening vereist. Ironisch genoeg kwam deze realisatie ook uit een boek, namelijk Chess for Zebras van Rowson. Mijn vertrouwen in boeken blijft dus onverminderd groot.

Als recensent richt ik me op boeken die voor zoveel mogelijk spelers relevant zijn en die hopelijk ook bijdragen aan de verbetering van mijn eigen spel. Veel schaak- en leesplezier!

 

 

 

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

1 Reactie

  1. Avatar
    Sjoow 01 september 2024

    Welkom! Ik herken mezelf in je bio. Ben heel benieuwd naar hoe je je academische kijk op het schaken gaat vertalen naar je verslaggeving.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.