De Queer Schaakclub wordt lid van SGA en KNSB

De Queer Schaakclub in Amsterdam sluit zich aan bij de Schaakbond Groot-Amsterdam (SGA) en de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Dit is een belangrijke stap voor deze unieke schaakclub, die zich richt op de LHBTIQ+-gemeenschap en haar bondgenoten. De club werd in 2022 opgericht door Rens Mors en Erik Kerssen. De Queer Schaakclub onderscheidt zich van andere schaakclubs door zijn focus op inclusiviteit en de informele sfeer.

Door zich aan te sluiten bij de schaakbonden, kunnen de leden deelnemen aan de regionale en landelijke schaakcompetities. In het seizoen 2024-2025 begint de Queer Schaakclub met 2 teams in de SGA-competitie in de schaakregio Groot-Amsterdam, die zich uitstrekt tot Amstelveen, Diemen, Muiderberg, Weesp, Almere en Uithoorn. De teamspelers van de Queer Schaakclub komen naast Amsterdam ook uit de bredere regio en één speler komt zelfs uit Keulen. Het streven is om in het seizoen 2025-2026 ook met één of twee teams deel te nemen aan de landelijke KNSB-competitie. De aansluiting bij de bonden biedt de leden van de Queer Schaakclub een kans om zich verder te ontwikkelen in het schaken.

De Queer Schaakclub biedt een veilige en laagdrempelige schaakgelegenheid voor queers, oftewel iedereen die niet in de ‘standaardhokjes’ valt wat betreft genderidentiteit en/of seksuele voorkeur. De sfeer binnen de club is minstens zo belangrijk als het schaakspel zelf; gezelligheid en creativiteit staan centraal. De club wil met de aansluiting bij de bonden het unieke karakter behouden, terwijl de schaakwereld diverser en inclusiever wordt.

Enkele leden van De Queer Schaakclub en verschillende SGA-clubs hebben onlangs al kennis gemaakt in het Sport Pride Amsterdam Chess Open, een snelschaak­toernooi tijdens de Amsterdam Pride Week.

Achtergrondinformatie

Over René Pijlman

Schaakt bij sv Amsterdam West en Caissa Amsterdam. Voorzitter Schaakbond Groot-Amsterdam (SGA). Toernooiorganisator Best of the West (sv Amsterdam West).

1 Reactie

  1. Avatar
    renzoverwer 04 september 2024

    Op de een of andere manier moet ik aan Jeanne Potters denken bij dit bericht. Jeanne van Chesspot aan wie ik bepaald geen slechte herinneringen heb. Jeanne, een pionier!

    Ik heb me aangemeld voor de nieuwsbrief van Queer, ze spelen bij mij in de buurt, dus een keer langs komen lijkt me leuk. Ook al ben ik niet direct de doelgroep: soit.

    Ik wens de Queer Schaakclub een mooi avontuur toe  -ja, ook ondanks dat ik eerder op deze site wat kanttekeningen plaatste-  en ik hoop dat ze welk niveau dan ook mooie prestaties leveren en het goed hebben. Groeten, Renzo

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.