Korte biografie: FM Jan Breukelman

Op Schaaksite treft u al vanaf 10 april 2018, voornamelijk op vrijdagen (zomer- en winterreces daargelaten) een boekrecensie aan. Een van de nieuwe recensenten is Jan Breukelman. We stellen hem graag nader aan u voor. Hieronder een door hem zelf geschreven korte biografie.

 

Mijn naam is Jan, ik ben 37 jaar oud en ik woon in Voorschoten. In het dagelijks leven ben ik projectleider en adviseur bij Royal HaskoningDHV, getrouwd met Sanne, vader van twee kleintjes en groot fan van Talking Heads (niet-limitatieve opsomming).

Jan Breukelman (foto Mees Breukelman – 4 jaar)

Op mijn 4e heb ik schaken geleerd van mijn vader. Als klein jochie had ik veel lol in schaken met mijn opa (ook per briefpost, jaja heus correspondentieschaak voor de komst van het www), hoewel ik me zijn devies om op de handen te gaan zitten pas veel later eigen heb gemaakt. Ik heb aan veel jeugd-nk’s meegedaan met als beste prestatie gedeeld Open Nederlands Jeugdkampioen t/m 16 jaar in Hengelo in 2002 (4e op wp vind ik toch minder romantisch klinken). Sinds mijn studententijd in Utrecht speel ik voor mijn cluppie Paul Keres, vanaf seizoen ’22-23 in de Meesterklasse.

Ik vind schaken leuk, ik vind schrijven leuk en ik vind het leuk om met bord en stukken een schaakboek ter hand te nemen. Verwacht van mij geen computervariantjes en droge stof (en als ik dat in een boek aantref, dan vind ik daar dus wat van). Eerder een kritische blik, een gezonde dosis humor en vooruit, dan toch ook nog een beetje schaaktechnisch niveau. Met een IM-norm op zak en een FIDE-rating boven de 2400 moet de IM-titel er ooit nog een keer van komen. Geen betere weg daarnaartoe dan met een stok achter de deur in de vorm van recensies schrijven voor schaaksite, want ja, dan zal zo’n boek toch ook eens open moeten…

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    renzoverwer 04 september 2024

    Ha Jan. Je muzikale keuze is hartverwarmend.

    Ik wil je verwelkomen met een lied dat jou denk ik aanspreekt: www.youtube.com/watch?v=LQiOA7euaYA  Ik ken het uit mijn jeugd en het maakte indruk – incl. clip en tekst.

    Een Road to nowhere, dat gevoel heb ik vaak als ik schaak. Maar dan ga/moet ik weer door naar een volgende partij!

    Is dit ook jouw favoriet, of is dat Slippery People, of iets anders?

  2. Avatar
    Breuk 05 september 2024

    Ha Renzo, jazeker! Dat is absoluut een favoriet, die me ook altijd weer doet denken aan een andere favoriet: Kurt Vonneguts Cat’s Cradle (“See the cat? See the cradle?”).

    Maar uiteraard kun je niet om Slippery People heen, of Burning down the house, of Take me to the river en wat te denken van Heaven en Born under Punches, of Once in a lifetime en Crosseyed and Painless, of nee, New Feeling en Cities of A clean break en The Great Curve, of The book I read of, of, of… had ik trouwens al gezegd dat ik groot fan was?

    Stop making sense!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.