Carlsen en Niemann voor het eerst na schaakrel tegenover elkaar: ‘Ik tegen de wereld’

Wilde geruchten over anale kralen, een rechtszaak over een schadevergoeding van 100 miljoen dollar en een wedstrijd moddergooien op sociale media. Zelden werd de serene schaakwereld zo beheerst door een rel als de afgelopen twee jaar.

De hoofdrolspelers: Magnus Carlsen en Hans Niemann. Vanavond staan ze voor het eerst sinds de rel in levenden lijve tegenover elkaar om een partij te schaken, in de halve finales van het wereldkampioenschap snelschaak in Parijs.

Het is precies twee jaar en twee dagen geleden dat de Noor en de Amerikaan tegen elkaar speelden in een partij die de geschiedenisboeken in zou gaan. Carlsen, al sinds 2011 de nummer één van de wereld en volgens velen de beste schaker ooit, verloor van de jonge en relatief onbekende Niemann.

Carlsen kon het niet verkroppen en beschuldigde Niemann eerst impliciet en later expliciet van valsspelen, overigens zonder bewijs aan te dragen. Met een storm van ophef en een rechtszaak tot gevolg.

Lees verder: nos.nl/artikel/2536101-carlsen-en-niemann-voor-het-eerst-na-schaakrel-tegenover-elkaar-ik-tegen-de-wereld

10 Reacties

  1. Avatar
    Frank Van Tellingen 06 september 2024

    Een spiegel zou in huize Niemann niet misstaan.

    • Avatar
      renzoverwer 06 september 2024

      Haha. Eens. De schaker A.D. zei direct na de eerste rel tegen mij: ‘Zeg, wat is de rol van de ouders van Niemann? Wie onderzoekt dat eens? Zijn opvoeding of niet-opvoeding. Is hij net als Fischer, kortom, totaal onopgevoed?’

      Ja, wie onderzoekt dat?

  2. Avatar
    Wim Weehuizen 06 september 2024

    Ik had niet direct gezien dat er in levende lijve bij stond, maar Carlsen en Niemann hebben in 2024 via internet toch al twee keer eerder tegen elkaar geschaakt na een lange pauze.

  3. Avatar
    renzoverwer 06 september 2024

    De Volkskrant had vandaag ook een aardig stuk. Uiteraard niet-inhoudelijk.

    Een zin: ‘De wedstrijd is gedoteerd met 160 duizend euro. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen voor publiek beschikbaar. De duurste tickets, 1.500 euro, zijn uitverkocht.’

    Interessant. Voor mij onverwacht. Wie zitten daar?

    • Avatar
      antonl 07 september 2024

      Klinkt een soort euforie uit? De voorspelling van SmarterChess was 17-11 dus hij deed het een stukje beter dan obv historische resultaten en zo’n resultaat tegen 1 van de 3 “GOAT’s” kan menigeen een puntje aan zuigen.

      • Avatar
        Dimitri Reinderman 07 september 2024

        Carlsen stond met een minuut of tien te gaan tien punten voor maar ging toen iets te veel freewheelen. Zie ook de reactie van FlatlandR.

  4. Avatar
    FlatlandR 07 september 2024

    Het laatste kwartier van de 1 + 1 was ietwat onwerkelijk. Niemann verloor er 5 op rij, daarna verloor Carlsen er ook 5 op rij, inclusief een mouseslip en een keer beginnen met 1. a3. Gelukkig was daarna de tijd op.

    Niemann – Nakamura, mooi affiche voor een troostfinale.

  5. Avatar
    sake jan de boer 07 september 2024

    Werkelijk of onwerkelijk, komisch of tenenkrommend, vermakelijk of krankzinnig, in elk geval bevestigden beide spelers tegen het eind het beeld dat die schakers -hoe zeg je dat vriendelijk – vaak toch wel een beetje erg apart zijn: Niemann die in de laatste twee potjes terwijl de match allang gespeeld was, minutenlang een enorme ophef bleef maken over een volgens hem ondeugdelijke muis of server, en Carlsen die er al die tijd – op een enkele verbouwereerde grimas na – hangend in zijn stoel verveeld (‘hoe kom ik hier zo snel mogelijk weg’) bij zat te kijken zoals alleen hij dat kan.

     

     

     

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.