Heren pakken terug, dames hard onderuit

In ronde 4 van de Olympiade pakken de Nederlandse heren terug met een winst van 3-1 op Noord-Macedoniƫ, waarbij de witspelers keurig winst pakten en de zwartspelers solide remise hielden. Noord-Macedoniƫ was op papier een stuk zwakker: op het eerste bord zat GM Evgeny Romanov en de rest van de borden had rond de 2300.

Anish had op bord 1 weinig moeite toen zwart via een Siciliaan in een Franse structuur terechtkwam, waarbij het zaak was zo snel mogelijk stukken te ruilen. Zwart deed dat niet, en de beslissende fout kwam volgens de computer al in de volgende stelling:

Wit heeft zojuist 17.f5 gespeeld. Zwart speelde 17…Pb6?? waarna wit met tempo de dame erbij kon halen met 18.Df2 en 19.Dg3, waarna zwart geen goede oplossing meer heeft om de zwaktes op de koningsvleugel te verdedigen. Anish maakte het mooi af (zie viewer).

Jorden had met zwart op bord 2 een Rossolimo, en kreeg de volgende stelling op het bord:

Hier speelde hij het grappige 14…d6, en wit kan de pion op c6 niet pakken want na 15.Pxc6 Dc7 staat het witte paard ingesloten. De computer is echter van mening dat 14…La6 iets nauwkeuriger is, omdat wit niet zoals in de partij 15.Tf3 kan spelen (zie pgn viewer).

Max speelde met wit op bord 3 een interessante partij. Zwart speelt 4…h6 in het Damegambiet en krijgt snel een soort Stonewall-opstelling welke Max weet te neutraliseren. Max gaat in de volgende stelling echter volledig de mist in:

Na 21.Lf3?? kan zwart 21…Pxd4 spelen! Na 22.Dxd4 Lf6 wint zwart het stuk terug, met enorm veel rente. Zwart besloot echter kort te rokeren en verloor uiteindelijk zijn h-pion, die Max kon verzilveren in het eindspel.

Erwin kreeg op bord 4 met zwart de Reti tegen zich. Na 14…e5?! kreeg wit een interessante optie:

Hier kon wit met 15.Pce4!? voor het offer op f7 gaan en daarna met Pg5 de kwaliteit terugwinnen, met een interessante stelling. Wit speelde echter 15.d5? en kon de pion op d5 inleveren na 15…h6 16.Pge4 Pxd5, en wit kan niet terugpakken op d5 omdat de dame aangevallen staat. Toen de lichte stukken van het bord gingen en alleen een dubbeltoreneindspel overbleef, leek wit de stelling te stabiliseren. Zwart haastte echter met zijn koning richting de damevleugel en kreeg nog een gewonnen stelling, die Erwin helaas niet wist te verzilveren.

Een mooie comeback van de Nederlandse mannen!

Bij de dames ging het helaas minder soepel. Ze verloren van het op papier sterkere Verenigde Staten met 3.5-0.5.

Op bord 1 kreeg Eline met zwart in het Konings-Indisch het fianchetto tegen zich. Na een interessante opening en begin van het middenspel kregen we deze stelling op het bord:

Hier moet zwart een belangrijke keuze maken. Zwart koos voor 21…Tb8, wat logisch lijkt, extra stukken erbij halen. Dit was echter een fout. Het belangrijke inzicht is dat je juist de lichte stukken op het bord wilt houden om de witte pionnen te kunnen aanvallen. Met name het paard op c5 staat sterk. Wit dreigt 22.Pd3 te spelen. Daarom was 21…De3 nodig. Wit is bijna verplicht dames te ruilen met 22.Dd2, maar daardoor kan zwart het paard nog even op c5 houden met 22….Dxd2 23.Txd2 en 23…Lh6, gevolgd door 24…La6. Al zwarts stukken staan goed. Helaas kon in de partij wit alle stukken afruilen totdat een gelijk ongelijk lopereindspel overbleef.

Machteld speelde met wit op bord 2 het Italiaans. Zwart koos voor een interessante opzet met lange rokade. In de volgende stelling speelde zwart 18…g5:

Had Machteld het hoofd koel gehouden met 19.a4 dan was er niet zoveel aan de hand, maar na 19.Pxg5 d5! kwam het centrum open. Na een blunder verloor ze daarbij nog een stuk en moesten de stukken in het doosje.

Marlies mocht het met zwart opnemen tegen Irina Krush op bord 3. Na de ruilvariant in het Damegambiet ging het vrijwel de hele partij gelijk op. Zwart kreeg zelfs een klein initiatief in het eindspel, maar ging daarna helaas de mist in:

Zwart koos hier voor 35…Pc5?? en na 36.Td5 dreigt wit plots Pe7+ en Txh5. Na 36…Tc2 kon wit de winst binnenhalen met 37.Pe7+, maar wit koos voor het profylactische 37.Kh2. Dat gaf zwart een kans om terug te komen met het nauwkeurige 37…a3, zodat na 38.Pxe7 Txe7 de kwaliteit teruggewonnen kon worden door de a-pion naar de overkant te brengen. Zwart speelde echter 37…Pe6 en na 38.Pe7+ ging de h-pion verloren en was het over. Erg jammer, maar wit liet het daarna niet meer gaan en won.

Anna-Maja koos voor de Rossolimo met wit, maar kwam snel met haar paard knel te staan op f5 en verloor uiteindelijk de partij.

Helaas waren de Amerikanen deze ronde te sterk voor de dames. Volgende ronde nieuwe kansen!

Nog een interessant partijfragment bij de Belgen. Wit gaf in deze stelling op, maar er is een manier om de stelling te redden. Kijkt u zelf? Het antwoord vindt u in de viewer.

 

3 Reacties

  1. Avatar
    Henk Smout 14 september 2024

    Ik zag de slotstand van Jorden en dacht: paard tegen slechte loper, maar zwart heeft 35… Lxh3 of eerst 35… Df1+, daarom 35.Kh2 en Wit kan nog wat proberen.

  2. Avatar
    Ludo Tolhuizen 15 september 2024

    Dank je Tom voor het snelle verslag. Er staat een klein type foutje in: de dames verloren met 3.5-0.5, niet met 3-1.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.