Winst voor beide teams

Vandaag 15 september was de 5e ronde van de Olympiade. De Nederlandse mannen mochten het na de overtuigende winst van gisteren vandaag opnemen tegen Cuba. Nadat Anish en Max gisteren met wit allebei wisten te winnen en de andere mannen remise hielden met zwart, was het vandaag juist andersom. Deze keer was het aan Erwin en Jorden om met wit aan het langste eind te trekken en remiseerde de andere beide heren. Ook nu dus weer een eindstand van 3-1. Alhoewel Nederland om alle borden de ratingfavoriet was, is het toch fijn om te zien dat ze zich weer een beetje lijken te hebben herpakt na de nederlaag tegen Italië van een paar rondes geleden.

Op bord 1 mocht Anish het met zwart opnemen tegen de jonge Cubaanse grootmeester Carlos Albornoz. Vanuit de Short-variant van de Caro-Kann kregen ze een interessant middenspel met tegengestelde rokades. Na zo’n 30 zetten leek wit hier toch een prettigere stelling te hebben bereikt. Met goed geplaatste stukken en verschillende pionnen die als aanvalsdoel kunnen worden gezien, besloot Anish hier dan ook wijselijk voor zetherhaling te gaan. In onderstaande stelling werd er met Pg6 en Ph4 op en neer gegaan.

Wit had hier echter door kunnen gaan met 31. Dh3 en vervolgen de druk op de f-lijn openen. Zwart lijkt dan toch moeite te hebben om de dame in het spel te brengen en moet verdedigend afwachten.

Jorden speelde op het tweede bord een overtuigende Giuoco Piano met wit tegen Luis Quesada.

Zwart heeft hier net onnauwkeurig 19. .. Kf8 gespeeld en Jorden speelt hier nu de krachtige zet 20. h4! De h-pion zou nog wel eens problemen op de zwarte koningsvleugel kunnen veroorzaken, zelfs als de dames geruild worden. Wit brengt vervolgens namelijk de stukken naar de rechterkant van het bord en begint de g-pion onder druk te zetten.

Nadat de g-pion verloren is gegaan probeert zwart tegenspel te creëren door op de tweede rij binnen te komen. Jorden berekent dit echter goed en ziet dat hij soepel zijn koning naar de h-lijn kan brengen en die daar veilig kan neerzetten.

En na 39. Pf5 hier kon wit binnenkomen en werd het een onmogelijke taak om de opmars van de h-pion tegen te gaan. Wit boekt hier dus met een overtuigende zege!

Max kreeg op bord 3 met zwart het Konings-Indisch op het bord tegen Dylan Berdayes. Wit besloot deze opening te bestrijden door zijn koningsvleugel pionnen naar voren te spelen en lang te wachten met het kiezen van een kant voor zijn koning. Zie onderstaande stelling waarbij is te zien dat wit het centrum en veel ruimte probeert te pakken en dat zwart juist probeert druk te zetten op het centrum en de damevleugel.

Nadat ze vervolgens wat heen en weer zijn geschuifeld en de zware stukken van Max ondertussen allemaal staan gepositioneerd op de damevleugel, speelt hij onderstaande zet.

Hier is net 24. .. b5? gespeeld. Wit kan hierdoor het krachtige offer 25. Txc6 doen. Aangezien na het afruilen op c6 de toren op b5 ook nog hangt en zwart hier iets aan moet doen, kan wit gelijk aansluiten met 27. d5!

En nu lijkt zwart toch lichtelijk in een houdgreep op de damevleugel te komen. De zwarte speler miste echter dit sterke offer en besloot te gaan voor het op en neer gaan met 25. T4c2 en na een paar zetten werd hier kalm remise afgesproken.

Erwin gaf op bord 4 met wit een demonstratie van zijn eindspel-kunsten. Door in het Slavisch op zet 9 al dames te ruilen en vervolgens beetje bij beetje zijn stukken te verbeteren en zijn fantastische pionnen naar voren te brengen. Zie onderstaand diagram maar.

Wit heeft hier volledige controle door de veel betere stukken en de mooie pionnenketen. Door een paar gunstige afwikkelingen en het handige spelen met het loperpaar haalde hij het volle punt binnen in het eindspel. Al met al een mooie overwinning voor Nederland.

De Nederlandse vrouwen mochten het vandaag na de enorm sterke tegenstand van gisteren opnemen tegen Kroatië. Nederland was op papier sterker. Toch kwam er hier niet helemaal een super overtuigende winst uit. Op 3 borden werd het remise en Machteld wist gelukkig de winst binnen te halen.

Op bord 1 mocht Eline met wit het Frans kraken van Mirjana Medic. In onderstaande stelling had ze al snel voordeel en een pion voorsprong kunnen bereiken door middel van de combinatie 13.Lxf6 Lxf6 14.Lxh7+ Kxh7 15.Txd8 Lxd8 en 16.Dd3+ wat de loper weer ophaalt en prima winstkansen geeft.

Dit werd echter gemist en na een paar onnauwkeurige zetten leek ze in het middenspel toch minder te komen te staan. Toen haar tegenspeelster hier niet vol doorpakte en besloot voor stukkenruil te gaan bleef er een remise achtig eindspel over.

Ook op bord 2 kwam het Frans op het bord. Ditmaal aan de hand van Peng die het met zwart opnam tegen Ana Berke. Al vrij snel uit de opening leek Peng tegen een lastige stelling aan te kijken. Ana breekt helemaal open op de koningsvleugel met de zet 20. f4.

Nadat de nood uitbreekt in het zwarte kamp besluit ze de dame tegen voor twee torens. Zie onderstaande stelling.

Wit kan hier winnen met het prachtige 29.c4!!. met het idee dat met een paar handige schaakjes waarmee de koning naar de g-lijn wordt gelokt de zet Lb4 voor wit erin zit om de loper van e7 te overladen met taken. Deze zou daardoor de controle over het veld f6 verliezen.

Als zwart nu op b4 slaat komt Df6+ en vervolgens mat. Zwart zou hier nu dan ook een probleem hebben. Het computerachtige idee c4 werd echter gemist en doordat ze de winst niet direct kon vinden besloot ze voor eeuwig schaak te gaan. Peng kon hierna opgelucht ademhalen. Dit bleek namelijk een belangrijk halfje te zijn voor het Nederlandse team.

Op bord 3 speelde Machteld net als haar broer Jorden vandaag een overtuigende partij in de Guioco Piano. Haar tegenstandster Tihana Ivekovic keek al snel tegen een vervelende penning aan.

Zwart wist hier niet goed mee om te gaan en had al snel een verzwakte pionnenstructuur rond de koning. En dit speelde haar ook uiteindelijk parten, door de volgende fraai eindzet.

28. Td8+ en opgegeven. Een mooie partij van Machteld!

Op bord 4 moest Marlies met zwart lang verdedigen tegen de krachtige aanval van haar tegenstandster Particija Vujnovic. Zie onderstaande stelling waarbij het lijkt alsof het toch een zware kluif gaat worden om de witte aanval te stoppen.

Ze verdedigde echter goed en wist af te wikkelen naar een eindspel met een pion minder. Dit wist ze met enige techniek remise te houden. Ook hier een uiterst belangrijk halfje om de teamwinst binnen te halen. Soms is er wat geluk nodig, maar de dames lieten in ieder geval niet makkelijk over zich heen lopen na het verlies van gisteren.

2 Reacties

  1. Avatar
    TonBo1 16 september 2024

    Bedankt voor je mooie verslag Sam..

    Werd even op het verkeerde been gezet door je opmerking dat `’Machteld gelukkig had gewonnen’ maar begreep later dat je wel wel vond dat ze overtuigend had gewonnen . 🙂

  2. Avatar
    arjo1982 16 september 2024

    Weet iemand wat er aan de hand is met Benjamin Bok? Eerste 2 ronden gespeeld en daar 4 ronden op rij niet meer. Covid misschien?!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.