(Bewerkt) Slechts een halve ijsjesscore met 3-1 en 1-3
De term “ijsjesscore” komt van de internationale jeugdkampioenschappen weg. Als de Nederlandse delegatie 75% of meer punten pakt, dan wordt het hele team getrakteerd op een ijsje. Ik weet niet of dat nog steeds zo is, maar ik vond het altijd een goed idee.
Open
Het open-team had vandaag een flinke off-day. Er waren absoluut kansen tegen Servië, maar deze bleven voornamelijk onbenut. Het werd een 3-1 nederlaag, en ik ben bang dat het volgende week geen cameo in 2 voor 12 wordt.
Max Warmerdam (Zwart, bord 3) kreeg tegen Aleksandar Indjic in het vroege middenspel een lawine van pionnen naar zich toe. Daar had hij middels een stukoffer gebruik van kunnen maken, maar dat verzuimde hij. Enkele onnauwkeurige (en snel gespeelde!) zetten later besloot hij zijn dame te offeren voor een toren en een stuk, maar slaagde er niet in om zijn troepen te coördineren. Hierdoor raakte hij nog meer materiaal kwijt en moest berusten in verlies.
Erwin l’Ami (Wit, bord 4) offerde tegen Velimir Ivic in een Catalaans een kwaliteit voor behoorlijk wat positionele compensatie, met name de zwaktes in de pionstelling op de damevleugel en een ver opgerukt centrum. Het zag er veelbelovend uit, maar het liep niet helemaal zoals gehoopt: de pionnenmeerderheid op de koningsvleugel stagneerde, en Wit slaagde er eigenlijk nooit in om een serieuze aanval tegen de damevleugelpionnen op te zetten. Onze man kon verdere vereenvoudiging niet voorkomen; toen bij de tijdcontrole zijn koningsvleugel was verdampt, besloot L’Ami het Dies irae voor zijn a-pion niet af te wachten.
Anish Giri (Zwart, bord 1) speelde een Winawer-Frans maar heeft geen moment beter gestaan. Zijn tegenstander Alexandr Predke hield uitstekend stand en kwam geen moment in de problemen. Wit had zelfs kans op meer, maar remise was voldoende. Toen op zet 57 alleen nog de koningen over waren, had het er alle schijn van dat de vrede getekend kon worden.
De partij van Jorden van Foreest (Wit, bord 2) tegen Alexey Sarana kende een vreemd verloop. Vanuit een kansrijke aanvalsstelling liet hij zich een kwaliteit ontfutselen. Het overwicht aan terrein gaf Zwart echter problemen met het vinden van de juiste verdediging. Het lukte Zwart uiteindelijk om zijn dame tussen de linies te krijgen. En als de coverage op lichess en chess.com juist is, dan heeft Van Foreest remise geaccepteerd in een gewonnen stelling.
Dames
Bij de dames ging het daarentegen voor de wind. In drie van de partijen was het eenrichtingsverkeer onze kant uit, wat resulteerde in een keurige 3-1 ijsjesscore.
Marlies Bensdorp-De Labaca (Wit, bord 4) kreeg tegen de Nijlpaard-opstelling van haar tegenstandster Heidy Garcia Andrada al spoedig alles waar een mens op mag hopen: een droomcentrum met zeeën van tijd (op de klok en op het bord) en de vrije keuze hoe Zwarts opstelling aan te vallen. “Wit kan risicoloos op winst spelen,” zo placht mijn vroegere trainer Roel Leezer, zaliger, een dergelijke stelling te beoordelen. Wit koos er uiteindelijk voor om na e6-e5 met d4-d5 het centrum dicht te zetten, de koningsvleugel met h2-h4-h5-h6 in te snoeren, en na een lang getouwtrek op de koningsvleugel uiteindelijk op de damevleugel het front te openen. Dit bleek beslissend en resulteerde in een punt.
Machteld van Foreest (Zwart, bord 3) stelde een Botwinnik-opstelling tegenover het gesloten Siciliaans van haar tegenstandster Fiorella Contreras Huaman. Ze ruilde principieel op d5 wat de loper op g2 een schitterend uitzicht gaf op een gestrande pion op d5 die daar niet meer weg zou gaan. Wit gooide haar eigen ruiten in door in een staat van blind optimisme deze loper een betere toekomst te beloven op een andere diagonaal, waardoor Zwart ineens een doorslaande aanval verkreeg. Het was een zeer kortstondig gevoel van euforie, en na enkele rake zetten konden vlak na de tijdcontrole de stukken terug in de doos.
Eline Roebers (Zwart, bord 1) had flink wat moeite met het aanpakken van het dubbelfianchetto van haar tegenstandster Deysi Cori Tello, die al in een vroeg stadium ruimte op de damevleugel pakte. Daar stond een numerieke meerderheid in het centrum tegenover. Roebers speelde het echter te passief, waardoor haar tegenstandster de beide lopers kon afruilen en een paard in het centrum kon nestelen. Er kwamen vanzelf trucs in de stelling, die allemaal goed uitpakten voor Wit. Er bleek geen houden meer aan, en Zwart gaf op toen materiaalverlies onvermijdelijk was geworden.
Zhaoqin Peng (Wit, bord 2) moest lang wachten tot ze een kans kreeg. Na eerst kunstmatig te hebben gerokeerd en lang heen en weer te hebben geschuifeld in de hoop de aard van de stelling te kunnen veranderen, vlocht Wit vlak na de tijdcontrole een klein valletje in de stelling. Tegenstandster Ingrid Aliaga Fernandez ging aan de hele bedoeling van Wits idee voorbij en kreeg een stukoffer om haar oren dat een handjevol zetten later resulteerde in Zwarts capitulatie.
Stand
Na 7 rondes staat het Nederlandse open-team op de 16e plaats met 10 matchpunten. Wil het team nog kans maken op een medaille, dan zullen onze mannen in de komende vier ronden van dik hout planken moeten zagen.
De dames staan op de 14e plaats met 11 matchpunten. Voor hen geldt hetzelfde: als ze eremetaal mee naar huis willen nemen, dan zullen ze flink aan de bak moeten.
India staat in beide categorieën bovenaan met het volledige aantal matchpunten.
(Tot slot een klein quizraadseltje voor wie er veel van publieksparticipatie houdt: mijn favoriete niet-Nederlandse participant aan de Olympiades heeft vandaag gewonnen.)
Voor de duidelijkheid: het zou dus Jorden geweeest zijn die remise accepteerde in gewonnen stelling.
Mooi thema, dat Pxf4. Zoiets zie ik niet heel vaak.
Jorden liet zich op zet 31 toch een volle toren ‘ontfutselen’, niet een kwaliteit? Daarom snap ik die remise acceptatie ook wel weer, psychologisch gezien.
Wat ik eigenlijk bedoel: de combinatie was natuurlijk de winst van een kwaliteit, maar het netto effect was een hele tijd een volle toren achter, met uiteraard een hoop compensatie door de aanval van wit.
Misschien ipv ijsjes een straftraining of moet coach Smeets zichzelf opstellen?!
Bok eindelijk vandaag weer in de basis!
Volgens mij kon je zien aan de eerdere resultaten dat Max niet zo lekker in zijn vel zat maar hem toch 2x te veel laten zitten imo met 2 nullen als resultaten en een Bok zijn lippen stuk.
Frits heeft gelijk: als inderdaad Pxe5 de laatste zet was van Zwart, dan had Jorden met Wit na g4-g5 kunnen winnen.
En nee Joop, geen volle toren maar een kwaliteit. Om de toren op d6 te kunnen slaan moest Zwart eerst zelf een paard geven op f4.
Mooi inderdaad Hendrikom dat Bok weer een keer aan de bak mag; bovendien met Wit tegen de roemruchte creatieveling Baadur Jobava. Benieuwd wat voor pot dat wordt !?
Dat weet ik wel, Frans! Baadur doet iets heel onregelmatigs en Benjamin gaat flink in de denktank. Afhankelijk van of Baadur de nacht overgeslagen heeft, wordt het een makkelijke of moeilijke pot voor ons Benjamin!